Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_dlya_studentov_Radiologiya / Молочная железа.doc
Скачиваний:
157
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
25.08 Mб
Скачать

Новітні методи діагностики з використанням сучасних досягнень науки в галузях променевої, магнітної і ядерної фізики

 

 

1. Радіоімунологічне дослідження засноване на аналізі вмісту моноклональних антитіл у досліджуваних тканинах, дозволяє виявляти багато видів пухлин на ранніх етапах розвитку, коли розміри пухлин малі. Досягнення генетики і молекулярної біології останніх десятиліть відкривають у перспективі принципово нові можливості в діагностиці й лікуванні злоякісних новоутворень. Вплив конкретних генетичних порушень, що лежати в основі пухлинного росту, дозволяють знайти специфічні молекулярні маркери. На їхній основі розробляються тести ранньої діагностики пухлин. У даний час сформувалося кілька напрямків використання молекулярних тестів в онкології. Самі методи діагностики ще повинні пройти клінічні випробовування. 

Тесті на виявлення антитіл, специфічних для визначеного виду пухлин, дозволяють найбільш ефективно вирішувати проблему низької деталізації по контрасту між тканинами схожої щільності, характерної для звичайних рентген-досліджень. Велике практичне значення має виявлення високого рівня к-фетопротеїну при раку яєчка, різних тератокарциномах; карциноембріонального антигену - при раку товстої кишки;

хоріонічного гонадотропіна - при хоріонепітеліомі матки і яєчка;

простат специфічного антигену – при пухлинах передміхурової залози. 

2. Радіоізотопний метод є дуже цінним діагностичним методом з використанням радіоактивного фосфору 32Р. При потраплянні в кров спочатку відбувається рівномірний його розподіл в організмі, а потім накопичення в окремих органах і тканинах. Ступінь накопичення залежить від інтенсивності обміну речовин, проникності клітинних мембран, мітотичної активності тканин. За даними багатьох авторів, відбувається значне накопичення радіоактивного фосфору гіперплазованим ендометрієм. У нормі накопичення 32Р рівномірне в області дна матки менш 300% з поступовим зниженням до 100%. При аденоматозі, особливо осередковому, більш 500%. Застосування цього методу доцільно для орієнтованого визначення основної локалізації патологічного процесу і ступеня проліферації клітинних елементів.

 

3. Позитронна емісійна томографія (ПЕТ) є винятково ефективним методом клінічних досліджень пацієнтів з онкопатологією; його широке поширення в останнє десятиліття пов'язане насамперед з розробкою і технічним удосконаленням приладів, призначених для дослідження всього тіла. ПЕТ дозволяє одержувати унікальну інформацію про метаболічну активність пухлин і змінах метаболізму, пов'язаних із проведеною терапією. По швидкості й інтенсивності накопичення ізотопопомічених метаболітів чи спеціальних лікарських препаратів можна судити про біологічні особливості пухлинної тканини в порівнянні з тканиною інтактною, а також - що особливо цінне для онкології - оцінювати ефективність лікування і складати прогноз подальшого перебігу процесу.

 

4. Радіотермометрія – найсучасніший, абсолютно нешкідливий, безболісний, високоінформативний і наочний метод діагностики будь-яких патологічних процесів, у тому числі онкологічних.

Метод заснований на вимірі локальних температур на визначеній глибині. Коливання температур уловлюються надчуттєвими датчиками, аналіз інформації здійснюється потужним компьютерно-апаратним комплексом з наступним виведенням зображення загального стану і патологічних процесів в органі.

Радіотермометрія дозволяє виявити патологію на самих ранніх етапах розвитку, коли ще немає клінічних проявів, і інші діагностичні методики (УЗИ, рентген, физикальный огляд і т.д.) малоінформативні. Методика успішно використовується в гінекології (діагностика процесів у матці, яєчниках і трубах), урології (діагностика процесів у предстательной залозі, нирках).

У рамках проведених державних програм деяких країн по скриннінгу рака молочної залози і рака простати, ця методика є обов'язкової при обстеженні всіх жінок після 35 років і чоловіків після 45 років.

Таким чином, застосування допоміжних методів діагностики дозволяє виявить ранні ознаки малігнізації ендометрію ще до появи морфологічних змін і клінічних симптомів захворювання. Ці методи мають велику діагностичну цінність і дають можливість оцінювати ефективність лікування.

 

Соседние файлы в папке Metodichki_dlya_studentov_Radiologiya