Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPU_vse.docx
Скачиваний:
135
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
452.48 Кб
Скачать
  1. Перегляд судових рішень Верховним Судом України

Підставами для перегляду судових рішень Верховним Судом України, що набрали законної сили, є:

1) неоднакове застосування судом касаційної інстанції одних і тих самих норм закону щодо подібних суспільно небезпечних діянь (крім питань призначення покарання, звільнення від покарання та від кримінальної відповідальності), що потягло ухвалення різних за змістом судових рішень; (заяву подають після перегляду суд ріш в касаційному порядку)

2) встановлення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення Україною міжнародних зобов’язань при вирішенні справи судом (п. 2 для погіршення становища засудженого, а також перегляду виправдувального вироку, ухвали чи постанови про закриття справи не допускається). (заяву подає особа, на користь якої ухв. ріш.)

Не може бути подана заява про перегляд ухвал суду касаційної інстанції, які не перешкоджають провадженню у справі. Заперечення проти таких ухвал можуть бути включені до заяви про перегляд судового рішення, ухваленого за наслідками касаційного провадження.

Строк подання заяви: за п. 1 - протягом 3 місяців з дня ухвалення судового рішення, стосовно якого заявлено клопотання про перегляд, або з дня ухвалення судового рішення, на яке здійснюється посилання на підтвердження підстави, якщо воно ухвалено пізніше.

За п. 2 - протягом трьох місяців з дня, коли особі стало відомо про набуття цим рішенням статусу остаточного.

Перегляд виправдувального вироку, ухвали про закриття справи або інших судових рішень з метою погіршення становища засудженого з підстави, передбаченої п.1, допускається лише протягом строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, але не пізніше одного року з дня постановлення такого судового рішення.

Заява подається до ВСУ через ВССЦіКС.

Заяване пізніше наступного дня передається судді-доповідачу.

Протягом трьох днів здійснює перевірку відповідності заяви вимогам цього Кодексу.

Вирішення питання про допуск справи до провадження здійснюється колегією у складі п’яти суддів ВССЦіКС, яка формується без участі суддів, що ухвалили рішення, яке оскаржується. Протягом п’ятнадцяти днів з дня надходження заяви постановляє ухвалу.

Документи надсилаються до ВСУ протягом п’яти днів з дня її постановлення. Не пізніше наступного дня передаються судді-доповідачу. Суддя-доповідач протягом трьох днів постановляє ухвалу про відкриття провадження та надсилає її копії учасникам судового провадження.

Суддя-доповідач протягом п’ятнадцяти днів з дня відкриття провадження здійснює підготовку до перегляду судового рішення Верховним Судом України (виносить ухвалу про витребування матеріалів справи та направляє її до відповідного суду; визначає порядок розгляду справи (у відкритому або закритому судовому засіданні у випадках, та ін.)

За результатами проведення підготовчих дій суддя-доповідач готує доповідь та постановляє ухвалу про закінчення підготовки та призначення справи до розгляду Верховним Судом України.

У ВСУ справа про перегляд судового рішення з підстави, передбаченої п.1, розглядається на засіданні Судової палати у кримінальних справах ВСУ. Засідання є правомочним за умови присутності на ньому не менше двох третин суддів.

Справа про перегляд судового рішення з підстави, передбаченої п.2, розглядається на спільному засіданні всіх судових палат ВСУ. Засідання є правомочним за умови присутності на ньому не менше двох третин суддів.

Суддя-доповідач доповідає в необхідному обсязі про зміст вимог, викладених у заяві, яка надійшла до ВСУ, та результати проведених ним підготовчих дій.

Особа, яка подала заяву до ВСУ, у разі її прибуття у судове засідання має право надати пояснення по суті заявлених вимог. Якщо такі заяви, крім сторони обвинувачення, подали інші особи, першою дає пояснення сторона обвинувачення. Для з’ясування сутності норми закону України про кримінальну відповідальність, яка неоднаково застосована, можуть заслуховуватися пояснення представників органів державної влади.

Неприбуття учасників судового провадження, які належним чином повідомлені не перешкоджає судовому розгляду справи.

Після закінчення заслуховування пояснень осіб, суд виходить до нарадчої кімнати для ухвалення судового рішення.

Строк розгляду заяви не може перевищувати одного місяця з дня надходження справи до суду.

За наслідками постановляється одна з таких ухвал:

1) про повне або часткове задоволення заяви;

2) про відмову в задоволенні заяви.

Ухвала ВСУ є остаточною і не може бути оскаржена, крім як з підстави, передбаченої п.2.

Якщо ВСУ встановить, що судове рішення у справі, яка переглядається з підстави, передбаченої п.1, є незаконним, він скасовує його повністю чи частково, змінює його і ухвалює нове судове рішення або направляє справу на новий розгляд до суду касаційної інстанції. У мотивувальній частині ухвали має міститися обґрунтування помилковості висновків суду касаційної інстанції з цього питання. У резолютивній частині нового судового рішення має міститися висновок про те, як саме має застосовуватися відповідна норма закону України про кримінальну відповідальність щодо подібних суспільно небезпечних діянь.

Якщо судове рішення у справі переглядається з підстави, передбаченої п.2, ВСУ скасовує оскаржуване рішення повністю або частково і має право ухвалити нове судове рішення або направити справу на новий розгляд до суду, який виніс оскаржуване рішення.

ВСУ відмовляє в задоволенні заяви, якщо обставини, які стали підставою для перегляду справи, не підтвердилися.

У мотивувальній частині ухвали про відмову в задоволенні заяви у зв’язку з правильним застосуванням судом касаційної інстанції норми закону України про кримінальну відповідальність має міститися обґрунтування з цього питання, а в резолютивній частині - висновок про те, як саме має застосовуватися відповідна норма закону України про кримінальну відповідальність щодо подібних суспільно небезпечних діянь.

Ухвала ВСУ повинна бути виготовлена та направлена учасникам судового провадження не пізніше п’яти днів з дня закінчення розгляду справи.

Висновки ВСУ, викладені у його ухвалах, (щодо п. 1, а не 2!), є обов’язковими для всіх суб’єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності відповідну норму закону, та для всіх судів України.

Рішення ВСУ, підлягають оприлюдненню на офіційному веб-сайті ВСУ не пізніш як через десять днів з дня їх ухвалення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]