Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичн_ рекомендац_ї 3 частина.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
836.1 Кб
Скачать
    1. 4.1. Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття:

Термін

Визначення

1

2

Вірусні гепатити

Вірусні гепатити (ВГ) — це група захворювань, викликаних різними типами вірусів, що характеризуються хоча й неоднаковими механізмами передачі інфекції й відмінностями в патогенезі, але об'єднані гепатотропністю збудників та обумовленою цим схожістю основних клінічних проявів (жовтяницею, інтоксикацією, гепатоспленомегалією).

Австралійський антиген

Австралійський антиген — (Australia antigen) первинна назва поверхневого антигену вірусу гепатиту В, що існувала до ідентифікації вірусу гепатиту В і його антигенів. Термін виник у зв'язку з виявленням цього антигена в сироватках крові австралійських аборигенів. Згодом ідентифікований як антигенний компонент вірусу гепатиту В – НВsAg.

Діагностичні маркери

Діагностичні маркери (маркери інфікування) — антигени, антитіла і нуклеїнові кислоти вірусів, виявлення яких дозволяє встановити етіологію вірусного гепатиту і/або присутність вірусу, характеризувати перебіг інфекції, прогнозувати її результат, оцінити ефективність лікування, судити про попередню зустріч з вірусом, що викликає гепатит, і поствакцинальний імунітет.

Вірусна персистенція

Вірусна персистенція — збереження віруса у функціонально активному стані в клітинах організму чи культурах клітин довше строків, притаманних гострій інфекції. Інфекції, зумовлені цим феноменом, називають персистентними вірусними інфекціями.

1

2

Швидкі імунохромато-графічні методи визначення HBsAg і

анти-ВГС

Швидкі імунохроматографічні (безприладні) методи визначення HBsAg і анти-ВГС (Rapid, instrument-independent assays for the detection of HBsAg and anti-HBs) дозволяють отримати результат дослідження протягом 5-15 хвилин без використання складного лабораторного устаткування. Основою тесту є нітроцелюлозна мембрана, на поверхні якої міцно сорбовані анти-HBs або антигени, що кодуються РНК ВГС. Після зв’язування з ними шуканого HBsAg або анти-ВГС, послідовної промивки і додавання коньюгата (наприклад: анти-HBs, що мітяться колоїдним золотом, або мічена ферментом антисироватка, що преципітує IgG), наявність мітки визначають за допомогою відповідного субстрата.

Групи ризику

Групи ризику — частина населення, об'єднані за принципом підвищеної вірогідності зараження тим або іншим інфекційним захворюванням в результаті частіших, триваліших або тісніших контактів із збудником.

Віруси гепатитів

Віруси гепатитів — віруси, здатні викликати специфічне ураження печінки - гепатити. Вони відносяться до різних тaкcoнoмічни груп та мають різні біологічні властивості. Поєднує їх лише здатність викликати гепатит у людини. До вірусів гепатитів відносять: вірус гепатита А, вірус гепатита В, вірус гепатита С, вірус гепатита D чи дельта-гепатита, вірус гепатита Е, вірус гепатита F и вірус гепатита G. Передбачають існування інших поки що неідентифікованих вірусів гепатиту.