Добавил:
kiopkiopkiop18@yandex.ru t.me/Prokururor I Вовсе не секретарь, но почту проверяю Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Ординатура / Хирургия / Библиотека им академика М.И. Перельмана / Книга_891_Библиотеки_им_академика_М_И_Перельмана

.pdf
Скачиваний:
0
Добавлен:
31.08.2026
Размер:
33 Мб
Скачать
This page intentionally left blank
https://t.me/medicina_free
CHAPTER 15
https://t.me/medicina_free
Molecular and Genomic Surgery
1. The process that occurs during translational control of eukaryotic gene expression is: A. Protein degradation. B. RNA processing. C. Posttranslational control. D. Transcription.
2. In the transcription of prokaryotes, binding of RNA polymerase to the specific promoter region is achieved by: A. Sigma factors B. Operon C. Elongation factors D. Rho factors
Answer: A
See Schwartz 11th ed., Figure 15-4, p. 483.
Answer: A
Initiation of transcription in prokaryotes (bacteria) begins with the recognition of DNA sequences by RNA polymerase. First, the bacterial RNA polymerase catalyzes RNA synthesis through loose binding to any region in the double-stranded DNA and then through specific binding to the promoter region with the assistance of accessory proteins called σ fac­tors (sigma factors). A promoter region is the DNA region upstream of the transcription initiation site. RNA poly­merase binds tightly at the promoter sites and causes the double-stranded DNA structure to unwind. Consequently, few nucleotides can be base-paired with the DNA template to begin transcription. Once transcription begins, the σ factor is released. The growing RNA chain may begin to peel off as the chain elongates. This occurs in such a way that there are always about 10 to 12 nucleotides of the growing RNA chains that are base-paired with the DNA template. (See Schwartz 11th ed., Figure 15-4, p. 483.)
3. All of the following transcription mechanisms occur in eukaryotes EXCEPT: A. Chromatin structure changes to allow DNA to be
accessible to the polymerase. B. Three separate RNA polymerases are involved. C. Proteins or initiation factors are not required. D. Often packaged with histone and nonhistone pro-
teins into chromatins.
Answer: C
The unique features of eukaryotic transcription are as follows: (a) Three separate RNA polymerases are involved in eukary­otes: RNA polymerase I transcribes the precursor of 5.8S, 18S, and 28S rRNAs; RNA polymerase II synthesizes the precur­sors of mRNA as well as microRNA; and RNA polymerase III makes tRNAs and 5S rRNAs. (b) In eukaryotes, the initial transcript is often the precursor to final mRNAs, tRNAs, and rRNAs. The precursor is then modified and/or processed into its final functional form. RNA splicing is one type of process­ing to remove the noncoding introns (the region between coding exons) on an mRNA. (c) In contrast to bacterial DNA, eukaryotic DNA often is packaged with histone and nonhis­tone proteins into chromatins. Transcription will only occur when the chromatin structure changes in such a way that
119
120
https://t.me/medicina_free
CHAPTER 15
4. Which of the following statements is incorrect?
Molecular and Genomic Surgery
A. A codon is a triplet of three bases that codes for a
single amino acid. B. More than one triplet codes for the same amino acid. C. Codons are mRNA sequentially recognized by tRNA
adaptor proteins. D. Protein synthesis proceeds in the carboxy-to-amino-
terminus direction.
DNA is accessible to the polymerase. (d) RNA is made in the nucleus and transported into cytoplasm, where transla­tion occurs. Therefore, unlike bacteria, eukaryotes undergo uncoupled transcription and translation. (See Schwartz 11th ed., Figure 15-4, p. 483.)
Answer: D
A codon, a triplet of three bases, codes for one amino acid. In this case, random combinations of the four bases form 4 × 4 × 4, or 64 codes. Because 64 codes are more than enough for 20 amino acids, most amino acids are coded by more than one codon. The start codon is AUG, which also corresponds to methionine; therefore, almost all proteins begin with this amino acid. The sequence of nucleotide triplets that follows the start codon signal is termed the reading frame. The codons on mRNA are sequentially recognized by tRNA adaptor pro­teins. Specific enzymes termed aminoacyl-tRNA synthetases link a specific amino acid to a specific tRNA. The translation of mRNA to protein requires the ribosomal complex to move stepwise along the mRNA until the initiator methionine sequence is identified. In concert with various protein initia­tor factors, the methionyl-tRNA is positioned on the mRNA and protein synthesis begins. Each new amino acid is added sequentially by the appropriate tRNA in conjunction with proteins called elongation factors. Protein synthesis proceeds in the amino-to-carboxy-terminus direction. (See Schwartz 11th ed., p. 484.)
5. The process of decoding information on mRNA to syn­thesize proteins is called: A. Transcription. B. Translation. C. Replication. D. Signaling.
DNA
Transcription
RNA
transcript
Transcriptional
control
Nuclear envelope
RNA
processing
Posttranscriptional
control
Nucleus
mRNA mRNA Protein
Cytoplasm
degradation
RNA
transport
Answer: B
DNA directs the synthesis of RNA; RNA in turn directs the synthesis of proteins. Proteins are variable-length polypep­tide polymers composed of various combinations of 20 dif­ferent amino acids and are the working molecules of the cell. The process of decoding information on mRNA to synthesize proteins is called translation (see Fig. 15-1). Translation takes place in ribosomes composed of rRNA and ribosomal pro­teins. (See Schwartz 11th ed., p. 483.)
mRNA
turnover
RNA
Translation
Translational
control
Protein
turnover
Protein
degradation
Posttranslational
modification
Posttranslational
control
Active
protein
FIG. 15-1. Four major steps in the control of eukaryotic gene expression. Transcriptional and posttranscriptional control determine the level
of messenger RNA (mRNA) that is available to make a protein, while translational and posttranslational control determine the final outcome of functional proteins. Note that posttranscriptional and posttranslational controls consist of several steps.
121
B/CDK1
https://t.me/medicina_free
6. The human genome contains approximately: A. 35,000 to 40,000 genes. B. 20,000 to 25,000 genes. C. 25,000 to 30,000 genes. D. 30,000 to 35,000 genes.
7. If chronic kidney disease (CKD) is to a cell as an engine is to a car, then cyclins and cyclin-dependent kinase inhibitors.(CKI) are: A. The key and ignition, respectively. B. The gas pedal and brakes, respectively. C. The distributor and the spark plug, respectively. D. The windows and the tires, respectively.
Answer: C
The human genome has an estimated 25,000 to 30,000 genes, and overall it is 99.9% identical in all people. Approximately 3 million locations where single-base DNA differences exist have been identified and termed single nucleotide polymorphisms. Single nucleotide polymorphisms may be critical determinants of human variation in disease susceptibility and responses to environmental factors. (See Schwartz 11th ed., p. 485.)
Answer: B
The cell cycle is connected with signal transduction pathways as well as gene expression. Although the S and M phases rarely are subjected to changes imposed by extracellular signals, the G1 and G2 phases are the primary periods when cells decide whether to move on to the next phase. During the G1 phase, cells receive green- or red-light signals, S phase entry or G1 arrest, respectively. Growing cells proliferate only when sup­plied with appropriate mitogenic growth factors. Cells become committed to entry of the cell cycle only toward the end of G1. Mitogenic signals stimulate the activity of early G1 CDKs (eg, cyclin D/CDK4) that inhibit the activity of pRb protein and activate the transcription factor called E2F to induce the expression of batteries of genes essential for G1-S progression. Meanwhile, cells also receive antiproliferative signals such as those from tumor suppressors. These antiproliferative signals also act in the G1 phase to stop cells’ progress into the S phase by inducing CKI production. For example, when DNA is dam­aged, cells will repair the damage before entering the S phase. Therefore, G1 contains one of the most important checkpoints for cell cycle progression. If the analogy is made that CDK is to a cell as an engine is to a car, then cyclins and CKI are the gas pedal and brake, respectively. Accelerated proliferation or improper cell cycle progression with damaged DNA would be disastrous. Genetic gain-of-function mutations in oncogenes (that often promote expression or activity of the cyclin/CDK complex) or loss-of-function mutations in tumor suppres­sor (that stimulate production of CKI) are causal factors for malignant transformation. (See Schwartz 11th ed., p. 486.)
CHAPTER 15
Molecular and Genomic Surgery
8. The cell cycle period during which DNA is replicated is: A. S. B. G1. C. M. D. G2.
FIG. 15-2. The cell cycle and its control system. M is the mitosis
phase, when the nucleus and the cytoplasm divide; S is the phase when DNA is duplicated; G1 is the gap between M and S; G2 is the gap between S and M. A complex of cyclin and cyclin-dependent kinase (CDK) controls specific events of each phase. Without cyclin, CDK is inactive. Different cyclin/CDK complexes are shown around the cell cycle. A, B, D, and E stand for cyclin A, cyclin B, cyclin D, and cyclin E, respectively.
Answer : A
See Figure 15-2: The cell cycle and its control system. M is the mitosis phase, when the nucleus and the cytoplasm divide; S is the phase when DNA is duplicated; G1 is the gap between
Mitosis
M
G
2
G
1
A/CDK1
S
DNA replication
A/CDK2
E/CDK2
D/CDK4
D/CDK6
122
Death signal
https://t.me/medicina_free
CHAPTER 15
9. In cellular apoptosis, the release of cytochrome c acti-
Molecular and Genomic Surgery
vates the: A. FAS receptor. B. A membrane bound death receptor. C. Tumor necrosis factor (TNF) receptor. D. Caspase cascade.
Death
receptor
FIG. 15-3. A simplified view of the
apoptosis pathways. Extracellular death receptor pathways include the activation of Fas and tumor necrosis factor (TNF) receptors and consequent activation of the caspase pathway. Intracellular death pathway indicates the release of cytochrome c from mitochondria, which also triggers the activation of the caspase cascade. During apoptosis, cells undergo DNA fragmentation and nuclear and cell membrane breakdown and are eventually digested by other cells.
(e.g., TNF or Fas)
Death receptor signaling pathway
Activation of
caspase cascade
Normal target cell
M and S; G2 is the gap between S and M. A complex of cyclin and cyclin-dependent kinase (CDK) controls specific events of each phase. Without cyclin, CDK is inactive. Different cyclin/CDK complexes are shown around the cell cycle. A, B, D, and E stand for cyclin A, cyclin B, cyclin D, and cyclin E, respectively. (See Schwartz 11th ed., p. 486.)
Answer: D
See Figure 15-3. (See Schwartz 11th ed., Figure 15-8, p. 487.)
Plasma
membrane
Mitochondrion
Cytochrome c
release
Apoptotic target cell
Nucleus
10. All of the following are cell-surface receptors EXCEPT: A. Transmitter-gated ion channels. B. Seven-transmembrane-G-protein-coupled receptors. C. Enzyme-linked receptors. D. Adhesive receptors.
Answer: D
There are three major classes of cell-surface receptors: trans­mitter-gated ion channels, seven-transmembrane G-protein– coupled receptors (GPCRs), and enzyme-linked receptors. The superfamily of GPCRs is one of the largest families of proteins, representing over 800 genes of the human genome. Members of this superfamily share a characteristic seven­transmembrane configuration. The ligands for these receptors are diverse and include hormones, chemokines, neurotrans­mitters, proteinases, inflammatory mediators, and even sen­sory signals such as odorants and photons. Most GPCRs signal through heterotrimeric G proteins, which are guanine nucleotide regulatory complexes. Thus the receptor serves as the receiver, the G protein serves as the transducer, and the enzyme serves as the effector arm. Enzyme-linked recep­tors possess an extracellular ligand-recognition domain and a cytosolic domain that either has intrinsic enzymatic activity or directly links with an enzyme. Structurally, these receptors usually have only one transmembrane-spanning domain. Of at least five forms of enzyme-linked receptors classified by the nature of the enzyme activity to which they are coupled, the growth factor receptors such as tyrosine kinase receptor or serine/threonine kinase receptors mediate diverse cellular
123
https://t.me/medicina_free
11. Dysregulation of transforming growth factor-β (TGF-β) signaling is associated with all EXCEPT: A. Cancer. B. Inguinal hernias. C. Marfan syndrome. D. Thoracic aortic aneurysm.
events including cell growth, differentiation, metabolism, and survival/apoptosis. Dysregulation (particularly mutations) of these receptors is thought to underlie conditions of abnor­mal cellular proliferation in the context of cancer. The fol­lowing sections will further review two examples of growth factor signaling pathways and their connection with human diseases. (See Schwartz 11th ed., p. 488.)
Answer: B
Resistance to TGF-β’s anticancer action is one hallmark of human cancer cells. TGF-β receptors and SMADs are identi­fied as tumor suppressors. The TGF-β signaling circuit can be disrupted in a variety of ways and in different types of human tumors. Some lose TGF-β responsiveness through downregulation or mutations of their TGF-β receptors. The cytoplasmic SMAD4 protein, which transduces signals from ligand-activated TGF-β receptors to downstream targets, may be eliminated through mutation of its encoding gene. The locus encoding cell cycle inhibitor p15INK4B may be deleted. Alternatively, the immediate downstream target of its actions, cyclin dependent kinase 4 (CDK4), may become unresponsive to the inhibitory actions of p15INK4B because of mutations that block p15INK4B binding. The resulting cyclin D/CDK4 complexes constitutively inactivate tumor suppressor pRb by hyperphosphorylation. Finally, functional pRb, the end target of this pathway, may be lost through mutation of its gene. For example, in pancreatic and colorectal cancers, 100% of cells derived from these cancers carry genetic defects in the TGF-β signaling pathway. Therefore, the antiproliferative pathway converging onto pRb and the cell division cycle is, in one way or another, disrupted in a majority of human cancer cells. Besides cancer, dysregulation of TGF-β signaling also has been associ­ated with other human diseases such as Marfan syndrome and thoracic aortic aneurysm. (See Schwartz 11th ed., p. 489.)
CHAPTER 15
Molecular and Genomic Surgery
12. All of the following are true regarding type 2 diabetes EXCEPT: A. More than 90% of individuals have insulin resistance. B. Genetic mutation in the cell-surface insulin receptors
(InsR) cause the disease.
C. Majority of cases may result from defects in down-
stream-signaling components in the insulin-signal­ing pathway.
D. Phosphoryl group is added by the insulin receptor
substrate (IRS).
FIG. 15-4. Insulin-signaling pathway. Insulin is a
peptide growth factor that binds to and activates the heterotetrameric receptor complex (InsR). InsR possesses protein tyrosine kinase activity and is able to phosphorylate the downstream insulin receptor substrate (IRS). Phosphorylated IRS serves as a scaffold and controls the activation of multiple downstream pathways for gene expression, cell survival, and glucose metabolism. Inactivation of the insulin pathway can lead to type 2 diabetes.
Answer: D
See Figure 15-4. Insulin is a peptide growth factor that binds to and activates the heterotetrameric receptor complex (InsR). InsR possesses protein tyrosine kinase activity and is
Insulin
receptor
(InsR)
Adaptor
MAPK
cascade
Nucleus
Insulin
IRS
Lipid & glucose
metabolism
Plasma
membrane
PI3K
Cell
survival
Gene
expression
124
https://t.me/medicina_free
CHAPTER 15
13. Which of the following statements are TRUE?
Molecular and Genomic Surgery
A. In normal cells, oncogenes promote cell growth by
activating cell cycle progression.
B. In cancer cells, oncogenes promote cell growth by
activating cell cycle progression. C. Tumor suppressors enhance oncogene function. D. Oncogenes do not play an important role in main-
taining controlled state of cell growth.
14. All of the following are correct about human embryonic stem cells (hESCs) EXCEPT: A. They are derived from early preimplantation
embryos. B. They are derived from blastocysts. C. They can generate all differential germ layers. D. They are considered multipotent.
able to phosphorylate the downstream IRS. Phosphorylated IRS serves as a scaffold and controls the activation of multiple downstream pathways for gene expression, cell survival, and glucose metabolism. Inactivation of the insulin pathway can lead to type 2 diabetes. (See Schwartz 11th ed., Figure 15-10, p. 489.)
Answer: A
There are two classes of cancer genes in which alteration has been identified in human and animal cancer cells: oncogenes, with dominant gain-of-function mutations, and tumor sup­pressor genes, with recessive loss-of-function mutations. In normal cells, oncogenes promote cell growth by activating cell cycle progression, whereas tumor suppressors counteract oncogenes’ functions. Therefore, the balance between onco­genes and tumor suppressors maintains a well-controlled state of cell growth. (See Schwartz 11th ed., p. 490.)
Answer: D
hESCs are derived from early preimplantation embryos called blastocysts (5 days postfertilization) and are capable of generating all differentiated germ layers in the body by chi­mera assays or 2-D/3-D differentiation in a dish—ectoderm, mesoderm, and endoderm—and therefore are considered pluripotent. There are two pluripotent states associated with hESCs, one of which is the classic culture with basic fibroblast growth factor (bFGF) and knock out replacer (KSR), termed as “primed” pluripotent state. More recently, “naive” hESC culture methods have been introduced based on mouse stud­ies, by supplementing 2i inhibitors (MEK1 and GSK3β inhib­itors) into the medium in addition to bFGF. (See Schwartz 11th ed., p. 492.)
15. Gene expression detection method that provides infor­mation regarding mRNA size is: A. Polymerase chain reaction. B. Southern blot hybridization. C. Northern blot hybridization. D. Immunoblotting.
Answer: C
Northern blotting refers to the technique of size fractionation of RNA in a gel and the transferring of an RNA sample to a solid support (membrane) in such a manner that the relative positions of the RNA molecules are maintained. The resulting membrane then is hybridized with a labeled probe comple­mentary to the mRNA of interest. Signals generated from detection of the membrane can be used to determine the size and abundance of the target RNA. In principle, Northern blot hybridization is similar to Southern blot hybridization (and hence its name), with the exception that RNA, not DNA, is on the membrane. Although reverse-transcriptase PCR has been used in many applications, Northern analysis is the only method that provides information regarding mRNA size and has remained a standard method for detection and quanti­tation of mRNA. The process of Northern hybridization involves several steps, as does Southern hybridization, includ­ing electrophoresis of RNA samples in an agarose-formalde­hyde gel, transfer to a membrane support, and hybridization to a radioactively labeled DNA probe. Data from hybridiza­tion allow quantification of steady-state mRNA levels and, at the same time, provide information related to the presence, size, and integrity of discrete mRNA species. Thus, Northern blot analysis, also termed RNA gel blot analysis, commonly is used in molecular biology studies relating to gene expression. (See Schwartz 11th ed., p. 494.)
125
https://t.me/medicina_free
16. Which of the following drugs is an example of an immu­notherapy that targets an oncogene? A. Trastuzumab B. Methotrexate C. Adriamycin D. Gleevec
17. All of the following are TRUE regarding Bifunctional RNAi Technology EXCEPT: A. Field has worked to define oncogene and nononco-
gene addiction.
B. It advances the understanding of discrimination
between driver and passenger genes.
C. The field made strides in appreciation of complexity
of network interaction.
D. The knowledge in the field has been effectively and
reproducibly clinically translated.
Answer: A.
One of the most exciting applications of immunotherapy has come from the identification of certain tumor targets called antigens and the aiming of an antibody at these targets. This was first used as a means of localizing tumors in the body for diagnosis and was more recently used to attack cancer cells. Trastuzumab (Herceptin) is an example of such a drug. Trastuzumab is a monoclonal antibody that neutralizes the mitogenic activity of cell-surface growth factor receptor HER­2, which is overexpressed in approximately 25% of breast cancers. HER-2–overexpressing tumors tend to grow faster and generally are more likely to recur than tumors that do not overproduce HER-2. Trastuzumab is designed to attack cancer cells that overexpress HER-2 by slowing or prevent­ing the growth of these cells, resulting in increased survival of HER-2–positive breast cancer patients. (See Schwartz 11th ed., p. 491.)
Answer: D
Over the last 20 years, the field has worked to define onco­gene and nononcogene addiction, discriminate between driver and passenger genes, and appreciate the complexity of complex, robust, network interactions. These insights have led to a preliminary understanding of therapeutically relevant sensitivity and resistance pathway signal patterns requiring multiple target modulation. However, this knowledge has not been effectively or reproducibly clinically translated. Clinical response is usually far greater when a combination of single­target molecular therapy is administered. However, it must also be realized that targeting two or more pathways may also increase the toxicity profile, particularly if target specificity is limited. When attempted, off-target toxicity has been dem­onstrated with combination small-molecule therapy. In con­trast, multitargeting bifunctional short hairpin (bi-shRNA) DNA vectors are designed to limit off-target effect given the high specificity for the genes they are designed to target. (See Schwartz 11th ed., p. 505.)
CHAPTER 15
Molecular and Genomic Surgery
18. Which of the following about CRISPR is TRUE? A. CRISPR-Cas9 technology can be used to edit single
genes through gene knockout, mutation, and addi­tion of an epitope tag.
B. A typical CRISPR region contains a cluster of DNA
repeats interspersed with spacers.
C. CRISPR-Cas9 mediated gene editing involves DNA
break and repair.
D. All of the above.
Answer: D
CRISPR stands for clustered regularly interspaced short pal­indromic repeats. It is a region on the genomic DNA first discovered in the microbes as an adapted immune system against exogenous DNA. A typical CRISPR region contains a cluster of short (21–48 bp) DNA repeats (ranging from 2 to 100) interspaced by nonrepetitive sequences called spacers. Within a CRISPR region, while each spacer has its unique sequence, the sequence of the repeats is highly con­served. Several genes, called the CRISPR-associated (Cas) genes, are almost always found directly flanking the CRISPR region. Currently, CRISPR-Cas9 is most used for editing single genes, through gene knockout, gene mutation, or the addition of an epitope tag to a native gene, for functional char­acterization of the gene of interest. For example, oncogenes or tumor suppressor genes can be knocked out to identify the causative gene for a particular cancer type; point mutations in functional domains may illustrate the mechanism of action of a protein; for proteins without available antibodies, epitope tags can be inserted onto the native gene for the detection of the native protein. (See Schwartz 11th ed., p. 506.)
This page intentionally left blank
https://t.me/medicina_free
https://t.me/medicina_free
PART II
Specific Consideration