Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
445
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
446.46 Кб
Скачать

З А Н Я Т Т Я № 6

І Р И Г О С К О П І Я № 1

Пацієнт____________ Вік_______

При ретроградному введенні барієвоі суміші всі відділи товстої кишки заповнюються контрастною масою вільно, безболісно. Контури кишки рівні. Гаустрація чітко виражена, стінки еластичні. Випорожнення не порушено. Рельєф слизової після випорожнення не змінений.

Висновок:

З А Н Я Т Т Я № 6

І Р И Г О С К О П І Я № 2

Пацієнт____________ Вік_______

При ретроградному введенні барієвоі суміші всі відділи товстої кишки заповнюються контрастною масою вільно, безболісно, але переривчасто. Контури кишки рівні. Гаустрація чітко виражена, у дистальних відділах дещо спастична, стінки еластичні. Виявляється нерівномірність моторики: ділянка уповільненого просування кишечного вмісту у правій половині кишки з помірним рівномірним розширенням сліпої та висхідної кишок та наявністю антиперистальтичного гіперкінезу (підсилення рухової активності з наявністю антиперистальтичних комплексів) де контрастна масса дещо затримується, перекидаючись вперед чи назад, а у дистальних відділах товстої кишки спостерігається прискорення транзиту. Після випорожнення рельєф слизової не змінений.

Висновок:

З А Н Я Т Т Я № 6

І Р И Г О С К О П І Я № 3

Пацієнт____________ Вік_______

При ретроградному введенні барієвоі суміші всі відділи товстої кишки заповнюються контрастною масою вільно, безболісно. Контури кишки рівні. Гаустрація чітко виражена, у проксимальних відділах частково спастична, стінки еластичні. Спостерігається нерівномірність моторики: ділянки дистонічного гіпокінезу у правій половині товстої кишки та ділянки спастичного гіперкінезу у лівій половині товстої кишки (сигмовидна та нисхідна кишки рівномірно спастично звужені). Виявляється ділянка прискореного просування кишечного вмісту у лівій половині кишки з швидкою евакуацією вмісту. Після випорожнення рельєф слизової не змінений.

Висновок:

З А Н Я Т Т Я № 6

І Р И Г О С К О П І Я № 4

Пацієнт____________ Вік_______

При ретроградному введенні барієвоі суміші всі відділи товстої кишки заповнюються контрастною масою безболісно. Контури кишки нерівні, зазубрені. Гаустрація асиметрична, підсилена. Ділянки прискореної та уповільненої перистальтики, асиметричних скорочень, спастичних звужень та гіпотонії. Рельєф після випорожнення строкатий у вигляді розширених, нерівномірно потовщених, дещо набряклих складок, кількість яких зменшена.

Висновок:

З А Н Я Т Т Я № 6

І Р И Г О С К О П І Я № 5

Пацієнт____________ Вік_______

При ретроградному введенні барієвоі суміші всі відділи товстої кишки заповнені контрастною масою. У правій половині ободової кишки вияляються патологічні зміни з переривчастим характером ураження: на фоні нормальних ділянок виявляється декілька уражених з нерівними, нечіткими, крупнозубчатими контурами, з асиметричною гаустрацією, з наявністю нерівномірних, переривчастих звужень з ділянками розширення вище цих звужень. Слизова оболонка потовщена. Мілкі дефекти наповнення (нодулярність) та феномени “ніші”. Рельєф зернистий, поліпоїдний (“сотовий малюнок” рельєфу).

Висновок:

З А Н Я Т Т Я № 6

І Р И Г О С К О П І Я № 6

Пацієнт____________ Вік_______

При ретроградному введенні барієвоі суміші всі відділи товстої кишки заповнені контрастною масою. Виявляється сегментарний характер ураження: воно носить “скачущий” (мігруючий) характер, коли уражені ділянки відрізняються від нормальних. В уражених ділянках контури кишки деформовані і по контурам розташовані правильними рядами плями у вигляді головок цв’яхів, гаустрація зглажена, в деяких місцях зовсім щезає, складки потовщені, деякі ділянки у вигляді ригідної трубки, чергування нерівномірних звужень та ділянок розширення. Рельєф після випорожнення зглажений, зернистий, з контрастними плямями. У термінальному відділі клубової кишки набряк та спазм: ілео-цекальний перехід звужений.

Висновок:

З А Н Я Т Т Я № 6

І Р И Г О С К О П І Я № 7

Пацієнт____________ Вік_______

При ретроградному введенні барієвоі суміші всі відділи товстої кишки заповнені контрастною масою. На фоні нормальних ділянок кишки зустрічаються ділянки де контури кишки нерівні, нечіткі, дрібнозубчасті з гострокінцевими виступами. Гаустрація майже відсутня. Потовщення складок. Кишка ригідна. Виявляються переривчасті звуження з ділянками розширення вище ділянок звуження. Зустрічаються великі ділянки значного стійкого звуження /шнуровидного/ з розвитком стриктури – симпом струни (симптом Кантора). Переважна локалізація патологічного процесу у правій половині кишки.

Висновок:

З А Н Я Т Т Я № 6

І Р И Г О С К О П І Я № 8

Пацієнт____________ Вік_______

При ретроградному введенні барієвоі суміші всі відділи товстої кишки заповнені контрастною масою. Виявляються уражені (на фоні нормальних) ділянки кишки, у яких контури деформовані з шиповидними випинаннями. Гаустрація асиметрична, зглажена. Нерівномірні звуження з ділянками розширення вище ділянок звуження. Потовщення складок. Продольні та поперечні лінійні покривання афтозними виразками з псевдополіпозними виступами (дефекти наповнення)– “враження бруківки”.

Висновок:

З А Н Я Т Т Я № 6

І Р И Г О С К О П І Я № 9

Пацієнт____________ Вік_______

При ретроградному введенні барієвоі суміші всі відділи товстої кишки прискорено заповнені контрастною масою, яка вільно проходить через ілеоцекальний отвір у термінальну частині клубової кишки. Спостерігається дифузне безперервне тотальне ураження всієї товстої кишки з випрямленням печінкового та селезінкового вигинів. Контури кишки нерівні, нечіткі, зазубрені з нішеподібними та гострокіцевими виступами. Втрата гаустрації. Рельєф має зернистий, стільниковий, плямистий малюнок, складки набряклі, потовщені, переривчасті, звивисті, деформовані з перебудовою їх по продольному типу. Поодинокі та множинні виразкові дефекти “по типу бус”, що переміжуються з ділянками у вигляді пседополіпів, розростань грануляційної тканини. Кишка ригідна, скорочена, з рівномірною атрофією (потоншення слизової оболонки) та рівномірним звуженням – вигляд водогінної труби.

Висновок:

З А Н Я Т Т Я № 6

І Р И Г О С К О П І Я № 10

Пацієнт____________ Вік_______

При ретроградному введенні барієвоі суміші всі відділи товстої кишки прискорено заповнені контрастною массою, яка вільно проходить через ілеоцекальний отвір у термінальну частині клубової кишки. Ураження лівої половини товстої кишки дифузне, безперервне. Контури кишки нечіткі, зазубрені, місцями спікулоподібні (у вигляді голок) або дивертикулоподібні. Кишка спазмована, звужена, вкорочена, ригідна з відсутньою гаустрацією (трубчата кишка). Зміни рельєфу – складки у вигляді переважно продольних та грубих, широких поперечних валиків з крайовими зубцями, наявність вільного слизу, рельєф плямистий з множинними виразковими дефектами та псевдополіпозними утвореннями (скупчення псевдополіпів), ділянками інфільтрації та набряку (дефекти наповнення).

Висновок:

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на І Р И Г О С К О П І Ю № 1

Висновок. Зважаючи на те, що вся товста кишка заповнюється контрастною масою вільно, а контури її та гаустрація чіткі, стінки еластичні; випорожнення не порушено, а рельєф слизової після випорожнення не змінений, то можна стверджувати, що даний товстий кишечник без патологічних змін.

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на І Р И Г О С К О П І Ю № 2

Висновок. Зважаючи на те, що вся товста кишка заповнюється контрастною масою вільно і в той же час переривчасто, а контури її та гаустрація чіткі, стінки еластичні і рельєф слизової після випорожнення не змінений, то можна стверджувати, що у даному товстому кишечнику немає морфологічних змін. Виявлені ж ділянки уповільненого просування кишечного вмісту у правій половині кишки з деяким рівномірним розширенням сліпої та висхідної кишок де контрастна масса дещо затримується, перекидаючись вперед чи назад через наявність антиперистальтичного гіперкінезу та з прискоренням транзиту у дистальних відділах товстої кишки може свідчити про синдром подразненої кишки.

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на І Р И Г О С К О П І Ю № 3

Висновок. Зважаючи на те, що вся товста кишка заповнюється контрастною масою вільно, дещо переривчасто, а контури її та гаустрація чіткі, стінки еластичні, а рельєф слизової після випорожнення не змінений, то можна стверджувати, що у даному товстому кишечнику немає морфологічних змін. А виявленння ділянок, як дистонічного гіпокінезу у правій половині товстої кишки, так і рівномірного спастичного звуження сигмовидної та нисхідної кишок з прискоренням просування кишечного вмісту у лівій половині кишки та швидкою евакуацією вмісту може свідчити про синдром подразненої кишки.

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на І Р И Г О С К О П І Ю № 4

Висновок. У данного хворого при іригоскопії виявлені нерівні, зазубрені контури кишки з підсиленою асиметричною гаустрацією з ділянками прискореної та уповільненої перистальтики за рахунок асиметричних скорочень, спастичних звужень та гіпотонії, а також розширення, нерівномірне потовщення, набряк та зменшення кількості складок, що спостерігається після випорожнення. Така картина може свідчити про запальний процесс у товстій кишці по типу хронічного коліту.

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на І Р И Г О С К О П І Ю № 5

Висновок. У данного хворого при іригоскопії виявлені патологічні зміни правобічної локалізації з переривчастим (сегментарним) характером ураження: зустрічаються як нормальні, так і уражені ділянки кишки. Для останніх характерні нерівні, нечіткі, крупнозубчасті контури кишки з асиметричною, неправильної форми, гаустрацією, з ділянками нерівномірних, переривчастих звужень та розширень вище цих звужень, з наявністю мілких дефектів наповнення (нодулярність) та феноменів “ніші”, що змінює рельєф на зернистий, поліпоїдний (“сотовий малюнок”). Можна подумати про наявний сегментарний гранулематозний процес, який спостерігається, наприклад, при хворобі Крона.

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на І Р И Г О С К О П І Ю № 6

Висновок. У данного хворого при іригоскопії виявлене ураження, що носить “скачущий” (мігруючий) характер: уражені ділянки відрізняються від нормальних. Для уражених характерна деформація контурів кишки, уподовж яких розташовані правильними рядами плями у вигляді головок цв’яхів (свідчать про глибоке проникнення виразок у стінку кишки з як би підмиванням її внутрішнього шару), зі зглаженою і навіть відсутньою гаустрацією, наявність нерівномірних звужень та ділянок розширення з потовщенням складок, зглаженністю та зернистістю рельєфу з контрастними плямами, що відображають наявність виразок та ерозій, а деякі ділянки у вигляді ригідної трубки з потовщеними стінками. Звертає на себе увагу термінальний відділ клубової кишки де виявляється набряк та спазм, що обумовлює звуження ілео-цекального переходу. Виявлені зміни можуть відповідати хворобі Крона.

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на І Р И Г О С К О П І Ю № 7

Висновок. Зважаючи на переважну локалізацію процесу у правій половині товстої кишки де спостерігаємо, що кишка ригідна, контури кишки нерівні, нечіткі, дрібнозубчасті з гострокінцевими виступами (відображають поперечно розташовані та глибоко проникаючі у стінку кишки щілиноподібні виразки), гаустрація майже відсутня, складки потовщені і мають місце переривчасті звуження, що чергуються з ділянками розширення, а також наявність ділянок стійкого звуження (шнуровидного) з розвитком стриктури – симптом струни (симптом Кантора), можна думати, що виявлені зміни відповідають хворобі Крона.

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на І Р И Г О С К О П І Ю № 8

Висновок. Зважаючи на деформованість, з шиповидними випинаннями, контурів кишки, асиметричність, зглаженність гаустрації, наявність нерівномірних звужень, що чергуються з ділянками розширення, потовщенність складок, а також численні псевдополіпозні випинання (дефекти наповнення), що разом з продольними та поперечними лінійними покриваннями афтозними виразками складають враження “бруківки“, можна заключити, що ці зміни відповідають хворобі Крона.

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на І Р И Г О С К О П І Ю № 9

Висновок. Зважаючи на прискореність заповнення кишки контрастною массою і попадання її у термінальну частині клубової кишки, дифузне ураження всієї кишки з випрямленням печінкового та селезінкового вигинів, нечіткість та зазубреність з нішеподібними та гострокінцевими виступами контурів кишки, відсутність гаустрації, зернистість, стільниковість та плямистість рельєфу, складки набряклі, потовщені, переривчасті, звивисті, деформовані з перебудовою їх по продольному типу, наявність множинних виразок “по типу бус”, що переміжуються з ділянками у вигляді пседополіпів, розростань грануляційної тканини, а також ригідність кишки, її скорочення з рівномірним звуженням та атрофією, що складає враження “водогінної труби“, можна заключити, що така картина відповідає неспецифічному виразковому коліту.

З А Н Я Т Т Я № 6

Еталон відповіді на І Р И Г О С К О П І Ю № 10

Висновок. Зважаючи на прискореність заповнення кишки контрастною массою і попадання її у термінальну частині клубової кишки, дифузне безперервне ураження лівої половини товстої кишки, нечіткість та зазубреність, спікуло- або дивертикулоподібність контурів кишки; зміни рельєфу у вигляді грубих, потовщених складок, множинних виразкових дефектів та псевдополіпозних утворень, широких поперечних валиків з крайовими зубцями, наявність ділянок інфільтрації та набряку (дефекти наповнення), а також спазмованість, звуженість, вкорочення кишки та відсутність гаустрацй (трубчата кишка), можна заключити, що така картина відповідає неспецифічному виразковому коліту.

З А Н Я Т Т Я № 6

АНАЛІЗ КАЛУ (КОПРОГРАМА) № 1

Пацієнт_________ Вік_____

І. Фізичні властивості

норма

Форма

кашкоподібний, пінистий

оформлений

Консистенція

рідкий

м’який

Колір

жовтий

буро-коричневий

Запах

кислий

каловий

Залишки неперетравленої їжі

немає

немає

Слиз

відсутній

відсутній

Кров

відсутня

відсутня

Гній

відсутній

відсутній

II. Хімічне дослідження

Реакція рН

5,2

7,0-8,0

Реакція на приховану кров

негативна

негативна

III. Мікроскопічне дослідження

М'язові волокна:

незмінені

відсутні

відсутні

змінені (перетравлені)

незначна кількість

незначна кількість

Перетравлена рослинна клітковина

багато

відсутня

Неперетравлена рослинна клітковина

незначна кількість

незначна кількість

Жир нейтральний

дуже незначна кількість

відсутній

Жирні кислоти

незначна кількість

незначна кількість

Мила

незначна кількість

незначна кількість

Крохмальні зерна

багато

відсутні

Сполучна тканина

відсутня

відсутня

Епітелій

відсутній

відсутній

Лейкоцити

0-1 в п/зору

0-4 в п/зору

Еритроцити

відсутні

відсутні

Йодофільна флора

багато

відсутня


Висновок:

З А Н Я Т Т Я № 6

АНАЛІЗ КАЛУ (КОПРОГРАМА) № 2

Пацієнт_________ Вік_____

І. Фізичні властивості

норма

Форма

кашкоподібний

оформлений

Консистенція

рідкий

м’який

Колір

темно-коричневий

буро-коричневий

Запах

гнилісний

каловий

Залишки неперетравленої їжі

немає

немає

Слиз

відсутній

відсутній

Кров

відсутня

відсутня

Гній

відсутній

відсутній

II. Хімічне дослідження

Реакція рН

9,2

7,0-8,0

Реакція на приховану кров

негативна

негативна

III. Мікроскопічне дослідження

М'язові волокна:

незмінені

відсутні

відсутні

змінені (перетравлені)

незначна кількість

незначна кількість

Перетравлена рослинна клітковина

багато

відсутня

Неперетравлена рослинна клітковина

незначна кількість

незначна кількість

Жир нейтральний

дуже незначна кількість

відсутній

Жирні кислоти

незначна кількість

незначна кількість

Мила

незначна кількість

незначна кількість

Крохмальні зерна

вісутні

відсутні

Сполучна тканина

відсутня

відсутня

Епітелій

відсутній

відсутній

Лейкоцити

0-1 в п/зору

0-4 в п/зору

Еритроцити

відсутні

відсутні

Йодофільна флора

відсутня

відсутня

Додаткові дані

багато аміаку у добовій кількості калу