Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
445
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
446.46 Кб
Скачать

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на КОЛОНОСКОПІЮ № 7

Висновок. Зважаючи на виявлені патологічні зміни на деяких ділянках правої половини ободової кишки по типу сегментарного ураження де слизова оболонка різко набрякла, з незначним повнокров’ям, з наявністю на її поверхні мілких афтозних виразок, що розташовані на певній відстані одна від одної, а також на потовщення кишки з помірним звуженням і чіткою межею між ураженими та нормальними ділянками кишки, можна припустити, що ці зміни відповідають початковому періоду хвороби Крона.

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на КОЛОНОСКОПІЮ № 8

Висновок. Зважаючи на виявлені патологічні зміни на деяких ділянках правої половини ободової кишки по типу сегментарного ураження де слизова оболонка різко набрякла, з незначним повнокров’ям, з наявністю на її поверхні множинних афтозних виразок та поодиноких виразок-тріщин лінійної форми з рівними краями розташованих на певній відстані одна від одної та на сегментарні ураження з короткими звуженнями (до 5-15см), що нагадують “ручку чемодана”, вище і нижче яких ділянки нормальної товстої кишки з незміненою слизовою оболонкою, можна припустити, що ці зміни відповідають хворобі Крона.

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на КОЛОНОСКОПІЮ № 9

Висновок. Зважаючи на виявлені патологічні зміни на деяких ділянках правої половини ободової кишки по типу сегментарного ураження де слизова оболонка різко набрякла, з незначним повнокров’ям, з наявністю на її поверхні множинних глибоких вузьких (щілиноподібних) виразок-тріщин з рівними непідритими краями, що нагадують ножеві порізи, які розташовані на певній відстані одна від одної та окреслені в своїх межах і розташовані вздовж (частіше) та поперек кишки, а разом зі збереженими між ними ділянками набряклої слизової оболонки надають поверхні кишки схожість з бруківкою та на виявлення ділянок великої протяжності, де має місце звуження кишки та потовщення її стінки, що надає цим ділянкам схожість зі шлангом (“симптом шланга”), вище і нижче яких знаходяться ділянки нормальної кишки з чіткою межею між цими ділянками, можна припустити, що ці зміни відповідають хворобі Крона.

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на КОЛОНОСКОПІЮ № 10

Висновок. Зважаючи на виявлені патологічні зміни на деяких ділянках правої половини ободової кишки по типу сегментарного ураження де слизова оболонка різко набрякла, з незначним повнокров’ям, з наявністю на її поверхні множинних глибоких вузьких (щілиноподібних) виразок-тріщин з рівними непідритими краями, що нагадують ножеві порізи, які розташовані на певній відстані одна від одної та окреслені в своїх межах і розташовані вздовж (частіше) та поперек кишки, а разом зі збереженими між ними ділянками набряклої слизової оболонки надають поверхні кишки схожість з бруківкою та на виявлені запальні гранульоми, рубцювання виразок з розвитком стенозувань та фіброзних стриктур з наявністю поруч ділянок нормальної кишки з чіткою межею між цими ділянками, можна припустити, що ці зміни відповідають важкій формі хвороби Крона.

З А Н Я Т Т Я № 6

Мікроскопічне дослідження товстої кишки (БІОПСІЯ) № 1

Пацієнт____________ Вік_______

При мікроскопічному дослідження біоптату товстої кишки виявляється значний набряк, незначне повнокров’я та запально-клітинний інфільтрат, у якому переважають лімфоцити, у меншій мірі плазматичні клітини та гістіоцити, а також поодиникі еозинофіли та сегментоядерні лейкоцити. Клітинний інфільтрат локалізується переважно у підслизовій основі з розповсюдженням у глибину на всі шари кишечної стінки – тобто має місце трансмуральний характер запалення. При цьому збережена архітектоніка крипт та звичайна кількість келихоподібних клітин.

Висновок:

З А Н Я Т Т Я № 6

Мікроскопічне дослідження товстої кишки (БІОПСІЯ) № 2

Пацієнт____________ Вік_______

При мікроскопічному дослідження біоптату товстої кишки виявляється значний набряк, незначне повнокров’я та запально-клітинний інфільтрат, у якому переважають лімфоцити, у меншій мірі плазматичні клітини та гістіоцити, а також поодиникі еозинофіли та сегментоядерні лейкоцити. Клітинний інфільтрат локалізується переважно у підслизовій основі з розповсюдженням у глибину на всі шари кишечної стінки – тобто має місце трансмуральний характер запалення. У підслизовій оболонці скупчення лімфоцитів складає враження новоутворених лімфоїдних фолікулів, розростання (гіперплазії) лімфоїдної тканини. При цьому збережена архітектоніка крипт та звичайна кількість келихоподібних клітин. Спостерігаються також виразкові дефекти, що мають характер вузьких тріщин і проникають глибоко у стінку кишки, досягаючи субсерозного шару. З поверхні виразки вкриті тонким некротичним шаром, під яким розташовується грануляційна тканина. По краях виразки порушується будова крипт і щезають келихоподібні клітини

Висновок:

З А Н Я Т Т Я № 6

Мікроскопічне дослідження товстої кишки (БІОПСІЯ) № 3

Пацієнт____________ Вік_______

При мікроскопічному дослідження біоптату товстої кишки виявляється значний набряк, незначне повнокров’я та запально-клітинний інфільтрат, у якому переважають лімфоцити, у меншій мірі плазматичні клітини та гістіоцити, а також поодиникі еозинофіли та сегментоядерні лейкоцити. Клітинний інфільтрат, починаючи з підслизової основи, розповсюджується у глибину на всі шари кишечної стінки – тобто має місце трансмуральний характер запалення. Спостерігається і лімфоїдна гіперплазія у всіх шарах кишкової стінки. Відмічається нерівномірна щільність інфільтрату власної пластинки (lamina propria) слизової оболонки: навколо декількох крипт інфільтрат густий, а поруч відсутній або виражений слабо. Спостерігаються множинні поздовжні глибокі виразки-тріщини, вкриті тонким некротичним шаром, під яким розташовується грануляційна тканина, по краях яких порушується будова крипт і щезають келихоподібні клітини. Виявляється і продуктивний елемент запалення з формуванням у підслизовій та підсерозній основі типових гранульом, що складаються із епітеліоїдних клітин та великих багатоядерних клітин, схожих на гігінтські клітини Пирогова-Лангганса. Гранульоми розташовані ізольовано, не утворюють конгломератів і отчені поясом із лімфоцитів; вони не мають чітких меж, але навколо них – фіброзний ободок. Дані гранульоми нагадують такі при саркоїдозі, тому їх можна назвати гранульомами саркоїдного типу чи саркоїдними гранульомами.

Висновок:

З А Н Я Т Т Я № 6

Мікроскопічне дослідження товстої кишки (БІОПСІЯ) № 4

Пацієнт____________ Вік_______

При мікроскопічному дослідження біоптату товстої кишки виявляється значний набряк, незначне повнокров’я та запально-клітинний інфільтрат, у якому переважають лімфоцити, у меншій мірі плазматичні клітини та гістіоцити, а також поодиникі еозинофіли та сегментоядерні лейкоцити. Клітинний інфільтрат, починаючи з підслизової основи, розповсюджується у глибину на всі шари кишечної стінки – тобто має місце трансмуральний характер запалення. Спостерігається і лімфоїдна гіперплазія у всіх шарах кишкової стінки. Відмічається нерівномірна щільність інфільтрату власної пластинки (lamina propria) слизової оболонки: навколо декількох крипт інфільтрат густий, а поруч відсутній або виражений слабо. Спостерігаються множинні поздовжні глибокі виразки-тріщини, вкриті тонким некротичним шаром, під яким розташовується грануляційна тканина, по краях яких порушується будова крипт і щезають келихоподібні клітини, а також множинні гранульоми саркоїдного типу у підслизовій та підсерозній основі, що складаються із епітеліоїдних клітин та великих багатоядерних клітин, схожих на гігінтські клітини Пирогова-Лангганса з проліферацією в них ретикулоендотеліальних та лімфоїдних елементів.

Висновок:

З А Н Я Т Т Я № 6

Мікроскопічне дослідження товстої кишки (БІОПСІЯ) № 5

Пацієнт____________ Вік_______

При мікроскопічному дослідження біоптату товстої кишки виявляється атрофія слизової оболонки, трансмуральний запально-клітинний інфільтрат, у якому переважають лімфоцити та лімфоїдна гіперплазія у всіх шарах кишкової стінки. Відмічається нерівномірна щільність інфільтрату власної пластинки (lamina propria) слизової оболонки та потовщення м’язової пластинки. Спостерігаються множинні поздовжні глибокі виразки-тріщини, вкриті тонким некротичним шаром, під яким розташовується грануляційна тканина, по краях яких порушується будова крипт і щезають келихоподібні клітини, а також множинні гранульоми саркоїдного типу у підслизовій та підсерозній основі, що складаються із епітеліоїдних клітин та великих багатоядерних клітин, схожих на гігінтські клітини Пирогова-Лангганса з проліферацією в них ретикулоендотеліальних та лімфоїдних елементів.

Висновок:

З А Н Я Т Т Я № 6

Мікроскопічне дослідження товстої кишки (БІОПСІЯ) № 6

Пацієнт____________ Вік_______

При мікроскопічному дослідження біоптату товстої кишки виявляється незначний набряк слизової оболонки, значне повнокров’я, розширення кровоносних судин та набухання їх ендотелія. Запальна інфільтрація у слизовій оболонці у вигляді появи лейкоцитів між клітинами поверхневого шару епітелія. Порушення архітектоніки крипт по типу їх атрофії, зменшення кількості келихоподібних клітин. Підслизовий шар без патологічних змін.

Висновок:

З А Н Я Т Т Я № 6

Мікроскопічне дослідження товстої кишки (БІОПСІЯ) № 7

Пацієнт____________ Вік_______

При мікроскопічному дослідження біоптату товстої кишки виявляється незначний набряк слизової оболонки, значне повнокров’я, розширення кровоносних судин та набухання їх ендотелія, геморагії. Запальна інфільтрація у слизовій оболонці та вогнищева лімфоїдна гіперплазія у ній. Інфільтрація власної пластинки (lamina propria) лімфоцитами, плазматичними клітинами, а також, у значній мірі, еозинофілами та нейтрофілами. Порушення архітектоніки крипт та явища криптиту, зменшення кількості келихоподібних клітин та зменшення в них кількості слизу. Підслизовий шар без патологічних змін.

Висновок:

З А Н Я Т Т Я № 6

Мікроскопічне дослідження товстої кишки (БІОПСІЯ) № 8

Пацієнт____________ Вік_______

При мікроскопічному дослідження біоптату товстої кишки виявляється незначний набряк слизової оболонки, значне повнокров’я, геморагії. Запальна інфільтрація у слизовій оболонці та вогнищева лімфоїдна гіперплазія у ній. Клітинна інфільтрація власної пластинки (lamina propria), часткове залучення і процес поверхневих відділів підслизової основи. Спостерігаються некрози епітелія, облітерація ліберкюнових залоз з формуванням крипт-абсцесів неспецифічного запального характеру. Частина з крипт-абсцесів руйнується через руйнування епітелію і утворюються невеликі виразки.

Висновок:

З А Н Я Т Т Я № 6

Мікроскопічне дослідження товстої кишки (БІОПСІЯ) № 9

Пацієнт____________ Вік_______

При мікроскопічному дослідження біоптату товстої кишки виявляється незначний набряк слизової оболонки, значне повнокров’я, обширні геморагії. Запальна інфільтрація у слизовій оболонці та вогнищева лімфоїдна гіперплазія у ній. Клітинна інфільтрація власної пластинки (lamina propria), часткове залучення і процес поверхневих відділів підслизової основи. Множинні крипт-абсцеси, значна частина з яких руйнується через руйнування епітелію з утворенням невеликих виразок. У багатоьх місцях спостерігається руйнування декількох, розташованих поруч крипт-абсцесів з утворенням великих виразкових дефектів.

Висновок:

З А Н Я Т Т Я № 6

Мікроскопічне дослідження товстої кишки (БІОПСІЯ) № 10

Пацієнт____________ Вік_______

При мікроскопічному дослідження біоптату товстої кишки виявляється незначний набряк слизової оболонки, значне повнокров’я, обширні геморагії. Запальна інфільтрація у слизовій оболонці та вогнищева лімфоїдна гіперплазія у ній. Клітинна інфільтрація власної пластинки (lamina propria), часткове залучення і процес поверхневих відділів підслизової основи. Множинні крипт-абсцеси, невеликі виразки та великі виразкові дефекти. На цьому фоні виявляються ділянки атрофії слизової оболонки і в атрофічній слизовій без наявності виражених процесів запалення спостерігаються значні диспластичні зміни епітелія.

Висновок:

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на мікроскопічне дослідження товстої кишки (БІОПСІЮ) № 1

Висновок. Зважаючи на значний набряк з незначним повнокров’ям та запально-клітинною інфільтрацією, у якій домінують лімфоцити, а також на переважну локалізацію процесу у підслизовій основі з трансмуральним його розповсюдженням при збереженні архітектоніки крипт та келихоподібних клітин, можна подумати, при відповідній клінічній симптоматиці, про початкові морфологічні зміни при хворобі Крона.

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на мікроскопічне дослідження товстої кишки (БІОПСІЮ) № 2

Висновок. Зважаючи на значний набряк з незначним повнокров’ям та трансмуральною запально-клітинною інфільтрацією з лімфоїдною проліферацією підслизової оболонки та появою глибоких виразок-тріщин при збереженні в цілому архітектоніки крипт та келихоподібних клітин, можна подумати, при відповідній клінічній симптоматиці, про помірні морфологічні зміни при хворобі Крона.

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на мікроскопічне дослідження товстої кишки (БІОПСІЮ) № 3

Висновок. Зважаючи на значний набряк з незначним повнокров’ям та трансмуральною запально-клітинною інфільтрацією з лімфоїдною проліферацією, нерівномірну щільність інфільтрату власної пластинки (lamina propria) слизової оболонки, множинні поздовжні глибокі виразки-тріщини та появою у підслизовій та підсерозній основі типових гранульом саркоїдного типу розташованих ізольовано, можна подумати, при відповідній клінічній симптоматиці, про виражені морфологічні зміни при хворобі Крона.

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на мікроскопічне дослідження товстої кишки (БІОПСІЮ) № 4

Висновок. Зважаючи на значний набряк з незначним повнокров’ям та трансмуральною запально-клітинною інфільтрацією з лімфоїдною проліферацією, нерівномірну щільність інфільтрату власної пластинки (lamina propria) слизової оболонки, множинні поздовжні глибокі виразки-тріщини та множинні гранульоми саркоїдного типу у підслизовій та підсерозній основі, що складаються із епітеліоїдних клітин та великих багатоядерних клітин, схожих на гігінтські клітини Пирогова-Лангганса з проліферацією в них ретикулоендотеліальних та лімфоїдних елементів, можна подумати, при відповідній клінічній симптоматиці, про дуже виражені морфологічні зміни при хворобі Крона.

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на мікроскопічне дослідження товстої кишки (БІОПСІЮ) № 5

Висновок. Зважаючи на атрофію слизової оболонки, трансмуральний запально-клітинний інфільтрат та трансмуральну лімфоїдну гіперплазію, нерівномірну щільність інфільтрату власної пластинки (lamina propria) слизової оболонки та потовщення м’язової пластинки, а також множинні поздовжні глибокі виразки-тріщини та множинні гранульоми саркоїдного типу у підслизовій та підсерозній основі, що складаються із епітеліоїдних клітин та великих багатоядерних клітин, схожих на гігінтські клітини Пирогова-Лангганса з проліферацією в них ретикулоендотеліальних та лімфоїдних елементів, можна подумати, при відповідній клінічній симптоматиці, про кінцеві морфологічні зміни при хворобі Крона.

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на мікроскопічне дослідження товстої кишки (БІОПСІЮ) № 6

Висновок. Зважаючи на незначний набряк слизової оболонки зі значним її повнокров’ям з розширенням судин та набуханням їх ендотелія, запальну інфільтрацію у слизовій оболонці а також на порушення архітектоніки крипт по типу їх атрофії зі зменшенням кількості келихоподібних клітин при відсутності змін у підслизовому шарі, можна, при відповідній клінічній симптоматиці, подумати про початкові морфологічні зміни при неспецифічному виразковому коліті.

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на мікроскопічне дослідження товстої кишки (БІОПСІЮ) № 7

Висновок. Зважаючи на незначний набряк слизової оболонки зі значним її повнокров’ям з геморагіями, запальну інфільтрацію у слизовій оболонці з вогнищевою лімфоїдною гіперплазією у ній, інфільтрацію власної пластинки (lamina propria) лімфоцитами, плазматичними клітинами, а також, у значній мірі, еозинофілами та нейтрофілами, явища криптиту, зменшення кількості келихоподібних клітин та зменшення в них кількості слизу при відсутносі змін у підслизовому шарі, можна, при відповідній клінічній симптоматиці, подумати про помірні морфологічні зміни при неспецифічному виразковому коліті.

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на мікроскопічне дослідження товстої кишки (БІОПСІЮ) № 8

Висновок. Зважаючи на незначний набряк слизової оболонки зі значним її повнокров’ям з геморагіями, запальну інфільтрацію у слизовій оболонці з вогнищевою лімфоїдною гіперплазією у ній, клітинну інфільтрацію власної пластинки (lamina propria) з залученням у процес поверхневих відділів підслизової основи, наявність некрозів епітелія, облітерації ліберкюнових залоз з формуванням крипт-абсцесів, частина з яких руйнується з утворенням невеликих виразок, можна, при відповідній клінічній симптоматиці, подумати про виражені морфологічні зміни при неспецифічному виразковому коліті.

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на мікроскопічне дослідження товстої кишки (БІОПСІЮ) № 9

Висновок. Зважаючи на незначний набряк слизової оболонки зі значним її повнокров’ям з обширними геморагіями, запальну інфільтрацію у слизовій оболонці з вогнищевою лімфоїдною гіперплазією у ній, клітинну інфільтрацію власної пластинки (lamina propria) з залученням у процес поверхневих відділів підслизової основи, наявність великої кількості крипт-абсцесів та виразок різних розмірів, можна, при відповідній клінічній симптоматиці, подумати про важкі морфологічні зміни при неспецифічному виразковому коліті.

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на мікроскопічне дослідження товстої кишки (БІОПСІЮ) № 10

Висновок. Зважаючи на незначний набряк слизової оболонки зі значним її повнокров’ям з обширними геморагіями, запальну інфільтрацію у слизовій оболонці з вогнищевою лімфоїдною гіперплазією у ній, клітинну інфільтрацію власної пластинки (lamina propria) з залученням у процес поверхневих відділів підслизової основи, наявність великої кількості крипт-абсцесів та виразок різних розмірів, а також ділянок атрофії слизової оболонки без наявності виражених процесів запалення де спостерігаються значні диспластичні зміни епітелія, можна, при відповідній клінічній симптоматиці, подумати про важкі морфологічні зміни при неспецифічному виразковому коліті, які є загрозливими на малігнізацію процесу.