Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
115
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
442.6 Кб
Скачать

20. Розкрийте поняття організація як соціальна система та значення людського фактора в управлінні.

Організація – це група людей, діяльність яких свідомо координується для досягнення загальної мети або спільних цілей.

Риси організації: наявність в крайньому випадку 2-х людей, які вважають себе частиною цієї групи

наявність як мінімум однієї цілі ,яку вважають спільною всі члени групи

наявність членів групи, які навмисно працюють рахом для досягнення вагомої для всіх цілі.

Характеристика організації

Всі організації використовують 4 основні види ресурсів

Будь-яка організація є відкритою системою

Наявність розподілу праці в організації

Організація малих соціальних груп ,що поділяються на формальні та неформальні. Головна особливість формальних груп полягає у тому, що вона завжди створюється з ініціативи адміністрації і входить окремим підрозділом в організаційну структуру і штатний розклад підприємства.

Неформальна група –це вільноутворювальна мала соціальна група людей, які вступають у систематичну взаємодію за інтересами певних цілей і утворюється не керівниками ,а членами організації відповідно до їх симпатій.

21.Рівні менеджерів.

1) Вищий (на цьому рівні формальну місію та встановлення організаційної цілі, визначається загальнокорпорактивною стратегією, приймаються найбільш важливі рішення).

2) Середній рівень - керівники функціонально-виробничих підрозділів, які відповідають за розробку і реалізацію оперативних планів і процедур тих рішень, які були прийняті на вищому рівні.

3)Нижчий рівень – керівники окремих секторів, груп, які координують діяльність безпосередньо виконавців.

22. Природа та особливості управлінської праці.

Сутність управління, його функції і специфіка визначаються, з одного боку, завданнями, які воно розв'язує, з іншого — змістом "простих" факторів процесу управлінської праці, тобто її предметами, засобами і самою працею. Управлінська праця — різновид розумової праці. Хоч вона безпосередньо і не виступає творцем матеріальних благ, але є невід'ємною частиною праці сукупного працівника, а отже, й продуктивною працею. З формального погляду управлінська праця — це те, що роблять менеджери. Ще А. Файоль створив загальний образ менеджера як плановика, організатора, координатора, контролера. Для розуміння природи управлінської праці важливе значення має відповідь на запитання: "Праця менеджера й управлінська праця — це одне й те саме чи ні?" З'ясування цього питання передбачає врахування таких фактів практичної діяльності менеджера. По-перше, управлінська праця об'єднує елементи менеджменту з елементами спеціальності й професії. Менеджери майже завжди в процесі виконання своїх безпосередніх обов'язків виконують також і неуправлінські функції. По-друге, суттєві елементи управлінської праці передбачають налагодження зв'язків, управління людською поведінкою та прийняття на себе відповідальності за успішне виконання роботи. По-третє, природа управлінської праці досить мінлива за часом, періодами і непередбаченістю. Важко, а інколи навіть неможливо передбачити все різноманіття завдань в управлінській праці протягом заданого періоду. Значну частину свого щоденного робочого часу менеджери витрачають на розв'язання конфліктів і непередбачених проблем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]