Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рекомендации к написанию курсовых.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
189.44 Кб
Скачать

Титульна сторінка

Титульна сторінка є першою сторінкою курсової роботи і заповнюється за суворими правилами (див. додаток 1.)

Зміст

Після титульної сторінки розміщується зміст (див. додаток 2.), в якому наводяться всі заголовки курсової роботи і вказуються сторінки, з яких вони починаються. Заголовки змісту повинні точно повторювати заголовки в тексті. Скорочувати або давати в іншому формулюванні, послідовності і співпорядкованості у порівнянні із заголовками в тексті не можна. Заголовки однакових ступенів рубрикації необхідно розташовувати один під одним. Заголовки кожного подальшого ступеня зміщуються на три-п'ять знаків праворуч по відношенню до заголовків попереднього ступеня. Всі заголовки починають з прописної букви. Крапка в кінці заголовків не ставиться. Останнє слово кожного заголовка сполучають крапками з відповідним йому номером сторінки в крайньому справа стовпці змісту.

Нумерація рубрик робиться по системі індексації, тобто з цифровими номерами, що містять у всіх ступенях, окрім першої, номер, як своєї рубрики, так і рубрики, яким вона підпорядкована.

Основними рубриками курсової роботи є глави (розділи). Нумерація глав наскрізна, позначається арабськими цифрами в межах кожного розділу. Номер параграфа повинен складатися з номера глави (розділу) і номера власне параграфа, розділених крапкою. В кінці номера параграфа теж ставлять крапку (наприклад, третій параграф другого розділу – 2.3.). «Вступ», «Висновки», «Список використаних літературних джерел» і «Додатки» не нумеруються як розділи.

Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів

Такий перелік як структурний елемент вступної частини робіт наводять лише у разі частого вживання (з повторенням більше трьох разів в роботі) малопоширених або нових слів, скорочень, умовних позначень і т.п. незалежно від наявності або відсутності в роботах переліку вказаних умовних позначень, скорочень і т.д. при першій появі цих елементів в тексті слід давати їх розшифровку в круглих дужках (наприклад, тяжкі порушення мовлення (ТПМ)).

Вступ

Вступ є надзвичайно важливою частиною наукової роботи, оскільки він не тільки орієнтує в подальшому розкритті теми, але і містить всі необхідні кваліфікаційні характеристики дослідження, за якими можна судити про рівень власне дослідження. Погано написаний вступ свідчить про недостатню підготовку студента і в значній мірі знижує цінність всієї його наукової роботи. Загальний обсяг вступу, як правило, має бути в межах 2-3 сторінок.

Вступ складається зі складових частин, які органічно і послідовно зв'язані між собою. У вступі обгрунтовується актуальність обраної теми, наводиться огляд літератури з теми, формулюються мета і завдання дослідження, позначаються об'єкт і предмет дослідження, указуються обрані методи дослідження, характеризується структура наукової роботи.

Актуальність

Під час оцінки актуальності обраної теми слід знати, що актуальність в наукових дослідженнях обгрунтовується тим, що дана тема має істотне значення для розвитку загальної або спеціальної педагогіки, логопедії.

Обгрунтовування актуальності не має бути багатослівним. Достатньо показати сутність проблеми, з чого випливатиме актуальність теми.

Огляд літератури

Огляд літератури стисло освітлює предмет дослідження, історію питання, ступінь його вивчення на сьогоднішній день. Він має проводитися з критичної точки зору. Огляд літератури повинен закінчитися узагальненням, що пояснює, чому проведено дане дослідження.

Мета і задачі роботи

Від доказу актуальності вибраної теми логічно перейти до формулювання мети дослідження, що проводиться, а також вказати ті конкретні завдання, які належить вирішити відповідно до цієї мети. Мета наукової роботи формулюється одним цільним розповідним реченням, що має смислове узгодження з назвою наукової роботи. Завдання зазвичай формулюються у формі переліку (вивчити., описати., встановити., з'ясувати., проаналізувати і т.п.).

Формулювання цих завдань необхідно робити якомога більш ретельно, оскільки опис їх рішення повинен скласти зміст розділів курсової роботи. Це важливо також і тому, що заголовки таких глав відповідають формулюванням завдань дослідження, що проводиться.

Об'єкт і предмет

Об'єкт і предмет як категорії наукового дослідження співвідносяться між собою як загальне і часткове. В об'єкті виділяється та його частина, яка є предметом дослідження. Як правило, предмет дослідження визначає тему наукової роботи. Якщо робота припускає проведення експерименту, необхідно чітко сформулювати гіпотезу, вказати методи дослідження.

Методи дослідження

Дуже важливим етапом наукового дослідження є вибір і використання методів дослідження, які є інструментом під час обробки та одержання фактичного матеріалу,і є необхідною умовою досягнення поставленої в роботі мети. У вступі наводится загальна характеристика методів, що використовуються у дослідженні.

Структура

У кінці вступу бажано розкрити структуру наукової роботи, тобто дати перелік її структурних елементів і обгрунтувати послідовність їх розташування.