Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TAKTIKA.doc
Скачиваний:
660
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
372.74 Кб
Скачать

6. Порядок оформлення та зміст бойового наказу командира мб у наступі

Бойовий наказ повинен мати: гриф таємності та номер екземпляра; адресу (кому призначається); службовий заголовок, який пишеться з початку рядка в один або кілька нових рядків (у ньому послідовно вказується: назва документа, найменування підрозділу, для якого він розроблений); порядковий номер за журналом обліку таємних бойових документів; розташування пункту управління (штабу) підрозділу; час і дата підписання документа (проставляється посадовою особою, що підписує документ); мірило та рік видання карти, за який він буде розроблений.

Приклад:

Таємно

Прим. № 1

БОЙОВИЙ НАКАЗ 1 мб № 06. КП – 2 км півн. ПЕТРІВКА (24482).

15.00 09.10. Карта 100000, видання 1977 р.

Бойовий наказ підписується командиром і начальником штабу підрозділу. Бойовий наказ, що йде у вищий штаб, повинен мати справжні підписи відповідних посадових осіб із вказаною посадою, прізвищем і званням.

Приклад:

КОМАНДИР 1 мб

майор В. ПЕТРЕНКО

НАЧАЛЬНИК ШТАБУ

майор Я. ІВАНЕНКО

Кожна сторінка бойового наказу, а також підписи командира й начальника штабу повинні бути завірені гербовою печаткою з дійсним найменуванням підрозділу.

Зміст бойового наказу командира підрозділу (батальйону, роти) в наступі

Бойове завдання підлеглим підрозділам у рішенні командира підрозділу (батальйон, рота) визначається в суворій відповідності із замислом командира на бойові дії.

Термін „бойове завдання” визначає, якого противника повинні знищити вогнем та ударами кожний підрозділ першого ешелону, другого ешелону або резерву.

Бойове завдання витікає із самої сутності бойових дій, але оскільки ці дії проводяться в межах часу та простору, то друга частина поняття „бойове завдання”

– це визначення термінів готовності, початку й кінця його виконання, а також місця (районів, рубежів) бойових дій.

Такий підхід до змісту бойового завдання має велике, не тільки теоретичне, а й практичне значення. Він дозволяє чітко сформулювати та звільнити цей зміст від багатьох другорядних заходів, прискорити тим самим прийняття обґрунтованого рішення, а потім його доведення до виконавців. Для підтвердження цього висновку розглянемо зміст бойового наказу командира батальйону (роти) у наступі із ходу по пунктах.

1. Короткі висновки з оцінки противника та характеру його дій.

2. Об’єкти й цілі, які уражаються засобами старшого командира на напрямку наступу свого підрозділу, а також задачі сусідів та розмежувальні лінії з ними.

3. Бойова задача підпорядкованого підрозділу визначена старшим командиром (засоби посилення, найближче, подальше завдання, напрямок подальшого наступу, рубежі переходу до атаки, маршрути висування, рубежі розгортання в батальйонні, ротні та взводні колони, рубіж

безпечного віддалення й рубежі спішування(для механізованої роти при атаці в пішому порядку) та хто підтримує.

Замисел командира підрозділу на наступ (напрямок зосередження основних зусиль, якого противника, в якій послідовності знищити, порядок його ураження вогнем БМП, танків та інших штатних і приданих засобів, бойовий порядок підрозділу під час наступу.

4. Після слова „НАКАЗУЮ” маленькими літерами в алфавітному порядку бойові

завдання підлеглим підрозділам (елементам бойового порядку) у наступі:

а) підрозділам першого ешелону – засоби посилення, найближче завдання та напрямок продовження наступу, вихідні позиції й час їхнього зайняття, хто підтримує;

б) підрозділам другого ешелону – вихідну (очікувальну) позицію й час її зайняття, можливі рубежі введення в бій, найближче завдання та напрямок продовження наступу, засоби посилення під час уведення в бій.

Якщо в складі бойового порядку, замість підрозділу другого ешелону, призначається резерв, то йому визначається напрямок і порядок переміщення в ході наступу, завдання, до виконання яких бути готовими;

в) приданим підрозділам артилерії та мінометній батареї – цілі для ураження в період вогневої підготовки атаки, із початком атаки та кого підтримувати, завдання щодо забезпечення введення в бій другого ешелону та відбиття контратак противника, вогневі позиції, маршрут і порядок висування, час готовності до відкриття вогню, порядок переміщення;

г) гранатометному взводу – цілі для знищення та подавлення в період вогневої підготовки атаки та з початком атаки, вогневу позицію, маршрут і порядок висування, напрямок стрільби, час готовності до відкриття вогню, кого підтримувати під час атаки, завдання щодо забезпечення введення в бій другого ешелону, прикриття флангів, відбиття контратак піхоти противника, місце в бойовому порядку батальйону та порядок переміщення під час наступу;

д) протитанковому взводу – цілі для знищення в період вогневої підготовки атаки, вогневу позицію, час і порядок її зайняття, місце в бойовому порядку батальйону, напрямок і порядок переміщення в ході бою, завдання до виконання яких, бути готовими, та можливі рубежі розгортання;

е) зенітно-ракетному взводу – в яких напрямках вести розвідку повітряного противника, які підрозділи прикрити від ударів противника з повітря у вихідному районі, під час висування, розгортання, атаки переднього краю оборони противника й наступу в глибині, місце в колоні під час висування та в бойовому порядку батальйону, порядок переміщення, час і ступені готовності;

ж) інженерно-саперному взводу – місце й час пророблення проходів у загородженнях і влаштування проходів через перешкоди, перед переднім краєм оборони противника, напрямок переміщення та порядок пророблення проходів у загородженнях противника в глибині його оборони.

5. Витрата ракет, боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів на виконання бойового завдання.

6. Час готовності підрозділу до наступу.

7. Місце командно-спостережного пункту, порядок його переміщення під час наступу та заступників, на якого командира підрозділу покладати управління на випадок виходу з ладу КСП.

8. Об’єкти, позначені знаками Червоного Хреста й Півмісяця, цивільної оборони, культурні цінності, устаткування, споруди, які не мають небезпечних сил, порядок супроводження військовополонених на пункти їх збору, вказані старшим начальником.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]