Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора Методи діагностики інфекц захворювань.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
379.9 Кб
Скачать

Пріонні захворювання людини

Найбільш відомі пріонні інфекції, пов'язані з ураженням головного мозку:

  • Хвороба Кройтцфельдта - Якоба (Creutzfeldt-Jakob disease);

  • Фатальна сімейна безсоння (Fatal Familial Insomnia);

  • хвороба Куру (Kuru), пов'язана з ритуальним канібалізмом у деяких країнах Океанії;

  • Синдром Герстманна - Штройслера - Шейнкера (Gerstmann-Sträussler-Scheinker disease).

Потенційна небезпека для людини

Незважаючи на незначну кількість явних випадків пріонних захворювань у людей, багато фахівців вважають, що мається високий ступінь небезпеки «повільних» інфекцій для людини.

За неперевіреними даними, джерелом поширення можуть бути стоматологічні процедури, пов'язані з попаданням пріонів в кров'яне русло.

Під підозру потрапив також лецитин тваринного походження, що викликало скорочення застосування його в фармакологічній промисловості, і витіснення рослинним (в основному, соєвим) лецитином.

136. Звивисті форми бактерій

Спірили — всі бактерії спіральної форми. Також існує рід Spirillum, більшість представників якого є спірилами, але є і багато інших бактерій з такою ж формою.

Вібріони (Vibrio) — рід грам-негативних бактерій з клітинами у формі коми. Зазвичай знайдені у морській воді, вібріони — факультативні анаероби, що мають ферментоксидазу та не утворюють спори. Всі члени роду — рухомі, зазвичай за допомогою єдиного полярного джгутика.

Спірохети (Spirochaetes) — тип грам-негативних бактерій, які мають довгі клітини спіральної форми. Вони відрізняються наявністю джгутиків, які рухаються вздовж тіла в периплазмі, між шаром пептидогліканів та зовнішньою мембраною клітини, так звані подовжні філаменти. Вони викликають обертальний рух тіла бактерії, який дозволяє спірохетам пересуватися з місця на місце. Більшість спірохет вільно-живучі і анаеробні, але є численні виключення.

Спірохети поділяються на три родини, всі розміщені в межах єдиного ряду. Важливі члени цього типу включають:

Види роду Leptospira, які викликають лептоспіроз,

  • Borrelia burgdorferi, яка викликає бореліоз,

  • Treponema pallidum, яка викликає сифіліс.

Також спірохети викликають перідонтитцифровий дерматит рогатої худоби і свиней та людську дизентерію. Певні нехвороботворні спірохети представляють також великий інтерес, як наприклад симбіонти кишківнику термітів.

135 Пробіотики та еубіотики. Характеристика, механізм дії

Пробіо́тики, еубіотики - речовини мікробного або немікробного походження, які при природному способі введення сприяють гомеостазу за рахунок нормалізації мікрофлори у організмі; засоби підтримки балансу кишкової мікрофлори на оптимальному рівні та її корекції. За визначенням Р.Фуллера, пробіотики - це живі мікробіологічні харчові добавки, які уражають шкідливі мікроорганізми, відновлюючи мікробний баланс кишківника. Пробіотики містять потенційно корисні бактерії або дріжджі, частіше за все молочнокислі бактерії.