Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зміст.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
27.56 Кб
Скачать

5. Складові соціального-психологічного клімату установи освіти і чинники, що на нього впливають

Структура соціально-психологічного клімату визначається системою відносин, що склалися в колективі між його членами та може характеризуватися елементами, що являють собою синтез суспільних та міжособистісних відносин.

Психологічний клімат багатогранне явище, яке має різноманітні вияви, або структурні елементи, що можуть бути класифіковані за кількома критеріями.

За ставленням членів колективу до об’єктів навколишнього світу можна виокремити чотири структурних елементи психологічного клімату, які відображають ставлення членів колективу до:

загальної справи;

один до одного;

світу в цілому ;

самих до себе.

За мірою репрезентації в колективі психологічних, соціальних і соціально-психологічних виявів можна виокремити такі основні елементи:

Психологічний (знаходить відображення в інтелектуальних, емоційних та вольових станах і властивостях колективів організаторських установ).

Соціальний (відображає міру репрезентованості у кліматі соціальних вимог, які висуває суспільство в даний конкретний період його розвитку).

Соціально-психологічний (ідеться про такі характеристики колективу, як єдність згуртованість, міра взаємодопомоги, близькості членів колективу, подібність їхніх думок, оцінок настановлень, спрацьованості).

Сукупність взаємовідносин, що переживають в колективі, також утворюють структуру його соціально-психологічного клімату:

Моральні взаємовідносини. Вони відображають психологічні установки, що мають відношення до етичної сторони поведінки людей в колективі

Комунікативні взаємовідносини, які відображають активність психологічних взаємозв'язків членів колективу, характеризуючи особистісну опосередкованість процесів спілкування.

Вольові взаємовідносини, що є синтезом суспільно-політичних та правових відносин з психологічними взаємовпливами.

Чинники, які визначають зміст і становлення психологічного клімату в освітніх установах, можна об'єднати в дві групи:

а) чинники макросередовища;

б) чинники мікросерередовища

Зовнішніми щодо певного закладу освіти, який не існує ізольовано, чинниками, які впливають на формування мікроклімату в ньому, є такі особливості макросередовища:

соціально-психологічні тенденції науково-технічного прогресу;

особливості суспільно-економічної формації на конкретному етапі розвитку суспільства;

особливості діяльності органів управління в системі освіти (загальні);

регіональні особливості роботи обласного, міського, районного управлінь (відділів) освіти;

особливості взаємодії адміністрації та органів самоврядування конкретної установи з районними та міськими організаціями.

Інша група — це чинники мікросередовища або внутрішні чинники, які мають стосунок до матеріальних і духовних процесів, що відбуваються в колективі: особливості матеріально-економічних, технологічних, санітарно-гігієнічних умов праці в конкретному колективі.

6. Психологічні компоненти в загальноуправлінських функціях менеджера освіти

Системно-структурний аналіз психології управлінської діяльності менеджерів освіти здійснено на основі врахування трірівневої будови функцій управління: цільових, соціально психологічних і оперативних (Р. Х. Шакуров). Психологічні компоненти (функції, аспекти) розглядаються не ізольовано від загальноуправлінських, не знизу, не згори, а всередині цих функцій.

Виходячи з цих методологічно важливих міркувань, ми розробили системну модель співвідношення психологічних компонентів і управлінських функцій менеджера освіти. Згідно з цією моделлю, на кожному етапі процесу управління менеджер вирішує певні психологічні задачі, які згруповано щодо відповідних компонентів управління. Так, психологічними компонентами планування (вироблення та прийняття управлінських рішень) є: психодіагностичний, прогностичний і проектувальний.

Психологічними компонентами організації є: координаційно-регулюючий, комунікативний, мотиваційний; контролю притаманний порівняльно-оцінний компонент.

Когнітивний та емоційно-вольовий компоненти притаманні всім функціям управління як його інформаційне та психоенергетичне підгрунтя.