Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
55.77 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Старобільський факультет

Кафедра теорії та методики фізичного виховання

Теоретичні і методичні основи управління фізичною культурою та спортом в Україні

Курсову роботу виконав:

студент IV курсу

напрямку підготовки

«Фізичне виховання»

Костенко О.В.

Перевірив:

старший викладач кафедри теорії та методики фізичного виховання

Ливацький О.В.

Старобільськ - 2011

ЗМІСТ

ВСТУП ………………………………………….………………………………... 3

РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ УПРАВЛІННЯ ФІЗИЧНОЮ КУЛЬТУРОЮ ТА СПОРТОМ В УКРАЇНІ. ……………………….…………. 5

1.1 Управління фізичною культурою та спортом в Україні ………………….. 5

1.2 Дії держави в розвитку фізичної культури і спорту в Україні.………… 12

РОЗДІЛ 2 МЕТОДИКО-ТЕОРЕТИЧНА ПІДГОТОВКА ВЧИТЕЛЯ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ………………………………………………….. 18

2.1 Надання базових теоретичних знань і вмінь майбутнім вчителям фізичної культури ……………………………………………………………………. 18

2.2 Планування і контроль роботи з фізичного виховання ………………… 22

ВИСНОВКИ …………………………………………………………………… 28

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ ……………………………………………………… 30

ВСТУП

Необхідність в управлінні виникла одночасно з формуванням людського суспільства, як тільки люди стали об'єднуватися в групи для організації спільної праці. Підтвердженням цього може бути пам'ятка писемності древніх єгиптян - книга "Повчання Птахотепа", яка написана близько чотирьох тисяч років тому. У ній, зокрема, є теза про те, що якщо ти начальник, будь спокійним, коли ти слухаєш слова прохача, не зупиняй його доки він не облегшить свою душу від того, що хотів сказати тобі. Людина, вражена лихом, хоче вилити свою душу більше, ніж добитися позитивного вирішення свого питання. Ця думка не втратила своєї актуальності й сьогодні.

У період формування в Україні ринкових відносин поряд зі звичним поняттям «управління» (суспільством, галуззю, організацією, персоналом і т.п.) усе частіше застосовується й інше поняття — «менеджмент».

У даний час серед фахівців, власне кажучи, склалося дві основних точки зору на співвідношення понять «управління» і «менеджмент»: одні використовують ці поняття як ідентичні взаємозамінні, іншими словами як синоніми; інші дотримують думки про те, що поняття «управління» значно ширше поняття «менеджмент».

Поступово розвиваючись, наука управління прийшла в навчальні заклади. Так у 1926 р. на кошти фонду Рокфеллеру при Гарвардському університеті була створена спеціальна група, що мала своїм завданням дослідження проблем організації і управління.

У фізичній культурі і спорті правомірно вживати поняття «управління» стосовно до всіх названих сфер:

- у ряді випадків спортсмен здійснює вплив на об'єкти неживої природи, керуючи різноманітними, найчастіше спеціальними, транспортними засобами (автомобілем, літаком, вертольотом, саньми, яхтою і т.д.);

-у ряді випадків спортсмен здійснює вплив на об'єкти живої природи, керуючи різними тваринами (конями, оленями, собаками і т.д.).

Так, поняття «управління підготовкою спортсмена» трактується як оптимізація поводження спортсмена, доцільний розвиток його підготовленості, що забезпечує досягнення найвищих спортивних результатів. Сюди включені наступні операції: прогнозування результатів, моделювання параметрів змагальної діяльності, рівня підготовленості й розвитку функціональних систем організму, програмування тренувального процесу, комплексний контроль за рівнем підготовленості, внесення корекції в систему підготовки;

Фізична культура і спорт відноситься до сфери соціального життя, представляючи собою невід'ємний елемент нематеріального виробництва. У зв'язку з цим, не викликає сумніву правомірність використання поняття «управління» стосовно до фізичної культури і спорту як до галузі.

Отже, управління реалізується за допомогою виконання ряду управлінських дій, що одержали назву функцій управління.

Об’єкт дослідження - управління фізичною культурою та спортом в Україні.

Предмет дослідження – сучасні вимоги до управління фізичною культурою та спортом в Україні.

Мета даної роботи – зробити аналіз управління фізичною культурою та спортом в Україні.

Задачі даної роботи – провести аналіз сучасного управління фізичною культурою та спортом в Україні, дослідити планування і контроль роботи у фізичному вихованні та занять спортом, дізнатись які надаються базові теоретичні знання і вміння майбутнім вчителям фізичної культури.