Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді на 2 модуль з гістології.doc
Скачиваний:
275
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
2.4 Mб
Скачать
  1. Епіфіз. Його будова і значення.

Епіфіз - цент­ральний орган ендокринної системи, який забезпечує регуляцію фотоперіодичності роботи органів і систем організму, насамперед його циркадних ритмів, а також регуляцію діяльності статевої системи. Зовні вкри­тий сполучнотканинною капсулою, від якої всередину органа відходять перегородки, що ділять його на часточки . Кожна часточка епіфіза скла­дається з двох видів клітин - нейросекреторних пінеалоцитів і гліоцитів (астроцитної глії). Пінеалоцити локалізовані переважно у центральних частинах, астроцити - на периферії часточок. Функція гліоцитів епіфіза переважно опор­но-механічна: їхні відростки вплітаються у сполучнотканинну строму органа.

Білет 12

  1. Стравохід. Оболонки, шари, залози.

Стінка стравоходу утворена трьома оболонками: слизовою з підслизовою основою, м'язовою та зовніш­ньою (адвентиційною або серозною). У слизовій оболонці страво­ходу розрізняють чотири шари (епітелій, власну пластинку, м'язову пластин­ку, підслизову основу). Епітелій стравоходу багатошаровий плоский незрого­вілий, у людей старшого віку можливе зроговіння. У складі влас­ної пластинки слизової оболонки на рівні перснеподібного хряща гортані й 5 кільця трахеї та в ділянці переходу стравоходу в шлунок залягають кінцеві відділи кардіальних залоз стравоходу. Це прості трубчасті або трубчасто- альвеолярні розгалужені залози, які виробляють переважно слизовий секрет. Підслизова основа стравоходу утворена пухкою сполучною тканиною, у якій розміщені кінцеві секреторні відділи власних залоз стравоходу. За будо­вою це складні розгалужені альвеолярно-трубчасті залози зі слизовим типом секрету. Власні залози зосереджені переважно на вентральній поверхні верх­ньої третини стравоходу. Побудовані власні залози стравоходу з мукоцитів.

  1. Мукоциліарний механізм. Які структури беруть участь в його забезпеченні.

Очищення слизової оболонки повітроносних шляхів від пилу та мікро­організмів здійснюється за допомогою так званого мукоциліарного меха­нізму, який включає:

    1. прилипання частинок до слизу, що вкриває епітелій;

    2. 0їхнє видалення з дихальної системи шляхом постійного зміщення сли­зу війчастим епітелієм до глотки, де він проковтується або видаляється у зовнішнє середовище.

Слиз, який вкриває епітелій повітроносних шляхів, складається із двох шарів. Зовнішній шар - в'язкий, еластичний гель, 2 мкм завтовшки, сприяє прилипанню частинок (мікробів), утримує їх на поверхні слизу, не даючи за­нурюватися вглиб і контактувати з епітелієм; він мало проникний для води і таким чином запобігає висиханню тканини. Внутрішній шар (золь), 5 мкм зав­товшки, забазпечує вільні рухи війок. Його надлишки всмоктуються епітелієм.

  1. Материнська частина плаценти, її компоненти.

Материнська частина плаценти утворена слизовою оболонкою мат­ки у ділянці вростання у неї ворсинок хоріона плода. Це так звана основна відпадна (децидуальна) оболонка. Крім неї у складі ендометрію матки вагіт­ної жінки розрізняють вільну від вростань хоріальних ворсин пристінкову відпадну оболонку, а також сумкову відпадну оболонку, що відмежовує за­родок від порожнини матки. Характерною ознакою сполучнотканинної основи ендометрію є наявність значної кількості децидуальних клітин. Це великі кліти­ни полігональної форми з оксифільною цитоплазмою, що утворюють скупчен­ня у базальному шарі ендометрію між верхівками хоріальних ворсин.

  1. Намалювати схему нейронних зв’язків сітківки ока.

  1. Лімфатичний вузол

Лімфатичні вузли (nodilymphatici) - бобоподібної форми потовщення за ходом лімфатичних судин, у яких відбувається антигензалежне розмножен­ня В- і Т-лімфоцитів, набуття ними імунної компетенції, а також очищення лімфи від сторонніх частинок. Лімфатичний вузол покритий сполучнотканинною капсу­лою, від якої всередину органа відходять сполучнотканинні перегородки - трабекули. У капсулі деяких лімфатичних вузлів знайдені гладком'язові клітини, які беруть участь у формуванні опорно-скоротливого апарату вузла. Паренхіма вузла утворена В- і Т-лімфоцитами, остов (ніжну строму) для яких формує ре­тикулярна тканина. Розрізняють кіркову і мозкову речовини лімфовузла.