Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Буря критика.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
53.57 Кб
Скачать

...Ад пуст! Все дьяволы сюда слетелись!

"Буря" - одне з останніх закінчених творів Шекспіра. Як було встановлено, приводом для виникнення п'єси послужили оповідання про халепи англійських мореплавців в далеких водах і незвіданих землях. Але Шекспіра цікавила не стільки географія, скільки людські душі і безглуздий уклад життя, який створили люди всупереч законам природи і на шкоду собі.

      Трагікомедія "Буря" це мальовниче і розважальне видовище, де відсутні великі гуманістичні проблеми і героїчна боротьба за кращі ідеали, поступаючись місцем м'яких гуманності і духу всепрощення. Центральне місце в "Бурі" займає образ "мудреця" Просперо (prospero - по-італійськи - "щасливий", з відтінком: "блаженний", "безтурботний"), який своєю великодушною волею і глибокими пізнаннями в магії (звичайно, "білої магії ", спрямованої на витяг з природи всього доброго і цілющого) приборкує егоїстичні спонукання в собі і в інших, зрештою направляючи долю всіх оточуючих до їх власного і загального блага. Але все це відбувається вже без боротьби і конфліктів (як в колишніх трагедіях або в найбільш глибоких, "проблемних" комедіях Шекспіра), розігрується як по нотах за помахом чарівного жезла Просперо, який знає наперед, коли і що йому треба зробити і чим все це скінчиться .

А. Смирнов

 

Фердинанд і Міранда

     «Буря» - декларація повернення людини до людяності, обмеженою властивою людині природою. Для сучасного глядача / читача рішення Просперо означає, швидше за все, що він упокорюється зі своєю людською обмеженістю і применшується до статусу самої звичайної людини.

     Повернення до власної людяності у Шекспіра увазі повне свідомість добра і зла як у собі, так і в інших, і готовність прощати інших так само, як людина завжди готова пробачити себе самого. Відмова від чарівних книг значить, що Просперо відмовляється від права розпоряджатися іншими людьми на свій власний розсуд. Але цей зовсім не означає, що Просперо вибирає для себе низьку, негідну людини долю. Навпаки, Просперо показує силу духу, яка мало кому під силу з героїв Шекспіра. Конфлікт помилково понятих сили і слабкості, розпочатий в «Гамлеті» і продовжений в «Макбеті», тепер вирішується на користь удаваній слабкості залишатися тим, що Просперо є - милосердним людиною.

      Критики також вважають, що Острів та парфуми, яких покидає Просперо - це та сцена і те служіння мистецтву, з яким розлучається сам Шекспір. Догляд Просперо з острова - визнання великого письменника і борця в глибокій втоми, що охопила його, у втраті їм віри у можливість перемоги і в догляді у світ казки та музичної фантазії.

А. Анікст. Шекспір

       "Буря" представляє собою зовсім інший світ творчості Шекспіра, ніж його інші драматичні твори, - світ фантастичний. Немов які тіні, в прозорому сутінках ночі, через рожевого завіси зорі, на різнобарвних хмарах, витканих з ароматів квітів, носяться перед вами особи "Бурі", починаючи від потворного чудовиська Калибана до світлого духу Аріеля, - від суворого чарівника Проспера до чарівної Міранди.

     Словом, "Буря" Шекспіра - чарівна опера, в якій тільки немає музики, але фантастична форма якої справляє на вас саме музичне враження.

В. Бєлінський

Міранда, Просперо і Калебан

Вот так, подобно призракам без плоти, Когда-нибудь растают, словно дым, И тучами увенчанные горы, И горделивые дворцы и храмы, И даже весь — о да, весь шар земной. И как от этих бестелесных масок, От них не сохранится и следа. Мы созданы из вещества того же, Что наши сны. И сном окружена Вся наша маленькая жизнь.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]