Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samoprorobki_z_Yekologii_1.rtf
Скачиваний:
42
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
223.98 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. З чого складається атмосфера Землі?

Атмосфера в основному складається з азоту (N2, 78%) i кисню(O2, 21%; O3, 10-6%). Решта (~ 1%) складається з дебільшого заргону (0,93%) і зневеликими домішками інших газів, зокрема вуглекислий газу (0,03%). Крім того атмосфера містітьблізько1,3 ч 1,5 Ч 1016кг води, основну масу якої зосереджено у тропосфері

2. Які функції вона виконує?

захищає живі організм від згубного вплив у космічних випромінювань та ударів метеоритів;

• регулює сезонні й добові коливання температури (якби на Землі не існувало атмосфери, то добові коливання температу­ри досягали б ± 200 °С);

•є носієм тепла й вологи;

•є депо газів, які беруть участь у фотосинтезі й забезпечують дихання;

• зумовлює низку складних екзогенних процесів (вивітрювання гірських порід, діяльність природних вод, мерзлоти, льодовиків тощо).

3. Значення атмосфери в житті сучасних органiзмiв.

Попри те, що маса атмосфери становить лише одну мільйонну частку маси Землі, вона відіграє вирішальну роль у різних природних циклах (кругообігу води,вуглецевому циклііазотному циклі). Атмосфера є промисловим джерелом азоту, кисню йаргону, які отримують шляхом фракційноїдистиляціїскрапленогоповітря.

4. Назвіть джерела природного забруднення атмосфери.

Пилові барі, вулканізм,лісові пожежі,вивітрювання,розкладання живих організмів.

Бурі

Пилова буря — перенесення пилу і піску сильними і тривалими вітра­ми, що видувають верхні шари ґрунту. Типове явище в розораних сте­пах, а також у напівпустелях і пустелях. Наносять значного збитку сільському господарству. У посушли­вих пустелях і напівпустелях, а також у степах, на розораних, позбавле­них природної рослинності територіях, вітер руйнує поверхневі шари фунту, перетворюючи їх у тонкий пил. Цей пил підіймається в повітря і переноситься на сотні кілометрів. Розрізняють чорні, жовті, червоні і білі пилові бурі, в залежності від кольору пилу, що переноситься.

Вулканізм

Вулкані́зм (рос.вулканизм, англ.vulcanism; нім.Vulkanismus) — сукупність явищ, пов'язаних з утворенням та переміщенням магм у глибинах Землі та їх виверженням з надрна поверхню суші або дно морів і океанів у вигляді лав, пірокластичного матеріалу і вулканічних газів. В процесі вулканізму в атмосферу виділяється велика кількість вулканічних газів, які служать основою для формування атмосфери та гідросфери. Вулканічним виверженням часто передують потужні вибухи. При цьому викидається велика кількість вулканічного попелу, — легкого дрібного порошку сірого кольору, який роздроблений в пил з осколків старої, і дрібніших частинок рідкої лави, викинуті з вулкану струменями газу (деколивін, змішуючись з атмосферними опадами чи водами розплавлених снігових масивів або льодовиків, утворює грязєві потоки); вулканічного піску, — невеличких кусків лави, розміром з горошину; лапілей-уламків, як волоський горіх.

Лісова пожежа

Лісова пожежа - стихійне (некероване) горіння, що поширилося на лісову площу, оточену не палаючою територією. У лісову площу, по якій поширюється пожежа, входять і відкриті лісові простори. До однієї пожежі ставиться вся пройдена вогнем площа, оточена непалаючою в цей момент територією.

Вивітрювання

Вивітрювання — процес механічного руйнування та хімічної зміни гірських порід та мінералівземної поверхні та при поверхневих шарівлітосферипід впливом різноманітних атмосферних агентів, ґрунтових та поверхневих вод, життєдіяльності організмів та продуктів їхнього розкладення. Відповідно до вищенаведених факторів розрізняють вивітрювання фізичне, хімічне та біологічне.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]