Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5kurs[1] / Лекції 5 курс / Захворювання молочної залози укр.ppt
Скачиваний:
187
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
2.92 Mб
Скачать

Лікувальна тактика

Методи гормональної терапії. Призначення гормональних препаратів доцільне після дослідження гормонального статусу пацієнтки.

Антигонадотропіни – препарати, що пригнічують гонадотропну функцію гіпофіза та зумовлюють ановуляцію: данол (доназол, доновал)

Антиестрогени:

-тамоксифен -фарестон (тореміфен) -ралаксифен

Стероїди:

-нарколут -17–оксипрогестерон капронат -прегнін

Естрогенгестагенні препарати. Для лікування мастопатії доцільно застосовувати естрогенгестагенні препарати з мінімальним вмістом естрагенів (ріпевідон, марвелон, фемоден, авретт, Ан-На). Застосування комбінованих естрогенгестагенних препаратів, показане жінкам фертильного віку, яким потрібна гормональна контрацепція. Тривалість лікування не більше 12 міс. Призначають за схемою від 5–го до 25–го дня циклу за суворого контролю протипоказань.

Інгібітори пролактину: парлодел (бромергон, бромокриптин) – по 2,5 мг 1–2 рази на день, протягом 4–6 міс, показаний за наявності тенденції до підвищення рівня пролактину у плазмі, транзитній гіперпролактинемії, а також при галактореї за умови нормальної або дещо підвищеної концентрації пролактину.

Тиреотропні засоби та гормони щитоподібної залози (тиреоїдин, трийодтиронін, тиротропін, мерказоліл, Л–тироксин та ін.) – показані при захворюваннях щитоподібної залози та ФКХ.

Андрогени (метилтестостерон, тестобромлецид) – раніше широко застосовували при лікуванні ФКХ, натепер не рекомендують через виражені побічні реакції (набряк, збільшення маси тіла, підвищення лібідо).

У останні роки розпрацьовано нові препарати (агоністи гонадотропін–рилізинг гормону, синарек), застосування яких, за попередніми результатами, досить ефективне.

Антипростогландинові препарати – показані при вираженій мастодинії, особливо на тлі передменструального синдрому:

напроксен у свічках – по 1–3 свічки на день при появі болю;

індометацин – по 2,5 г у свічках 1–3 рази на день;

аспірин – по 0,5 г 2–3 рази на день.

маркировка образования МЖ.

Радиальный разрез на молочной железе

опухоли через радиальный, инфрамаммарный, периареолярный разрезы

Периареолярный

доступ

Удаление папилломы молочного хода (вид спереди и сбоку).

Сплошная линия – разрез кожи, пунктирная линия – иссекаемый участок молочной железы

Дякую за увагу!