Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бухгалтерський облік / Лекции_по_бухучету.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
21.03.2015
Размер:
571.39 Кб
Скачать

Бухгалтерський облік: основи теорії та практики

(Тези лекцій)

Тема 1. Сутність і функції бухгалтерського обліку

    1. Бухгалтерський облік у системі господарського обліку: його сутність, види, функції. Облікові вимірники

    2. Завдання бухгалтерського обліку та вимоги до нього

    3. Принципи бухгалтерського обліку

1.1. Бухгалтерський облік у системі господарського обліку: його сутність, види, функції. Облікові вимірники

Основою нормативно-правового регулювання організації та ведення бухгалтерського обліку в Україні є Закон України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" від 16 липня 1999 p.

Цей Закон набрав чинності з 1 січня 2000 p. і поширюється на всіх без винятку юридичних осіб (підприємства, організації, банки, бюджетні установи).

Згідно з Законом регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності щодо комерційних підприємств здійснюється Міністерством фінансів України, яке затверджує національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку (П(С)БО), інші нормативно-правові акти.

Порядок ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності в банках встановлюється Національним банком України.

Порядок ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності про виконання бюджетів і госпрозрахункових операцій бюджетних установ встановлюється Державним казначейством України.

Слід розрізняти поняття господарський облік та його складові: оперативний, статистичний і бухгалтерський облік.

Господарський облік — це кількісне вимірювання та якісна характеристика господарської діяльності підприємства, суспільства, виробництва, реалізації та розподілу матеріальних благ, необхідних для задоволення матеріальних потреб.

Оперативний облік — це спосіб спостереження і контролю за окремими операціями та процесами з метою управління ними.

Статистичний облік — це планомірне збирання й вивчення інформації про масові кількісні та якісні явища й закономірності загального розвитку за конкретних умов, місця й часу.

Бухгалтерський облік — це спосіб суцільного документальною спостереження й контролю за господарською та фінансовою діяльністю підприємств і організацій й відповідного відображення отриманої інформації.

В господарському обліку застосовують різні вимірники для відображення господарських засобів і процесів, що здійснюються на підприємстві, а також їх кількісних та якісних характеристик.

Облікові вимірники поділяють на натуральні, трудові та грошові.

Натуральні вимірники застосовують для отримання інформації про господарські засоби та процеси в їх натуральному вираженні (через масу, об'єм, площу). Їх застосовують для обліку тільки однорідних об'єктів.

Трудові вимірники використовують для визначення кількості витраченої праці в одиницях робочого часу (хвилинах, годинах, днях, місяцях, роках). За допомогою трудових вимірників можна узагальнювати й порівнювати різнорідні величини.

Грошові вимірники застосовують для узагальненого відображення наявності та руху засобів підприємства, джерел їх формування, господарських процесів і результатів діяльності в єдиному грошовому вираженні (з метою планування та обліку процесів виробництва і обігу, визначення фінансових результатів підприємства).

Якщо в оперативному та статистичному обліку для відображення окремих об’єктів використовують відповідні їм вимірники, то в бухгалтерському обліку всі об’єкти повинні бути виражені рештою в грошовому вимірнику.

Суть бухгалтерського обліку визначають такі його властивості:

  • систематичне і послідовне відображення всіх господарських операцій в міру їх здійснення;

  • документальне обґрунтування господарських операцій;

  • застосування спеціальних способів обробки облікової інформації —рахунків, подвійних записів, балансу та ін.;

  • обов’язкове узагальнення інформації в грошовому вимірнику.

Згідно з Законом бухгалтерський облік – це процес виявлення, виміру, реєстрації, накопичення, узагальнення, збереження та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім і внутрішнім користувачам для прийняття рішень.

Соседние файлы в папке бухгалтерський облік