Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Krok_2012 / E04t19_In / E04t19_In_1VU

.rtf
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
420.64 Кб
Скачать

A. Видалення екзостозу

B. Виготовлення протезу з вкрюченими краями

C. Виготовлення традиційного знімного протезу

D. Виготовлення протезу з розвантажувальним відбитком

E. Віддалення терміну протезування на 6 місяців

96 Хворий 27-ми років скаржиться на тривалий біль у 22 від холодного, гарячого, безпричинний біль протягом 30 хвилин, що виникає 3-4 рази на день, підсилюється вночі. Болі з'явилися 3 дні тому після обробки зуба під пластмасову коронку. Об'єктивно: 22 інтактний, термічна проба різко болісна, біль тривалий, перкусія безболісна. Яка лікувальна тактика?

A. Вітальна екстирпація пульпи

B. Девітальна екстирпація пульпи

C. Біологічний метод лікування пульпіту

D. Покриття зуба фторлаком

E. Вітальна ампутація пульпи

97 Хворий 12-ти років скаржиться на кровоточивість ясен, рухливість зубів. Хворіє з 4-х років. Об'єктивно: ясна у ділянці всіх зубів гіперемована, набрякла, кровить при інструментальному дослідженні. Корені зубів оголені на 1/3, вкриті білуватим нальотом. Зуби рухливі. Зубо-ясеневі кишені глибиною 4-5 мм. При зовнішньому огляді виявлені сухість і потовщення поверхневого шару шкірних покривів у ділянці долонь, передньої третини передпліч, підошов, наявні тріщини. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Циклічна нейтропенія

B. Хвороба Хенда-Шулера-Крістчена

C. Синдром Папійона-Лефевра

D. Хвороба Німана-Піка

E. Хвороба Леттерера-Зіве

98 Хворий 42-х років звернувся в клініку ортопедичної стоматології з метою протезування. Після об'єктивного обстеження вибрана конструкція комбінованого паяного мостоподібного протеза. Який матеріал слід використати для облицювання проміжної частини?

A. Етакрил

B. Акрилоксид

C. Фторакс

D. Редонт

E. Синма

99 Хворому 48-ми років після односторонньої резекції верхньої щелепи виготовляється резекційний протез. Об'єктивно: 21, 22, 23, 24, 25, 26 зуби стійкі, тверде піднебіння широке, пласке. Яке з'єднання кламерів з базисом зменшить перекидання резекційного протезу?

A. Суглобове

B. Стабільне

C. Жорстке

D. Пружне

E. Не має принципового значення

100 Хворий 25-ти років має двобічний перелом нижньої щелепи. Фрагмент у ділянці 44, 43, 42, 41, 31, 32, 33, 34 зміщений донизу і назад. Який апарат необхідно застосувати для репозиції відламку?

A. Вебера

B. Шура

C. Однощелепна капова шина

D. З важелями за Курляндським

E. Поста

101 У хворого 43-х років виявлено відсутність коронкової частини 13 зуба. Корінь виступає над рівнем ясен на 0,5-1 мм по периметру. Апікальна частина запломбована. З анамнезу: коронкова частина 13 зуба відламалась 3 тижні тому. До того зуб лікувався з приводу хронічного періодонтиту. Перкусія безболісна. Краї кореня тверді, слизова оболонка блідо-рожевого кольору, волога. Які дії лікаря?

A. Виготовити коронково-кореневу вкладку і металокерамічну коронку

B. Виготовити штифтовий зуб за Річмондом

C. Видалити корінь зуба

D. Відреставрувати зуб за допомогою анкера та фотополімерного матеріалу

E. Виготовити простий штифтовий зуб

102 У дівчинки 4-х років скарги на гострий самочинний біль у зубі на верхній щелепі справа, що посилюється під час прийому їжі. Біль з'явився 2 дні тому. Об'єктивно: у 55 глибока каріозна порожнина з розм'якшеним дентином. Порожнина зуба не розкрита. Зондування дна порожнини незначно болісне. Перкусія болісна. Який передбачуваний діагноз?

A. Загострення хронічного гангренозного пульпіту

B. Гострий пульпіт, ускладнений періодонтитом

C. Гострий гнійний пульпіт

D. Гострий загальний (серозний) пульпіт

E. Гострий гнійний періодонтит

103 Хворий 22-х років звернувся до стоматолога зі скаргами на біль під час прийому їжі і відкривання рота. 2 доби тому отримав травму в ділянці обличчя. Після обстеження і встановлення діагнозу лікар вирішив застосувати шину Ванкевича, яку виготовляють з пластмаси на верхню щелепу і застосовують при переломах:

A. Нижньої щелепи

B. Множинних переломах верхньої щелепи

C. Верхньої і нижньої щелеп

D. Вогнепальних переломах

E. Верхньої щелепи

104 Хлопчик 7,5 років впав і травмував верхні передні зуби. Об'єктивно: коронки 11 і 12 зубів відсутні на 1/4. Порожнина зубів закрита. Під час зондування - біль по лінії відламу коронок 11 і 12 зубів, їх перкусія безболісна. Слизова оболонка в ділянці 11 і 12 злегка гіперемована. На рентгенограмі 11 і 12 зубів: цілісність тканин зубів і альвеолярного паростка. Яка тактика лікаря-стоматолога буде найкращою в даному випадку в перші години після травми?

A. Пломбування композитами

B. Спостереження за станом пульпи

C. Встановлення парапульпарних штифтів

D. Пломбування фотополімерами

E. Виготовлення штучної коронки

105 Хворому 10-ти років встановлено діагноз: гострий гнійний пульпіт 36 зуба, ускладнений гострим фокальним періодонтитом. Який метод лікування повинен обрати лікар-стоматолог?

A. Вітальна ампутація

B. Біологічний метод

C. Вітальна екстирпація

D. Девітальна ампутація

E. Девітальна екстирпація

106 Пацієнт 23-х років скаржиться на незначне оголення коренів зубів і кровоточивість ясен під час чищення зубів, свербіж у яснах. Об'єктивно: мають місце відкладення над- і під'ясенного зубного каменя. Ясна гіперемовані, набряклі, кишені глибиною 3,5 мм. На рентгенограмі: резорбція міжальвеолярних перегородок на 1/3. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Генералізований пародонтит І ступеня, хронічний перебіг

B. Генералізований пародонтит ІІ ступеня, загострений перебіг

C. Генералізований пародонтит І ступеня, загострений перебіг

D. Пародонтоз ІІ ступеня

E. Генералізований пародонтит ІІ ступеня, хронічний перебіг

107 Хворий 70-ти років скаржиться на біль у ділянці нижньої щелепи справа. Користується повними знімними протезами верхньої і нижньої щелеп впродовж 12-ти років. Палить. Об'єктивно: у ретромолярній ділянці праворуч наявне розростання слизової оболонки у вигляді цвітної капусти розміром 1,5х1,2 см, місцями щілиноподібні виразкування щільної консистенції. Слизова оболонка навколо ціанотична, інфільтрована. При зімкнутих зубних рядах утворення знаходиться у контакті з задніми краями протезів. Встановіть попередній діагноз:

A. Лейкоплакія

B. Рак слизової оболонки

C. Папіломатоз

D. Декубітальна виразка

E. Гіпертрофічний гінгівіт

108 У дитини 12-ти років під час прийому у стоматолога ватна турунда потрапила в дихальні шляхи: з'явилися шумне дихання зі свистом, різка задишка, виникла блідість в поєднанні з вираженим ціанозом, пітливість. Який невідкладний стан виник у даного пацієнта?

A. Анафілактичний шок

B. Клапанна асфіксія

C. Обтураційна асфіксія

D. Дислокаційна асфіксія

E. Колапс

109 Хворий 65-ти років висловлює скарги на хрускіт, лускання в обох СНЩС, біль під час зміщення нижньої щелепи вправо, шум у вухах, сухість у роті, глосалгію. 6 місяців користується повним знімним протезом на нижню щелепу. Ревматичні захворювання пацієнт заперечує. Об'єктивно: нижня третина обличчя укорочена, підборідна складка різко виражена, кути рота опущені, заїди, тріщини. Пальпаторно: хрускіт під час рухів у СНЩС. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Артрит СНЩС

B. Вивих СНЩС

C. Артрозо-артрит СНЩС

D. Синдром Костена

E. Артроз СНЩС

110 Хвора 25-ти років звернулася до лікаря зі скаргами на сильну кровоточивість ясен, сухість в ротовій порожнині, рухомість і зміну положення зубів, гноєтечу з ясен, неприємний запах з рота. Хворою себе вважає біля 2 місяців. Яке дослідження слід провести в першу чергу для постановки діагнозу?

A. Серологічні дослідження

B. Ревмопроби

C. Імунологічні дослідження

D. Аналіз крові на цукор

E. Алергологічні проби

111 Хворий 54-х років звернувся до лікаря-стоматолога з метою підготовки до протезування для видалення коренів 26, 27, 28 зубів. Який вибір місцевої анестезії?

A. Інфраорбітальна та піднебінна

B. Плексуальна та піднебінна

C. Інфільтраційна та піднебінна

D. Туберальна та піднебінна

E. Торусальна та піднебінна

112 Лікар стоматолог-ортопед на щоденному прийомі під час огляду і проведення ортопедичних маніпуляцій користується стоматологічним дзеркалом. Яким чином проводять стерилізацію стоматологічних дзеркал?

A. У потрійному розчині 30 хвилин

B. У 0,5% розчині сульфохлоретилу 20 хвилин

C. У 6% розчині перекису водню щоденного приготування, 6 годин

D. У сухожаровій шафі при температурі 180oC, 10 хвилин

E. У 0,01% розчині хлораміну 10 хвилин

113 До ортодонта звернулась дівчинка 14-ти років зі скаргами на невиразну вимову звуків, яка проявилась у віці 14 років після перенесеного гострого респіраторного вірусного захворювання. Під час обстеження: обличчя без особливостей, порушень розташування зубів, співвідношення зубних рядів не виявлено. Під час пальпації незрощення піднебіння не визначено. Язичок при вимові звуків не рухається, його пальпація не викликає блювотного рефлексу. Яка причина невиразної вимови звуків?

A. Гіпертрофія язикового мигдалика

B. Парез м'язів м'якого піднебіння та язичка

C. Аденоїдні вегетації

D. Деформація прикусу

E. Щілинний дефект піднебіння

114 Студентка 25-ти років скаржиться на наявність каріозної порожнини в 22. Пломби випали 2 місяці тому. Зуб раніше лікувався з приводу пульпіту. Об'єктивно: у 22 на медіальній поверхні визначається глибока каріозна порожнина, частково виповнена пломбою. Коронка 22 брудно-рожевого кольору. На Ro-грамі: кореневий канал 22 заповнений пломбувальним матеріалом на 1/2 довжини кореня, в ділянці верхівки кореня - вогнище деструкції кісткової тканини з чіткими, рівними контурами, розміром 0,3х0,3 см. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Хронічний фіброзний періодонтит

B. Залишковий пульпіт

C. Хронічний гранулематозний періодонтит

D. Хронічний гранулюючий періодонтит

E. Радикулярна кіста

115 Хворий 36-ти років скаржиться на біль під мостоподібним протезом. Після зняття протезу на альвеолярному відростку спостерігається виразка розміром 0,3х0,5 см, слабкоболісна, м'яка, оточуюча слизова гіперемована, підщелепні лімфовузли не збільшені. Який попередній діагноз?

A. Афта Сеттона

B. Туберкульозна виразка

C. Трофічна виразка

D. Декубітальна виразка

E. Ракова виразка

116 Батьки 12-річної дитини скаржаться на наявність білих плям на передніх зубах верхньої щелепи, які з'явились півроку тому. Об'єктивно: на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці 13, 12, 11, 21, 22, 23 виявлені крейдоподібні плями. Емаль над ними втратила блиск, при зондуванні - піддатлива, шорстка. В анамнезі - короткочасний біль від хімічних подразників. Який попередній діагноз?

A. Системна гіпоплазія емалі

B. Гострий початковий карієс

C. Флюороз зубів

D. Гострий поверхневий карієс

E. Хронічний початковий карієс

117 Дитині 7 років. Ранній змінний прикус. Відмічається скупчення в ділянці нижніх фронтальних зубів: 42 і 32 зуби прорізались орально з повним дефіцитом місця. Складіть план лікування:

A. Видалення 41 і 31 зубів

B. Видалення 83 і 73 зубів

C. Серійне послідовне видалення зубів за Хотцом

D. Видалення 42 і 32 зубів

E. Видалення 84 і 74 зубів

118 Дитина 5-ти років скаржиться на самочинний біль у зубі на верхній щелепі справа, що посилюється вночі та під час вживання холодного. Об'єктивно: у 65 глибока порожнина, що сполучається з порожниною зуба. Зондування болісне, перкусія безболісна. Від холодної води виникає біль, що повільно минає. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Гострий гнійний пульпіт

B. Загострення хронічного періодонтиту

C. Гострий періодонтит

D. Гострий серозний пульпіт

E. Загострення хронічного пульпіту

119 Хворому 19-ти років встановлений діагноз: двобічний кістковий анкілоз скронево-нижньощелепних суглобів. Об'єктивно: визначається характерний вид "пташиного обличчя", рот відкриває на 0,5 см, підборіддя скошене. Хворому планується хірургічне видалення анкілозу шляхом остеотомії (створення несправжніх суглобів). Який метод знеболення слід обрати?

A. Ендотрахеальний наркоз

B. Внутрішньовенний наркоз

C. Двобічна центральна анестезія

D. Двобічна торусальна анестезія

E. Масковий наркоз

120 Хвора 57-ми років звернулася зі скаргами на наявність новоутворення у підщелепній ділянці справа, що повільно росте. Помітила його випадково 3 роки тому. Об'єктивно: обличчя незначно асиметричне за рахунок припухлості у правій підщелепній ділянці. Колір шкіри не змінений. Під час пальпації визначається утворення тістуватої консистенції розміром 4х5 см, не спаяне зі шкірою, рухливе, безболісне. Встановіть попередній діагноз:

A. Лімфангіома

B. Слинокам'яна хвороба

C. Ліпома підщелепної ділянки

D. Злоякісна пухлина підщелепної ділянки

E. Атерома підщелепної ділянки

121 Дитина 12-ти років скаржиться на рвучий біль в ділянці нижньої щелепи справа, підвищення температури тіла до 39,0oC загальну слабкість. Об'єктивно: обличчя асиметричне за рахунок набряку в підщелепній ділянці справа, регіонарний лімфаденіт, утруднене відкривання та неприємний запах з рота. При внутрішньоротовому огляді: 46 зруйнований, раніше болів, але хворий до лікаря не звертався. Перкусія різко болюча, відмічається рухомість. В ділянці 44, 45, 46 та 47 гіперемована слизова, набряк з обох боків альвеолярного паростка. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Гострий одонтогенний остеомієліт нижньої щелепи

B. Хронічний періодонтит 46 в стадії загострення

C. Піднижньощелепна флегмона

D. Хронічний остеомієліт нижньої щелепи

E. Гострий гнійний періостит

122 Хворому 65-ти років виготовляються повні знімні протези на верхню і нижню щелепи. На етапі "перевірка конструкції протезів" лікар з'ясовує вимову звуків "С" і "З". Який з вказаних методів для нормалізації функції мови доцільніше застосувати у цьому випадку?

A. Графічний

B. Міогімнастика

C. Спектрографічний

D. Фонетичних проб

E. Акустичний

123 Чоловік 35-ти років звернувся зі скаргами на швидкоминучі болі від термічних подразників у ділянці 46, 47. Об'єктивно: жувальні поверхні 46, 47 зубів інтактні, апроксимальні поверхні обстежити не вдалося внаслідок дуже щільного розташування зубів. Які методи дослідження можна використати у даному випадку при підозрі на наявність прихованих порожнин?

A. Вітальне забарвлення

B. Визначення електроопору

C. Електроодонтометрія

D. Рентгенографія

E. Люмінесцентне дослідження

124 Хворий 35-ти років звернувся зі скаргами на припухлість в під'язиковій ділянці, що утруднює мову та викликає дискомфорт при прийомі їжі. Припухлість з'явилась близько 1 тижня тому. Об'єктивно: в під'язиковій ділянці справа кулясте вибухання розмірами до 3 см в діаметрі. Слизова над ним не гіперемована, в центрі відмічається симптом флюктуації. Язик припіднятий. При пункції - прозора тягуча рідина. Якому захворюванню відповідають ці симптоми?

A. Хронічний сіалоаденіт під'язикової слинної залози

B. Ретенційна кіста правої підщелепної слинної залози

C. Ретенційна кіста правої під'язикової слинної залози

D. Гострий сіалоаденіт підщелепної слинної залози

E. Хвороба Шегрена

125 Під час профілактичного огляду у дитини 5-ти років визначено: напіввідкритий рот, губи стуляє з напруженням. Прикус тимчасових зубів. Сагітальна щілина 4 мм, однойменне співвідношення іклів та других тимчасових молярів. Верхня зубна дуга V-подібна, нижня - трапецієподібна. Якою повинна бути форма верхньої та нижньої зубної дуг у тимчасовому прикусі?

A. Напівеліпс

B. Напівколо

C. Трикутник

D. Чотирикутник

E. Парабола

126 Пацієнту проводиться примірка металевого каркасу металокерамічного мостоподібного протеза. Якою повинна бути мінімальна товщина металевого ковпачка із КХС при виготовленні опорної металокерамічної коронки?

A. 0,3 мм

B. 0,8 мм

C. 0,1 мм

D. 0,5 мм

E. 0,4 мм

127 Чоловік 35-ти років звернувся до лікаря-стоматолога з приводу видалення 26 зуба. Під час проведення туберальної анестезії відзначалося швидке наростання набряку тканин і обмеження відкривання рота. Чим обумовлений такий стан?

A. Місцева реакція тканин на анестетик

B. Розвиток набряку Квінке

C. Травма судин під час проведення анестезії

D. Травма м'язів під час проведення анестезії

E. Травма нервових стовбурів

128 Під час огляду у 11-річного хлопчика виявлено потовщений, дещо ціанотичний, ущільнений ясенний край, що перекриває коронки всіх зубів на половину їх висоти. ГI за Федоровим-Володкіною - 2,6; РМА = 20%. На рентгенограмі патологічних змін у пародонті не виявлено. В анамнезі: впродовж двох років дитина лікується у психоневролога з приводу епілепсії. Визначте попередній діагноз:

A. Хронічний катаральний гінгівіт

B. Хронічний гіпертрофічний гінгівіт

C. Гострий катаральний гінгівіт

D. Локалізований пародонтит

E. Генералізований пародонтит

129 Пацієнт скаржиться на нападоподібний біль у зубі на верхній щелепі зліва, що підсилюється вночі та від дії різних подразників, іррадіює у ліву скроню та око. Подібні напади були три місяці тому, лікування не проводилося. Об'єктивно: в 25 глибока каріозна порожнина, що сполучається з порожниною зуба. Зондування в точці сполучення різко болісне, вертикальна перкусія слабко болісна, горизонтальна - безболісна. Слизова оболонка в проекції верхівки кореня 25 без змін, пальпація безболісна. Термодіагностика різко болісна, напад болю довготривалий. ЕОД- 60 мкА. Рентгенодіагностика - незначне розширення періодонтальної щілини біля верхівки кореня 25. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Гострий загальний пульпіт

B. Гострий гнійний періодонтит

C. Загострення хронічного періодонтиту

D. Гострий гнійний пульпіт

E. Загострення хронічного пульпіту

130 Під час бойових дій при розгортанні зубопротезної лабораторії у спеціалізованому шпиталі для виготовлення зубних протезів виникла потреба в заміні зламаного апарату "Самсон". В якому комплекті він знаходиться?

A. ЗТ-2

B. ЗТ-1

C. ЗП

D. ЗТ-3

E. ЗВ

131 Хвора 32-х років скаржиться на гострий самочинний нападоподібний біль у 14 зубі, що триває впродовж 10-20 хвилин з проміжками у 2-3 години. Каріозна порожнина у 14 заповнена розм'якшеним дентином. Зондування дна болюче в одній точці. Холодовий подразник викликає біль. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Гострий дифузний пульпіт

B. Гіперемія пульпи

C. Гострий глибокий карієс

D. Загострення хронічного пульпіту

E. Гострий обмежений пульпіт

132 Хворий 35-ти років скаржиться на свербіж, печіння, набряк губ. Хворіє впродовж тижня. Об'єктивно: почервоніння червоної облямівки губ, шкіри, особливо в ділянці кутів рота, а також наявність пухирців, кірочок, дрібних тріщин, які розташовані на тлі еритематозного ураження червоної облямівки губ. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Багатоформна ексудативна еритема

B. Гострий екзематозний хейліт

C. Гострий герпетичний хейліт

D. Ексудативна форма ексфоліативного хейліту

E. Контактний алергічний хейліт

133 У дитини 8-ми років при огляді ротової порожнини на вестибулярній поверхні 11 та 12 зубів у пришийковій ділянці виявлено плями білого кольору з нерівними краями, поверхня гладенька, забарвлюється барвником. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Гіпоплазія емалі

B. Ерозія емалі

C. Поверхневий карієс

D. Вогнищева демінералізація

E. Зуби Фурньє

134 Чоловік 24-х років скаржиться на біль, неприємний запах з рота, підвищення температури тіла до 38,0oC. Об'єктивно: блідий, адинамічний. Регіонарні лімфовузли збільшені та болісні. Ясна набрякла, гіперемована, звиразкована, вкрита некротичним нальотом. На зубах - рясне відкладення зубного каменя. Яке додаткове дослідження необхідно провести цьому хворому у першу чергу?

A. Рентгенографія щелеп

B. Аналіз крові на цукор

C. Обстеження на ВІЛ-інфекцію

D. Мікроскопія нальоту з ясен

E. Загальний розгорнутий аналіз крові

135 Хвора 23-х років скаржиться на різко виражене обмеження відкривання рота, біль у горлі з іррадіацією у вухо. Об'єктивно: температура тіла 37,9oC. Обличчя симетричне, колір шкіри не змінений. Пальпація під кутом щелепи різко болісна, відкривання рота на 1 см. Здійснена блокада за Берше-Дубовим. При огляді порожнини рота виявлено набряк та гіперемію слизової оболонки крило-щелепної складки, при пальпації - болісний інфільтрат. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Абсцес щелепно-язикового жолобка

B. Абсцес крилоподібно-щелепного простору

C. Абсцес паратонзилярного простору

D. Флегмона піднижньощелепної ділянки

E. Флегмона навкологлоткового простору

136 Пацієнт 48-ми років звернувся зі скаргами на субфебрильну температуру та наявність виразки на слизовій оболонці ясен в ділянці молярів, яка поступово збільшується, розхитаність зубів у зоні ураження, кашель. Об'єктивно: на слизовій оболонці ясен у ділянці нижніх лівих молярів мають місце дві поверхневі, різко болючі виразки, з підритими краями. Дно виразок жовтувате, зернистого вигляду, вкрите жовтуватими, а подекуди й рожевими грануляціями. Виразки оточені горбиками. Шийки зубів оголені, спостерігається патологічна рухомість зубів. Регіонарні лімфатичні вузли збільшені, утворюють щільні пакети. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Декубітальна виразка

B. Гострий афтозний стоматит

C. Туберкульоз

D. Сифіліс

E. Інфекційний мононуклеоз

137 Під час профілактичного огляду у хлопчика 8-ми років було виявлено: ділянки гіперкератозу сірувато-білого кольору по лінії змикання зубів, які не знімаються. Був поставлений діагноз - м'яка лейкоплакія. Хлопчик постійно закушує щоки. З чого потрібно почати лікування?

A. Призначення полівітамінів

B. Усунення шкідливої звички

C. Призначення кератопластичних препаратів

D. Призначення седативних препаратів

E. -

138 Студент медичного інституту 22-х років скаржиться на зміну в кольорі центрального різця на верхній щелепі справа. 2 роки тому зуб був депульпований і запломбований, але поступово набув сірого кольору. Об'єктивно: 2 зуб запломбований, змінений в кольорі, стійкий, перкусія безболісна. Прикус глибокий. Яке абсолютне протипоказання до виготовлення фарфорової коронки у цього пацієнта?

A. Дефекти передніх зубів, які неможливо замістити пломбами

B. Аномалія кольору зуба

C. Гіпоплазія емалі зі зміною форми і кольору зуба

D. Глибокий прикус

E. Дефекти депульпованих зубів, які неможливо замістити вкладками

139 У хворого 62-х років серединний перелом нижньої щелепи з утворенням несправжнього суглоба. Об'єктивно: зубна формула: 33, 34, 35, 36, 37, 47, 46, 45, 44, 43. Зуби інтактні, стійкі, коронки високі. Рухливість відламків незначна, зміщення немає. На рентгенограмі: дефект кістки 0,8 см. Застосування якого протезу найбільш показано?

A. Мостоподібний протез із шарніром

B. Пластинковий протез без шарніра

C. Пластинковий протез із шарніром Гаврилова

D. Пластинковий протез із шарніром Оксмана

E. Пластинковий протез із шарніром Вайнштейна

140 Хворий 45-ти років звернувся зі скаргами на утворення на нижній губі, яке швидко збільшується у розмірах. Під час обстеження на червоній облямівці нижньої губи виявлений сірувато-червоний вузлик з заглибленням у центрі, заповнений роговими масами, які легко знімаються. Вузлик безболісний, рухливий. Який найбільш імовірний діагноз?

Соседние файлы в папке E04t19_In