Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KODIR.DOC
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
267.78 Кб
Скачать

Подвійне кодування

У класифікації 10 перегляду передбачається застосування двох чи більше кодів з метою якнайповнішої характеристики клінічної картини.

Принципом МКХ-10 є визнання коду із значком “+”, як первинного коду для основного захворювання, код із значком “*” - допоміжний і майже ніколи не використовується окремо.

Наявність двох кодів для певних діагностичних рубрик передбачає інформацію як про місцевий прояв чи ускладнення, так і про більш загальний основний процес захворювання (основне захворювання).

Основне захворювання (діагноз або основний симптом) - захворювання з приводу якого проводиться лікування чи обстеження на протязі поточного епізоду в умовах стаціонару чи поліклініки, є головним і шифрується кодом позначеним значком “+”. Якщо прояв або ускладнення основного захворювання розглядається як самостійна проблема медичної допомоги і лікується іншим, ніж основне захворювання, спеціалістом, вони шифруються кодом, який позначений значком “*”.

Наприклад: хвороба Альцгеймера, без психічних розладів як основне захворювання шифрується кодом G 30, і належить до компетенції невропатолога, в той же час деменція при хворобі Альцгеймера шифрується кодом F 00 і належить до компетенції психіатра. Аналогічно: епілепсія без проявів психічного розладу належить до компетенції невропатолога і шифрується кодом G 40, а при наявності психічних розладів або зміни особистості чи пізнавальних функцій внаслідок епілепсії - до компетенції психіатра і шифрується кодом F 02.8 чи F 07.8.

Фахівець психіатр (нарколог) використовує подвійний код тільки у тих випадках, коли необхідно конкретизувати етіологію розладу або іншу його ознаку.

Наприклад: деменція внаслідок інтоксикації сульфаніламідами кодується як F 02.8 (Т 37.0), додатковий код Т 37.0 визначає речовину, внаслідок якої виник розлад (отруєння сульфаніламідами). Або, у хворого з виразкою шлунку на протязі тривалого часу проявляються такі розлади як емоційна нестабільність, безпідставний неспокій, погані передчуття без проявів інших більш виражених психічних симптомів. У цьому випадку виразка шлунку спровокувала або супроводжує згадані розлади і для кодування діагнозу використовують подвійний код F 54 (К 25), з метою визначити зв’язок між психічним станом та соматичним захворюванням або паралельне їх співіснування. Аналогічне застосування подвійного коду у рубриках F 45.3,F 50, F 55.

Подвійний код необхідно використовувати для визначення причини захворювання або смерті, особливо у випадках самопошкодження або суіциду, з рубрики “Травми та отруєння” (Т 36-Т 65) та “Зовнішні причини захворюваності та смертності” (Х 60-Х 84; У 10-У 34).

Деякі особливості окремих рубрик класифікації. Клас 5

“Розлади психіки та поведінки” передбачає кодування тільки захворювань або станів, які мають ті чи інші прояви психічних (психотичних та непсихотичних), психологічних розладів і належать до компетенції лікаря-психіатра (нарколога). Використання кодів цього класу без консультації фахівця-психіатра не допускається.

Захворювання або стани, перебіг яких може бути як з психічними розладами, так і без них шифрується по основному захворюванню поточного епізоду.

Наприклад: епілепсія, параноїдний синдром, маячня переслідування - кодується як F 02.813, в той же час, епілепсія, часті великі судомні припадки - кодуються як G 40.6.

Психіатри України на протязі багатьох років надають медичну допомогу хворим на епілепсію, з нейроінфекціями, травмами головного мозку і ін., у яких виявляються ті чи інші прояви психічних розладів. Ці розлади мали відповідні коди міжнародної класифікації 9 перегляду (293, 294, 310). Тому, при підготовці адаптованого варіанту міжнародної класифікації 10 перегляду у відповідних рубриках F 02, F 06, F 07 передбачено застосування 5 і 6 знаків коду для визначення таких станів.

Наприклад: F 02.803 - деменція, неускладнена, обумовлена епілепсією або F 07.82 непсихотичні психічні розлади внаслідок судинних захворювань головного мозку.

Симптоматичні непсихотичні психічні розлади (невротичні, неврозоподібні та психопатоподібні), які у міжнародній класифікації 9 перегляду шифрувались кодом 300.9, 301.9, у МКХ-10 включені у розділ психічні розлади органічного походження, симптоматичні включно, у рубрику F 06.

“Психоорганічний синдром”, який досить часто використовується психіатрами, також включений у цей розділ і в залежності від форми і важкості перебігу, превалюючих симптомів кодується як F 05 або F 07.

Характеристика розладів, пов’язаних із вживанням психоактивних речовин включає тризначний код для визначення речовини, четвертий знак коду характеризує основний синдром, а п’ятий - для визначення стану і перебігу хвороби.

При вживанні декількох психоактивних речовин, діагноз, по можливості, виставляють по найбільш важливій вжитій речовині або тій, що найчастіше призводить до психічних розладів.

Необхідно мати на увазі і існування кодів в інших розділах класифікації, як епісиндром внаслідок вживання алкоголю G 40.5, алкогольна поліневропатія G 62.1, або алкогольна енцефалопатія G 31.2, у розділі хвороб нервової системи і в інших розділах.

Їх використання наркологом можливе як додаткового коду, з метою уточнення форми і перебігу захворювання, у виключних випадках, якщо неможлива ідентифікація розладу з іншим кодом, як самостійного коду.

На відміну від МКХ-9, у МКХ-10 відсутні такі рубрики, як “алкогольні психози”, “алкогольний галюциноз”, “алкогольний параноїд”, “ хронічний алкоголізм”. Кодування відповідних станів у класифікації 10 перегляду передбачено рубриками “психотичний розлад”- F 1х.5 та “синдром залежності” - F 1х.2, а рубрика F 1х.7 “резидуальні та пізні психотичні розлади” включає стани, які відповідають 3-й стадії алкоголізму та розладам внаслідок хронічної токсичної енцефалопатії, обумовленої вживанням психоактивних речовин.

Рубрика розділу “Гостра інтоксикація” призначається для кодування транзиторних станів, які виникають внаслідок вживання психоактивної речовини. У цю рубрику включений і стан “патологічне сп’яніння” (F 10.07), який може застосовуватись тільки для алкоголю.

Це транзиторний психоз, у клінічній картині якого сполучаються ознаки паморочного епілептоідного стану свідомості та галюцинаторно-маячні переживання. Переважання того чи іншого синдрому визначає варіант цього психозу. Патологічне сп’яніння різко відрізняється від простого алкогольного сп’яніння, але зважаючи на те, що алкоголь провокує виникнення, воно кваліфікується як сп’яніння.

У розділі F 20-F 29 на відміну від МКХ-9 у самостійні рубрики виділені шизотипні (F 21) та шизоафективні (F 25) розлади. В цей же розділ окремими рубриками включені усі хронічні маячні та психотичні (психогенної та іншої етіології) стани (F 22, F 23), які у МКХ-9 об’єднувались кодами 297 та 298, з метою відокремити від шизофренії короткочасні або хронічні психотичні стани іншого походження з шизофренічними симптомами.

При використанні рубрик F 20-F 29 особливу увагу необхідно звертати на термін перебігу хвороби і тривалості та вираженності відповідних симптомів з метою диференціації гострих та транзиторних, хронічних психічних розладів, шизофренії. Більшістю фахівців рекомендовано до гострих та транзиторних психотичних розладів з симптомами шизофренії чи без них відносити стани, які тривають не більше 1 місяця, до хронічних маячних станів - тривалістю до 3 місячного терміну. Більш тривалий термін перебігу хвороби з наявністю відповідних шизофренічних симптомів віддає перевагу діагнозу шизофренія. Але така градація терміну перебігу не виключає діагнозу шизофренія і на більш ранніх етапах захворювання.

Розділ F 30-F 39 - афективні розлади настрою порівняно з класифікацією 9 перегляду розширений за рахунок рекурентних депресивних розладів і об’єднав усі стани, які відповідають критеріям симптомів депресії, фіксуючи як поодинокі епізоди, так і більш тривалий, хронічний перебіг хвороби. Рубрика F 33 фіксує симптоматичні критерії депресії, які відповідають таким поняттям, як меланхолія вітальна, ендогенна, психогенна депресія класифікації 9 перегляду (296.13,19; 300.4; 311.1), а рубрика F 34 включає циклотимію (296.81), депресивні розлади особистості (301.1), невротичні та тривожні депресивні розлади (300.2,4).

В той же час, розлади особистості з депресивними симптомами можуть відповідати вимогам рубрики F 60 в залежності від наявності акцентуації особистості з переважанням емоційних, ананкастичних, імпульсивних і інших розладів.

В сучасних умовах має місце виражений патоморфоз клінічної картини пограничної нервово-психічної патології і тому виникла необхідність перегляду підходів до діагностики цих розладів.

У рамках МКХ-10 пограничні психічні розлади виділені у три блоки: F 40-F 48 - невротичні, пов’язані зі стресом та соматоформні розлади, F 50-F 59 - синдроми розладів поведінки, пов’язані з фізіологічними порушеннями та фізичними факторами та F 60-F 69 - розлади особистості та розлади поведінки у дорослих і включають як класичні форми невротичних розладів з повною представленістю синдромів та симптомів, так і локальних або обмежених симптомів. Такий розподіл обумовлений як ростом пограничних психічних розладів, так і особливостями клінічних проявів, перебігу захворювання та їх кінцевого результату.

Деякі стани пограничних психічних розладів мають багату і різнобарвну симптоматику і іноді важко визначити, до якої рубрики класифікації їх віднести. Тому особливу увагу необхідно звертати на провідний синдром та дані анамнезу.

Так, стійка тривожна депресія в залежності від провідних особистісних та вегетативних проявів може бути віднесена як до розладів, які кодуються F 34.1 (дистимія) або як F 41.2 (змішана з тривогою депресія).

Діагностичні критерії рубрики F 41.0 (панічний розлад) повинні включати не тільки приступи різко вираженої тривоги, але й такі критерії, як спонтанність, інтенсивність симптомів, час їх виникнення, у генералізованому тривожному розладі (F 41.1) крім основної ознаки тривоги, враховується наявність різних когнітивних та соматичних симптомів.

При оцінці посттравматичного стресового розладу (F 43.1), обумовленого важкою психотравмою, необхідно враховувати наявність симптомів про переживання стресу та їх тривалість.

Традиційно діагностований у клініці неврозів “істеричний невроз” у МКХ-10 розділений на дисоціативні (F 44) та соматоформні (F 45) розлади, що дозволяє найбільш повно характеризувати невротичний розлад, враховуючи патоморфоз цього стану.

Значно розширені і змінені розділи розладів у дитячому та підлітковому віці F 80-F 98. Крім того, що психічні розлади, які виникли у дітей та підлітків, можуть бути закодовані у відповідних рубриках інших розділів класифікації, виділені рубрики передбачені практично для дитячого та підліткового віку (F 80-F 89).

Включені такі рубрики як F 90.1, що дозволяє кодувати такі стани, які передбачають комбінований розлад гіперкінетичний з розладом поведінки. Виділення рубрики F 91.3 має прогностичне значення, тому що у дітей з такими розладами виникають проблеми поведінки.

Введені такі рубрики як аутизм, розлади поведінки, мутизм та інші. В той же час, так же як і у 9 перегляді не виділені стани “погранична розумова відсталість”, яка за термінологією українських психіатрів характеризує стан між межею норми і початковими проявами патології.

Такі стани у класифікації 9 перегляду іноді кодувались, хоч і не зовсім точно відповідаючи шифрам 301.83 або 315.6 в залежності від превалюючих симптомів.

Згідно з класифікацією 10 перегляду лікар має більше можливостей визначати код рубрики відповідно виявленим розладам, або застосувати коди F 88 та F 89 для нижньої межі норми та F 70 для легких проявів розумової відсталості.

Міжнародна статистична класифікація хвороб та проблем, пов’язаних із здоров’ям (10 перегляду) призначена насамперед для цілей статистики і її рубрики ні в якому разі не замінюють клінічний діагноз. Але лікар клініцист повинен таким чином сформулювати і чітко визначити відповідні синдроми та симптоми, щоб не було сумнівів, який код рубрики класифікації необхідно використати.

СПІВСТАВЛЕННЯ КОДІВ МІЖНАРОДНОЇ СТАТИСТИЧНОЇ

КЛАСИФІКАЦІЇ ХВОРОБ 9 ТА 10 ПЕРЕГЛЯДУ

Захворювання

Код класифікації

10 перегляду 9 перегляду

ПСИХІЧНІ РОЗЛАДИ ОРГАНІЧНОГО ПОХОДЖЕННЯ,СИМПТОМАТИЧНІ ВКЛЮЧНО

ДЕМЕНЦІЯ ПРИ ХВОРОБІ

АЛЬЦГЕЙМЕРА

Деменція при хворобі Альцгеймера

з раннім початком / G 30.0+/

Деменція при хворобі Альцгеймера

з пізнім початком /G 30.1+/

Деменція при хворобі Альцгеймера

атипова або змішаного типу /G 30.8+/

Деменція при хворобі Альцгеймера,

неуточнена /G 30.9+/

F 00-F 09

F 00*

F 00.0*

F 00.1*

F 00.2*

F 00.9*

290.0,1,2,8

290.0,1,2 відп.

290.0,1,2 -”-

290.8 відп.

290.0,1,2 відп.

СУДИННА ДЕМЕНЦІЯ

Судинна деменція з гострим початком

Мультиінфарктна деменція

Підкоркова судинна деменція

Змішана коркова та підкоркова

судинна деменція

Інша судинна деменція

Атеросклеротична деменція

Судинна деменція неуточнена

F 01

F 01.0

F 01.1

F 01.2

F 01.3

F 01.8

F 01.8х0

F 01.9

290.4;294.18 відп.

290.4;294.18 -”-

290.0;294.18 -”-

290.4;294.18 -”-

290.4;294.18 -”-

290.4;294.18 -”-

290.41,42,43,44,49

290.4;294.18 -”-

ДЕМЕНЦІЯ ПРИ ІНШИХ ХВОРОБАХ, КЛАСИФІКОВАНИХ В ІНШИХ РУБРИКАХ

Деменція при хворобі Піка /G 31.0+/

Деменція при хворобі Крейтцфельда

Якоба /A 81.0+/

Деменція при хворобі Гентінгтона

/G 10+/

Деменція при хворобі Паркінсона

/G 20+/

Деменція при хворобі, обумовленій

вірусом імунодефіцита людини

/ВІЛ/ /B 22.0+/

Деменція при інших уточнених хворо-

бах класифікованих в інших рубриках

Для уточнення етіології рубрики F 02.8

використовують 6 знак коду:

Нейроінфекції

Сифілісі і прогресивному паралічу

Травми головного мозку

Епілепсії

Інших органічних захворюваннях

головного мозку

Неуточнених органічних захворюваннях головного мозку

F 02*

F 02.0*

F 02.1*

F 02.2*

F 02.3*

F 02.4*

F 02.8*

F 02.8x0

F 02.8x1

F 02.8x2

F 02.8x3

F 02.8x4

F 02.8x5

294.1;290.12 відп.

290.12

294.1 відп.

294.1 -”-

294.1 -”-

294.1 -”-

294.1 -”-

294.11 відп.

294.12 -”-

294.13 -”-

294.14 -”-

294.18,19 -”-

294.19

ДЕМЕНЦІЯ НЕУТОЧНЕНА

Пресенильна або сенильна деменція

без додаткових уточнень

Пресенільний або сенільний психоз БДУ

Інша пресинильна або сенильна деменція БДУ

Для F 00-F 03 додається 5 знак коду:

- х 0 неускладнена

- х 1 з маренням

- х 2 з галюцінаціями

- х 3 з депресією

- х 4 змішані форми

F 03

F 03.0

F 03.1

F 03.3

290.0,1,2,8,9 відп.

290.0,11 -”-

290.2 -”-

290.8,9 -”-

АМНЕСТИЧНИЙ СИНДРОМ ОРГАНІЧНОГО ПОХОДЖЕННЯ НЕ ОБУМОВЛЕНИЙ АЛКОГОЛЕМ АБО ІНШИМИ ПСИХОАКТИВНИМИ РЕЧОВИНАМИ

ДЕЛІРІЙ, НЕ ОБУМОВЛЕНИЙ АЛКОГОЛЕМ АБО ІНШИМИ ПСИХОАК-ТИВНИМИ РЕЧОВИНАМИ

Делірій, який виник не на тлі деменції

Делірій, який виник на тлі деменції

Інший делірій

Делірій неуточнений

F 04

F 05

F 05.0

F 05.1

F 05.8

F 05.9

294.0

293.0,1,8,9 відп. психоорганічний синдром гострий

293.0,1 -”-

290.3,44 -”-

293.8 -”-

293.09,19,89 відп.

293.9;780

ІНШІ ПСИХІЧНІ РОЗЛАДИ ОБУМОВЛЕНІ УШКОДЖЕННЯМ ЧИ ДИСФУНКЦІЄЮ ГОЛОВНОГО МОЗКУ АБО СОМАТИЧНОЮ ХВОРОБОЮ

Галюциноз органічного походження

Кататонічний стан органічного походження

Маячний розлад органічного походження /шизофреноподібний/

Розлади настрою /афективні/ органічного походження /маніакальні, біполярні, депресивні, змішані/

Тривожний розлад органічного походження

Дисоціативний розлад органічного походження

Емоційно-лабільний /астенічний/ розлад органічного походження

Легкий когнітивний розлад

Інші уточнені психічні розлади, обумовлені ураженням чи дисфункцією головного мозку або соматичною хворобою

Психічний розлад, обумовлений ушкодженням чи дисфункцією головного мозку або соматичною хворобою, неуточнений

Для уточнення етіології психічного розладу рубрики F 06 використовують

п’ятий знак коду:

Внаслідок нейроінфекції

Внаслідок дегенеративних хвороб ЦНС

Внаслідок травми головного мозку

Внаслідок епілепсії

Внаслідок судинних захворювань головного мозку

Внаслідок інших органічних захворювань головного мозку та соматичних хвороб

Внаслідок неуточнених органічних захворювань головного мозку та соматичних хвороб

F 06

F 06.0

F 06.1

F 06.2

F 06.3

F 06.4

F 06.5

F 06.6

F 06.7

F 06.8

F 06.9

F 06.x0

F 06.x1

F 06.x2

F 06.x3

F 06.x4

F 06.x5

F 06.x6

293.0,1,8,9 -”-

294.8,9;

295.91 відп.

298.91-93,95-98

300.92-99

310.92-99;310.1

295.91

311.1,8

310.1

293.8;298.91-93

95-98; 294.8;

300.92-98;

301.92-98;310.18;

311.88 відп.

293.9;294.9;

310.19;311.89

293.01,02,11,12,81,

82,91,92

294.81,91;300.98

301.98 відп. 310.11,12;311.81,82

293.08,18,88,98 відп. 294.88,98 відп. 310.16;311.85

293.04,14,84,94

294.83,93;311.88

293.05,15,85,95

294.84,94;310.13

311.88 відп.

293.08,18,88,98 від.

294.88,98 відп.

310.14,15;311.83,84

293.03,08,13,18,83,

88,93,98 відп.

294.82,88,92;

298.91-93;95-98

300.92-97;301.92-98;310.18;

311.2-7,88

293.09,19,89,99;

294.89,99;310.19

311.89

РОЗЛАДИ ОСОБИСТОСТІ ТА ПОВЕДІНКИ, ОБУМОВЛЕНІ ХВОРОБОЮ, УШКОДЖЕННЯМ ЧИ ДИСФУНКЦІЄЮ ГОЛОВНОГО МОЗКУ

Розлади особистості, обумовлені органічною етіологією

Постенцефалітичний синдром

Постконтузійний синдром

Інші розлади особистості і поведінки органічної етіології, обумовлені хворобою, травмою чи дисфункцією головного мозку

Для уточнення етіології у рубриці

F 07.8 додається 5-й знак коду:

Нейроінфекції

Дегенеративних уражень головного

мозку

Судинних захворювань головного

мозку

Епілепсії

Інших органічних ушкоджень головного мозку

Інших органічних ушкоджень головного мозку, неуточнених

Розлади особистості і поведінки органічної етіології, обумовлені хворобою, ушкодженням чи дисфункцією головного мозку, неуточнені

F 07

F 07.0

F 07.1

F 07.2

F 07.8

F 07.80

F 07.81

F 07.82

F 07.83

F 07.84

F 07.85

F 07.9

310.0,2,8,9 відп.

310.0

310.81,91

310.2,97

310.8,9

310.82,92

310.86,96

310,84,85,94,95

310.84, 85,94,95

310.88,98

310.89,99

органічний психосиндром

ПСИХІЧНІ РОЗЛАДИ ОРГАНІЧНОЇ ЕТІОЛОГІЇ ЧИ СИМПТОМАТИЧНІ ПСИХІЧНІ РОЗЛАДИ, НЕУТОЧНЕНІ

ПСИХІЧНІ РОЗЛАДИ ТА РОЗЛАДИ ПОВЕДІНКИ, ОБУМОВЛЕНІ ВЖИВАННЯМ ПСИХОАКТИВНИХ РЕЧОВИН

Психічні розлади і розлади поведінки

внаслідок вживання алкоголю

психічні розлади і розлади поведінки внаслідок вживання опіоідів

Психічні розлади і розлади поведінки внаслідок вживання каннабіоідів

Психічні розлади і розлади поведінки внаслідок вживання седативних чи снодійних речовин

Психічні розлади і розлади поведінки внаслідок вживання кокаїну

Психічні розлади і розлади поведінки внаслідок вживання інших стимуляторів /кофеїна включно/

Психічні розлади і розлади поведінки внаслідок вживання галюциногенів

Психічні розлади і розлади поведінки внаслідок вживання тютюну

Психічні розлади і розлади поведінки внаслідок вживання летючих розчинювачів

Психічні розлади і розлади поведінки внаслідок комбінованого вживання декількох наркотичних засобів та використання інших психоактивних речовин

Для клінічної характеристики стану для рубрик F 10 -F 19 використовують четвертий та п’ятий знак коду:

F 09

F 10-F19

F 10.-

F 11.-

F 12.-

F 13.-

F 14.-

F 15.-

F 16.-

F 17.-

F 18.-

F 19.-

294.9 відп.

291;292;303;304;

305

291;303;305.0

292.0,1,2,8,9 відп.

304.0;305.5

292.0,1,2,8,9 відп.

304.3;305.2

292.0,1,2,8,9 відп.

304.1;305.4

292.0,1,2,8,9 відп.

304.2;305.6

292.0,1,2,8,9 відп

304.4;305.7

292.0,1,2,8,9 відп.

304.5;305.3

292.0,1,2,8,92 відп.

305.1

292.0,1,2,8,9 відп.

304.6;305.9 відп

292.0,1,2,8,9 відп.

304.4,6,7,8,9 відп.

305.4,8,9 відп.

ГОСТРА ІНТОКСИКАЦІЯ

Неускладнена

з травмою та іншим пошкодженням тіла

з іншим медичним ускладненням

/блювання з кров’ю, їх вдихання і ін./

з делірієм

з розладами сприйняття

з комою

з судомами

патологічне сп’яніння

ВЖИВАННЯ ІЗ ЗГУБНИМИ НАСЛІДКАМИ

F 1x.0

F 1x.00

F 1x.01

F 1x.02

F 1x.03

F 1x.04

F 1x.05

F 1x.06

F 10.07

F 1x.1

291.4;292.2,8 відп.

305.0-9 відп..

291.4

292.2,8 відп.

305.0-9 відп.

СИНДРОМ ЗАЛЕЖНОСТІ

На данний час утримання

Часткова ремісія

Повна ремісія

На даний час утримання, але в умовах, що виключають вживання

На даний час утримання під медичним наглядом в режимі підтримуючої терапії

Утримання під час лікування засобами, що викликають відразу або знижують потяг

На даний час вживання психоактивної речовини /активна залежність/

Епізодичне вживання

Постійне вживання

СТАН ВІДМІНИ /абстинентний/

неускладнений

з судомами

СТАН ВІДМІНИ З ДЕЛІРІЄМ

без судом

з судомами

абортивний

гостра енцефалопатія по типу тяжкого делірію /Гайє-Верніке/

F 1x.2

F 1x.20

F 1x.201

F 1x.202

F 1x.21

F 1x.22

F 1x.23

F 1x.24

F 1x.25

F 1x.26

F 10.2

F 11.2

F 12.2

F 13.2

F 14.2

F 15.2

F 16.2

F 17.2

F 18.2

F 19.2

F 1x.3

F 1x.30

F 1x.31

F 1x.4

F 1x.40

F 1x.41

F 1x.42

F 1x.43

F 10.4

F 11.4 -F 19.4

303;304;305 відп

303;305.0

304.01-07,09;305.5

304.3;305.2

304.11,17,18,19

304.2;305.6

304.4;304.47 відп.

304.48,49;305.7

304.5,57-59;305.3

305.1

304.6

304.4;304.47 відп.

304.6,7,86-89

97-99;305.4,8,9

291.0;292.0

291.02

291.12

291.01-02,08-09

291.12

292.01-09

ПСИХОТИЧНИЙ РОЗЛАД

Шизофреноподібний

Переважно маячний

Переважно галюцинаторний

Переважно поліморфний

Переважно з депресивними психотичними симптомами

Переважно з маніакальними психотичними симптомами

Змішаний

АМНЕСТИЧНИЙ СИНДРОМ

РЕЗИДУАЛЬНІ І ПІЗНІ ПСИХОТИЧНІ /з відставленим дебютом/ РОЗЛАДИ

Епізодичні виникнення стану, який раніше викликався вживанням психоактивних речовин /ремінісценції/

Розлади особистості або поведінки /критерії коду F 07.0/

Резидуальний афективний розлад /критерії коду F 06.3/

Деменція /критерії коду F 00-F09/

Інші стійкі когнітивні порушеняя /відрізняються від критеріїв коду F 1x.6 і F 1x.73/

Психотичний розлад з пізнім дебютом /критерії коду F 1x.05, але з віддаленим дебютом/

іНШІ ПСИХІЧНІ РОЗЛАДИ І РОЗЛАДИ ПОВЕДІНКИ

F 1x.5

F 1x.50

F 1x.51

F 1x.52

F 1x.53

F 1x.54

F 1x.55

F 1x.56

F 1x.6

F 10.6

F 1x.7

F 1x.70

F 1x.71

F 1x.72

F 1x.73

F 1x.74

F 1x.75

F 1x.8

291.3,5,8,9

292.1,2,8,9

291.1

291.11

291.2,8;303.3 відп.

292.8

291.8;292.8;303.9

ПСИХІЧНІ РОЗЛАДИ І РОЗЛАДИ ПОВЕДІНКИ, НЕУТОЧНЕНІ

ШИЗОФРЕНІЯ, ШИЗОТИПНІ ТА МАЯЧНІ РОЗЛАДИ

ШИЗОФРЕНІЯ

Параноідна

Гебефренна

Кататонічна

Недиференційована

Постшизофренічна депресія

Шизофренія залишкова /резидуальна/

Шизофренія, простий тип

Шизофренія, інший тип

Шизофренія неуточнена

Для визначення типу перебігу використовують п’ятий знак коду:

безперервний

епізодичний з наростаючим дефектом

епізодичний з стабільним дефектом

епізодичний ремітуючий

ремісія неповна

ремісія повна

Інший тип перебігу

Перебіг непевний /надто короткий період спостереження - менше року/

F 1x.9

F 20-F 29

F 20

F 20.0

F 20.1

F 20.2

F 20.3

F 20.4

F 20.5

F 20.6

F 20.8

F 20.9

F 20.x0

F 20.x1

F 20.x2

F 20.x3

F 20.x4

F 20.x5

F 20.x7

F 20.x9

291.9;292.9;303.9

304.9;305.9 відп.

295;297;298.2,3,4,

8,9

295;299.9

295.3

295.1

295.2

295.8 відп.

295.8 відп.

295.6

295.0

295.81,89;295.99;

299.91

295.9

ШИЗОТИПНИЙ РОЗЛАД

ХРОНІЧНІ МАЯЧНІ РОЗЛАДИ

Маячний розлад

Інші хронічні маячні розлади

Хронічний маячний розлад неуточ.

ГОСТРІ ТА ТРАНЗИТОРНІ /минущі/

ПСИХОТИЧНІ РОЗЛАДИ

Гострий поліморфний психотичний розлад без симптомів шизофренії

Гострий поліморфний психотичний розлад із симптомами шизофренії

Гострий шизофреноподібний психотичний розлад

Інші гострі, переважно маячні психотичні розлади

Інші гострі та транзиторні психотичні розлади

Гострі та транзиторні психотичні розлади неуточнені

Зв’язок зі стресом визначається п’ятим знаком коду:

Без зв’язку з гострим стресом

у зв’язку з гострим стресом

F 21

F 22

F 22.0

F 22.8

F 22.9

F 23

F 23.0

F 23.1

F 23.2

F 23.3

F 23.8

F 23.9

F 23.x0

F 23.x1

295.5

297

297.0,1,8,29

297.21,8 відп.

298.9 відп.

297.9

295.4,8;298.2,3,4,

8,9 відп.

298.2,3

295.4;298.3 відп.

295.4;295.8 відп.

297.9 відп. 298.4

298.8 відп.

298.89,98,99 відп.

ІНДУКОВАНИЙ МАЯЧНИЙ РОЗЛАД

ШИЗОАФЕКТИВНІ РОЗЛАДИ

Шизоафективний розлад маніакальний тип

Шизоафективний розлад депресивний тип

Шизоафективний розлад змішаний тип

Інші шизоафективні розлади

Шизоафективний розлад неуточнений

F 24

F 25

F 25.0

F 25.1

F 25.2

F 25.8

F 25.9

297.3

295.7

295.7 відп.

295.7 відп.

295.7 відп.

295.7 відп.

295.7 відп.

ІНШІ ПСИХОТИЧНІ РОЗЛАДИ НЕОРГАНІЧНОГО ПОХОДЖЕННЯ

ПСИХОЗ НЕОРГАНІЧНОГО ПОХОДЖЕННЯ, НЕУТОЧНЕНИЙ

РОЗЛАДИ НАСТРОЮ /афективні розлади/

МАНІАКАЛЬНИЙ ЕПІЗОД /єдиний/

Гіпоманія

Манія без психотичних симптомів

Манія з психотичними симптомами

Інші маніакальні епізоди

Маніакальний епізод неуточнений

F 28

F 29

F 30-F 39

F 30

F 30.0

F 30.1

F 30.2

F 30.8

F 30.9

298.89

298.99

296.0 відп.

296.02

296.0 -”-

296.0 -”-

296.0 -”-

296.09,9 -”-

БІПОЛЯРНИЙ АФЕКТИВНИЙ РОЗЛАД

Біполярний афективний розлад, поточний гіпоманіакальний епізод

Біполярний афективний розлад, поточний епізод манії без психотичних симптомів

Біполярний афективний розлад, поточний епізод манії з психотичними симптомами

Біполярний афективний розлад, поточний епізод легкої або помірної депресії

без соматичних симптомів

з соматичними симптомами

Біполярний афективний розлад, поточний епізод важкої депресії без психотичних симптомів

Біполярний афективний розлад, поточний епізод важкої депресії з психотичними симптомами

Біполярний афективний розлад, поточний епізод змішаний

Біполярний афективний розлад, стан ремісії

Інші біполярні афективні розлади

Біполярний афективний розлад неуточнений

F 31

F 31.0

F 31.1

F 31.2

F 31.3

F 31.30

F 31.31

F 31.4

F 31.5

F 31.6

F 31.7

F 31.8

F 31.9

296.1,2,3,4

296.2

296.01,2,62 відп.

296.01,2,62 -”-

296.12,3 відп.

296.11,3,62 відп.

296.11,3,62 відп.

296.4

296. відп.

296.6 відп.

296.5,61,69

ДЕПРЕСИВНИЙ ЕПІЗОД /єдиний/

Легкий депресивний епізод

без соматичних симптомів

з соматичними симптомами

Помірний депресивний епізод

Без соматичних симптомів

з соматичними симптомами

Важкий депресивний епізод без психотичних симптомів

Важкий депресивний епізод з психотичними симптомами

Інші депресивні епізоди

Депресивний епізод неуточнений

F 32

F 32.0

F 32.00

F 32.01

F 32.1

F 32.10

F 32.11

F 32.2

F 32.3

F 32.8

F 32.9

296.1;298.0;300.4відп.

300.4 відп.

296.12;298.0 відп.

296.1;298.0 відп.

298.0;296.11 відп.

296.1 відп.

296.1;296.9;300.4

311.1 відп.

РЕКУРЕНТНИЙ ДЕПРЕСИВНИЙ РОЗЛАД

Рекурентний депресивний розлад, легкий поточний епізод

Без соматичних симптомів

з соматичними симптомами

Рекурентний депресивний розлад, помірний поточний епізод

Без соматичних симптомів

З соматичними симптомами

Рекурентний депресивний розлад, важкий поточний епізод без психотичних симптомів

Рекурентний депресивний розлад, важкий поточний епізод з психотичними симптомами

Рекурентний депресивний розлад, стан ремісії

Інші рекурентні депресивні розлади

Рекурентний депресивний розлад, неуточнений

F 33

F 33.0

F 33.00

F 33.01

F 33.1

F 33.10

F 33.11

F 33.2

F 33.3

F 33.4

F 33.8

F 33.9

296.1,6;298.0;300.4

311.1 відп.

296.12;300.4;

311.1 відп.

296.1;300.4;

311.1 відп.

296.13,19;

298.0 відп.

296.13 відп.

296.6 відп.

296.9 відп.

296.9 відп.

ХРОНІЧНІ РОЗЛАДИ НАСТРОЮ /афективні/

Циклотимія

Дистимія

Інші хронічні розлади настрою /афективні/

Хронічні розлади настрою /афективні/

неуточнені

ІНШІ РОЗЛАДИ НАСТРОЮ /афективні/

Інші поодинокі розлади настрою /афективні/

Змішаний афективний епізод

Інші рекурентні розлади настрою /афективні/

Рекурентний короткочасний депресивний розлад

Інші уточнені розлади настрою /афективні/

Розлади настрою /афективні/ неуточнені

F 34

F 34.0

F 34.1

F 34.8

F 34.9

F 38

F 38.0

F 38.00

F 38.1

F 38.10

F 38.8

F 39

296.6,9;301.1;

300.4

296.81;301.1

301.1

296.89

296.9

296.1,6,8

296 відп.

296 відп.

296.1,6,8 відп.

296.89 відп.

296.9 відп.

НЕВРОТИЧНІ, ПОВ’ЯЗАНІ ЗІ СТРЕСОМ ТА СОМАТОФОРМНІ РОЗЛАДИ

ТРИВОЖНО-ФОБІЧНІ РОЗЛАДИ

Агорафобія

Без панічного розладу

З панічним розладом

Соціальні фобії

Специфічні /ізольовані/ фобії

Інші тривожно-фобічні розлади

Фобічний тривожний розлад, неуточнений

F 40-F 48

F 40

F 40.0

F 40.00

F 40.01

F 40.1

F 40.2

F 40.8

F 40.9

300.0,2

300.0,2

300.0,2 відп.

300.2 -”-

300.0,2 відп.

300.2

ІНШІ ТРИВОЖНІ РОЗЛАДИ

Панічний розлад /епізодична пароксизмальна тривога/

Генералізований тривожний розлад

Змішаний тривожно-депресивний розлад

Інші змішані тривожні розлади

Інші уточнені тривожні розлади

Тривожний розлад, неуточнений

ОБСЕСИВНО-КОМПУЛЬСИВНИЙ РОЗЛАД

Переважно обсесивні /нав’язливі/ думки та роздуми /розумова жуйка/

Переважно компульсивні дії /обсесивні нав’язливі ритуали/

Обсесивні /нав’язливі/ думки та дії змішані

Інші обсесивно-компульсивні розлади

Обсесивно-компульсивний розлад неуточнений

F 41

F 41.0

F 41.1

F 41.2

F 41.3

F 41.8

F 41.9

F 42

F 42.0

F 42.1

F 42.2

F 42.8

F 42.9

300.0;300.4 відп.

300.0

300.0

300.0;300.4 відп.

300.0

300.0;300.4 -”-

300.0

300.3

300.3 -”-

300.3 відп.

-”- -”-

-”- -”-

-”- -”-

РЕАКЦІЯ НА ВАЖКИЙ СТРЕС ТА РОЗЛАДИ АДАПТАЦІЇ

Гостра реакція на стрес

Стресовий розлад посттравматичний

Розлади адаптації

Короткочасна депресивна реакція

Пролонгована депресивна реакція

Змішана, тривожна та депресивна реакція

Реакція з перевагою порушень інших емоцій

Реакція з перевагою порушень поведінки

Реакція із змішаним розладом емоцій і поведінки

Розлад з іншими специфічними домінуючими симптомами

Інші реакції на важкий стрес

Реакція на важкий стрес, неуточнена

F 43

F 43.0

F 43.1

F 43.2

F 43.20

F 43.21

F 43.22

F 43.23

F 43.24

F 43.25

F 43.28

F 43.8

F 43.9

308;309

308.0,1,2,3,4,9

309.8

309.0,1,2,3,4,8,9

309.0

309.1

300.0;308.3;

309.0,1 відп.

309.2

309.3

309.4

309.8

308;309 відп.

308.9;309.9

ДИСОЦІАТИВНІ /конверсійні/ РОЗЛАДИ

Дисоціативна амнезія

Дисоціативна фуга

Дисоціативний ступор

Транси і стани “оволодіння”

Дисоціативні розлади рухів

Дисоціативні конвульсії /судоми/

Дисоціативна анестезія та втрата чутливого сприйняття

Змішані дисоціативні /конверсійні/ розлади

Інші дисоціативні /конверсійні/ розлади

Синдром Ганзера

Розлади особистості: складна особистість

Транзиторні дисоціативні /конверсійні/ розлади /дитячого та підліткового віку/

Інші уточнені дисоціативні /конверсійні/ розлади

Дисоціативний /конверсійний/ розлад, неуточнений

СОМАТОФОРМНІ РОЗЛАДИ

Соматизований розлад

Недиференційований соматоформний розлад

Соматоформна вегетативна дисфункція

Серця і серцево-судинної системи

Верхнього відділу шлунково-кишкового тракту

Нижнього відділу шлунково-кишкового тракту

Дихальної системи

Сечостатевої системи

Іншого органа та системи

Соматоформний розлад з стійким синдромом болю

Інші соматоформні розлади

Соматоформний розлад, неуточнений

F 44

F 44.0

F 44.1

F 44.2

F 44.3

F 44.4

F 44.5

F 44.6

F 44.7

F 44.8

F 44.80

F 44.81

F 44.82

F 44.88

F 44.9

F 45

F 45.0

F 45.1

F 45.3

F 45.30

F 45.31

F 45.32

F 45.33

F 45.34

F 45.38

F 45.4

F 45.8

F 45.9

300.1;298.1,2,8

306 відп.

300.11 -”-

-”- -”-

300.11;298.84

300.11 відп.

300.11 -”-

306.0,1 -”-

300.11 -”-

300.11;306.7 -”-

300.11 -”-

298.2 відп.

300.11 відп.

300.12

298.2

298.1

300.7;306;307.8

300.8; 306 відп

300.8 відп.

306.1-5 відп.

306.2

306.4

306.4

306.1

306.5

306.8

307.8

306.3,6,8 відп.

306.9

ІНШІ НЕВРОТИЧНІ РОЗЛАДИ

Неврастенія

Синдром деперсоналізації-дереалізації

Інші специфічні невротичні розлади

Невротичний розлад, неуточнений

СИНДРОМИ РОЗЛАДІВ ПОВЕДІНКИ, ПОВ’ЯЗАНІ З ФІЗІОЛОГІЧНИМИ ПОРУШЕННЯМИ ТА ФІЗИЧНИМИ ФАКТОРАМИ

РОЗЛАДИ, ПОВ’ЯЗАНІ ІЗ СПОЖИВАННЯМ ЇЖІ

Нервова анорексія

Атипова нервова анорексія

Нервова булімія

Атипова нервова булімія

Переїдання, внаслідок інших психологічних порушень

Блювання внаслідок інших психологічних порушень

Інші розлади пов’язані із споживанням їжі

Розлади пов’язані із споживанням їжі неуточнені

F 48

F 48.0

F 48.1

F 48.8

F 48.9

F 50-F 59

F 50

F 50.0

F 50.1

F 50.2

F 50.3

F 50.4

F 50.5

F 50.8

F 50.9

300.5,6,8,9

300.5

300.6

300.8

300.91

307.1

307.1

307.1

307.1;307.5

307.5 відп.

-”-

306.4;307.5 відп.

307.5 відп.

-”- -”-

РОЗЛАДИ СНУ НЕОРГАНІЧНОЇ ЕТІОЛОГІЇ

Безсоння неорганічної етіології

Гіперсомнія неорганічної етіології

Розлади режиму сон-неспання неорганічної етіології

Сноходіння /сомнамбулізм/

Жахи під час сну /нічні жахи/

Страхіття

Інші розлади сну неорганічної етіології

Розлади сну неорганічної етіології, неуточнені

F 51

F 51.0

F 51.1

F 51.2

F 51.3

F 51.4

F 51.5

F 51.8

F 51.9

307.4

307.42

307.44

307.45

307.46

307.46

307.47

307.40

307.40

СТАТЕВА ДИСФУНКЦІЯ НЕ ОБУМОВЛЕНА ОРГАНІЧНИМИ ПОРУШЕННЯМИ АБО ЗАХВОРЮВАННЯМИ

Недостатність або втрата статевого ваблення

Відраза до статевих стосунків та відсутність сексуального задоволення

Сексуальна відраза

Відсутність сексуального задоволення

Недостатність генітальної реакції

Оргазмічна дисфункція

Передчасна ейякуляція

Вагінізм неорганічного походження

Диспарейнія неорганічного походження

Підвищене статеве ваблення

Інша статева дисфункція, не обумовлена органічним порушенням чи захворюванням

Статева дисфункція, не обумовлена органічним порушенням чи захворюванням, неуточнена

F 52

F 52.0

F 52.1

F 52.10

F 52.11

F 52.2

F 52.3

F 52.4

F 52.5

F 52.6

F 52.7

F 52.8

F 52.9

302

302.7 відп.

-”- -”-

302.7 відп.

-”- -”-

-”- -”-

306.5 відп.

302.7 -”-

302.7,8 -”-

302.8 відп.

302.8,9 відп.

ПСИХІЧНІ РОЗЛАДИ ТА РОЗЛАДИ ПОВЕДІНКИ, ОБУМОВЛЕНІ ПІСЛЯПОЛОГОВИМ ПЕРІОДОМ І НЕ КЛАСИФІКОВАНІ В ІНШИХ РУБРИКАХ

Легкі психічні розлади та розлади поведінки, пов’язані з післяпологовим періодом і не класифіковані в інших рубриках

Важкі психічні розлади та розлади поведінки, пов’язані з післяпологовим періодом і не класифіковані в інших рубриках

Інші психічні розлади та розлади поведінки, пов’язані з післяпологовим періодом і не класифіковані в інших рубриках

Післяпологовий психічний розлад, неуточнений

ПСИХОЛОГІЧНІ ТА ФАКТОРИ ПОВЕДІНКИ, ЯКІ ВИКЛИКАЛИ АБО ПОВ’ЯЗАНІ З РОЗЛАДАМИ АБО ЗАХВОРЮВАННЯМИ КЛАСИФІКОВАНИМИ В ІНШИХ РУБРИКАХ

F 53

F 53.0

F 53.1

F 53.8

F 53.9

F 54

298.94;311.9 відп.

-”- -”-

-”- -”-

-”- -”-

-”- -”-

306. відп.

ЗЛОВЖИВАННЯ РЕЧОВИНАМИ, ЯКІ НЕ ВИКЛИКАЮТЬ ЗАЛЕЖНІСТЬ

Антидепресанти

Проносні

Анальгетики

Засоби для зниження кислотності

Вітаміни

Стероіди та гормони

Специфічні трави та народні засоби

Інші речовини, які не викликають залежності

Неуточнені речовини

F 55

F 55.0

F 55.1

F 55.2

F 55.3

F 55.4

F 55.5

F 55.6

F 55.8

F 55.9

305.8,9 відп.

305.8

305.9 -”-

-”- -”-

305.9 відп.

-”- -”-

-”- -”-

-”- -”-

-”- -”-

-”- -”-

СИНДРОМИ РОЗЛАДІВ ПОВЕДІНКИ ВНАСЛІДОК ФІЗІОЛОГІЧНИХ ДИСФУНКЦІЙ ЧИ СОМАТИЧНИХ ФАКТОРІВ, НЕУТОЧНЕНІ

РОЗЛАДИ ЗРІЛОЇ ОСОБИСТОСТІ І ПОВЕДІНКИ У ДОРОСЛИХ

СПЕЦИФІЧНІ РОЗЛАДИ ОСОБИСТОСТІ

Параноідний розлад особистості

Шизоідний розлад особистості

Дисоціальний розлад особистості

Емоційно нестабільний розлад особистості

Імпульсивний тип

Пограничний тип

Істеричний розлад особистості

Ананкастичний /обсесивно-компульсивний/ розлад особистості

Тривожний /уникаючий/ розлад особистості

Розлад особистості типу “залежна особистість”

Інші специфічні розлади особистості

Розлад особистості, неуточнений

ЗМІШАНІ ТА ІНШІ РОЗЛАДИ ОСОБИСТОСТІ

Змішані розлади особистості

Зміни особистості, які завдають турбот

F 59

F 60-F 69

F 60

F 60.0

F 60.1

F 60.2

F 60.3

F 60.30

F 60.31

F 60.4

F 60.5

F 60.6

F 60.7

F 60.8

F 60.9

F 61

F 61.0

F 61.1

306

301

301.0

301.2

301.7

301.3,81

301.3

301.81

301.5

301.4

301.8

301.6

301.83,89

301.91

301.9

-  -

-  -

СТІЙКІ ЗМІНИ ОСОБИСТОСТІ, ЯКІ НЕ ОБУМОВЛЕНІ ПОШКОДЖЕННЯМ ЧИ ЗАХВОРЮВАННЯМ ГОЛОВНОГО МОЗКУ

Стійкі зміни особистості після пережитої катастрофи

Стійкі зміни особистості після психічного захворювання

Інші стійкі зміни особистості

Стійкі зміни особистості, неуточнені

РОЗЛАДИ ЗВИЧОК ТА НАХИЛІВ

/ПОТЯГІВ/

Патологічне захоплення азартними іграми

Патологічна схильність до підпалів /піроманія/

Патологічна схильність до крадіжок /клептоманія/

Трихотилломанія /схильність до висмикування волосся/

Інші розлади звичок і нахилів

Розлади звичок і нахилів, неуточнені

F 62

F 62.0

F 62.1

F 62.8

F 62.9

F 63

F 63.0

F 63.1

F 63.2

F 63.3

F 63.8

F 63.9

301.8,9 відп.

301.98

301.99

312.31

312.33

312.32

312.30

РОЗЛАДИ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИФІКАЦІЇ

Транссексуалізм

Трансвестизм подвійної ролі

Розлад статевої ідентифікації у дітей

Інші розлади статевої ідентифікації

Розлади статевої ідентифікації, неуточнені

РОЗЛАДИ НАДАННЯ СЕКСУАЛЬНОЇ ПЕРЕВАГИ

Фетишизм

Фетишистський трансвестизм

ЕКСгібіціонізм

Вуайеризм

Педофілія

Садо-мазохізм

Множинні розлади надання сексуальної переваги

Інші розлади надання сексуальної переваги

Розлади надання сексуальної переваги, неуточнені

ПСИХОЛОГІЧНІ І ПОВЕДІНКОВІ РОЗЛАДИ, ПОВ’ЯЗАНІ ІЗ СТАТЕВИМ РОЗВИТКОМ ТА ОРІЄНТАЦІЄЮ

Розлад статевого дозрівання

Его-дистонічна /яка не задовольняє індивіда/ орієнтація

Розлад сексуальних взаємовідносин

Інші розлади психостатевого розвитку

Розлад психостатевого розвитку, неуточнений

Для визначення варіантів сексуального розвитку та орієнтації використовують п’ятий знак коду:

Гетеросексуальний тип

Гомосексуальний тип

Бісексуальний тип

Інший тип, включаючи препубертатний

F 64

F 64.0

F 64.1

F 64.2

F 64.8

F 64.9

F 65

F 65.0

F 65.1

F 65.2

F 65.3

F 65.4

F 65.5

F 65.6

F 65.8

F 65.9

F 66

F 66.0

F 66.1

F 66.2

F 66.8

F 66.9

F 66.x0

F 66.x1

F 66.x2

F 66.x8

302.

302.5

302.3 відп.

302.6

302.6 відп.

302.6 -”-

302.5

302.83

302.3

302.4

302.82 відп.

302.2

302.84,83

302.8 відп.

302.1

302.9 відп.

302.6,8,9 відп.

ІНШІ РОЗЛАДИ ЗРІЛОЇ ОСОБИСТОСТІ ТА ПОВЕДІНКИ У ДОРОСЛИХ

Перебільшення значення соматичних симптомів з психологічних причин

Навмисне викликання або симуляція симптомів чи інвалідізації, соматичних або психологічних /симулятивний розлад/

Інші специфічні уточнені розлади особистості і поведінки у дорослих

РОЗЛАД ОСОБИСТОСТІ І ПОВЕДІНКИ У ДОРОСЛИХ, НЕУТОЧНЕНИЙ

F 68

F 68.0

F 68.1

F 68.8

F 69

301 відп.

301.9 відп

РОЗУМОВА ВІДСТАЛІСТЬ

Легка розумова відсталість /дебільність/

Помірна розумова відсталість /неглибока імбецільність/

Важка розумова відсталість /різко виражена імбецільність/

Глибока розумова відсталість /ідіотія/

Інші форми розумової відсталості

Розумова відсталість, неуточнена

Для визначення вираженості поведінкових порушень використовують четвертий знак коду:

Порушення поведінки мінімальні або відсутні

Значні порушення поведінки, які вимагають догляду або лікувальних заходів

Інші порушення поведінки

Порушення поведінки не виявлені

F 70 -F 79

F 70

F 71

F 72

F 73

F 78

F 79

F 7x.0

F 7x.1

F 7x.8

F 7x.9

317-319

317

318.0

318.1

318.2

317;318 відп.

319

РОЗЛАДИ ПОВ’ЯЗАНІ З ПСИХОЛОГІЧНИМ РОЗВИТКОМ

СПЕЦИФІЧНІ РОЗЛАДИ РОЗВИТКУ МОВИ ТА ВИМОВИ

Специфічний розлад артикуляції мови

Розлад експресивної мови

Розлад рецептивної мови

Набута афазія з епілепсією /синдром Ландау-Клефннера/

Інші розлади мови та вимови

Розлади розвитку мови та вимови, неуточнені

F 80-F 89

F 80

F 80.0

F 80.1

F 80.2

F 80.3

F 80.8

F 80.9

307.9;315

307.9;315.3,5

307.9;315.3 відп.

315.31 -”-

315.3,8 -”-

315.3 -”-

307.9;315.3,8 -”-

315.39

СПЕЦИФІЧНІ РОЗЛАДИ РОЗВИТКУ ШКІЛЬНИХ НАВИЧОК

Специфічні розлади читання

Специфічний розлад спелінгування

Специфічний розлад арифметичних навичок

Змішані розлади шкільних навичок

Інші розлади розвитку шкільних навичок

Розлад розвитку шкільних навичок неуточнений

F 81

F 81.0

F 81.1

F 81.2

F 81.3

F 81.8

F 81.9

315.0,1,3

315.0,1,2

315.0,3

315.1

315.5 відп.

315.2,3,8 відп.

315.2,9 -”-

СПЕЦИФІЧНІ РОЗЛАДИ РОЗВИТКУ РУХОВОЇ ФУНКЦІЇ

ЗМІШАНІ СПЕЦИФІЧНІ РОЗЛАДИ ПСИХОЛОГІЧНОГО РОЗВИТКУ

F 82

F 83

315.4

315.5 -”-

РОЗЛАДИ ПСИХОЛОГІЧНОГО РОЗВИТКУ ЗАГАЛЬНОГО ХАРАКТЕРУ

Дитячий аутизм

Атиповий аутизм

Синдром Ретта

Інший дезінтегративний розлад дитячого віку

Гіперактивний розлад, який супроводжується розумовою відсталістю і стереотипними рухами

Синдром Аспергера

Інші загальні розлади розвитку

Загальний розлад розвитку, неуточнений

ІНШІ РОЗЛАДИ ПСИХОЛОГІЧНОГО РОЗВИТКУ РОЗЛАД ПСИХОЛОГІЧНОГО РОЗВИТКУ, НЕУТОЧНЕНИЙ

F 84

F 84.0

F 84.1

F 84.2

F 84.3

F 84.4

F 84.5

F 84.8

F 84.9

F 88

F 89

299.0,1,8

299.0,9 -”-

299.0,8 -”-

299.8 -”-

299.1;299.8

299.8 -”-

299.8,9 -”-

299.8 -”-

299.9 -”-

315.6,8;301.83

315.9

РОЗЛАДИ ПОВЕДІНКИ ТА ЕМОЦІЙ, ЯКІ ЗВИЧАЙНО ПОЧИНАЮТЬСЯ У ДИТЯЧОМУ ТА ПІДЛІТКОВОМУ ВІЦІ

ГІПЕРКІНЕТИЧНІ РОЗЛАДИ

Порушення активності і уваги

Гіперкінетичний розлад поведінки

Інші гіперкінетичні розлади

Гіперкінетичний розлад, неуточнений

F 90-98

F 90

F 90.0

F 90.1

F 90.8

F 90.9

314

314.0,1

314.2

314.1,8

314.9

РОЗЛАДИ ПОВЕДІНКИ

Розлади поведінки, обмежені колом сім’ї

Несоціалізований розлад поведінки

Соціалізований розлад поведінки

Опозиційно-зухвала поведінка

Інші розлади поведінки

Розлад поведінки неуточнений

F 91

F 91.0

F 91.1

F 91.2

F 91.3

F 91.8

F 91.9

301;309.3,8,9

301;309.3,8,9

-”- -”-

301; 309

-”-

-”-

-”-

ЗМІШАНІ РОЗЛАДИ ПОВЕДІНКИ ТА ЕМОЦІЙ

Розлад поведінки з депресією

Інші змішані розлади поведінки та емоцій

Змішаний розлад поведінки та емоцій, неуточнений

F 92

F 92.0

F 92.8

F 92.9

309.0,1,4 відп. для

дитячого віку

309.0,1

309.4

309.8,9

РОЗЛАДИ ЕМОЦІЙ СПЕЦИФІЧНІ ДЛЯ ДИТЯЧОГО ВІКУ

Тривожний розлад у дітей, внаслідок очікування розлуки

Фобічний тривожний розлад у дитячому віці

Розлад сіблінгового суперництва

Інші розлади емоцій у дитячому віці

Розлад емоцій у дитячому віці, неуточнений

F 93

F 93.0

F 93.2

F 93.3

F 93.8

F 93.9

309.2,8,9

309.2 відп.

-”- -”-

309.2,8 -”-

309.9 -”-

РОЗЛАД СОЦІАЛЬНОГО ФУНКЦІ-ОНУВАННЯ, ПОЧАТОК ЯКИХ СПЕЦИФІЧНИЙ ДЛЯ ДИТЯЧОГО І ПІДЛІТКОВОГО ВІКУ

Елективний мутизм

Реактивний розлад прихильності у дитячому віці

Розлад прихильності у дитячому віці по розгальмованому типу

Інші розлади соціального функціонування у дитячому віці

Розлад соціального функціонування у дитячому віці, неуточнений

F 94

F 94.0

F 94.1

F 94.2

F 94.8

F 94.9

301;309 відп. для

дитячого віку

309.8-313.23

ТИКИ

Транзиторні тики

Хронічні моторні або вокальні тики

Комбіновані вокальні та множинні моторні тики /синдром де ля Туретта/

Інші тики

Тики неуточнені

F 95

F 95.0

F 95.1

F 95.2

F 95.8

F 95.9

307.2

307.2 відп.

-”- -”-

-”- -”-

-”- -”-

-”-

ІНШІ РОЗЛАДИ ПОВЕДІНКИ ТА ЕМОЦІЙ, ЯКІ ЗВИЧАЙНО ПОЧИНАЮТЬСЯ У ДИТЯЧОМУ ТА ПІДЛІТКОВОМУ ВІЦІ

Енурез неорганічного походження

Енкопрез неорганічного походження

Розлади вживання їжі у немовлят та дітей

Вживання неїстивного немовлятами та дітьми

Стереотипні рухові розлади

Заїкання /затинання/

Мова з захлинанням

Інші уточнені розлади емоцій та поведінки, які звичайно починаються у дитячому та підлітковому віці

Розлади емоцій та поведінки, які звичайно починаються у дитячому та підлітковому віці, неуточнені

ПСИХІЧНІ РОЗЛАДИ БЕЗ ДОДАТКОВИХ УТОЧНЕНЬ

F 98

F 98.0

F 98.1

F 98.2

F 98.3

F 98.4

F 98.5

F 98.6

F 98.8

F 98.9

F 99

307.0,3,5,6,7,9

307.6

307.7

307.5 відп.

307.5 відп.

307.3

307.0

307.0 відп.

307.9

307.9

КОДИ ІНШИХ РУБРИК, ЯКІ МОЖУТЬ БУТИ ВИКОРИСТАНІ ЯК ДОДАТКОВІ АБО САМОСТІЙНІ ДЛЯ КОДУВАННЯ ХВОРОБ ТА СИНДРОМІВ

ПСИХІАТРІЯ

Хвороба Альцгеймера G 30 F 00* 290.12

Рання хвороба Альцгеймера G 30.0 F 00.0* -”-

Пізня хвороба Альцгеймера G 30.1 F 00.1* -”-

Інші форми хвороби Альцгеймера G 30.8 F 00.2* -”-

Хвороба Альцгеймера неуточнена G 30.9 F 00.9* -”-

Інші дегенеративні хвороби нерво-

вої системи, не класифіковані в ін-

ших рубриках G 31 F 02* 290.1

Органічна атрофія головного мозку G 31.0 F 02.0*

Хвороба Паркінсона G 20 F 02.3* 294.1

Розсіяний склероз G 35 F 02.8* -”-

Хвороба Гентингтона G 10 F 02.2* -”-

Епілепсія G 40 345

Локалізована /фокальна/ парциальна

ідіопатична епілепсія та епілептичні

синдроми з судорожними припадками

з фокальним початком G 40.0

Локалізована /фокальна//парциальна/

симптоматична епілепсія та епілептич-

ні синдроми з простими парціальними

припадками G 40.1

Локалізована /фокальна//парциальна/

симптоматична епілепсія та епілептич-

ні синдроми з комплексними парціаль-

ними судорожними припадками G 40.2

Генералізована ідіопатична епілепсія

та епілептичні синдроми G 40.3

Інші типи генералізованої епілепсії

та епілептичних сииндромів G 40.4

Особливі епілептичні синдроми G 40.5

Припадки grand mal неуточнені

/з малими припадками petit mal або

без них/ G 40.6

Малі припадки /petit mal/ неуточнені

без припадків grand mal G 40.7

Інші уточнені форми епілепсії G 40.8

Епілепсія неуточнена G 40.9

Епілептичний статус grand mal

/судорожних припадків/ G 41.0

Епілептичний статус petit mal

/малих припадків/ G 41.1

Складний парциальний епілептичний

статус G 41.2

Інший уточнений епілептичний статус G 41.8

Епілептичний статус неуточнений G 41.9

Нейросифіліс А 52.1 F 02.8* 294.1

Хвороба з проявами енцефалопатії

внаслідок ВІЛ В 22.0 F 02.8* -”-

Африканський трипаносомоз В 56 F 02.8* -”-

Хвороба Шигаса В 57 F 02.8* -”-

Хвороби щитовидної залози, пов’язані

з йодною недостатністю та споріднені

стани Е 01 F 02.8* -”-

Інші форми гіпотиреозу Е 03 F 02.8* -”-

Аліментарний маразм Е 41 -”-

Маразматичний квашиоркор Е 42 -”-

Недостатність никотинової кислоти

/пеллагра/ Е 52 F 02.8* -”-

Недостатність вітамінів групи В Е 53.8 F 02.8* -”-

Порушення обміну сфінголіпідів і інші

хвороби накопичення ліпідів Е 75.- F 02.8* -”-

Порушення обміну міді Е 83.0 F 02.8* -”-

Вузеликовий поліартеріїт М 30.0 F 02.8* -”-

Системний червоний вовчок М 32.- F 02.8* -“-

Отруєння лікарськими засобами, меди-

каментами, біологічними речовинами Т 26-Т 50 F 02.8* -”-

Токсичні дії речовин переважно

немедичного призначення Т 50-Т 65 F 02.8* -”-

Астма J 45 F 54 306.

Виразка шлунку К 25 F 54 -”-

Виразковий коліт К 51 F 54 -”-

Синдром подразненого кишківника К 58 F 54 -”-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]