Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

1

.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
84.95 Кб
Скачать

Опозиція духу і тіла — не єдина, що зумовлює хара­ктер підходу до розуміння людини. Не менш складним для діячів тогочасної епохи виявляється поєднання індивідуально-особистісного і колективного, «соборно­го» начал, притаманних людині. З одного боку, стосов­но Бога людина мислилась як індивід, що особисто від­повідає за вчинене протягом земного життя. Але такий принцип персоналізму суперечливо поєднується з прин­ципом ієрархізму та корпоративності, з огляду на який осмислюється місце і роль людини у суспільному житті.

Цей другий принцип породжує певну приглушеність інтересу до індивідуально-особистісного в людині. Пам’ятки києво-руської культури, що зображують події вітчизняної історії, позбавлені достатнього відтворення індивідуальності персонажів цієї історії. Справа не в тому, що реальна вітчизняна історія не зна­ла яскравих індивідуальностей, сильних характерів. Просто це питання не цікавило тих, хто доніс до нас свід­чення про свою епоху. Кожній людині відводилося чітко визначене місце у соціальній структурі. Кожна людина повинна була діяти згідно з канонізованим, наперед визначеним, навіть у дрібних деталях, сценарієм: селянин — працювати на землі, воїни — боронити від ворогів, священик — молитися. Кордони особистості визначаються у макропросторі, що настільки перевершував простір, який займає індивід, що це Індивідуаль­не начало поглиналось «колективною особою», де Інди­від виявляється злитим з родом, сім’єю, землею, вздовж якої він пересувається протягом життя, тощо. Масштаб свого особистого життя Володимир Мономах у «Пов­чанні» визначає тією просторовою межею між Чеським лісом — на заході, Волгою — на сході, половецькими степами за Сулою, Хоролом і До­ном — на півдні, куди він добирався у походах, переїз­дах, під час мисливства.

Сказане не означає абсолютної байдужості того­часної культури до індивідуального начала у зображенні людини. При розгляді співвідношення людини з божественним передбачалось додержання принципу особистої відповідальності за все, вчинене нею. До творів, що віддзеркалюють усвідомлення лю­диною своєї особистої гідності, неповторної індивіду­альної сутності, можна віднести «Повчання» Володимира Мономаха, «Моління Данила Заточника».

У межах цієї тенденції набуває великої ваги поняття «честі і слави» як Найвищої ціннісної характеристики людини. Це відображено в «Руській правді», інших юридично-правових документах Київської Русі, у літо­писних пам’ятках. На понятті «честі» ґрунтується іде­альний образ князя, княжого дружинника у межах дру­жинної моралі, оспівуванню якої присвячено «Пов­чання» Володимира Мономаха, «Слово о полку Ігоре­вім» та інші твори.

В основу дружинної етики покладено кодекс честі, що стверджує усвідомлення особистої гідності через неухильне слідування ідеалу поведінки, що прийнята як норма в даному соціумі. Моральною вважається поведінка, яка відповідає вимогам, що висуваються перед хоробрим витязем як зразком мужності та відваги. Не випадково чи не найзначнішою якістю, що вирізняє з-поміж інших головні персонажі «Слова о полку Ігоревім» князів Ігоря та Всеволода, вважається «буйство». Ця характеристика позначає хоробрість, як шаленість, відвагу до нестями. Таким «нестям­но хоробрим», відважним до самозабуття зображується в «Слові» Буй-Тур Всеволод під час битви з ворогами.

Для такої моральної по­зиції істотним є піднесення до вищого статусу тих типів діяльності, які створювали найбільші можливості для вияву позитивних якостей героя. У києво-руській писе­мності це знаходить свій вираз в Оспівуванні «мужьського дъла», яким вважаються передусім війна й мис­ливство. Сенс власного життя Володимир Мономах вбачає у «путях» (походах) і «ловах» (мисливстві). Згід­но з цим він в «Повчанні» так резюмує свою життєву позицію: «Смерти бо ся, дети, не боячись ни рати, ни от звъри, но мужьское дело творите, како вы Богь подасть». Поєднання тут війни та мисливства - досить пока­зове. Адже саме ці сфери діяльності у дру­жинній моралі важливі як «труд», під час якого гартують­ся якості, необхідні для «мужьского діла».

Істотну роль в етичних поглядах Київ­ської Русі відіграє розробка образу святого. Темі святос­ті присвячувались численні «Патерики», «Житія» свя­тих, які утворюють самостійний шар у давньоруській літературі — «Агіографію».

У святому вбачали опосередковуючу ланки між земним світом людей і потойбічним, трансцендент­ним світом. Він — «обранець» серед людей, але, по суті, належить не їм, а світу божественному. Давньоукраїнська традиція, сприймаючи християнське розуміння святості, акцентує увагу на прагненні ствердити святе царство тут, на землі і для людини. Образ святого у вітчизняній агіографії набуває характеру розповіді про тяжкий шлях, що його проходить видатна особа до реалізації вищої життєвої мети — обожнення. Тим самим в куль­турі Київської Русі формується Уявлення про святість як втілений моральний ідеал поведінки, особливу пози­цію, що розуміється як жертовність, яка надихається цінностями «не від світу цього», але здійснюється тут, на землі. Кожний герой в пантеоні києво-руських свя­тих уособлював певну рису, сукупність яких утворює збірний образ морального ідеалу, що утверджується впродовж віків у свідомості українського народу. Най­важливішими серед них вважались Мудрість, милосердя (з цими рисами насамперед пов’язані образи св. Ольги та Володимира), Подвиг страстотерпця, втілений в об­разах святих Бориса й Гліба, та Смиренномудріє, чи не найповніше представлене в образах києво-печерських святих, оспіваних у «Києво-Печерському Патерику».

Інтерес до людини, сенсу людського життя зумов­лює й значне місце, яке в культурі Київської Русі при­діляється ІсторіософськійПроблематиці.

Однією з провідних характеристик погляду на істо­рію є універсалізм, що конкретизується: 1. в ідеї богоданості князівської влади, що осми­слюється як об’єднуюче начало держави, 2. у прагненні історію кожного князівства включити до єди­ної історії землі Руської, 3. в уявленні про руси­чів як представників єдиної спільності слов’ян, 4. у включенні історії слов’ян до загальної історії християн­ського світу, яка ототожнюється з історією людства. Го­ворячи про події вітчизняної історії, давньоруський книжник не забував про рух історії у світових масштабах, співвідносячи з ними конкретні історичні явища, що є безпосереднім предметом його опису. Прик­метною щодо цього є «Повість временних літ», яка започатковує вельми розгалужену традицію літописання на Русі.

Контекст, в який літописець вписує події сучасного йому життя, справді всесвітній. Діапазон реальної земної історії у «Повісті временних літ» сягає хронологічно вглиб аж до V—VІ ст. Географічне кордо­ни літописної оповіді охоплюють світ від Британії на Заході до брахманів Індії, «островницев» Індонезії і ки­тайців, «иже живут на краю земли», на Сході. Але сказаним масштаби історичного контексту не вичерпуються. До нього включено і події «позачасової» священної історії, починаючи з шести днів творення Богом світу, історії життя Адама і Єви, всесвітнього по­топу, розподілу земель між синами Ноя — Симом, Ха­мом і Афетом тощо.

Факти історичного буття рідної держави у літопису зображено наче «з височини пташиного льоту», на тлі історичного буття всього світу. У цьому простежується одна з характерних особливостей погляду на історію ки­єво-руських книжників, що зумовлює своєрідне «пано­рамне» бачення, «універсалізм» сприйняття історії, притаманний інтелектуалам Київської Русі. Не менш показовою щодо цього є й найдавніша оригінальна па­м’ятка писемності Київської Русі — «Слово про Закон і Благодать» митрополита Іларіона. У ній Обґрунтовується по­гляд на закономірність розвитку історії як на процес поступового поши­рення християнства на всі народи світу. Чільне місце у цій історії відводиться Русі. Незважаючи на те, що залучення Русі до християнського світу відбулося значно пізніше за багато інших народів, саме її хрещення знаменує остаточну перемогу віри Христової по всьому світові. З цим пов’язаний надзвичайно важливий для концепції Іларіона висновок про те, що Все нове, моло­де, те, що пізніше виникло, в історії набуває вищої цінності порівняно до попереднього, більш старого.«Лепо бе благодети и истине на новы люди въсиати, — підкре­слює Іларіон, — не въливають бо, по словеси Господню, вина новааго оучениа благодатьна въ мехы ветхы... нъ но­во оучение, новы мехи, новы языки и обоє съблюдется». Важливим є не лише апологія нового самого по собі, а те місце, яке Іларіон відводить сучасному йому ново­му на спрямованій в майбутнє лінії розвитку людської історії. Як відомо, традиційний християнський світо­гляд уявляє історію як рух, що здійснюється з Божої волі і спрямовується поза власні межі до вічності, де тільки й можливе остаточне здійснення історії. Бачення Іларіона з цього погляду несе на собі відбиток укоріненого в міфологічному світосприйнятті уявлення про божестве­нне як джерело порядку і гармонії на цьому, земному світі. Для нього Сучасна йому земна історія виступає на­стільки досконалою, що спонукає не в майбутньому, а сьогоднішньому вбачати здійснення мрії про ідеал. По­гляд на історію, який розробляє Іларіон, не виявляє прагнення обміняти всі блага нинішнього світу в ім’я досягнення жаданого майбутнього. Сучасне у цьому сенсі наче зливається з майбутнім, «спасіння» вважа­ється вже здійсненим у самому акті хрещення Русі, яке тлумачиться як «усиновлення» Богом людини: «Кре­щение же сыны своа препущаеть на вечную жизнь», — пояснює Іларіон. Саме тому Іларіон менш за все гово­рить про майбутнє, воно не цікавить його. Він зовсім не прагне звільнитись від сучасного.

В більш пізній період, коли суперечності, притаманні києво-руському суспільству, стануть більш відчутними, такий оптимізм поступово поступиться місцем Напруженому переживанню майбутнього і світ­лому спогадові про минулий, «золотий вік», що ототож­нювався із періодом, сучасником якого був Іларіон і який він оспівував у своєму творі, присвяченому звели­ченню «землі Руської» й народу, що живе на ній. З по­глядом на історію щільно пов’язана Патріотична ідея «землі Руської», відчуття особистої причетності до долі Вітчизни, яка активно розробляється в києво-руській писемностІ. Мабуть, ствердження величі і єдності «зем­лі Руської» вперше виявлене у «Слові про Закон і Бла­годать» Іларіона. Істотним в його творі є не лише уяв­лення про цілісність всієї «землі Руської», а й утвер­дження величі її, «еже ведома и слышима есть всеми четырьми конци земли».

Традиційно центром Русі в XI - XIII ст. визнавався Київ. Ця орієнтація визначає Ін­терпретацію слова «Русь» в широкому розумінні як держави, не лише адміністративним, а насамперед ду­ховним центром якої вважався Київ. Такою Русь виступає у свідомості ігумена Даниїла, який під час свого «хожения» до Па­лестини ставить свічку біля «гроба Господня» від «всея» Руської землі. Такою є і самосвідомість авторів «Києво-Печерського Патерика», який оспівує чорно­ризців монастиря, що «яко пресвітлая світила в Руской земли сиаху». Й навіть коли Київська Русь, роздроблена на багато князівства, впала під ударами орд Батия, автор «Слова про погибель Руської землі» відтворює картину Батьків­щини, наче оглядаючи всю Руську землю з центру її, з пагорбів Києва.

Тип філософування, що складається у культурі Ки­ївської Русі, протягом наступних віків великою мірою визначав своєрідність подальшого розвитку філософсь­кої думки українського народу. Специфічні особливості філософської думки Київ­ської Русі зумовлювались особливостями со­ціально-культурної ситуації, що характеризувала життя тогочасного суспільства. Будучи складовою частиною середньовічної культури з притаманним їй теїстичним забарвленням, києво-руська думка спрямовується насамперед на обслуговування потреб, породжених суспільно-політи­чним життям тогочасної держави. Залишаючись теїсти­чною, вона не є теологічною. В ній немає однозначної замкне­ності на християнській доктрині. Це зумовлює її тематичну спрямова­ність, де провідним є інтерес до проблем, безпосередньо пов’язаних з філософсько-світоглядним обґрунтуванням політики. Тому стрижньовими у філософських шуканнях києво-руських книжників стають історіософські проблеми. Прикметною рисою філософської думки Київської Русі є також специфічне співвідношення її з мораллю, «етизація» філософської думки. У філософській кар­тині світу відсутні етично нейтральні сили і явища. Все в світі, що потрапляє до орбіти філософського осмислення, співвідноситься з космічним конфліктом добра і зла й виявляється включеним до світової історії спасіння.

Отже узагальнюючи філософську культуру Київської Русі можна охарактеризувати як своєрідний синкретичний релігійно-філософсько-етичний комплекс, що спрямовуєть­ся насамперед на осмислення актуальних проблем того­часного суспільного життя.

§1. Філософська думка доби Київської Русі

Київська Русь – перша східноукраїнська держава, де в межах духовної культури здійснювалося становлення вітчизняної філософської думки. Але визначити «момент» виникнення філософії, як такої, звісно, ніхто не може,    оскільки її становлення – це тривале накопичення узагальнених знань про довколишній світ.

Можна лише з певністю сказати, що для вітчизняної культури у становленні давньоруської філософської думки мав процес християнізації Київської Русі (988). Перемога християнства в кінці Х століття мала своїм наслідком проникнення античних та середньовічних філософських ідей на Русь через Візантійську імперію та сусідню Болгарію. Цей час і є початком розвитку філософської думки у стародавній Русі.

Другою важливою передумовою виникнення, поширення та розвитку філософських ідей у Київській Русі є писемність. Історики вважають, що писемність на Русі виникає відразу після утворення слов’янської азбуки Кирилом та Мефодієм, тобто з початку Х століття, а набуває розвитку і поширення з середини Х століття. Про це свідчать, наприклад, тексти договорів, укладених князями Олегом та Ігорем у 907, 911, 944 роках. Їх складали грецькою мовою і відразу ж перекладали і писалися руською.

Важливим етапом у зародженні філософської думки на Русі є формування літературно-писемної мови, коли, у зв’язку з введенням християнства, почався  масовий переклад книг.

У давньоруській літературі XI–XII столітті можна виокремити такі напрямки: перекладна література та оригінальна. Перекладалися передусім біблійні тексти, твори отців церкви та богослужебна література, потрібні для практичного функціонування нової ідеології. Біблія перекладалася частинами. У ХІІІ – ХIV столітті був перекладений Новий завіт та кілька книг Ветхого завіту. Повний же переклад Біблії здійснили лише наприкінці XV століття.

Перше місце серед найпоширеніших у Давній Русі перекладених творів посідає твір Іоана Дамаскіна «Джерело знань». Широко був відомий у Давній Русі слов’янський просвітник Іоан Болгарський (864–927). Він переклав з грецької твори Іоана Дамаскіна, написав кілька своїх творів і склав слов’янський «Шестиднев», тобто тлумачення біблійного оповідання про шість днів утворення світу (за Біблією).

Поширення у Київській Русі набули і збірки висловів давньогрецьких та римських філософів. Однією з таких збірок була збірка «Бджола», де містилися уривки з філософських творів Платона, Арістотеля, Сократа, Піфагора, Демокріта, Епікура, Анаксагора та інших. Завдяки таким творам, як «Повість про царевича Іосафа» та «Повість про Акіра премудрого», Давня Русь знайомилась з філософською думкою середньовічного Сходу.

У ХІ-ХІІ століттях з’являються і оригінальні твори давньоруських авторів. На перше місце за своїм філософсько-світоглядним значенням слід поставити «Слово про Закон і Благодать», написане першим руським за походженням митрополитом Іларіоном. У формуванні світоглядних ідей велику роль відігравали і такі твори, як «Послання до Фоми» Климента Смолятича (сер. ХІІ ст.), «Слово про терпіння та любов» Феодосія Печерського(близько 1036–1074рр.), «Златоуст» і «Торжественник», а також «Притча про людську душу і тіло» Кирила Туровського (близько 1130–1182рр.), «Слово» та «Моління» Данила Заточника (кінець ХІІ – поч. ХІІІ ст.). В основу майже всіх руських літописів, що розповідають про початкову історію Русі, покладено літописне зведення, що називається «Повість минулих літ». Не можна не згадати і твір ''Слово о полку Ігоревім'' (1187). Це не тільки видатний літературний пам’ятник, але й джерело філософських поглядів етапу становлення державності східних слов’ян.

Мислителі, письменники, публіцисти були не тільки серед осіб духовного звання, хоча саме вони переважують у середньовічний період. Значним культурним діячем Київської Русі серед мирян, безсумнівно, є князь Київський, Володимир Мономах, автор «Повчання». Це один з небагатьох текстів, де поданий етичний кодекс поведінки мирян.

Ми перелічили основні пам’ятки писемної культури Київської Русі, хоч далеко і не всі. До нас дійшло 424 рукописи ХІ–ХІІІ століття. А загальна кількість рукописних книг, часів Київської Русі може становити  від 31,5 до 130–140 тисяч томів.

У всіх цих роботах знаходять свій вияв особливості, що становлять основу філософської культури Київської Русі (схема 4.1.). Які ж це особливості?

По-перше, для філософської культури Київської Русі характерний синкретизм, тобто нерозчленованість. Річ у тім, що в культурі Давньої Русі не існувало ще розподілу між різними сферами духовної діяльності людини. Кожен твір тієї епохи для нас є водночас пам'яткою і історії, і літератури, і філософії.

По-друге, для філософської думки тієї епохи характерна різноманітність підходів до розв'язання тих чи інших проблем. Вона розвивається не як

 

Схема 4.1. Особливості філософської культури Київської Русі

 

монолог, обмежений православною догмою, а як поліфонія (багатоголосся) різних позицій.

По-третє, для філософської думки того періоду характерна теїстичність, тобто розвиток під егідою церкви, церковного світогляду. Однак, будучитеїстичною, вона не була теологічною. Як це розуміти?

Річ у тім, що древньоруські  книжники здебільшого були не теологами, не релігійними проповідниками, а політиками. Їх непокоїли передусім соціально-політичні та етичні проблеми. Проте їх праці  створювалися під великим впливом релігійної ідеології. Тож філософська культура того періоду є теїстичною, але не теологічною.

По-четверте, для філософської культури Київської Русі характерна етизація. Це означає, що розгляд будь-яких проблем здійснювався книжниками з  позиції етики: через конфлікт сил добра і зла.

По-п'яте, для філософської думки періоду становлення характерна історіофічність. Тобто центральною проблемою філософської думки Київської Русі була проблема вироблення уявлень про людську історію.

Які ж філософські питання були в центрі уваги київських «книжників»?

Насамперед давні русичі намагалися відповісти на питання: що таке філософія? Їх цікавив комплекс проблем, що стосувався світобудови. Вони прагнули з’ясувати глибинні джерела людської історії, знайти відповідь на питання: «Звідки пішла земля Руська?». Їх захоплювали загадки людського буття. Напружений пошук відповідей на ці та подібні ним питання становив зміст філософської думки Київської  Русі.

Отже, можна стверджувати, що вже в епоху розвитку Київської Русі були закладені підвалини філософського мислення, сформульовані основні поняття та категорії, засвоєні і творчо пристосовані до руської дійсності елементи візантійської, а через неї грецької та східної філософської культури.

Подальший розпад Київської держави, міжусобиці, перенесення шляхом обману в 1169 році єпископом Федором митропольної кафедри в місті Володимир, негативно вплинули на розвиток духовної культури та філософської думки на Русі. Та Русь чекали ще більші випробування, а саме – татаро-монгольське іго, що відкинуло її розвиток на сотні років. Мине час і Києво-Печерський «патерик» у XV столітті зі співчуттям та гордістю пригадає колишню міць Київської Русі, духовну стійкість русичів в роки монолітної країни.

Завершуючи розгляд цього питання, зробимо такі висновки.

1.             Древньоруський народ разом з іншими народами Європи стояв біля  колиски європейської цивілізації. Київська Русь була однією ізспадкоємиць і берегинь ідейної спадщини античного світу.

2. Головними джерелами поширення освіченості, а, отже, і філософії в Древній Русі, як і в Західній Європі, були монастирі, в яких навчали грамоті, переписували і зберігали рукописи. З стін монастирів вийшли видатні представники древньоруської філософської думки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]