Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча програма Г..doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
361.98 Кб
Скачать

До теми № 6.

Основні положення стратегічної концепції Північноатлантичного блоку.

Питання для контролю:

  1. Розкрийте зміст положень стратегічної концепції НАТО та охарактеризуйте їх геополітичні підстави. Проаналізуйте тезу про те, що НАТО забезпечує трансатлантичний зв’язок, завдяки якому безпека США нерозривно пов’язана з безпекою Європи. Яким, на Вашу думку, є геополітичне підґрунтя такого забезпечення з точки зору класичної та сучасної геополітики ? Відповідь обґрунтуйте.

  2. Чим, на Вашу думку, була зумовлена необхідність вироблення такої стратегічної концепції для НАТО ? Які реалії сучасного світу знайшли у ній своє відображення й у який спосіб ?

  3. Які практичні наслідки для України, на Вашу думку, може мати послідовне втілення у життя стратегічної концепції НАТО ? Чи є ці наслідки прийнятними для незалежної української держави ? Відповідь обґрунтуйте.

До теми № 7.

Офіційний Ватикан про Єдину Європу.

Питання для контролю:

  1. Розкрийте бачення Єдиної Європи офіційним Ватиканом. В чому полягає його особливість порівняно з відомими Вам образами Єдиної Європи ?

  2. Які тенденції постбіполярного світу, на Вашу думку, знайшли своє відображення у позиції офіційного Ватикану стосовно Єдиної Європи ? До якого підходу в осмисленні майбутнього Європи тяжіє ця позиція ?

  3. Проаналізуйте бачення Єдиної Європи офіційним Ватиканом з точки зору його прийнятності для інтересів незалежної української держави. Під час аналізу використовуйте виступ Папи Римського під час його візиту до України у червні 2001 року.

До теми № 8.

(1) Концепція соцієтальної безпеки: основні положення та механізми реалізації.

Питання для контролю:

  1. В чому, на Вашу думку, полягає доцільність введення в науковий обіг поняття соцієтальної безпеки ? Які тенденції в сучасному світі воно відображає ?

  2. Подолання яких форм політичного насилля передбачене в межах концепції соцієтальної безпеки ? Наскільки ефективними, на Вашу думку, є запропоновані нею механізми такого подолання ?

  3. Як Ви вважаєте, чи є концепція соцієтальної безпеки актуальною для сьогочасної України ? Якщо так, то чи присутні її положення в Концепції національної безпеки України ?

(2) Глобалістика та антиглобалізм. Перспективи руху антиглобалістів у сучасній Україні.

Питання для контролю:

  1. Розкрийте зміст сучасних глобалізаційних процесів. Наскільки неминучими, на Вашу думку, є як самі ці процеси, так й їх негативні наслідки ? Відповідь обґрунтуйте.

  2. Охарактеризуйте основні вимоги антилобалістів. Вкажіть на їх об’єктивні підстави, оцініть ефективність механізмів їх реалізації та проаналізуйте їх з точки зору досяжності.

  3. Чи є, на Вашу думку, рух антиглобалістів актуальним для сучасної України ? Відповідь обґрунтуйте.

До теми № 9.

Цивілізаційна модель нового світового порядку. А. Тойнбі та С. Хантінгтон про феномен зіткнення цивілізацій.

Питання для контролю:

  1. Ознайомтеся з працею А. Тойнбі “Світ та Захід”. Проаналізуйте основних суперників західної цивілізації, як вони визначені А. Тойнбі. Наскільки точним, на Вашу думку, виявився прогноз А. Тойнбі з огляду на сучасне становище західного світу ? Наскільки реальною видається Вам загроза останньому з боку незахідних цивілізацій ? Відповідь обґрунтуйте.

  2. Розкрийте зміст феномену зіткнення цивілізацій, як він визначений С. Хантінгтоном. Наскільки правомірно, на Вашу думку, пояснювати сучасні локальні конфлікти за допомогою цього феномену ? Відповідь обґрунтуйте.

  3. Яким, на Вашу думку, має бути механізм подолання та попередження цивілізаційних конфліктів ? Які реалії сучасного світу заважають виробленню такого механізму ? Відповідь обґрунтуйте.

До теми № 10

Питання для контролю:

(1) Українська політична географія.

  1. Проаналізуйте праці С. Рудницького “Політична географія України” та “Українська справа із становища політичної географії”. Які положення цих праць є особливо актуальними для сьогочасної України ? Чому ?

  2. З’ясуйте особливості становлення російської та української політичної географії. Які теми були актуальними для них ? Чому ?

  3. Чому концепція чорноморської орієнтації України С. Рудницького є переважно політико-географічною, а концепція Ю. Липи – суто геополітичною? Відповідь аргументуйте.

  1. Концепція чорноморської орієнтації України С. Шелухіна.

Питання для контролю:

  1. Ознайомтесь з кельтською теорією походження українців С. Шелухіна (Див.: Шелухін С. Звідкіля походить Русь. Теорія кельтського походження Київської Руси з Франції. – Прага, 1929. – 128 с.). В чому полягає особливість обґрунтування С. Шелухіним важливості для України чорноморської орієнтації?

  2. Порівняйте теорії антського (М. Грушевський) та кельтського (С. Шелухін) походження українців. Які геополітичні наслідки тягне за собою кожна з цих теорій ?

  3. Які положення концепції чорноморської орієнтації України С. Шелухіна заслуговують на увагу з огляду на забезпечення реалізації європейського вибору України загалом та з’ясування культурно-історичних підстав співробітництва з балканськими країнами зокрема?

До теми № 11.

Геополітичні аспекти українсько-російських відносин.

Питання для контролю:

  1. Розкрийте геополітичну детермінанту напруженості українсько-російських стосунків.

  2. Яка парадигма російської геостратегії, на Вашу думку, домінує нині у стосунках між Росією та Україною. Які наслідки може мати таке домінування для України ? Відповідь обґрунтуйте.

  3. Якими, на Вашу думку, є чинники оптимізації українсько-російських стосунків. Який сценарій геополітичного розвиту Росії Ви могли б назвати найбільш оптимальним для України ? Чому ?

До теми № 12.

Основні положення концепції національної безпеки України (Закон України “Про основи національної безпеки України” № 964-IVвід 19 червня 2003 року та Закон України № 2411-VI“про засади внутрішньої і зовнішньої політики” від 1 липня 2010 року).

Питання для контролю:

  1. Розкрийте зміст основних положень концепції національної безпеки України, як вони викладені у Законі України “Про основи національної безпеки України” № 964-IVвід 19 червня 2003 року та у Законі України № 2411-VI“Про засади внутрішньої і зовнішньої політики” від 1 липня 2010 року.

  2. Як висвітлені в концепції національної безпеки України геополітичні аспекти її національних інтересів ? Які з цих інтересів визначено пріоритетними ?

  3. Який механізм реалізації національних інтересів передбачено концепцією національної безпеки України ? Якими, на Вашу думку, є його геополітичні підстави ? Відповідь обґрунтуйте.