Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
445
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
446.46 Кб
Скачать

Висновок:

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на АНАЛІЗ КАЛУ (КОПРОГРАМУ) № 1

Висновок. Зважаючи на пінистий характер калу, кислу його реакцію та кислий запах; велику кількість крохмалю, перетравлюваної клітковини та йодофільної флори, можна подумати або про надмірне харчове навантаження вуглеводами, або про їх недостатнє перетравлювання через недостатність амілолітичних ферментів. У хворого має місце копрологічний синдром під назвою - бродильна диспепсія.

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на АНАЛІЗ КАЛУ (КОПРОГРАМУ) № 2

Висновок. Зважаючи на кашкоподібну форму калу, темно-коричневий його колір, лужну реакцію та гнилісний запах, а також велику кількість перетравлюваної клітковини і значно збільшену кількість аміаку у добовій кількості калу, можна подумати або про надмірне білкове харчування, або про недостатнє перетравлювання білків через недостатність протеолітичних ферментів. У хворого, з найбільшою вірогідністю, має місце копрологічний синдром під назвою - гнилісна диспепсія.

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на АНАЛІЗ КАЛУ (КОПРОГРАМУ) № 3

Висновок. Зважаючи на кашкоподібний кал, світло-коричневого кольору, нейтральної реакції, зловоний з великою кількістю перетравлюваної клітковини, крохмалю та йодофільної флори та з невеликою кількістю м’язових волокон та мил, можна подумати про порушення кінцевого етапу перетравлювання, а семе, у товстій кишці, можливо, через прискорену перистальтику. У хворого виявлений копрологічний синдром під назвою - синдром прискореної евакуації з товстої кишки.

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на АНАЛІЗ КАЛУ (КОПРОГРАМУ) № 4

Висновок. Зважаючи на твердий кал, комкастої форми, темно-коричневого кольору, лужної реакції зі слабким запахом з невеликою кількістю м’язових волокон, перетравлюваної клітковини та крохмалю, можна подумати або про надто тривале формування калового стовпа з надмірним всмоктуванням непотрібних організму речовин. У хворого має місце копрологічний синдром під назвою - синдром уповільненої евакуації з товстої кишки – закреп.

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на АНАЛІЗ КАЛУ (КОПРОГРАМУ) № 5

Висновок. Зважаючи на кашкоподібний, світлий (глинисто-сірого кольору), “жирний” кал, нейтральної реакції з великою кількістю нейтрального жиру, жирних кислот та мил, можна подумати або про надмірне харчове навантаження жирами, або про їх недостатнє перетравлювання через недостатність ліполітичних ферментів. У хворого виявлений копрологічний синдром під назвою - жирова (“мильна” за Porges) диспепсія.

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на АНАЛІЗ КАЛУ (КОПРОГРАМУ) № 6

Висновок. Зважаючи на рідкий, жовтого кольору кал, лужної реакції з великою кількістю м’язових волокон, дуже великим вмістом крохмалю та перетравлюваної клітковини, значною кількістю жирних кислот та мил і помірною - нейтрального жиру при невеликому вмісті сполучної тканини та йодофільної флори, можна подумати про порушення процесів перетравлювання харчових речовин у тонкій кишці, що може спостерігатись при ураженні самої кишки або при захворюванні підшлункової залози. Менша вірогідність ураження підшлункової залози, бо нейтрального жиру менше, ніж жирних кислот та мил, а це означає, що ліпаза продукується і працює. У хворого, з найбільшою вірогідністю, має місце копрологічний синдром під назвою - синдром недостатності травлення у тонкій кишці.

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на АНАЛІЗ КАЛУ (КОПРОГРАМУ) № 7

Висновок. Зважаючи на те, що у пацієнта рідкий кал, але звичайного буро-коричневого кольору зі слабким запахом, що містить велику кількість слизу і тільки поодинокі м’язові волокна з невеликою кількістю перетравлюваної клітковини, мил та кишечного епітелію, тобто у калі відсутні будь-які патологічні ознаки, можна подумати про синдром подразненої кишки.

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на АНАЛІЗ КАЛУ (КОПРОГРАМУ) № 8

Висновок. Зважаючи на рідкий кал, коричневого кольору, нейтральної реакції з неприємним запахом, що містить у собі багато слизу, лейкоцитів, скупчення кишечного епітелію, багато йодофільної флори, внутрішньоклітинного крохмалю, неперетравленої клітковини, а також лужну фосфатазу та ентерокіназу, можна подумати, що має місце запальний процес у товстій кищці по типу хронічного коліту.

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на АНАЛІЗ КАЛУ (КОПРОГРАМУ) № 9

Висновок. Зважаючи на рідкий кал з домішками крові, великою кількістю слизу, просякнутого кров’ю та наявністю гною (нагадує “малинове желє”), слаболужної реакції з виявленими при мікроскопії великими скупченнями еритроцитів, лейкоцитів та кишечного епітелію, можна подумати, що у хворого неспецифічний виразковий коліт.

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на АНАЛІЗ КАЛУ (КОПРОГРАМУ) № 10

Висновок. Зважаючи на рідкий кал темно-коричневого кольору, з домішками крові та великою кількістю слизу, слаболужної реакції з виявленими при мікроскопії великими скупченнями еритроцитів, лейкоцитів та кишечного епітелію, а також з великою кількістю нейтрального жиру, жирних кислот та мил при помірній кількості перетравлюваної клітковини, м’язових волокон та зерен крохмалю, можна подумати про хворобу Крона з ураженням клубової кишки, що і зумовило появу нейтрального жиру, жирних кислот, мил та ін.

З А Н Я Т Т Я № 6

КОЛОНОСКОПІЯ № 1

Пацієнт____________ Вік_______

У всіх відділах товстої кишки слизова оболонка розового кольору, блискуча, гладенька, поверхність її волога зі збереженим світловим рефлексом. Складки циркулярні, поперечні, гаденькі, еластичні, товщина та висота їх не перевищує 0,2см. Судинний малюнок чіткий, сітка його ніжна. При виведенні ендоскопа спостерігається конусовидне рівномірне звуження просвіту зі збереженим рельєфом складок.

Висновок:

З А Н Я Т Т Я № 6

КОЛОНОСКОПІЯ № 2

Пацієнт____________ Вік_______

У всіх відділах товстої кишки слизова оболонка розового кольору, блискуча, гладенька, поверхність її волога зі збереженим світловим рефлексом. Складки циркулярні, поперечні, гаденькі, еластичні, товщина та висота їх не перевищує 0,2см. Судинний малюнок чіткий, сітка його ніжна. На цьому фоні виявляються ділянки як помірного рівномірного роширення кишки, так і частково спастичні. Також у порожнині надмірна продукція слизу. При виведенні ендоскопа спостерігається конусовидне рівномірне звуження просвіту зі збереженим рельєфом складок.

Висновок:

З А Н Я Т Т Я № 6

КОЛОНОСКОПІЯ № 3

Пацієнт____________ Вік_______

При огляді всіх відділів товстої кишки виявлені патологічні зміни у прямій кишці. Слизова оболонка дещо набрякла, надмірно повнокровна, дифузно гіперемована, пухка (легко контактно кровоточить) з мілкокрапчастими геморагіями, поодинокими ерозіями. Судинний малюнок відсутній. У просвіті багато слизу. Вказані зміни дифузні, безперервні з поступовим (без чіткої межі) переходом на нормальну слизову оболонку.

Висновок:

З А Н Я Т Т Я № 6

КОЛОНОСКОПІЯ № 4

Пацієнт____________ Вік_______

При огляді всіх відділів товстої кишки виявлені патологічні зміни у прямій та сигмоподібній кишці. Слизова оболонка дещо набрякла, надмірно повнокровна, дифузно гіперемована, пухка (легко контактно кровоточить), зерниста, з множинними ерозіями та зливними геморагіями, з фібринозними налітами на стінках. Судинний малюнок відсутній, складки зглажені. У просвіті багато слизу, а також виявляеться кров. Кишка дещо вкорочена. Вказані зміни дифузні, безперервні з поступовим (без чіткої межі) переходом на нормальну слизову оболонку.

Висновок:

З А Н Я Т Т Я № 6

КОЛОНОСКОПІЯ № 5

Пацієнт____________ Вік_______

При огляді всіх відділів товстої кишки виявлені патологічні зміни у ободовій кишці повної лівобічної локалізації. Слизова оболонка помірно набрякла, надмірно повнокровна, дифузно гіперемована, пухка (легко контактно кровоточить), зерниста, з множинними зливними ерозіями та множинними мілкими та великими виразками неправильної форми з підритими краями подекуди вкритими напівпрозорим гноєподібним слизом, що чергуються з невеликими ділянками збереженої слизової. На тлі великих виразок острівки збереженої слизової оболонки являють собою поліпоподібні утворення (запальні псевдополіпи). Судинний малюнок відсутній, складки стовщені та зглажені за рахунок повнокров’я. У просвіті багато слизу, крові, гною. Кишка вкорочена, ригідна. Вказані зміни дифузні, безперервні з поступовим (без чіткої межі) переходом на нормальну слизову оболонку.

Висновок:

З А Н Я Т Т Я № 6

КОЛОНОСКОПІЯ № 6

Пацієнт____________ Вік_______

При огляді всіх відділів товстої кишки виявлене тотальне безперервне ураження всієї кишки. Відмічається деструкція слизової оболонки з інтенсивним некротизуючим запаленням, з наявними крововиливами та мікроабсцесами. Виявляються множинні великі округлі, зіркоподібні та інші виразки неправильної форми з підритими краями, а у деяких місцях – повне руйнування слизової оболонки і її поверхня має вигляд однієї великої виразки, вкритої фібринозно-гнійним налітом, після видалення якого відкривається зерниста дифузно-кровоточива поверхність з множинними виразками різної глибини та форми без ознак епітелізації (слизова оболонка виглядає, як поїдена міллю). На тлі великих виразок острівки збереженої слизової оболонки являють собою поліпоподібні утворення (псевдополіпи). Окрім цього, виявляється розростання кровоточивих грануляцій, а також конгломерати надмірної регенерації залозистого епітелія, які теж складають враження поліпів на ніжках чи на широкій основі. Поліпи запальні, вкриті гіперемованою, контактно кровоточивою слизовою. У просвіті кров і гнійний ексудат. Кишка вкорочена, ригідна.

Висновок:

З А Н Я Т Т Я № 6

КОЛОНОСКОПІЯ № 7

Пацієнт____________ Вік_______

При огляді всіх відділів товстої кишки виявлені патологічні зміни на деяких ділянках правої половини ободової кишки по типу сегментарного ураження. Слизова оболонка на цих ділянках різко набрякла, з незначним повнокров’ям, на її поверхні виявляються мілкі афтозні виразки, розташовані на певній відстані одна від одної. На невеликих ділянках стінка кишки потовщена з помірним звуженням та невеликою кількістю слизу. Відмічається чітка межа між ураженими та нормальними ділянками кишки, тобто ураження перериваються.

Висновок:

З А Н Я Т Т Я № 6

КОЛОНОСКОПІЯ № 8

Пацієнт____________ Вік_______

При огляді всіх відділів товстої кишки виявлені патологічні зміни на деяких ділянках правої половини ободової кишки по типу сегментарного ураження. Слизова оболонка на цих ділянках різко набрякла, з незначним повнокров’ям, на її поверхні виявляються множинні афтозні виразки та поодинокі виразки-тріщини лінійної форми з рівними краями розташовані на певній відстані одна від одної. Відмічаються також сегментарні ураження з короткими звуженнями (до 5-15см), що нагадують “ручку чемодана”, вище і нижче яких ділянки нормальної товстої кишки з незміненою слизовою оболонкою, тобто існує чітка межа між ураженими та нормальними ділянками кишки.

Висновок:

З А Н Я Т Т Я № 6

КОЛОНОСКОПІЯ № 9

Пацієнт____________ Вік_______

При огляді всіх відділів товстої кишки виявлені патологічні зміни на деяких ділянках правої половини ободової кишки по типу сегментарного ураження. Слизова оболонка на цих ділянках різко набрякла, з незначним повнокров’ям, на її поверхні виявляються множинні глибокі вузькі (щілиноподібниі) виразки-тріщини з рівними непідритими краями, що нагадують ножеві порізи, які розташовані на певній відстані одна від одної. Ці виразки окреслені в своїх межах, розташовані вздовж (частіше) та поперек кишки і разом зі збереженими між ними ділянками набряклої слизової оболонки надають поверхні кишки схожість з бруківкою. Виявляються ділянки великої протяжності, де має місце звуження кишки та потовщення її стінки, що надає цим ділянкам схожість зі шлангом (“симптом шланга”). Поруч з ушкодженими ділянками знаходяться ділянки нормальної кишки з чіткою межею між цими ділянками.

Висновок:

З А Н Я Т Т Я № 6

КОЛОНОСКОПІЯ № 10

Пацієнт____________ Вік_______

При огляді всіх відділів товстої кишки виявлені патологічні зміни на деяких ділянках правої половини ободової кишки по типу сегментарного ураження. Слизова оболонка на цих ділянках різко набрякла, з незначним повнокров’ям, на її поверхні виявляються множинні глибокі вузькі (щілиноподібні) виразки-тріщини з рівними непідритими краями, що нагадують ножеві порізи, які розташовані на певній відстані одна від одної. Ці виразки окреслені в своїх межах, розташовані вздовж (частіше) та поперек кишки і разом зі збереженими між ними ділянками набряклої слизової оболонки надають поверхні кишки схожість з бруківкою. Виявляються запальні гранульоми, які підсилюють феномен “бруківки”. Значна частина виразок рубцюється і на їх місці утворюються рубцьові звуження з розвитком стенозувань та фіброзних стриктур. Поруч з ушкодженими ділянками знаходяться ділянки нормальної кишки з чіткою межею між цими ділянками.

Висновок:

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на КОЛОНОСКОПІЮ № 1

Висновок. Зважаючи на відсутність патологічних змін по результатам даної колоноскопії, можна заключити, що у даному випадку обстежено людину зі здоровою товстою кишкою.

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на КОЛОНОСКОПІЮ № 2

Висновок. Зважаючи на відсутність патологічних морфологічних змін по результатам даної колоноскопії, а також наявність змін тонусу та надмірну продукцію слизу, можна у даному випадку подумати про синдром подразненої кишки.

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на КОЛОНОСКОПІЮ № 3

Висновок. Зважаючи на виявлені патологічні зміни лише у прямій кишці у вигляді дещо набряклої, надмірно повнокровної, дифузно гіперемованої, пухкої (легко контактно кровоточить) з мілкокрапчастими геморагіями та поодинокими ерозіями слизової оболонки з відсутністю судинного малюнка та великим вмістом слизу, а також те, що вказані зміни дифузні, безперервні з поступовим (без чіткої межі) переходом на нормальну слизову оболонку, можна припустити вірогідність неспецифічного виразкового коліту 1 ступеня активності запалення.

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на КОЛОНОСКОПІЮ № 4

Висновок. Зважаючи на виявлені патологічні зміни у прямій та сигмоподібній кишці у вигляді дещо набряклої, надмірно повнокровної, дифузно гіперемованої, пухкої (легко контактно кровоточить), зернистої, з множинними ерозіями та зливними геморагіями, з фібринозними налітами на стінках слизової оболонки, з відсутністю судинного малюнка, зглаженими складками, з вмістом у просвіті слизу, та крові, а також те, що кишка дещо вкорочена і вказані зміни дифузні, безперервні з поступовим (без чіткої межі) переходом на нормальну слизову оболонку, можна припустити вірогідність неспецифічного виразкового коліту П ступеня активності запалення.

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на КОЛОНОСКОПІЮ № 5

Висновок. Зважаючи на виявлені патологічні зміни у ободовій кишці повної лівобічної локалізації у вигляді помірно набряклої, надмірно повнокровної, дифузно гіперемованої, пухкої (легко контактно кровоточить), зернистої, з множинними зливними ерозіями та множинними мілкими та великими виразками неправильної форми з підритими краями, що чергуються з невеликими ділянками збереженої тканини слизової оболонки, а також на наявність запальних псевдополіпів, слизу, крові та гною, вкороченість та ригідність кишки і дифузність, безперервність з поступовим (без чіткої межі) переходом на нормальну слизову оболонку вказаних змін, можна припустити вірогідність неспецифічного виразкового коліту III ступеня активності запалення.

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на КОЛОНОСКОПІЮ № 6

Висновок. Зважаючи на виявленння тотального безперервного ураження всієї кишки з деструкцією слизової оболонки і її інтенсивним некротизуючим запаленням, з наявними крововиливами та мікроабсцесами, з множинними великими виразками неправильної форми з підритими краями (слизова оболонка виглядає, як поїдена міллю), а у деяких місцях – з повним руйнуванням слизової оболонки так, що її поверхня має вигляд однієї великої виразки, вкритої фібринозно-гнійним налітом, з множинними запальними поліпами, а також на наявність вкороченої, ригідної кишки з кров’ю та гнійним ексудатом у її просвіті, можна припустити вірогідність неспецифічного виразкового коліту IY ступеня активності запалення.