Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т-7 Отруйні речовини подразнюючої таПсихотомiметичної дiї.DOC
Скачиваний:
20
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
135.17 Кб
Скачать

Тема 7 отруйні речовини подразнюючої таПсихотомiметичної дiї

До подразнюючих ОР відносяться такі хімічні речовини, які в мінімальних концентраціях вибірково діють на нервові закінчення слизових оболонок дихальних шляхів, кон'юктиви очей і визивають почуття печіння, болю. Кон'юктива очей, слизова дихальних шляхів мають багато нервових закінченнь, які доступні для контакту з ОР і тому найбільш чутливі до них.

Виділяють дві групи подразнюючих ОР:

1. Лакріматори - сльозоточиві ОР, які переважно подразнюють

органи зору, визивають інтесивну сльозотечу. Основними предс тавниками цієї групи є хлорацетофенон (ХАФ), CS, CR та учбова

ОР - хлорпікрін.

2. Стернити - переважно впливають на слизову оболонку ди хальних шляхів, що визиває інтенсивне чхання і кашель. Основ ним представником цієї групи є речовина адамсит.

В військових цілях подразнюючі ОР використовувались у першу світову війну. Речовини CS і ХАФ використовували США в війні з В'єтнамом. CS є табельною ОР. Крім того рецептури подразнюючих речовин, так звані "поліцейські гази", призначені для застосування з метою придушення масових безпорядків і особистої самооборони громадян.

6.1 Фізико-хімічні та токсичні властивості

За агрегатним станом вказані подразнюючі речовини при t 20оС являють собою тверді кристалічні речовини:

ХАФ - безбарвний (технічний продукт сірого кольору);

адамсит - жовтого кольору (технічний продукт темно-зеленого кольору);

CS - безбарвний;

CR - жовтого кольору.

У воді практично нерозчинні. Розчиняються в органічних розчинниках, котрі можна використовувати для видалення цих ОР з заражених поверхней. Добре розчиняються в жирах, ліпідах, що пояснює спорідненість їх до нервової системи.

Хлорацетофенон

(Фенілхлорацетофенон)

О

||

С6Н5 — C-CH2Cl

Синтезований в 1873 р. Використовувався в першу світову війну. Температура плавління + 590с.

Адамсит

(фенарсазинхлорид)

H

|

N

/ \

\ /

As

|

Cl

Cинтезований в 1918 р. - Адамсом (США). Температура плавління +1950С та температура кипіння + 4100С.

Речовина Ci-Ec (CS)

(динитрил ортохлорбензальмалонової кислоти)

Н CN

\ /

— C = C

\ \

Cl CN

Синтезований Корсоном та Стаугтоном в 1925 р. Температура плавління+ 950С і температура кипіння + 3100С.

Речовина CR - дібензоксазепін представляє собою кристалічну хімічну речовину складної структури, яка має сильно виражену подразнюючу дію на органи дихання, слизові оболонки та шкіру (значно токсичніше ніж CS).

Перше повідомлення про СR в закордонній літературі з'явились у 1973 р. Температура плавлення + 72оС. Погано розчиняється у воді, добре - у органічних розчинниках.

Гідроліз подразнюючих речовин у воді йде повільно, прискорюється в розчинах лугів та при нагріванні.

Практичне значення для дегазації має взаємодія з водно-спиртовим розчином сірчастого натрію. Крім того, адамсит знешкоджується розчинами хлорного вапна, перекису водню та іншими окислювачами. Найбільшу фізико-хімічну стійкість має CR.

Подразнюючі ОР можуть застосовуватись у вигляді твердих аерозолів (димів), а їх рідкі рецептури у вигляді рідких аерозолів (туманів).

Найбільш ефективними засобами використання подразнюючих речовин є спеціальні генератори аерозолів, ручні гранати, димові шашки, снаряди, бомби та інші. В безвітряну погоду хмара подразнюючих речовин зберігається на протязі 5-10 хвилин. Однак, тверді частинки рецептур табельної ОР CS, що випадають на місцевості, зберігаються від двох тижнів до 1 місяця і здібні створювати вторинну хмару. Переважний шлях надходження аерозолів в організм - інгаляційний, але можливе враження шкіри та шлунково-кишкового тракту (при попаданні їх усередину з водою, їжою та слиною).

Концентрація ХАФ, яка викликає втрату боєздатності 0,003 г/м3, неззносима - 0,0045 г/м3: при концентрації - 0,85 г/м3 та експозиції 10 хвилин; можливий розвиток токсичного набряку легень зі смертельним кінцем; концентрація 0,1 г/м3. При дії на шкіру приводить до розвитку еритематозно-бульозного дерматиту.

Адамсит: мінімальна подразнююча очі концентрація 0,00038 г/м3, незносима - 0,005 г/м3 при експозиції 3 хв., смертельна - 3 г/м3 при експозиції 10 хв.

CS: подразнююча концентрація, що приводить до втрати боєздатності - 0,001 г/м3, незносима концентрація - 0,005 г/м3 хв. смертельна - 25 г/м3 за 1 хв.

СR: за силою подразнюючої дії перевищує CS в 8 разів, а за здібністю впливати на шкіру - у 20 разів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]