Добавил:
kiopkiopkiop18@yandex.ru t.me/Prokururor I Вовсе не секретарь, но почту проверяю Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Ординатура / Хирургия / Библиотека им академика М.И. Перельмана / Книга_891_Библиотеки_им_академика_М_И_Перельмана

.pdf
Скачиваний:
0
Добавлен:
31.08.2026
Размер:
33 Мб
Скачать
78
https://t.me/medicina_free
13. Steroids impair wound healing by:
CHAPTER 9
A. Decreasing angiogenesis and macrophage migration. B. Decreasing platelet plug integrity. C. Increasing release of lysosomal enzymes. D. Increasing fibrinolysis.
Wound Healing
14. Which of the following does not significantly impair would healing? A. Low-oxygen tension B. Hypoperfusion C. Arterial insufficiency D. Mild to moderate anemia
Answer: A
The major effect of steroids is to inhibit the inflammatory phase of wound healing (angiogenesis, neutrophil and macro­phage migration, and fibroblast proliferation) and the release of lysosomal enzymes. The stronger the anti-inflammatory effect of the steroid compound used, the greater the inhibi­tory effect on wound healing. Steroids used after the first 3 to 4 days postinjury do not affect wound healing as severely as when they are used in the immediate postoperative period. Therefore if possible, their use should be delayed or, alterna­tively, forms with lesser anti-inflammatory effects should be administered.
In addition to their effect on collagen synthesis, steroids also inhibit epithelialization and contraction and contrib­ute to increased rates of wound infection, regardless of the time of administration. Steroid-delayed healing of cutaneous wounds can be stimulated to epithelialize by topical appli­cation of vitamin A. Collagen synthesis of steroid-treated wounds also can be stimulated by vitamin A. (See Schwartz 11th ed., p. 283.)
Answer: D
Low-oxygen tension has a profoundly deleterious effect on all aspects of wound healing. Fibroplasia, although stimu­lated initially by the hypoxic wound environment, is signifi­cantly impaired by local hypoxia. Optimal collagen synthesis requires oxygen as a cofactor, particularly for the hydroxyl­ation steps. Increasing subcutaneous oxygen tension levels by increasing the fraction of inspired oxygen (Fio2) of inspired air for brief periods during and immediately following sur­gery results in enhanced collagen deposition and in decreased rates of wound infection after elective surgery.
Major factors affecting local oxygen delivery include hypo­perfusion either for systemic reasons (low volume or cardiac failure) or due to local causes (arterial insufficiency, local vasoconstriction, or excessive tension on tissues). The level of vasoconstriction of the subcutaneous capillary bed is exqui­sitely responsive to fluid status, temperature, and hyperactive sympathetic tone as is often induced by postoperative pain. Correction of these factors can have a remarkable influence on wound outcome, particularly on decreasing wound infection rates. Mild to moderate normovolemic anemia does not appear to adversely affect wound oxygen tension and collagen synthe­sis. However, profound anemia with 15% less hematocrit can interfere with wound healing. (See Schwartz 11th ed., p. 283.)
15. How does diabetes mellitus impair wound healing? A. Local hypoxemia, reduced angiogenesis, and inflam-
mation due to vascular disease
B. Glycosylation of proteoglycans and collagen in
wound bed due to hyperglycemia
C. Decreased collagen accretion noted in patients with
type II diabetes mellitus
D. Increased bacterial load due to hyperglycemia
Answer: A
Uncontrolled diabetes results in reduced inflammation, angiogenesis, and collagen synthesis. Additionally, the large and small vessel disease that is the hallmark of advanced dia­betes contributes to local hypoxemia. Defects in granulocyte function, capillary ingrowth, and fibroblast proliferation all have been described in diabetes. Obesity, insulin resistance, hyperglycemia, and diabetic renal failure contribute signifi­cantly and independently to the impaired wound healing observed in diabetics. (See Schwartz 11th ed., p. 284.)
79
https://t.me/medicina_free
16. Nutrition is important in recovery from trauma or sur­gical injury. Which of the following is not TRUE about nutrition in wound healing? A. Adequate protein and calorie intake is needed for
wound healing.
B. Brief periods of starvation, or absence of nutrient
intake has no impact on wound healing.
C. Arginine supplementation is associated with
improved outcome.
D. Brief nutritional interventions can correct collagen
deposition deficits seen in malnutrition and postop­erative starvation.
Answer: B
Malnutrition correlates clinically with enhanced rates of wound complications and increased wound failure following diverse surgical procedures. This reflects impaired healing response as well as reduced cell-mediated immunity, phago­cytosis, and intracellular killing of bacteria by macrophages and neutrophils during protein-calorie malnutrition.
First, the degree of nutritional impairment need not be long-standing in humans, as opposed to the experimental situation. Thus, patients with brief preoperative illnesses or reduced nutrient intake in the period immediately preced­ing the injury or operative intervention will demonstrate impaired fibroplasias. Second, brief and not necessarily intensive nutritional intervention, either via the parenteral or enteral route, can reverse or prevent the decreased collagen deposition noted with malnutrition or with postoperative starvation.
The possible role of single amino acids in enhanced wound healing has been studied for the last several decades. Arginine appears most active in terms of enhancing wound fibropla­sia. Arginine deficiency results in decreased wound-breaking strength and wound-collagen accumulation in chow-fed rats. Rats that are given 1% arginine HCl supplementation, and therefore are not arginine-deficient, have enhanced wound­breaking strength and collagen synthesis when compared to chow-fed controls. Studies have been carried out in healthy human volunteers to examine the effect of arginine supple­mentation on collagen accumulation. Young, healthy, human volunteers (age 25–35 years) were found to have significantly increased wound-collagen deposition following oral supple­mentation with either 30 g of arginine aspartate (17 g of free arginine) or 30 g of arginine Hall (24.8 g of free arginine) daily for 14 days. (See Schwartz 11th ed., p. 284.)
CHAPTER 9
Wound Healing
17. Vitamins most closely involved with wound healing are: A. Vitamin C only. B. Vitamin C and vitamin D. C. Vitamin C and vitamin E. D. Vitamin C and vitamin A.
Answer: D
The vitamins most closely involved with wound healing are vitamin C and vitamin A. Scurvy or vitamin C deficiency leads to a defect in wound healing, particularly via a failure in collagen synthesis and cross-linking. Biochemically, vita­min C is required for the conversion of proline and lysine to hydroxyproline and hydroxylysine, respectively. Vitamin C deficiency has also been associated with an increased inci­dence of wound infection, and if wound infection does occur, it tends to be more severe. These effects are believed to be due to an associated impairment in neutrophil function, decreased complement activity, and decreased walling-off of bacteria secondary to insufficient collagen deposition. The recommended dietary allowance is 60 mg daily. This provides a considerable safety margin for most healthy nonsmokers. In severely injured or extensively burned patients, this require­ment may increase to as high as 2 g daily. There is no evidence that excess vitamin C is toxic; however, there is no evidence that supratherapeutic doses of vitamin C are of any benefit.
Vitamin A deficiency impairs wound healing, while sup­plemental vitamin A benefits wound healing in nondeficient humans and animals. Vitamin A increases the inflammatory response in wound healing, probably by increasing the lability of lysosomal membranes. There is an increased influx of mac­rophages, with an increase in their activation and increased
80
https://t.me/medicina_free
CHAPTER 9
Wound Healing
18. The most dangerous deep infection is necrotizing fasci­itis: Which of the following is NOT TRUE about necro­tizing fasciitis? A. Skin demonstrated hemorrhagic bullae and/or frank
necrosis.
B. Fascial necrosis is wider and more extensive than the
skin involvement.
C. Most commonly this is due to Clostridia perfringens
and other related species.
D. Removal of all necrotic material is essential for infec-
tion control.
collagen synthesis. Vitamin A directly increases collagen production and epidermal growth factor receptors when it is added in vitro to cultured fibroblasts. As mentioned before, supplemental vitamin A can reverse the inhibitory effects of corticosteroids on wound healing. Vitamin A also can restore wound healing that has been impaired by diabetes, tumor formation, cyclophosphamide, and radiation. (See Schwartz 11th ed., p. 285.)
Answer: C
The most dangerous of the deep infections is necrotizing fas­ciitis. It results in high mortality, particularly in the elderly. This is an invasive process that involves the fascia and leads to secondary skin necrosis. Pathophysiologically, it is a sep­tic thrombosis of the vessels between the skin and the deep layers. The skin demonstrates hemorrhagic bullae and sub­sequent frank necrosis, with surrounding areas of inflamma­tion and edema. The fascial necrosis is usually wider than the skin involvement or than the surgeon estimates on clinical grounds. The patient is toxic and has high fever, tachycar­dia, and marked hypovolemia, which if uncorrected, pro­gresses to cardiovascular collapse. Bacteriologically, this is a mixed infection, and samples should be obtained for Gram stain smears and cultures to aid in diagnosis and treatment. As soon as bacteriologic studies have been obtained, high­dose penicillin treatment needs to be started (20–40 million U/d intravenously) due to concern over the presence of C. perfringens and other related species; broad-spectrum anti­biotics should be added and the regimen modified based on culture results. Cardiovascular resuscitation with electrolyte solutions, blood, and/or plasma is carried out as expeditiously as possible prior to induction of anesthesia. The aim of surgi­cal treatment is thorough removal of all necrosed skin and fascia. (See Schwartz 11th ed., p. 288.)
19. Signs of malignant transformation in a chronic wound include: A. Persistent granulation tissue with bleeding. B. Overturned wound edges. C. Nonhealing after 2 weeks of therapy. D. Distal edema.
20. What is the difference between hypertrophic scars (HTS) and keloids? A. Keloids are an overabundance of fibroplasia as a
result of healing, hypertrophic scars are a failure of collagen remodeling.
B. HTS often regress over time, whereas keloids rarely
regress.
C. HTS are more common in darker-pigmented
ethnicities.
D. HTS extend beyond the border of the original wound.
Answer: B
Malignant transformation of chronic ulcers can occur in any long-standing wound (Marjolin’s ulcer). Any wound that does not heal for a prolonged period of time is prone to malignant transformation. Malignant wounds are differ­entiated clinically from nonmalignant wounds by the pres­ence of overturned wound edges. In patients with suspected malignant transformations, biopsy of the wound edges must be performed to rule out malignancy. Cancers arising de novo in chronic wounds include both squamous and basal cell car­cinomas. (See Schwartz 11th ed., p. 289.)
Answer: B
HTS and keloids represent an overabundance of fibroplasia in the dermal healing process. HTS rise above the skin level but stay within the confines of the original wound and often regress over time. Keloids rise above the skin level as well, but extend beyond the border of the original wound and rarely regress spontaneously (Fig. 9-2). Both HTS and keloids occur after trauma to the skin, and may be tender, pruritic, and cause a burning sensation. Keloids are 15 times more com­mon in darker-pigmented ethnicities, with individuals of
81
https://t.me/medicina_free
African, Spanish, and Asian ethnicities being especially sus­ceptible. Men and women are equally affected. Genetically, the predilection to keloid formation appears to be autosomal dominant with incomplete penetration and variable expres­sion. (See Schwartz 11th ed., p. 292.)
CHAPTER 9
Wound Healing
FIG. 9-2. Recurrent keloid on the neck of
a 17-year-old patient that had been revised several times. (Reproduced with permission from
Cohen IK, Diegelmann RF, Lindblad WJ: Wound Healing: Biochemical and Clinical Aspects. Philadelphia, PA: WB Saunders/ Elsevier; 1992.)
This page intentionally left blank
https://t.me/medicina_free
CHAPTER 10
https://t.me/medicina_free
Oncology
1. Which of the following is not a hallmark of cancer? A. Ability to invade and metastasize B. Ability to evade apoptosis C. Ability to evade autophagy D. Ability to evade immune destruction
2. Characteristics of tumorigenic transformation of cells include which of the following? A. Enhanced adherence to other cells B. Halt in proliferation after monolayer confluence C. Acquisition of chemoresistance D. Immortalization
3. The cell cycle includes all of the following phases EXCEPT: A. S phase B. G1 phase C. G2 phase D. G3 phase.
Answer: C
There are six essential alterations in cell physiology that dic­tate malignant growth: self-sufficiency of growth signals, insensitivity to growth-inhibitory signals, evasion of apop­tosis (programmed cell death), potential for limitless repli­cation, angiogenesis, and invasion and metastasis. Recently, two additional hallmarks have emerged—reprogramming of energy metabolism and evading immune destruction. (See Schwartz 11th ed., p. 310.)
Answer: D
Abnormally proliferating transformed cells outgrow normal cells in the culture dish (ie, in vitro) and commonly display several abnormal characteristics. These include loss of contact inhibition (ie, cells continue to proliferate after a confluent monolayer is formed); an altered appearance and poor adher­ence to other cells or to the substratum; loss of anchorage dependence for growth; immortalization; and gain of tumori­genicity (ie, the ability to give rise to tumors when injected into an appropriate host). (See Schwartz 11th ed., p. 310.)
Answer: D
The cell cycle is divided into four phases. During the syn­thetic or S phase, the cell generates a single copy of its genetic material, whereas in the mitotic or M phase, the cellular com­ponents are partitioned between two daughter cells. The G1 and G2 phases represent gap phases during which the cells prepare themselves for completion of the S and M phases, respectively. When cells cease proliferation, they exit the cell cycle and enter the quiescent state referred to as G0. (See Schwartz 11th ed., pp. 311–312.)
4. All of the following factors are suggestive of a hereditary cancer EXCEPT: A. Tumor development at a younger than typical age. B. Presence of bilateral disease. C. Association with paraneoplastic syndromes. D. Presence of multiple primary malignancies.
Answer: C
The following factors may suggest the presence of a heredi­tary cancer: tumor development at a much younger age than usual, presence of bilateral disease, presence of multiple primary malignancies, presentation of a cancer in the less affected sex (eg, male breast cancer), clustering of the same cancer type in relatives, and occurrence of cancer in asso­ciation with other conditions such as mental retardation or pathognomonic skin lesions. (See Schwartz 11th ed., p. 320.)
83
84
https://t.me/medicina_free
5. Anticancer chemotherapy agents include all of the
CHAPTER 10
following EXCEPT: A. Alkylating agents. B. Antitumor antibiotics. C. Prometabolites. D. Plant alkaloids.
6. Approved strategies for cancer chemoprevention include
Oncology
all of the following EXCEPT: A. Neurontin for malignant peripheral nerve sheath
tumor. B. Tamoxifen for breast cancer. C. Celecoxib for FAP syndrome. D. 13-cis-retinoic acid for oral leukoplakia.
7. Which of the following statements is TRUE of apoptosis in cancer cells? A. Beclin 1 is an important apoptosis regulatory gene. B. Chloroquin is an important inhibitor of apoptosis. C. Anti-caspases are a family of genes involved in regu-
lation of apoptosis.
D. DNA laddering is a typical characteristic observed
with apoptosis.
Answer: C
(See Schwartz 11th ed., p. 340.)
Answer: A
(See Schwartz 11th ed., p. 348.)
Answer: D
Apoptosis is a genetically regulated program to dispose of cells. Cancer cells must avoid apoptosis if tumors are to arise. Late in apoptosis, there are characteristic changes in nuclear morphology, such as chromatin condensation, nuclear frag­mentation, and DNA laddering. The apoptosis effectors are a family of proteases called caspases. The Beclin 1 gene is an important gene for autophagy. Chloroquine is an antimalarial drug that acts as an autophagic inhibitor. (See Schwartz 11th ed., pp. 314–315.)
8. Components of cancer invasion include which of the following? A. In situ cancers involve cells which have breached the
basement membrane.
B. Integrins regulate cell adhesion to the extracellular
matrix.
C. Matrix metalloproteinases (MMPs) enhance the
structural integrity of the extracellular matrix.
D. Vascular endothelial growth factor (VEGF) induces
metastases exclusively through vascular channels.
9. Which of the following statements is TRUE of metastasis? A. If a cell can detach from a primary tumor and invade
the lymphovascular system, it has a high likelihood of successfully implanting in a distant site.
B. Late development of metastasis as long as 20 years
after primary tumor curative treatment is a common occurrence.
C. Tumor dormancy may be due to the host losing
immunologic control of subclinical disease.
D. The “seed and soil” conception of metastasis is
explained by organ-specific patterns of blood flow determinants.
Answer: B
A feature of malignant cells is their ability to invade the sur­rounding normal tissue. Tumors in which the malignant cells appear to lie exclusively above the basement membrane are referred to as in situ cancer. Integrins are a family of glyco­proteins that regulate cell adhesion and also relay molecular signals regarding the cellular environment that influence shape, survival, proliferation, gene transcription, and migra­tion. MMPs comprise a family of metal-dependent endo­peptidases. Upon activation, MMPs degrade a variety of ECM components. VEGF has various functions, including increasing vascular permeability, inducing endothelial cell proliferation and tube formation, and inducing endothelial cell synthesis of proteolytic enzymes. The proliferation of new lymphatic vessels, lymph angiogenesis, is also thought to be controlled by the VEGF family. (See Schwartz 11th ed., pp. 315–316.)
Answer: C
Metastases arise due to the spread of cancer cells from the primary site and the formation of new tumors in distance locations. Overall, metastasis is an inefficient process; only a small subset of cancer cells is able to initiate micrometastases, and an even smaller portion goes on to grow into macrome­tastases. Recurrences are rare after 20 years; however, cancer recurrences have been reported decades after the original tumor episode. This phenomenon is referred to as dormancy. An explanation for preferential metastasis is what is referred to as the “seed and soil” theory, the dependence of the seed (the cancer cell) on the soil (the secondary site). According to this theory, once cells have reached a secondary organ, their growth efficiency in that organ is based on the compatibility of the cancer cell’s biology with its new microenvironment. (See Schwartz 11th ed., pp. 316–317.)
85
https://t.me/medicina_free
10. Which of the following is TRUE regarding biomarkers? A. Prognostic biomarkers predict response to specific
treatments.
B. Predictive biomarkers predict likelihood of survival
for specific tumors.
C. Results of multigene assays can be linked together to
provide optimal survival predictability.
D. Circulating free DNA is more informative as solid
tumor biomarkers than circulating free proteins.
11. Surgical resection of distant metastatic disease for tumor control is enhanced by all of the following EXCEPT: A. Pre-resection tumor shrinkage using chemotherapy. B. Long interval between primary tumor treatment and
subsequent development of metastasis. C. Tumor type. D. Open versus minimally invasive surgical approaches.
Answer: C
Tumor markers are substances that can be detected in higher than normal amounts in the serum, urine, or tissues of patients with certain types of cancer. The term “prognostic marker” generally is used to describe molecular markers that predict disease-free survival, disease-specific survival, and overall survival, whereas the term “predictive marker” often is used in the context of predicting response to certain therapies. Multi­gene profiles to predict prognosis are in validation phase for many solid tumor types. (See Schwartz 11th ed., pp. 334–335.)
Answer: D
The treatment of a patient with distant metastases depends on the number and sites of metastases, the cancer type, the rate of tumor growth, the previous treatments delivered and the responses to these treatments, and the patient’s age, physi­cian condition, and desires. Patient selection is the key to the success of surgical therapy for distance metastases. The cancer type is a major determinant in surgical decision-making. The growth rate of the tumor also plays an important role. Patients with longer disease-free intervals have a higher survival rate after surgical metastasectomy than those with a short disease­free interval. In curative surgery for distance metastases, as with surgery for primary tumors, the goal is to resect the metastases with negative margins, whether or not open or MIS approaches are used. (See Schwartz 11th ed., p. 339.)
CHAPTER 10
Oncology
12. Which of the following is established as an improvement in cancer management? A. Use of immunotherapy as initial therapy in some
types of lung cancer B. Replacement of biopsy with serum biomarkers C. Elimination of radical surgery approaches D. Use of molecular radiotherapy sensitizers
Answer: A
The current trend in surgery is toward more conservative resections. With earlier identification of tumors, more con­servative operations may be possible. The goal, however, is always to remove the tumor en bloc with wide negative mar­gins. With the advent of effective immune-based therapies, it is likely that patients may be given treatments that can spe­cifically target the alterations driving tumor growth in com­bination with drugs that can enhance the anticancer immune response, as is now standard of care for several; tumors, includ­ing some types of lung carcinoma. (See Schwartz 11th ed., pp. 349–350.)
This page intentionally left blank
https://t.me/medicina_free
CHAPTER 11
https://t.me/medicina_free
Transplantation
1. Which of the following definitions is FALSE? A. Transplantation is the process of transferring only
intact organs from one person to another.
B. Orthotopic transplanted organs are implanted in the
same place as the native organ.
C. Heterotopic transplanted organs in a different place,
so that the native organs do not need to be removed.
D. Allotransplant means transplant of cells or organs
from one person to another.
Answer: A
Transplantation is the process of transferring an organ, tis­sue, or cell from one place to another. An organ transplant is a surgical procedure in which a failing organ is replaced by a functioning one. The organ is transplanted either orthotopi­cally (implanted in the same anatomic location in the recipi­ent as it was in the donor) or heterotopically (implanted in another anatomic location). Orthotopic transplants require the removal of the diseased organ (heart, lungs, liver, or intes­tine); in heterotopic transplants, the diseased organ is kept in place (kidney, pancreas).
According to the degree of immunologic similarity between the donor and recipient, transplants are divided into three main categories: (a) an autotransplant is the transfer of cells, tissue, or an organ from one part of the body to another part in the same person, so no immunosuppression is required; this type of transplant includes skin, artery or vein, bone, car­tilage, nerve, and islet cell transplants; (b) an allotransplant is the transfer of cells, tissue, or an organ from one person to another of the same species; with the exception of identi­cal twins, the immune system of the recipient recognizes the donated organ as a foreign body, so immunosuppression is required in order to avoid rejection; and (c) a xenotransplant is the transfer of cells, tissue, or an organ from one organism to another of a different species. (See Schwartz 11th ed., p. 356.)
2. In humans: A. Antigen encoding genes are located on chromosome 8. B. Major histocompatibility complex (MHC) system in
humans is called the human histocompatibility com­plex (HHC).
C. Class I antigens (HLA-A, HLA-B, HLA-C) are expressed
on all nucleated cells.
D. Class II antigens are expressed on all nucleated cells.
Answer: C
The main antigens responsible for this process are part of the MHC. In humans, these antigens make up the human leuko­cyte antigen (HLA) system. The antigen-encoding genes are located on chromosome 6. Two major classes of HLA anti­gens are recognized. They differ in their structure, function, and tissue distribution. Class I antigens (HLA-A, HLA-B, and HLA-C) are expressed by all nucleated cells. Class II anti­gens (HLA-DR, HLA-DP, and HLA-DQ) are expressed by antigen-presenting cells (APCs) such as B lymphocytes, den­dritic cells, macrophages, and other phagocytic cells. (See Schwartz 11th ed., p. 358.)
87