Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK - admin pravo.docx
Скачиваний:
50
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
114.64 Кб
Скачать

14. Кабінет Міністрів України - вищий орган виконавчої влади в Україні.

Закон України “Про Кабінет Міністрів України” був прийнятий 27.02.2014.

Кабінет Міністрів України (Уряд України) є вищим органом у системі органів виконавчої влади. Кабінет Міністрів України здійснює виконавчу владу безпосередньо та через міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, Раду міністрів Автономної Республіки Крим та місцеві державні адміністрації, спрямовує, координує та контролює діяльність цих органів. Кабінет Міністрів України відповідальний перед Президентом України і Верховною Радою України, підконтрольний і підзвітний Верховній Раді України у межах, передбачених Конституцією України.

Компетенція КМУ: Діяльність Кабінету Міністрів України спрямовується на забезпечення інтересів Українського народу шляхом виконання Конституції та законів України, актів Президента України, а також Програми діяльності Кабінету Міністрів України, схваленої Верховною Радою України, вирішення питань державного управління у різних сферах. Кабінет Міністрів України здійснює постійний контроль за виконанням органами виконавчої влади Конституції України та інших актів законодавства України, вживає заходів щодо усунення недоліків у роботі зазначених органів.

КМУ здійснює свої повноваження у сферах: економіки та фінансів, соціальної політики, охорони здоров’я, освіти, науки, культури, спорту, туризму, охорони навколишнього природного середовища та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій; правової політики, законності, забезпечення прав і свобод людини та громадянина; зовнішньої політики; національної безпеки та обороноздатності; вдосконалення державного управління та державної служби. Кабінет Міністрів України здійснює також інші повноваження, визначені Конституцією та законами України.

До складу Кабінету Міністрів України входять Прем’єр-міністр України, Перший віце-прем’єр-міністр України, віце-прем’єр-міністри та міністри України. Посади членів Кабінету Міністрів України належать до політичних посад, на які не поширюється трудове законодавство та законодавство про державну службу. Членами Кабінету Міністрів України можуть бути громадяни України, які мають право голосу, вищу освіту та володіють державною мовою. Не може бути призначена на посаду члена Кабінету Міністрів України особа, яка має судимість, не погашену або не зняту в установленому законом порядку, або на яку протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення. Прем’єр-міністр України призначається на посаду Верховною Радою України за поданням Президента України. Подання про призначення Верховною Радою України на посаду Прем’єр-міністра України Президент України вносить за пропозицією коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України, до складу якої входить більшість народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України, в строк не пізніше ніж на п’ятнадцятий день після надходження такої пропозиції. Кабінет Міністрів України складає повноваження перед новообраною Верховною Радою України. Відставка Кабінету Міністрів України настає внаслідок: прийняття Верховною Радою України резолюції недовіри Кабінету Міністрів України; відставки Прем’єр-міністра України; смерті Прем’єр-міністра України.

КМУ має свої повноваження у відносинах з органами виконавчої влади, а саме КМУ спрямовує і координує діяльність: міністерств та інших ЦОВВ; Раду міністрів Автономної Республіки Крим і підвідомчі їй органи; місцевих державних адміністрацій. КМУ в межах коштів, передбачених у Державному бюджеті України, може утворювати, реорганізовувати та ліквідовувати відповідно до закону державні господарські об’єднання, підприємства, установи та організації, зокрема для здійснення окремих функцій з управління об’єктами державної власності.

Щодо відносин КМУ з Президентом України (ПУ): відповідальний перед Президентом України, забезпечує виконання актів ПУ. Прем’єр-міністр України і міністр, відповідальний за акт Президента України (що потребує контрасигнації) зобов’язані скріпити його своїми підписами у п’ятиденний строк з дня надходження акта для скріплення.

З Радою національної безпеки і оборони України, а також консультативними, дорадчими та іншими допоміжними органами і службами, що утворюються Президентом України: забезпечує виконання рішень РНБО, Секретаріат КМУ відповідає на звернення консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів і служб, що утворюються ПУ, надає їм інформацію, необхідну для виконання покладених на них завдань. Члени КМУ, керівники інших органів виконавчої влади за погодженням із Прем’єр-міністром України можуть включатися до складу консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів і служб, що утворюються ПУ для здійснення своїх повноважень, та брати участь у роботі таких органів і служб на громадських засадах.

Наділений повноваженнями у відносинах у ВРУ, сформованими нею органами та народними депутатами України: право законодавчої ініціативи, подає ВРУ висновки щодо повноти економічного обґрунтування та фінансового забезпечення законодавчих пропозицій, має повноваження щодо розроблення і забезпечення виконання Державного бюджету України, загальнодержавних програм, на запит Рахункової палати надає статистичну, фінансову, бухгалтерську та іншу інформацію, здійснює розгляд звернень і запитів народних депутатів України, інформує ВР про свою діяльність.

Відносини КМУ з Конституційним Судом України: звертається для отримання висновків щодо відповідності КУ міжнародних договорів та тлумачення законів; з судами загальної юрисдикції: може бути позивачем, відповідачем;

Взаємодіє з Національним банком України, іншими державними органами щодо питань, віднесених до його компетенції; спрямовує діяльність органів виконавчої влади на сприяння ефективному функціонуванню та розвитку місцевого самоврядування; забезпечує реалізацію прав громадських об’єднань, розглядає їх пропозиції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]