Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
04 Пакети для 4 курсу копи2 / Тема 19 Лімфоми. Мієлома ! / Тести кінцевого рівня знань.docx
Скачиваний:
272
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
46.05 Кб
Скачать

Тести кінцевого рівня знань Лімфоми. Мієломна хвороба

1. Чоловік46, років скаржитьсяна зудшкіри, пітливість,особливо вночі,підвищеннятемператури тіладо 38,60С. Об’єктивно: нашкірігрудей сліди розчухів, надключичнілімфатичні вузли2 см в діаметрі,щільноеластичні,зі шкіроюне спаяні.Якийметоддослідження найбільш інформативний для постановки діагнозу?

A. Біопсіязбільшеноголімфатичного вузла

B.Загальнийаналіз крові

C.Оглядоварентгенографія грудної порожнини

D.Імунограма

E. Стернальна пункція

2. Хворий53 років,звернувся до невропатологазі скаргами на болі упопереку. З приводу радикуліту проведений курс фізіотерапевтичного лікування.Однакстан пацієнта не покращився.ХворомупроведеноRh-графію кісток хребта і тазу. Виявлений остеопороз і значні кістковідефекти. В загальному аналізі крові: помірна нормохромна анемія, в сечі – протеїнурія. Загальний білоксироватки крові 107 г/л. Про яке захворювання слід думатив першу чергу?

A. Метастази у кістки

B.Сечокам’яна хвороба

C.Гострийрадикуліт

D. Мієломнахвороба

E. Лімфогранулематозз

3. Жінка 70 років, звернулася до лікарязіскаргами на слабкість, осалгії. При обстеженні виявлена анемія,ШОЕ– 60 мм/год; загальний білоксироватки крові 96 г/л;в загальному аналізісечі протеїнурія 2,6 г/л.Ваш попередній діагноз?

A.Злоякісна пухлина нирки з метастазами у кістки

B. Хронічнийгломерулонефрит

C.Гострийгломерулонефрит

D. Амилоїдознирок

E. Мієломнахвороба

4. Жінка 28 років, скаржиться на слабкість, періодичне підвищення темперартеріальний тискури тіла до 39,0°С, пітливість, більше у нічний час, схуднення. Об'єктивно: шкіра та слизові бліді, пальпуються шийні, надключичні та пахові лімфартеріальний тискичні вузли розміром до 1,5-2см, не зв’зані з оточуючими тканинами, щільні, неболючі. З боку внутрішніх органів змін немає. В загальному аналізі крові:еритроцити 3,0х1012/л, гемоглобін 90 г/л, КП 0,8, лейкоцити 13,0х109/л, е 3%, п 9%, с 78%, л 7%, м 3%, ШОЕ-48мм/год. З'явилася підозра на лімфогранулематоз, призначена біопсія лімфатичного вузла. Наявність яких змін вірогідна при його дослідженні ?

A.Проліферація пролімфоцитів та лімфоцитів

B.Проліферація лімфоцитів, лімфобластів

C.Проліферація пролімфоцитів та лімфобластів

D.Клітини Березовського-Штернберга

E.Проліферація лімфоцитів та плазмоцитів

5.Хворий62 років,скаржиться на постійний більупоперекутаногах, якийпосилюється при ходьбі, загальну слабкість. Нарентгенограмі: клиноподібна деформація Th10 – L12, дифузний остеопороз більшості хребців. В загальному аналізі крові:гемоглобін 90 г/л;еритроцити 2,1х1012/л; лейкоцити 2,8х109/л;тромбоцити150х109/л;ШОЕ78 мм/год. Високий рівеньМ-протеїну: білок Бенс-Джонса+++. Узагальному аналізі: білок 0,99 г/л;лейкоцити2-4у полі зору;еритроцити змінені 4-6 у полі зору; циліндри гиалінові та зернисті до 2-4 у полу зору; питома вага сечі 1008. В кісткового мозку: кількість плазмоцитів 18%. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Метастази пухлини в хребет

B.Мієломна хвороба

C. Амілоїдознирок

D.Залізодефіцитнаанемія

E.Гострийлейкоз

6. Чоловік 29 рокiв, скаржиться на загальну слабкість, виражену пітливість, підвищення темперартеріальний тискури тіла до 37,8 - 38,00 С. Хворіє 2 місяці. На початку захворювання захворювання температура була 39,00С. Лікувався антибіотиками та жарознижуючими засобами. Об'єктивно: збiльшенi шийнi лiмфатичні вузли злiва до 3 см, твердої консистенцiї, зв’язані з оточуючими тканинами, гiперемiя та збiльшення мигдаликів, систоличний шум на верхiвцi та основi серця. пульс 100 уд/хв. В загальному аналізі крові:гемоглобін 95 г/л, еритроцити 3,3х1012/л, КП 0,9, базофіли 2, е 6, п 10, с 64, л 8%, м 10%, ШОЕ 60мм/год. Який найбільш імовірний діагноз?

A.Гостра лейкемія

B.Бактерiальний ендокардит

C.Реактивний лiмфаденіт

D.Агранулоцитоз

Е. Лiмфогранулематоз

7.Хворий57 років,скаржиться на болі в поперековій ділянці, кістках таза, пітливість, схуднення за останні місяці. При обстеженні в крові: анемія, незначна тромбоцитопенія,ШОЕ 70 мм/год. При рентгенологічному обстеженні деструктивні зміни в кістках черепа, в тілах поперекових хребців L3 – L4.В загльному аналізі сечі:протеїнурія, осад без патології. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Метастази злоякісної пухлинивхребет

B. Мієломнахвороба

C.ХворобаБехтєрєва

D. Деформуючийспондильоз

E. Хронічнийгломерулонефрит

8. Хворий 68 років, скаржиться на загальну слабкість, біль у кістках, м’язеву слабкість, біль при пальпації кісток. В б/х ан.крові загальний білок 107г/. В аналізі сечі: протеінурія до 5,0 г/лейкоцити Рік тому переніс аденомектомію. На рентгенограмахкісток черепу і тазувиявлена велика кількість дрібних округлихвогнищ деструкції діаметром від 0,8 до 2,5 см. Якийдіагноз можна запідозріти у даного пацієнта?

A. Гіперпарартеріальний тискиреоідна остеодистрофія

B. Остеолітичні метастази у кістяк.

C. Амілоідоз нирок з нефротичним синдромом

D. Мієломна хвороба.

E. Хронічний гломерулонефрит з нефротичним синдромом

9.У жінки 68 роківв аналізі крові виявленіанемія та прискорення ШОЕ. В анамнезі:двічі за останні 1,5 роки були переломикісток лівого передпліччя, реберитроцити Об'єктивно:незначнаблідість шкіри, болючість при перкусіїплощинних кісток. Лімфартеріальний тискичні вузли не збільшені. Пульс 84 уд/хв.Артеріальний тиск 115/70мм рт.ст. Печінка та селезінка не збільшені. Набряків немає. В загальному аналізі крові:еритроцити 2,4х1012/л,гемоглобін76 г/л,КП0,9,лейкоцити4,8х109/л,е1%,п4%,с60%,л28%,м7%, ШОЕ 76 мм/год,тромбоцити140,0х109/л. В загальному аналізісечі:білок3,3 г/л,лейкоцити6-8 у полі зору, еритроцити 8-10 у полі зору. Проведення якого дослідження найбільш доцільне для встановлення діагнозу?

A. Сеча на білок Бенс-Джонса

B. Біопсія нирок

C. Екскреторна урогафія