Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Krok_2012 / E04t19_In / E04t19_In_1VU

.rtf
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
420.64 Кб
Скачать

Крок 2. Стоматологія-2012_Іноз

1 Дівчинка 12-ти років знаходиться у щелепно-лицевому вiддiленнi з приводу неодонтогенного абсцесу лівої підщелепної ділянки. Післяопераційна рана знаходиться у фазі утворення грануляцій та епітелізації. Які медикаментозні засоби прискорюють ці процеси?

A. Мазі левосин, луроніт, трипсин

B. Мазі Вишневського, метилурацилова, гель солкосерилу

C. Мазі левонорсин, левомеколь, левосин та ін.

D. 0,5-1% розчин діоксидину, 0,1-0,2% розчин хлоргексидину

E. Трипсин, хімотрипсин, террилітин та ін.

2 Хворий 49-ти років звернувся зі скаргами на постійний біль у ділянці нижньої щелепи, що іррадіює у вухо, припухлість м'яких тканин, підвищення температури тіла до 39,0oC. Об'єктивно: припухлість у підщелепній ділянці, шкіра у кольорі не змінена. Слизова альвеолярного відростка у ділянці 45, 46 зубів гіперемована і набрякла з орального і вестибулярного боків. Коронки 45, 46 зруйновані повністю, рухливі. Симптом Венсана. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Гострий гнійний періостит нижньої щелепи

B. Загострення хронічного остеомієліту нижньої щелепи

C. Гострий остеомієліт нижньої щелепи

D. Гострий серозний періостит нижньої щелепи

E. Флегмона піднижньощелепної ділянки

3 Пацієнт 56-ти років звернувся до стоматолога-хірурга з метою видалення коренів 17 зуба. Яке знеболювання слід застосувати?

A. Торусальна анестезія

B. Мандибулярна анестезія

C. Палатинальна, інфраорбітальна анестезія

D. Інфільтраційна, різцева анестезія

E. Палатинальна, туберальна анестезія

4 У хворої у вмісті пародонтальних кишень виявлено обсіменіння дріжджеподібними грибами роду Candida у значному ступені. Який із перерахованих препаратів найдоцільніше застосовувати для інстиляцій?

A. Клотримазол

B. Тинідазол

C. Трихопол

D. Діоксидин

E. Диклофенак-натрій

5 Хворому 32-х років виготовляють металокерамічні коронки на 12, 11, 21, 22 зуби. Застосовується інфільтраційна анестезія анестетиком Ultracain DS. Що входить до його складу?

A. 2% артикаїн з епінефіраном

B. 4% артикаїн без вазоконстриктора

C. 4% артикаїн з адреналіном

D. 2% мопівакаїн з адреналіном

E. 3% мепівакаїн без вазоконстриктора

6 Хворий 45-ти років звернувся до клініки зі скаргами на відсутність зубів на нижній щелепі справа. Об'єктивно: відсутні 46, 45, 38, 48. 47 зуб рухливий (1 ступінь), коронка 44 зуба зруйнована на 1/2. Яку ортопедичну конструкцію доцільно рекомендувати хворому з метою відновлення жувальної ефективності та профілактики перевантаження пародонта 47, 44 зубів?

A. Малий сідлоподібний протез з кламерною фіксацією на 47, 44 зуби

B. Металокерамічний мостоподібний протез з опорою на 47, 46 зуби

C. Мостоподібний протез з однобічною опорою на 47 зуб

D. Дуговий протез з кламерною фіксацією на 47, 44, 34 зуби

E. Паяний мостоподібний протез з опорою на 48, 44 зуби

7 У дівчинки 3-х років два дні тому з'явилися біль та припухлість у ділянці зруйнованих 51, 52, температура тіла підвищилась до 37,5-37,9oC. Об'єктивно: обличчя асиметричне за рахунок припухлості у ділянці верхньої губи та у правій підочній ділянці. Коронка 51 зруйнована повністю. Слизова оболонка у ділянці 52, 51, 61 зубів гіперемована, перехідна складка тут згладжена, пальпація її болісна; визначається рухливість 51, 52 зубів I-II ступеня. Який клінічний діагноз?

A. Гострий гнійний одонтогенний періостит верхньої щелепи

B. Гострий серозний одонтогенний періостит верхньої щелепи

C. Загострення хронічного періодонтиту 51 зуба

D. Одонтогенний абсцес підочної ділянки

E. Гострий одонтогенний остеомієліт верхньої щелепи

8 При клінічному огляді 9-річної пацієнтки встановлений попередній діагноз: дистальний прикус. Яку діагностичну клінічну пробу потрібно застосувати для диференційної діагностики різновидностей дистального прикусу?

A. Проба за Ешлером-Бітнером

B. Функціональна проба ковтання

C. Проба за Френкелем

D. Жуйні проби

E. Проба за Ільїною-Маркосян

9 Хворий 32-х років скаржиться на тривалий ниючий біль у зубі від гарячого. Біль з'явився місяць тому. Об'єктивно: 26 зуб змінений в кольорі, на жувальній поверхні глибока каріозна порожнина, з'єднана з порожниною зуба. Поверхневе зондування пульпи безболісне, глибоке - болюче. ЕОД - 85 мкА. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Хронічний конкрементозний пульпіт

B. Хронічний гіпертрофічний пульпіт

C. Хронічний гангренозний пульпіт

D. Хронічний фіброзний пульпіт

E. Хронічний фіброзний періодонтит

10 Хворий 52-х років звернувся в клініку ортопедичної стоматології з приводу відсутності зубів на верхній щелепі та утруднене пережовування їжі. Хворому показане виготовлення часткового пластинчатого протезу на верхню щелепу з утримуючими кламерами на 14, 23 зубах. Який вид стабілізації протезу забезпечить таке розміщення кламерів?

A. Сагітально-трансверзальний

B. Сагітальний

C. Діагонально-сагітальний

D. Діагональний

E. Трансверзальний

11 Дитина 8,5 років, практично здорова. Скаржиться на біль у передньому верхньому лівому зубі внаслідок його травматичного пошкодження три години тому. Об'єктивно: коронкова частина 21 відсутня на 1/2, пульпа значно оголена, червоного кольору, різко болісна і кровить під час зондування. Перкусія 21 різко болісна. Оберіть оптимальний метод лікування 21:

A. Біологічний метод

B. Вітальна ампутація

C. Вітальна екстирпація

D. Девітальна екстирпація

E. Девітальна ампутація

12 На рентгенограмі у хворої виявлено вогнище деструкції кісткової тканини тіла нижньої щелепи розмірами 3х5 см у вигляді великої кількості малих порожнин різної величини та форми, що розділені перегородками. Під час пункції пухлини отримано буру рідину. Яке захворювання слід запідозрити в даної хворої?

A. Остеобластокластома

B. Амелобластома

C. Рак нижньої щелепи

D. Радикулярна кіста нижньої щелепи

E. Одонтома м'яка

13 У пацієнта 25-ти років вестибулярні поверхні верхніх різців уражені флюорозом. Яка з перерахованих конструкцій дасть максимальний естетичний результат при застосуванні?

A. Пластмасова коронка

B. Керамічна коронка

C. Комбінована за Куріленко

D. Металопластмасова коронка за Мате

E. Вінір

14 Після переохолодження хворий 42-х років скаржиться на головний біль у лівій лобовій ділянці та лівій верхній щелепі. Об'єктивно: обличчя симетричне, утруднене дихання через лівий носовий хід, серозно-гнійні виділення з нього, незначний біль під час пальпації підочної ділянки і по перехідній складці у проекції 24, 25. Перкусія цих зубів безболісна. У 24 пломба. Слизова оболонка альвеолярного відростка без видимих змін. На рентгенограмі визначається зниження пневматизації лівої верхньощелепної пазухи. Який попередній діагноз?

A. Гострий риногенний гайморит

B. Гострий серозний періостит лівої верхньої щелепи

C. Загострення хронічного періодонтиту 24

D. Загострення хронічного одонтогенного гаймориту

E. Гострий періодонтит 24

15 Хворий 22-х років звернувся в клініку ортопедичної стоматології з приводу відсутності 21 зуба, 11 і 22 зуби інтактні. Яка конструкція найбільш доцільна в даному випадку, якщо з часу видалення 22 зуба минуло 2 місяці?

A. Металопластмасовий протез з опорою на 11 і 22 зуби

B. Штамповано-паяний протез з опорою на 11 і 22 зуби

C. Одноетапна імплантація з одночасним виготовленням металокерамічної коронки

D. Частковий знімний протез

E. Двоетапна імплантація

16 Батьки дитини 8-ми років з хворобою Дауна звернулися до лікаря з проханням санації порожнини рота. Після огляду зі значними складнощами, виявлено чотири зуба, зруйнованих хронічним періодонтитом. Який вид знеболювання слід обрати для проведення хірургічної санації порожнини рота в один сеанс?

A. Внутрішньовенний наркоз

B. Провідникова анестезія

C. Ендотрахеальний наркоз через трахеостому

D. Масковий наркоз

E. Ендотрахеальний наркоз

17 У хворого 20-ти років асиметрія обличчя за рахунок пухлини верхньої губи зліва. Шкіра над нею синюшного відтінку, позитивні симптоми "стиснення" і "наповнення". Який найімовірніший діагноз?

A. Капілярна гемангіома

B. Лімфангіома

C. Кавернозна гемангіома

D. Пігментна пляма

E. Гілляста гемангіома

18 Жінка 52-х років скаржиться на відчуття печіння і поколювання язика, що зникає під час вживання їжі, але посилюється до кінця дня, сухість у порожнині рота, порушення смакових відчуттів. Вперше подібні скарги з'явилися 2 роки тому після психічної травми. Страждає на анацидний гастрит. Об'єктивно: загальний стан задовільний, хвора неспокійна, плаксива. Слизова оболонка порожнини рота блідо-рожевого кольору, суха, ниткоподібні сосочки на спинці язика згладжені. Глотково-завісочний рефлекс різко знижений. Відзначається порушення чутливості шкіри обличчя за сегментарним типом. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Десквамативний глосит

B. Глосит Гентера-Мелера

C. Хронічний атрофічний кандидозний глосит

D. Глосодинія

E. Гангліоніт під'язикових гангліїв

19 Хвора 14-ти років скаржиться на температуру тіла 37,5oC, припухлість лівої щоки, біль у зубах верхньої щелепи зліва. Об'єктивно: обличчя асиметричне за рахунок припухлості у ділянці лівої щоки. Ліва очна щілина звужена, носогубна складка згладжена, обмежений інфільтрат у лівій щічній ділянці, болісний, м'який, шкіра над ним береться в складку. Рот відкривається обмежено. 26 зуб зруйнований до рівня ясни. По перехідній складці від 25 до 27 зуба вибухаючий інфільтрат, болісний, визначається флюктуація. Вкажіть найбільш імовірний діагноз:

A. Загострення хронічного гранулюючого періодонтиту

B. Одонтогенний гострий гнійний щічний лімфаденіт зліва

C. Гострий гнійний періостит верхньої щелепи зліва

D. Одонтогенна флегмона щічної ділянки зліва

E. Гострий одонтогенний остеомієліт верхньої щелепи зліва

20 При профілактичному огляді хлопчика 8-ми років виявлено крейдоподібну пляму з матовою поверхнею на вестибулярній поверхні 21 зуба, яка локалізована в пришийковій ділянці. Суб'єктивні скарги відсутні. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Плямиста форма флюорозу

B. Карієс в стадії плями

C. Поверхневий карієс

D. Дисплазія Капдепона

E. Гіпоплазія емалі

21 Під час лікування у стоматолога пацієнт став скаржитись на слабкість, нудоту, потемніння в очах, потім знепритомнів. Встановіть діагноз:

A. Інсульт

B. Колапс

C. Шок

D. Зомління

E. Кома

22 Пацієнтка звернулася до стоматолога зі скаргами на косметичний дефект, що має місце в пришийковій зоні верхніх та нижніх іклів. Різні подразники біль не викликають. Об'єктивно: в пришийковій зоні верхніх та нижніх іклів з вестибулярної поверхні виявлені V-подібної форми дефекти. Поверхні дефектів гладенькі, блискучі, тверді. Реакція на зондування та холодові подразники відсутня. Яке лікування слід призначити?

A. Лікарського втручання не потребує

B. Покрити зуби металевими коронками

C. Аплікації 10% розчином кальцію глюконату

D. Пломбування дефектів

E. Покриття фторлаком

23 Жінка 62-х років скаржиться на відсутність усіх зубів на нижній щелепі. Об'єктивно: слизова оболонка альвеолярного відростка верхньої щелепи помірно піддатлива, а нижньої щелепи - рухома, збирається в складку. До яких класів за Суппле відноситься слизова оболонка верхньої та нижньої щелеп?

A. І

B. ІІ

C. ІV

D. V

E. ІІІ

24 Хворий 56-ти років звернувся в стоматологічну поліклініку. Йому показана операція видалення 22. В проекції 21, 22, 23 періостальний абсцес, перехідна складка згладжена. Яке периферійне провідникове знеболювання найбільш доцільне?

A. Інфраорбітальна анестезія внутрішньоротовим методом + різцева анестезія

B. Інфраорбітальна анестезія внутрішньоротовим методом + палатинальна анестезія

C. Плексуальна анестезія в проекції 22 + різцева анестезія

D. Плексуальна анестезія в проекції 22 + палатинальна анестезія

E. Інфраорбітальна анестезія позаротовим методом + різцева анестезія

25 Хвора 48-ми років була доставлена в лікарню зі скаргами на наявність рани щоки, а також сильний головний біль, нудоту, запаморочення. З анамнезу: травма при падінні. Після обстеження був встановлений діагноз: забійно-рвана рана щоки. Закрита черепно-мозкова травма. Струс головного мозку. До яких пошкоджень можна віднести дану травму?

A. Поодиноке

B. Ізольоване

C. Комбіноване

D. Множинне

E. Поєднане

26 Дитині 7-ми років необхідно провести пластику вуздечки верхньої губи. Який пластичну операцію необхідно виконати для подовження вуздечки верхньої губи?

A. Послаблюючі розтини слизової

B. Пластика за Діффенбахом

C. Пластика місцевими тканинами за Шимановським

D. Пластика місцевими тканинами за Тіршем

E. Пластика клаптем на ніжці

27 Жінка 32-х років звернулась з метою протезування. Після об'єктивного обстеження вибрана конструкція металокерамічної коронки. Який відбитковий матеріал показаний для одержання відбитку при виготовленні вибраної конструкції?

A. Стенс

B. Стомальгін

C. Ортокор

D. Стомафлекс

E. Гіпс

28 Хворий 25-ти років скаржиться на появу тиждень тому сильної кровоточивості ясен, болю в порожнині рота, слабкість, стомленість, підвищення температури тіла до 38oC. Об'єктивно: хворий блідий, адинамічний. На слизовій оболонці порожнини рота множинні геморагії, ясна пухкі, на вершинах ясеневих сосочків ділянки некрозу, лімфатичні вузли збільшені, м'які, безболісні. Симптомом якого захворювання може бути ураження слизової оболонки порожнини рота у хворого?

A. Отруєння солями важких металів

B. Гіповітаміноз С

C. Виразково-некротичний стоматит Венсана

D. Хронічний лейкоз

E. Гострий лейкоз

29 Хворий 25-ти років, ВІЛ-інфікований, звернувся до клініки ортопедичної стоматології з метою протезування. Яка тактика стосовно асептики та антисептики?

A. Звичайний прийом

B. Не приймати

C. Кварцувати відбитки

D. Працювати у рукавичках і масці

E. За схемою

30 Хвора 39-ти років звернулася зі скаргами на біль у ділянці 21 впродовж 2-х днів. З анамнезу: лікування даного зуба з приводу карієсу. Об'єктивно: 21 вкритий металокерамічною коронкою, слизова оболонка в проекції верхівки кореня набрякла, гіперемована. Перкусія зуба різко болісна. На рентгенограмі: кореневий канал запломбований неякісно. Планується зняття коронки з 21. Яка анестезія найбільш показана?

A. Провідникова

B. Аплікаційна

C. Інфільтраційна

D. Внутрішньокісткова

E. Інтралігаментарна

31 Лікар-стоматолог проводить у чоловіка 52-х років лікування 36 зуба з приводу хронічного періодонтиту. Рентгенологічно: медіальні кореневі канали вигнуті, у ділянці верхівки медіального кореня визначається вогнище деструкції кісткової тканини з нерівними контурами розміром 0,2х0,2 см. Який лікарський засіб оптимальний для проведення внутрішньоканального електрофорезу?

A. 3% розчин сульфату міді

B. 0,1% розчин трипсину

C. 1% розчин декаметоксину

D. 10% розчин йодиду калію

E. 1% розчин новокаїну

32 Жінка 32-х років скаржиться на біль у роті, підвищення температури тіла до 38,5oC, нездужання. Подібний стан виникає періодично впродовж кількох років після застуди. Об'єктивно: губи вкриті кров'янистими кірками, на гіперемованій слизовій оболонці губ і щік - ерозії, що вкриті фібринозними плівками. Гіперсалівація. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Вульгарна пухирчатка

B. Герпетиформний дерматит Дюрінга

C. Багатоформна ексудативна еритема

D. Синдром Стівенса-Джонсона

E. Рецидивний герпес

33 Хворий 35-ти років звернувся зі скаргами на наявність новоутворення в ділянці кінчика язика, яке він травмує зубами і яке то збільшується, то зменшується в розмірі. На кінчику язика має місце округле новоутворення, діаметр його 0,5 см, кордони чіткі, на широкій основі, колір не відрізняється від кольору слизової язика. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Фіброма язика

B. Папілома язика

C. Гемангіофіброма язика

D. Абсцес язика

E. Ліпома язика

34 При обстеженні порожнини рота беззубого пацієнта на нижній щелепі виявлена різка рівномірна атрофія альвеолярного паростка. До якого типу відноситься така атрофія?

A. І тип за Шредером

B. ІІ тип за Келером

C. І тип за Келером

D. ІІІ тип за Келером

E. ІV тип за Келером

35 Хворий 43-х років звернувся у відділення щелепно-лицевої хірургії зі скаргами на косметичний дефект в ділянці правої половини носа. З анамнезу: травма 7 місяців тому вистрілом з вогнепальної зброї. Об'єктивно: в ділянці правої половини носа відмічається наскрізний дефект розміром 1,5х2 см. Шкірні покриви навколо дефекту в кольорі не змінені. Прийнято рішення застосувати "індійський" метод ринопластики. Звідки буде взято тканини для усунення дефекту?

A. Шкірний клапоть чола

B. Шкірний клапоть підочної ділянки

C. Шкірний клапоть щоки

D. Шкірний клапоть плечо-лопаткової ділянки

E. Шкірний клапоть плеча

36 В клініку ортодонтії звернувся 8-річний хлопчик зі скаргами на неправильне розташування зубів. При обстеженні виявлено широку, щільну, низько прикріплену вуздечку верхньої губи. До чого можуть призвести широка вуздечка верхньої губи та її низьке прикріплення?

A. Звуження верхнього зубного ряду

B. Подовження верхнього зубного ряду

C. Діастема

D. Вкорочення верхнього зубного ряду

E. Протрузія верхніх фронтальних зубів

37 У хлопчика 9-ти років у 46 зубі в межах "сліпої" ямки виявлено каріозну порожнину в межах плащового пігментованого дентину. Зондування дна безболісне, під час препарування емалево-дентинного з'єднання виникає біль. Перкусія 46 безболісна. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Гострий середній карієс

B. Місцева гіпоплазія

C. Хронічний періодонтит

D. Хронічний фіброзний пульпіт

E. Хронічний середній карієс

38 Жінці 56-ти років виготовляється частковий знімний пластинковий протез на верхню щелепу. Об'єктивно: зуби інтактні, стійкі. Прикус ортогнатичний. Під час перевірки конструкції протезу в порожнині рота між природніми зубами є щілина, штучні зуби змикаються. На якому етапі протезування була допущена помилка?

A. Постановка штучних зубів

B. Визначення центральної оклюзії

C. Виготовлення моделей

D. Виготовлення воскового базису з прикусними валиками

E. Отримання відбитків

39 Хворий 42-х років скаржиться на постійний ниючий біль у 45, що підсилюється при накушуванні. Об'єктивно: перкусія 45 різко болісна, перехідна складка в ділянці зуба набрякла, гіперемована, болісна під час пальпації. Після зондування з вічка каналу з'явився гній. Який метод дослідження необхідно використати для встановлення діагнозу?

A. Термопроба

B. Рентгенологічне дослідження

C. Електроодонтодіагностика

D. Бактеріологічне дослідження

E. Люмінесцентне дослідження

40 Юнак 17-ти років скаржиться на наявність естетичного дефекту у вигляді світлих плям на зубах. За місцем проживання наявність фтору у питній воді складає 1 мг/л. Об'єктивно: на вестибулярній поверхні 11, 12 та 21, 22, горбах 16, 26, 36 та 46 крейдоподібні плями з блискучою поверхнею, що визначаються з моменту прорізування зубів. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Недосконалий амелогенез

B. Множинний карієс

C. Ерозія емалі

D. Ендемічний флюороз

E. Системна гіпоплазія

41 Хвора 47-ми років звернулася зі скаргами на неможливість прийому холодної і гарячої їжі, а також інтенсивний біль у зубах від кислого, солодкого і солоного. Об'єктивно: незначний збуток емалі на молярах і різцях. Зондування і холодова проба різко болісні. Який діагноз найбільш імовірний?

A. Патологічна стираність твердих тканин зуба

B. Гіперестезія твердих тканин зуба

C. Гіпоплазія емалі

D. Ерозія емалі

E. Некроз емалі

42 Хворий 22-х років скаржиться на появу болючої припухлості в ділянці правої навколовушної слинної залози. За тиждень до цього у хворого було садно шкіри щоки, яке гоїлося під гнійним струпом. За останні два дні відмічає посилення болю і підвищення температури тіла до 38,6oC. Об'єктивно: набряк м'яких тканин правої привушної ділянки, шкіра незначно напружена, не змінена в кольорі. Інфільтрат розміром 2,5х3,5 см, щільний, болючий, шкіра над ним обмежено рухлива. Рот відкриває в повному обсязі, слизова оболонка навколо гирла слинної протоки не змінена, слина прозора. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Епідемічний паротит

B. Гострий неепідемічний паротит

C. Абсцес білявушно-жувальної ділянки

D. Гострий лімфаденіт

E. Загострення хронічного паротиту

43 Дитина 12-ти років скаржиться на підвищення температури тіла до 39,8oC, слабкість, головний біль і біль у горлі, що посилюється під час ковтання. Об'єктивно: слизова оболонка ясен набрякла, гіперемована. Мигдалики яскраво червоного кольору, гіпертрофовані, вкриті жовто-сірим нальотом, який не розповсюджується за межі лімфоїдної тканини і легко знімається. Підщелепні, шийні, потиличні лімфатичні вузли значно збільшені у розмірах, рухомі, дещо болісні під час пальпації. Відмічається гепатоспленомегалія. Визначте збудника даного захворювання:

A. Паличка Лефлера

B. Паличка Борде-Жанду

C. Вірус Коксакі

D. Вірус герпесу

E. Вірус Епштейна-Барра

44 У парубка 18-ти років в ділянці лівої носо-губної складки є фурункул. Тканини, які його оточують, напружені. Синюшність і ущільнення у вигляді тяжу розповсюджуються до медіального кута ока. Загальний стан порушений, температура тіла 38,5oC. Яке ускладнення виникло?

A. Бешиха

B. Абсцес підочної ділянки

C. Тромбофлебіт лицевої вени

D. Флегмона щоки

E. Гострий гнійний гайморит

45 Чоловік 34-х років звернувся до стоматолога зі скаргами на гострий нападоподібний самочинний біль у ділянці верхньої щелепи зліва, що посилюється від холодових подразників, іррадіює у вухо та скроню. Рік тому сильно болів 37, до лікаря не звертався. 3 дні тому знову виник біль. Об'єктивно: у 37 глибока каріозна порожнина, що сполучається з порожниною зуба. Зондування розкритої точки різко болісне. На рентгенограмі 37 у ділянці верхівок коренів визначається розширення періодонтальної щілини. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Хронічний фіброзний періодонтит, що загострився

B. Хронічний гранулематозний періодонтит, що загострився

C. Хронічний пульпіт, що загострився

D. Гострий дифузний пульпіт

E. Гострий гнійний пульпіт

46 Хвора 35-ти років скаржиться на наростаючий пульсуючий біль 26. Об'єктивно: у 26 каріозна порожнина, що виповнена розм'якшеним дентином, порожнина зуба - закрита, зондування дна - безболісне, перкусія - різко болісна. Відзначається рухомість зуба І ступеня. Рентгенологічно змін не виявлено. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Загострення хронічного періодонтиту

B. Гострий гнійний пульпіт

C. Гострий гнійний періодонтит

D. Гострий серозний періодонтит

E. Гострий дифузний пульпіт

47 Вагітна 20-ти років скаржиться на розростання ясен, кровоточивість та болісність під час вживання їжі та чистки зубів. Об'єктивно: ясенні сосочки на верхній та нижній щелепах гіперемовані, покривають коронки зубів на 1/2, кровоточиві, болючі. Фестончастість ясенного краю порушена. Який найбільш імовірний діагноз?

Соседние файлы в папке E04t19_In