Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
272
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
34.3 Кб
Скачать

Цитограма №1

В цитограмі лімфатичного вузла переважають малі лімфоцити з компактним, глибчастим ядром та пролімфоцити, Переважна кількість клітин має округлу форму. Зустрічаються плазматичні та тучні клітини, макрофаги. Клітини Березовського-Штернберга не виявлені.

Еталон відповіді №1. Патологічних змін в лімфатичному вузлі не виявлено.

Цитограма №2

В гістологічному препараті клітинний склад лімфатичного вузла представлений, переважно, лімфоцитами, котрі розташовані групами та утворюють окремі скупчення. Эозинофільні та нейтрофільні лейкоцити, а також плазматичні клітини малочисельні. Значних вогнищ склерозу та некрозу немає. В препараті наявні клітини Березовського-Штернберга.

Еталон відповіді №2. Клітин Березовського-Штернберга є основною морфологічною ознакою злоякісного лімфопроліферативного захворювання - лімфогранулематозу. Велика кількість лімфоцитів, котрі переважають в препараті, дозволяє встановити варіант патології - лімфоїдне переважання.

Цитограма №3

В гістологічному препараті клітинний склад лімфатичного вузла представлений різнорідним клітинним субстратом: лімфоїдними елементами; гістіоцитарними ретикулярними клітинами. Зустрічаються сегментоядерні лейкоцити та фібробласти. На тлі означеного клітинного складу, у великій кількості зустрічаються клітини Березовського- Штернберга.

Еталон відповіді №3. Клітини Березовського-Штернберга є основною морфологічною ознакою злоякісного лімфопроліферативного захворювання - лімфогранулематозу. Наявність лімфоїдних клітинн та нейтрофільних лейкоцитів свідчать про реактивні зміни в лімфатичному вузлі на фоні пухлинного процесу.