Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samoprorobki_z_Yekologii_1.rtf
Скачиваний:
42
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
223.98 Кб
Скачать

2.3 Яких причин зникають види тварин на всiх материках ? Чим загрожує це явище?

Негативний прямий вплив людини на тварин проявляється, переважно, в прямому їх винищенні з метою одержання м'яса, жиру, хутра тощо. Внаслідок надмірного промислу і полювання, чисельність окремих видів тварин скоротилась, а в окремих випадках тварини повністю вимерли. Темпи вимирання тварин, особливо ссавців і птахів, вражають. Як нами зазначалось, компонентна або видова криза, яка мала місце в період привласнюючого типу природокористування, призвела до вимирання половини родин тварин на суходолі. Переселення тварин, тобто їх інтродукція, як стихійне, так і цілеспрямоване призвело до збагачення окремих країн і материків новими видами тварин, частина яких настільки успішно адаптувалась, що ці тварини почали відігравати важливу роль в житті місцевої природи. Це мало як позитивні, так і негативні наслідки. Так, завезені в Австралію кролі, настільки добре адаптувались і знайшли собі сприятливі для збільшення чисельності умови, що через 20 років становили загрозу для екосистем континенту. Особливо негативним є можливість витіснення переселеними тваринами аборигенних видів тварин або можливість їх схрещування, що є причиною погіршення генофонду. Стихійно перевозились на нові континенти і шкідники. До негативного прямого впливу людини відносять загибель тварин і погіршення їх генофонду внаслідок забруднення об'єктів довкілля високотоксичними речовинами, які можуть надавати мутагенний і канцерогенний влив на тварин. Опосередкований вплив людини на тварин є різноманітним і його масштаби із року в рік зростають. Це вирубка лісу, розорювання степів, будівництво населених пунктів та доріг, гребель тощо.

3. Спробуйте уявити, що в бiосферi зникли всi комахи. Як це впливас на навколишнс середовище? Вiдповiдь обґрунтуйте.

Найважливішу роль у біосфері відіграє найчисленніший і

найрізноманітніший клас тварин — комахи. Вони виконують функції

опилення, є поживою для птахів, звірів, амфібій, рептилій, беруть участь

у формуванні грунтів, розкладанні тваринних решток і екскрементів,

впливають на склад повітря, вод і грунтів. Наприклад, терміти під час

переробки клітковини виділяють у атмосферу 165 млн т метану на рік

(майже половину всього, що надходить у біосферу), 55 млрд т СО2.

4.У чому полягає прямий I опосередкований вплив людини на тваринний світ?

Вплив людини на тварин може проявлятись в збільшенні чисельності одних, скороченні чисельності - інших, вимиранні -третіх. Вплив людини на тварин здійснюється прямим шляхом - безпосереднє зниження, переселення та розведення і опосередкованим шляхом - зміною умов життя. Частина тварин піддається одночасно прямому і опосередкованому впливу людини. Безумовно, цей вплив людини на тварин може бути корисним і шкідливим.

5.Яких ви знаєте вмерлих тварин I які причини їх вимирання?

Вимирання тварин під впливом господарської діяльності людей почалося, як зазначалося, дуже давно, але особливо посилився в епоху науково-технічної революції. При цьому швидкість вимирання видів тварин неухильно зростала, досягши максимальних величин за останні півтора-два століття. Крім вимирання видів існує таке негативне явище, як зникнення популяцій в окремих регіонах. У результаті фауни багатьох країн позбулися цінних у прикладному та науковому відношенні видів. Так, в Австралії під впливом випасу овець вимерло 7 видів кенгуру, а в її штаті ПівденнийУельсз 52 видів сумчастих зникло 11. У штаті Алабама (США) через застосування отрутохімікатів загинуло 3 видизмії, в штатіЛуїзіана- 4 види жаб. У Шотландії винищено 14 видів птахів, в південно-західній частині Північної Америки - 7 видів риб. У європейській частині колишньогоСРСРіна Кавказізникли лев,гепард,кулан,тарпан,зубр, тур.Випадки загибелі видів у результаті прямого і непрямого впливу людини в особливо великих масштабах зафіксовані в Африці та Північній Америці. Сильно постраждала фауна океанічних островів. Так, на Гавайських островах вимерло 26 видів і підвидів птахів, 60% місцевої фауни. На островах Лусон і Мідуей Гавайського архіпелагу з 5 видів зникло 3. На невеликому острові Гуадалупе в Тихому океані загинуло 39% всіх гніздилися птахів. На Маскаренских островах (Індійський океан) з 28 видів птахів вимерло 24, або 86% місцевої авіфауни. Це найвищий у світі відсоток вимирання видів.Катастрофічне скорочення кисла видів птахів на океанічних островах вязано з корінним поставленням природних природних ландшафтів і конкуренції з завезеними туди людиною свійськими та дикими тваринами. Вимирання птахів на острові Лусон (Гавайський архіпелаг) сталося через 40 років після появи на ньому населення і через 25 років після завезення туди кішок

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]