Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OTvOtrasli - 2013 / OTvOtrasli - Lecture5 - 2013.pdf
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
332.62 Кб
Скачать

Прекурсоры наркотических средств и психотропных веществ

Закон України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» (постанова ВР №61/95-ВР від 15.02.95):

прекурсори наркотичних засобів і психотропних речовин

(далі – прекурсори) – речовини, які використовуються для виробництва, виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин, включені до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Діяльність з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів здійснюється суб’єктами господарювання за наявності в них ліцензії на здійснення відповідних видів діяльності. Ліцензія на здійснення діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів видається за наявності відповідної матеріально-технічної бази, нормативно-технічної документації, кваліфікованого персоналу, умов для забезпечення обліку та схоронності наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, а також для забезпечення безпечності такої діяльності.

Прекурсоры наркотических средств и психотропных веществ

До прекурсорів, стосовно яких встановлюються заходи контролю, відносяться:

оцтовий ангідрид

фенілоцтова кислота

2-амінобензойна кислота

ацетон

діетиловий ефір

калію перманганат

метилетилкетон

сірчана кислота

соляна кислота

толуол

деякі інші речовини.

Прекурсоры наркотических средств и психотропных веществ

Суміші та речовини, що містять не менш як 10 відсотків такого прекурсору, як ацетон, підлягають тим же заходам контролю, що й прекурсори.

Речовини, що містять не менш як 50 відсотків таких прекурсорів, як етиловий ефір, толуол, та 80 відсотків таких прекурсорів, як метилетилкетон, підлягають тим же заходам контролю, що і прекурсори.

Речовини, що містять не менш як 45 відсотків таких прекурсорів, як сірчана кислота, та 15 відсотків таких прекурсорів, як соляна кислота, підлягають тим же заходам контролю, що і прекурсори.

Суміші, що містять кілька перелічених у цьому списку речовин, підлягають контролю, якщо їх сумарна концентрація дорівнює або перевищує концентрацію, встановлену для однієї з речовин. Концентрація речовин, перелічених у цьому списку, визначається виходячи з масової частки речовини в складі суміші (розчину).

Прекурсоры наркотических средств и психотропных веществ

Дозвіл на зберігання прекурсорів надається підприємству Мінпромом України після подання таких документів: заяви; висновку міжвідомчої комісії, яка складається із представ-ників санітарного, пожежного нагляду та зацікавленої організації, щодо придатності приміщень для зберігання прекурсорів; списку особового складу охорони та осіб, що мають доступ до прекурсорів.

Прекурсори зберігаються: у спеціальних приміщеннях, які надійно замкнені та оснащені засобами охоронно-пожежної сигналізації із блокуванням дверей, вікон, стін та стель. Двері повинні бути пожежостійкими і оббитими залізом, віконні отвори обладнані гратами із металевого прута діаметром не менше 1,5 см. Розміри боків вічок грат повинні бути не більше 15 см і на перехрестях прути повинні бути зварені.

Приміщення, металеві шафи та сейфи, у яких зберігаються прекурсори після закінчення роботи повинні зачинятися на замок, опечатуватися чи пломбуватися матеріально відповідальною особою у присутності іншого представника підрозділу.