Добавил:
kiopkiopkiop18@yandex.ru t.me/Prokururor I Вовсе не секретарь, но почту проверяю Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Ординатура / Хирургия / Библиотека им академика М.И. Перельмана / Книга_891_Библиотеки_им_академика_М_И_Перельмана

.pdf
Скачиваний:
0
Добавлен:
31.08.2026
Размер:
33 Мб
Скачать
18
https://t.me/medicina_free
25. If a patient’s arterial P2 is found to be 25 mm Hg,
CHAPTER 3
Fluid and Electrolyte Management of the Surgical Patient
the arterial pH will be approximately: A. 7.52. B. 7.40. C. 7.32. D. 7.28.
26. Which of the following are NOT characteristic findings of acute renal failure? A. BUN >100 mg/dL B. Hyperkalemia C. Severe acidosis D. Uremic pericarditis E. Uremic encephalopathy
27. An elderly diabetic patient who has acute cholecystitis is found to have a serum sodium level of 122 mEq/L and a blood glucose of 600 mg/dL. After correcting the glu­cose concentration to 100 mg/dL with insulin, the serum sodium concentration would: A. Decrease significantly unless the patient also received
3% saline.
B. Decrease transiently but return to approximately
122 mEq/L without specific therapy. C. Remain essentially unchanged. D. Increase to the normal range without specific therapy.
Answer: A
A low Pa2 indicates excess elimination of carbon dioxide by the lungs, and the body pH will increase. Within reasonable physiologic ranges a 15 mm Hg fall in Pa2 should produce a 0.12 change from the normal body pH of 7.4. (See Schwartz 11th ed., Ch. 3, p. 91.)
Answer: A
Hyperkalemia, severe acidosis, uremic encephalopathy, and uremic pericarditis are all indications of life-threatening problems, and urgent correction is mandatory. Elevation of BUN is commonly seen as well, but is not itself an indication for dialysis. (See Schwartz 11th ed., Ch. 3, p. 99.)
Answer: D
A rise in the extracellular fluid concentration of a substance that does not diffuse passively across cell membranes (eg, glucose or urea) causes an increase in effective osmotic pres­sure, a transfer of water from cells, and dilutional hyponatre­mia. For each 100 mg/dL rise in blood glucose above normal, the serum sodium level falls approximately to 3 mEq/L. Alternatively, the serum sodium level would increase by about 15 mEq/L if the blood glucose level falls from 600 to 100 mg/dL. (See Schwartz 11th ed., Ch. 3, p. 88.)
28. Excessive administration of normal saline for fluid resus­citation can lead to what metabolic derangement? A. Metabolic alkalosis B. Metabolic acidosis C. Respiratory alkalosis D. Respiratory acidosis
29. The first step in the management of acute hypercalcemia should be: A. Correction of deficit of extracellular fluid volume. B. Hemodialysis. C. Administration of furosemide. D. Administration of mithramycin.
Answer: B
Sodium chloride is mildly hypertonic, containing 154 mEq of sodium that is balanced by 154 mEq of chloride. The high chloride concentration imposes a significant chloride load on the kidneys and may lead to a hyperchloremic metabolic acidosis. Sodium chloride is an ideal solution, however, for correcting volume deficits associated with hyponatremia, hypochloremia, and metabolic alkalosis. (See Schwartz 11th ed., Ch. 3, p. 93.)
Answer: A
Patients with acute hypercalcemia usually have either acute hyperparathyroidism or metastatic breast carcinoma with multiple bony metastases. These patients develop severe headaches, bone pain, thirst, emesis, and polyuria. Unless treatment is instituted promptly, the symptoms may be rapidly fatal. Immediate correction of the associated defi­cit of extracellular fluid volume is the most important step in treatment. When effective, this results in the lowering of the serum calcium level by dilution. Once extracellular fluid volume has been replaced, furosemide is effective treat­ment. Hemodialysis may also be employed, but its effect is less rapid. Mithramycin is very useful in controlling meta­static bone disease, but its effect is slow, and it cannot be depended upon when the patient has acute hypercalcemia. (See Schwartz 11th ed., Ch. 3, p. 95.)
19
https://t.me/medicina_free
30. A victim of a motor vehicle accident arrives in hemor­rhagic shock. His arterial blood gases are pH, 7.25; P2, 95 mm Hg; P2, 25 mm Hg; HCO
, 15 mEq/L. The
3
patient’s metabolic acidosis would be treated best with: A. Ampule of sodium bicarbonate. B. Sodium bicarbonate infusion. C. Lactated Ringer solution. D. Hyperventilation.
31. Three days after surgery for gastric carcinoma, a 50-year­old alcoholic male exhibits delirium, muscle tremors, and hyperactive tendon reflexes. Magnesium deficiency is suspected. All of the following statements regarding this situation are TRUE EXCEPT: A. A decision to administer magnesium should be based
on the serum magnesium level.
B. Adequate cellular replacement of magnesium will
require 1 to 3 weeks.
C. A concomitant calcium deficiency should be
suspected.
D. Calcium is a specific antagonist of the myocardial
effects of magnesium.
Answer: C
In patients suffering from hemorrhagic shock, the presence of a metabolic acidosis early in the postresuscitative period is indicative of tissue hypoxia due to persistent inadequate tis­sue perfusion. Attempts to correct this problem by admin­istering an alkalizing agent will not solve the basic problem. However, proper volume replacement by means of a balanced salt solution such as Lactated Ringer solution will restore per­fusion and correct the metabolic acidosis by ending anaerobic metabolism. (See Schwartz 11th ed., Ch. 3, p. 92.)
Answer: A
Magnesium deficiency should be suspected in any mal­nourished patient who exhibits disturbed neuromuscular or cerebral activity in the postoperative period. Laboratory con­firmation often is not reliable, and the syndrome may exist in the presence of a normal serum magnesium level. Hypocalce­mia often coexists, particularly in patients who have clinical signs of tetany. Intravenous magnesium can be adminis­tered safely to a well-hydrated patient for initial treatment of a severe deficit, but concomitant electrocardiographic monitoring is essential. The electrocardiographic changes associated with acute hypermagnesemia resemble those of hyperkalemia, and calcium chloride or gluconate should be readily available to counteract any adverse myocardial effects of excess magnesium ions. Partial or complete relief of symp­toms may follow the initial infusion of magnesium, although continued replacement for a period of 1 to 3 weeks is neces­sary to replenish cellular stores. (See Schwartz 11th ed., Ch. 3, pp. 19, 95.)
CHAPTER 3
Fluid and Electrolyte Management of the Surgical Patient
32. Refeeding syndrome can be associated with all of the fol­lowing EXCEPT: A. Respiratory failure. B. Hyperkalemia. C. Confusion. D. Cardiac arrhythmias.
Answer: B
With refeeding, a shift in metabolism from fat to carbohy­drate substrate stimulates insulin release, which results in the cellular uptake of electrolytes, particularly phosphate, magnesium, potassium, and calcium. However, severe hyper­glycemia may result from blunted basal insulin secretion. (See Schwartz 11th ed., Ch. 3, p. 98.)
This page intentionally left blank
https://t.me/medicina_free
CHAPTER 4
https://t.me/medicina_free
Hemostasis, Surgical Bleeding, and Transfusion
1. Which of the following is NOT one of the four major physiological events of hemostasis? A. Vasodilation B. Platelet aggregation C. Clot Formation D. Fibrinolysis
2. Which of the following is required for platelet adherence to injured endothelium? A. Thromboxane A B. Glycoprotein (GP) IIb/IIIa C. Adenosine diphosphate (ADP) D. Von Willebrand factor (vWF)
2
Answer: A
Hemostasis is a complex process, which limits blood loss from an injured vessel. The four physiologic events of the hemostatic process include vasoconstriction, platelet aggre­gation, clot formation, and fibrinolysis. These processes are the result of two different cascades, the extrinsic pathway and intrinsic pathway. Both cause the conversion of prothrombin to thrombin to fibrin, which are essential for clot formation. (Schwartz 11th ed., p. 103.)
Answer: D
Platelets do not normally adhere to each other or to the ves­sel wall but can form a plug that aids in cessation of bleeding when vascular disruption occurs. Injury to the intimal layer in the vascular wall exposes subendothelial collagen to which platelets adhere. This process requires vWF, a protein in the subendothelium that is lacking in patients with von Will­ebrand’s disease. vWF binds to glycoprotein (GP) I/IX/V on the platelet membrane. Following adhesion, platelets initiate a release reaction that recruits other platelets from the circu­lating blood to seal the disrupted vessel. Up to this point, this process is known as primary hemostasis. Platelet aggregation is reversible and is not associated with secretion. Addition­ally, heparin does not interfere with this reaction, and thus, hemostasis can occur in the heparinized patient. ADP and serotonin are the principal mediators in platelet aggregation. (Schwartz 11th ed., p. 103.)
3. Which of the following clotting factors is the first factor common to both intrinsic and extrinsic pathways? A. Factor I (fibrinogen) B. Factor IX (Christmas factor) C. Factor X (Stewart-Prower factor) D. Factor XI (plasma thromboplasma antecedent)
Answer: C
The intrinsic pathway begins with the activation of factor XII that subsequently activates factors XI, IX, and VIII. In this pathway, each of the primary factors is “intrinsic” to the cir­culating plasma, whereby no surface is required to initiate the process. In the extrinsic pathway, tissue factor (TF) is released or exposed on the surface of the endothelium, binding to circulating factor VII, facilitating its activation to VIIa. Each of these pathways continues on to a common sequence that begins with the activation of factor X to Xa (in the presence of VIIIa). Subsequently, Xa (with the help of factor Va) converts factor II (prothrombin) to thrombin and then factor I (fibrin­ogen) to fibrin. Clot formation occurs after fibrin monomers are cross-linked to polymers with the assistance of factor XIII. (Schwartz 11th ed., p. 105.)
21
22
https://t.me/medicina_free
4. Which of the following factors are NOT involved in pre-
CHAPTER 4
venting clot propagation? A. Thrombomodulin B. Tissue plasminogen activator (tPA) release by the
endothelium C. Nitric oxide release from the endothelium D. APC complexes with protein S
Hemostasis, Surgical Bleeding, and Transfusion
5. Which of the following congenital factor deficiency often presents in the first few days of life? A. Factor VII B. Factor IX C. Factor XI D. Factor XII
Answer: C
Feedback inhibition on the coagulation cascade deactivates the enzyme complexes leading to thrombin formation. Thrombomodulin (TM) presented by the endothelium serves as a “thrombin sink” by forming a complex with thrombin, rendering it no longer available to cleave fibrinogen. This then activates protein C (APC) and reduces further thrombin generation by inhibiting factors V and VIII. Second, tissue plasminogen activator (tPA) is released from the endothelium following injury, cleaving plasminogen to initiate fibrinoly­sis. APC then consumes plasminogen activator inhibitor-1 (PAI-1), leading to increased tPA activity and fibrinolysis. Building on the anticoagulant response to inhibit thrombin formation, tissue factor pathway inhibitor (TFPI) is released, blocking the TF-VIIa complex and reducing the production of factors Xa and IXa. Antithrombin III (AT-III) then neutral­izes all of the procoagulant serine proteases and also inhibits the TF-VIIa complex. The most potent mechanism of throm­bin inhibition involves the APC system. APC forms a com­plex with its cofactor, protein S, on a phospholipid surface. This complex then cleaves factors Va and VIIIa so that they are no longer able to participate in the formation of TF-VIIa or prothrombinase complexes. (Schwartz 11th ed., p. 106.)
Answer: D
Congenital factor XIII (FXIII) deficiency, originally recog­nized by Duckert in 1960, is a rare autosomal recessive disease usually associated with a severe bleeding diathesis. The male­to-female ratio is 1:1. Although acquired FXIII deficiency has been described in association with hepatic failure, inflam­matory bowel disease, and myeloid leukemia, the only sig­nificant association with bleeding in children is the inherited deficiency. Bleeding is typically delayed because clots form normally but are susceptible to fibrinolysis. Umbilical stump bleeding is characteristic, and there is a high risk of intracra­nial bleeding. Spontaneous abortion is usual in women with factor XIII deficiency unless they receive replacement therapy. Replacement can be accomplished with FFP, cryoprecipitate, or a factor XIII concentrate. Levels of 1% to 2% are usually adequate for hemostasis. (Schwartz 11th ed., p. 107.)
6. Which of the following is NOT a cause of thrombocytopenia? A. Immune thrombocytopenia purpura (ITP) B. Hemolytic uremia syndrome (HUS) C. B12 deficiency D. Clopidogrel administration
Answer: D
Decrease in number of circulating platelets can be the result of (1) failure of production, (2) shortened survival, and (3) sequestration. Failure of production occurs in bone marrow disorders, including leukemias, myelodysplastic syndromes, severe B12 deficiency, folate deficiency, chemo­therapy, radiation treatment, alcohol intoxication, and viral syndromes. Shortened platelet survival is seen in idiopathic thrombocytopenia purpura, heparin-induced thrombo­cytopenia (HIT), thrombotic thrombocytopenia purpura (TTP), and in hemolytic uremia syndrome (HUS). Seques­tration occurs with trapping of platelets in enlarged spleen secondary to portal hypertension, sarcoid, lymphoma, or Gaucher’s disease. Clopidogrel does not cause a decrease in platelet number, but irreversibly inhibits platelet function. (Schwartz 11th ed., p. 108.)
23
https://t.me/medicina_free
7. Primary immune thrombocytopenia (ITP): A. Occurs more often in children with adults, but has a
similar clinical course. B. Includes HIT as a subtype of drug-induced ITP. C. is also known as thrombotic thrombocytopenic pur-
pura (TTP). D. is a disease of impaired platelet production of
unknown etiology.
8. Which of the following is NOT an acquired platelet hemostatic defect? A. Massive blood transfusion following Trauma B. Acute renal failure C. Disseminated intravascular coagulation (DIC) D. Polycythemia vera
Answer: B
Primary immune thrombocytopenia is also known as idio­pathic thrombocytopenic purpura (ITP). In children, it is usually acute at the onset, short-lived, and typically follows a viral illness. In contrast, ITP in adults is gradual in onset, chronic in nature, and has no identifiable cause. Because the circulating platelets in ITP are young and functional, bleeding is less for a given platelet count than when there is failure of platelet production. The pathophysiology of ITP is believed to involve both impaired platelet production and T cell–medi­ated platelet destruction. Heparin-induced thrombocytopenia (HIT) is a form of drug-induced immune thrombocytopenia. It is an immunologic event during which antibodies against platelet factor 4 formed during exposure to heparin affect platelet activation and endothelial function with resultant thrombocytopenia and intravascular thrombosis. TTP is a dis­order of platelet activation and production of platelet thrombi. (Schwartz 11th ed., p. 108.)
Answer: C
Impaired platelet function often accompanies thrombocyto­penia, but may also occur in the presence of a normal platelet count. The importance of this is obvious when one considers that 80% of overall clot strength is related to platelet function. The life span of platelets ranges from 7 to 10 days, placing them at increased risk for impairment by medical disorders and pre­scription and over-the-counter medications. Impairment of ADP-stimulated aggregation occurs with massive transfusion of blood products. Uremia may be associated with increased bleed­ing time and impaired aggregation. Defective aggregation and platelet dysfunction are also seen in patients with severe trauma, thrombocythemia, polycythemia vera, and myelofibrosis.
DIC is an acquired syndrome characterized by systemic activation of coagulation pathways that result in excessive thrombin generation and diffuse formation of microthrombi. (Schwartz 11th ed., p. 110.)
CHAPTER 4
Hemostasis, Surgical Bleeding, and Transfusion
9. What drug irreversibly inhibits platelet function by irre­versible acetylation of platelet prostaglandin synthase? A. Aspirin B. Clopidogrel C. Dipyridamole D. Glycoprotein IIB/IIIA inhibitors
10. Which is TRUE about trauma-induced coagulopathy (TIC)? A. The acute coagulopathy of trauma is mechanistically
similar to disseminated intravascular coagulation (DIC).
B. Coagulopathy can develop in trauma patients fol-
lowing acidosis, hypothermia, and dilution of coag­ulation factors though coagulation is normal on
admission. C. TIC is caused by shock and tissue injury. D. Acute coagulopathy of trauma is mainly a dilutional
coagulopathy.
Answer: A
Drugs that interfere with platelet function include aspirin, clopidogrel, prasugrel, dipyridamole, and GP IIb/IIIa inhibi­tors. Aspirin, clopidogrel, and prasugrel all irreversibly inhibit platelet function. Clopidogrel and prasugrel do so through selective irreversible inhibition of ADP-induced platelet aggregation. Aspirin works through irreversible acetylation of platelet prostaglandin synthase. (Schwartz 11th ed., p. 110.)
Answer: C
Traditional teaching regarding trauma-related coagulopathy attributed its development to acidosis, hypothermia, and dilu­tion of coagulation factors. Recent data, however, have shown that over one-third of severely injured patients have laboratory­based evidence of coagulopathy at the time of admission, a phenotype called trauma- TIC. TIC is independent of tra­ditional (iatrogenic) causes of posttraumatic coagulopathy, such as hemodilution, is precipitated by tissue injury and/or hemorrhagic shock, and is associated with significantly higher risk of mortality, especially in the first 24 hours after injury. Furthermore, TIC is a separate and distinct process from dis­seminated intravascular coagulopathy with its own specific components of hemostatic failure. (Schwartz 11th ed., p. 111.)
24
https://t.me/medicina_free
11. Warfarin use is often associated with an increased mor-
CHAPTER 4
Hemostasis, Surgical Bleeding, and Transfusion
bidity and mortality in acutely injured and emergency surgery patients, with rapid reversal, these complications can be reduced: Which is NOT TRUE about rapid rever­sal of warfarin effect? A. Vitamin K should be given to sustain the effects
of plasma and prothrombin complex concentrate
(PCC). B. PCC is superior to plasma. C. PCC more rapidly corrects INR but is associated with
excess thromboembolic events. D. Four-factor PCC’s have more reliable correction of
INR compared to three-factor PCCs.
Answer: B
Although warfarin use is often associated with a signifi­cant increase in morbidity and mortality in acutely injured and emergency surgery patients, with rapid reversal, these complications can be reduced. There are several reversal options that include vitamin K administration, plasma, cryoprecipitate, recombinant factor VIIa, and factor con­centrates. The 2012 CHEST guidelines for the Manage­ment of Anticoagulant Therapy, Antithrombotic Therapy, and Prevention of Thrombosis recommends patients with major life-threatening bleeding due to warfarin receive reversal with vitamin K and a rapid reversal agent such as plasma or PCC. Vitamin K is given to sustain the effects of the plasma or PCC due to their short half-lives. In major bleeds, vitamin K 10 mg given as a slow IV infusion is uti­lized for more rapid onset compared to the oral form. Stud­ies have shown that PCC is superior to plasma for speed of reversal and has decreased risk of fluid overload, but it is equivalent in adverse and thromboembolic events and costlier. PCC is available in two forms: three-factor PCC (factors II, IX, and X) and four-factor PCC (factors II, VII, IX, and X). Four-factor PCCs have been shown to have a more reliable correction of INR compared to three-factor PCCs. (Schwartz 11th ed., p. 112.)
12. What is the best laboratory test for determine degree of anticoagulation with direct oral anticoagulants such as dabigatran and rivaroxaban? A. Prothrombin time/International normalized ratio
(PT/INR) B. Partial thromboplastin time (PTT) C. Bleeding time D. None of the above
13. A 45-year-old man is now postoperative day 6 after colon resection for perforated diverticulitis, and is noted to have new bruising at venipuncture sites. Platelet count is measured at 45,000 platelets per milliliter. You sus­pect this is due to Heparin-induced thrombocytopenia (HIT). Which of the following is TRUE? A. HIT is due to an antibody against platelet factor 4
(PF4).
B. This can only occur with full dose unfractionated
heparin. C. HIT is avoided by using fractionated heparins only. D. Anticoagulation with oral warfarin should be initi-
ated immediately.
Answer: D
Direct oral anticoagulants (DOACs) include direct throm­bin inhibitors and factor Xa inhibitors and have no readily available method of detection of the degree of anticoagula­tion. More concerning is the difficulty in the reversal of these new anticoagulants. Recently, idarucizumab, a humanized monoclonal antibody fragment that binds dabigatran, has been approved for use for reversal of the thrombin inhibitor, dabigatran, and dabigatran-related coagulopathy. (Schwartz 11th ed., p. 113.)
Answer: A
HIT is a drug-induced immune thrombocytopenia. Anti­bodies against platelet factor 4 (PL4) cause destruction of platelets. Platelet count falls on 5 to 7 days after starting heparin therapy, but sooner, 1 to 2 days after reexposure. HIT generally occurs after treatment with full-dose unfrac­tionated heparins, but can occur with prophylactic doses or with low molecular weight (fractionated) heparins. The clini­cal diagnosis of HIT is confirmed by a positive anti-platelet factor 4. In addition to thrombocytopenia, HIT is associated with arterial and venous thrombosis. Heparins are discon­tinued, and a direct thrombin inhibitor, such as lepirudin, argatroban, or danaparoid is prescribed. Warfarin therapy should be started only after anticoagulation it can initially induce a hypercoagulable state (Schwartz 11th ed., p. 109.)
14. Which findings are not consistent with thrombotic thrombocytopenic purpura (TTP)? A. Splenomegaly B. Fever C. Schistocytes on peripheral blood smear D. Platelet activation
Answer: D
In TTP inhibition of a metalloproteinase enzyme, ADAM S13 allows for unrestrained growth of microthrombi. Von Willebrand factor (VWF) is secreted as large molecules. Normally, ADAM S13 cleaves large vWF molecules which limits thrombi growth and prevents microvascular throm­bosis. In TTP, the microvascular thrombosis leads to tissue
25
https://t.me/medicina_free
15. Which of the following is FALSE regarding coagulation during cardiopulmonary bypass (CPB)? A. Contact with circuit tubing and membranes activates
inflammatory cascades and causes anormal platelet
and clotting factor function. B. Coagulopathy is compounded by sheer stress. C. Following bypass, platelet morphology and ability to
aggregate are irreversibly altered. D. Coagulopathy is compounded by hypothermia and
hemodilution.
ischemia and organ damage. TTP is clinically characterized by thrombocytopenia as well as microangiopathic hemolytic anemia, fever, neurological symptoms, and renal insuffi­ciency. Schistocytes, fragmented red blood cells, are seen on peripheral blood smear. Plasma exchange with replacement of fresh frozen plasma (FFP) is the treatment of acute TTP. Additionally, Rituxamab, a monoclonal antibody against the CD20 protein of B lymphocytes is indicated in refractory or relapsing TTP. (Schwartz 11th ed., p. 109.)
Answer: C
Under normal conditions, homeostasis of the coagulation system is maintained by complex interactions between the endothelium, platelets, and coagulation factors. In patients undergoing CPB, contact with circuit tubing and mem­branes results in abnormal platelet and clotting factor acti­vation, as well as activation of inflammatory cascades, that ultimately results in excessive fibrinolysis and a combination of both quantitative and qualitative platelet defects. Platelets undergo reversible alterations in morphology and their ability to aggregate, which causes sequestration in the filter, partially degranulated platelets, and platelet fragments. This multifac­torial coagulopathy is compounded by the effects of shear stress in the system, induced hypothermia, hemodilution, and anticoagulation. (Schwartz 11th ed., p. 113.)
CHAPTER 4
Hemostasis, Surgical Bleeding, and Transfusion
16. Which of the following facts about transfusion and crossmatching is FALSE? A. Universal donor type O-negative red blood cells and
type AB plasma may be transfused to all recipients. B. Platelets also require crossmatching. C. The administration of Rh-positive red blood cells is
acceptable if Rh-negative red blood cells blood is not
available. D. Crossmatched whole blood may be ideal therapy for
resuscitation of trauma patients.
Answer: C
Platelets do not require crossmatching. In emergency situ­ations, universal donor type O-negative red blood cells and type AB plasma may be transfused to all recipients. Due to a shortage of type AB plasma, low anti-B titer type A plasma has become widely adopted for emergency (uncrossmatched) transfusion. In the United States, 85% of individuals are type A or type O, making type A plasma compatible with the vast majority of potential recipients. Uncrossmatched plasma is routinely transfused as part of platelet transfusions, with major transfusion reactions reported rarely, and type AB plasma currently carries a higher risk of TRALI com­pared to other plasma types. Many centers have transitioned to low-titer type A plasma for emergency transfusions, with no increase in adverse events. O negative and type-specific red blood cells are equally safe for emergency transfusion. In patients known to have clinically significant cold aggluti­nins, blood should be administered through a blood warmer. If these antibodies are present in high titer, hypothermia is contraindicated. Whole blood as an ideal therapy for acute traumatic hemorrhagic shock has increased in the last several years with multiple reports of successful use in military and civilian trauma patients. However, there is still limited access in most civilian centers. (Schwartz 11th ed., p. 115.)
17. Following recent abdominal surgery, your patient is admitted to the ICU with septic shock. Below what level of hemoglobin would a blood transfusion be indicated? A. <12 g/dL B. <10 g/dL C. <8 g/dL D. <7 g/dL
Answer: D
A 1988 National Institutes of Health Consensus Report challenged the dictum that a hemoglobin value of less than 10 g/dL or a hematocrit level <30% indicates a need for preoperative red blood cell transfusion. This was verified in a prospective randomized controlled trial in critically ill patients that compared a restrictive transfusion threshold to a more liberal strategy and demonstrated that maintaining
26
https://t.me/medicina_free
CHAPTER 4
Hemostasis, Surgical Bleeding, and Transfusion
18. Which of the following is not part of damage control resuscitation (DCR)? A. Permissive hypotension B. Resuscitating with large volumes of crystalloid to
limit RBC transfusion
C. Immediate release and administration of a predefined
ration of blood products to mimic whole blood
D. Use of hemostatic adjuncts
hemoglobin levels between 7 and 9 g/dL had no adverse effect on mortality. In fact, patients with APACHE II scores of ≤20 or patients age <55 years actually had a lower mortal­ity. SCCM/EAST and AABB guidelines recommend taking into account patient-specific characteristics and the overall clinical context when considering RBC transfusions in non­acutely hemorrhaging patients. Patients with symptomatic anemia should be transfused 1 RBC unit at a time, and iso­lated asymptomatic anemia in and of itself is rarely an indica­tion for RBC transfusion. (Schwartz 11th ed., p. 117.)
Answer: B
Prior to DCR, resuscitation guidelines advocated volume replacement with crystalloid, followed by packed red blood cell and only later plasma or platelets. This conventional massive transfusion practice was based on a several small uncontrolled retrospective studies that used blood products containing increased amounts of plasma, which are no longer available. Because of the known early coagulopathy of trauma, the cur­rent approach to managing the exsanguinating patient involves early implementation of DCR. Although most of the attention to hemorrhagic shock resuscitation has centered on higher ratios of plasma and platelets, DCR is composed of four basic components: permissive hypotension, minimizing crystalloid­based resuscitation, the immediate release and administration of predefined balanced blood products (red blood cells, plasma, and platelets) in ratios similar to those of whole blood, and the use of hemostatic adjuncts. The Pragmatic Randomized Opti­mal Platelet and Plasma Ratios (PROPPR) trial randomized 680 bleeding trauma patients across 12 highest-level trauma centers to resuscitation with 1:1:1 versus 1:1:2 plasma to plate­lets to RBCs. Although there was no significant difference in mortality at 24 hours (13% vs 17%) or 30 days (22% vs 26%), the 1:1:1 group had significantly decreased mortality due to hemorrhage at 24 hours (9% vs 15%) and more patients achiev­ing hemostasis (86% vs 78%). (Schwartz 11th ed., p. 117.)
19. In patients with significant blood loss, which of the fol­lowing is incorrect? A. Resuscitation with whole blood B. Resuscitation with packed red blood cells, platelet,
and FFP in a 1:1:1 ratio
C. Packed red blood cells with transfusion of FFP and
platelets as needed (when the measured INR > 2 and PLT# is <75,000)
D. Resuscitation with crystalloid and artificial colloid
to avoid transfusion reactions until hemorrhage is controlled.
20. Less than 0.5% of transfusions result in a serious transfusion-related complication. Which of the follow­ing is the leading cause of transfusion-related deaths? A. Transfusion-related acute lung injury (TRALI) B. ABO hemolytic transfusion reactions C. Bacterial contamination of platelets D. Iatrogenic hepatitis C: infection
Answer: C
In the Pragmatic Randomized Optimal Platelet and Plasma Ratios (PROPPR) trial patients were resuscitated with packed red blood cells, platelets, and plasma in various ratios. In this trial, the 1:1:1 group had significantly decreased mor­tality due to hemorrhage at 24 hours (9% vs 15%) and more patients achieving hemostasis (86% vs 78%). Whole blood transfusion appears to have similar outcome, as whole blood contains plasma and platelets in a similar ratio. Waiting for INR and platelet count appears to delay achieving hemostasis. (Schwartz 11th ed., p. 119.)
Answer: A
Transfusion-related complications are primarily related to blood-induced proinflammatory responses (Table 4-9). Transfusion-related 149a events are estimated to occur in approximately 10% of all transfusions, but <0.5% are serious in nature. Transfusion-related deaths, although exceedingly rare, do occur and are related primarily to transfusion-related acute lung injury (TRALI), ABO hemolytic transfusion reac­tions, and bacterial contamination of platelets. (Schwartz 11th ed., p. 121.)
27
https://t.me/medicina_free
21. TRALI does not include: A. Transfusion-related circulatory overload (TACO). B. Noncardiogenic pulmonary edema. C. Fever and rigors. D. Bilateral pulmonary infiltrates.
Answer: A
The syndrome of TRALI is defined as noncardiogenic pul­monary edema related to transfusion. It can occur with the administration of any plasma-containing blood product. Symptoms are similar to circulatory overload with dyspnea and associated hypoxemia. However, TRALI is characterized as noncardiogenic and is often accompanied by fever, rigors, and bilateral pulmonary infiltrates on chest X-ray. It most commonly occurs within 1 to 2 hours after the onset of trans­fusion but virtually always before 6 hours. Toy et al reported a decrease in the incidence of TRALI with the reduction of transfusion of plasma from female donors, due to a combina­tion of reduced transfusion of strong cognate HLA class II antibodies and HNA antibodies in patients with risk factors for acute lung injury. TRALI now occurs <1 in 10,000 units transfused and is usually self-limited with supportive therapy. Treatment of TRALI entails discontinuation of any transfu­sion, notification of the transfusion service, and pulmonary support, which may vary from supplemental oxygen to mechanical ventilation.
Respiratory compromise may also be associated with TACO, which is an avoidable complication. It can occur with rapid infusion of blood, plasma expanders, and crystalloids, particularly in older patients with underlying heart disease. (Schwartz 11th ed., p. 121.)
CHAPTER 4
Hemostasis, Surgical Bleeding, and Transfusion
22. Diseases that are not generally transmitted by blood transfusion include: A. Malaria, Chagas’ disease. B. CMV, hepatitis C, and HIV. C. Zika and West Nile Virus. D. All of the above.
23. What are the uses of thromboelastography (TEG)? A. Predicting the need for lifesaving interventions after
resuscitation for trauma
B. Predicting 24-hour and 30-day mortality following
trauma
C. Predicting early transfusion of RBC, plasma, platelet,
and cryoprecipitate
D. All of the above
Answer: A
Malaria, Chagas’ disease, brucellosis, and, very rarely, syphilis are among the diseases that have been transmitted by transfu­sion. Transmission of hepatitis C and HIV-1 has been dra­matically minimized by the introduction of better antibody and nucleic acid screening for these pathogens. The residual risk among allogeneic donations is now estimated to be less than 1 per 1,000,000 donations. Recent concerns about the rare transmission of these and other pathogens, such as West Nile virus, are being addressed by current trials of “pathogen inactivation systems” that reduce infectious levels of all viruses and bacteria known to be transmittable by transfusion. Recently, there is heightened concern of transmission of Zika virus by blood product transfusion. Studies in endemic areas have shown rates of Zika infection detected in donor blood as high as 2.8%. Although no such cases have been reported in the United States, transmission of Zika virus via platelet prod­ucts have been reported in Brazil. (Schwartz 11th ed., p. 123.)
Answer: D
Recent trauma data has shown TEG to be useful in predict­ing early transfusion of red blood cells, plasma, platelets, and cryoprecipitate. TEG can also predict the need for lifesaving interventions shortly after arrival, 24-hour and 30-day mor­tality, and can be used to guide administration of Tranexamic Acid (TXA) to injured patients with hyperfibrinolysis. Lastly, some centers have demonstrated that the graphic display options allow for more rapid return of results and may be less expensive than standard coagulation panels. Given the strong association of viscoelastic tests with clinical outcomes, some centers now use TEG rather than conventional coagulation tests to evaluate injured patients in the emergency depart­ment. (Schwartz 11th ed., p. 124.)