Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
42
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
352.26 Кб
Скачать

Ситуаційні задачі.

Умови задачі

Правильна відповідь

1.

В приймальне відділення лікарні доставлений каретою швидкої допомоги підліток віком 14 років зі скаргами на сильній біль у правій гомілці, високу температуру тіла до 39,6º, виражений набряк правої ноги. Болі в нозі з’явилися після удару по стопі правої ноги. Хворому було зроблено аналіз крові: лейкоцити - 15·109; ШОЕ – 38мм/год. Рентгенографія кісток правої гомілки: на рентгенограмі кісток правої гомілки визначається нерівномірний остеопороз в області дистального метадіафізу та лінійний періостит. Яке захворювання можна діагностувати у хворого?

а)саркома Юінга;

б)хондрома;

в)туберкульоз кісток;

г)остеомієліт.

2.

Чоловік віком 29 років звернувся до лікаря зі скаргами на сильні болі в області лівого тазобедреного суглобу на протязі 3-х тижнів, підвищення температури тіла до 38º-39º за останній тиждень, неможливість ступати на ногу. Лікар порекомендував зробити рентгенографію лівого тазобедреного суглобу та кісток таза. На рентгенограмі кісток таза в прямій проекції визначається виражений остеопороз крила і тіла підвздошної кістки, на фоні чого візуалізуються множинні дефекти кісткової тканини, зруйнований латеральний край даної кістки з нечіткими нерівними контурами. Зі сторони тазобедреного суглоба визначається остеопороз суглобових кінців. Яке захворювання може бути у хворого, якщо враховувати скарги хворого і рентгенокартину?

а)туберкульоз кісток;

б)метастази;

в)остеоїд-остеома;

г)остеогенна саркома.

3.

В неврологічному відділенні знаходиться на лікуванні жінка 45 років з діагнозом: остеохондроз грудного відділу хребта з корешковим синдромом. У хворої скарги: болі різного характеру в спині. Незважаючи на лікування, яке вона отримує, болі не зменшуються, а за останні 3-4 дні почала підвищуватися температура тіла до 37,6º-37,8ºС. Невропатолог призначив хворій рентгенографію грудного відділу хребта, що було виконано. На рентгенограмі в двох проекціях визначається зруйнований міжхребцевий диск на рівні між Th7-Th8; зруйновані замикаючі пластинки Th7 і Th8 хребців. На рівні Th10-Th12 навколо хребців в м’яких тканинах визначається додаткове продовгувате округле затемнення. Яке заключення можна зробити, враховуючи рентгенологічні дані?

а)туберкульозний спондиліт;

б)остеохондроз грудного відділу хребта;

в)мієломна хвороба;

г)остеомієліт.

7. Рекомендована література.

Основна:

  1. Рентгенодіагностика.-за редакцією В.І.Мілька.-Вінниця: Нова книга, 2005.-с.209-238.

  2. Променева діагностика (в 2 ч.) за загальн.ред. Г.Ю.Коваль.-Т.І.-К: Орбіс, 1998 р..

  3. Основи променевої діагностики. За редакцією А.П.Лазара, С.Ю.Кравчука-Чернівці, 2005.-С.30-60.

Додаткова:

  1. Лінденбрантен Л.Д., Наумов Л.Р. Медична рентгенологія, 1984 р.

  2. Переслегін І.А. Дитяча рентгенологія.-М., 1976 р..

Соседние файлы в папке Методички для студентов Радіологія