Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Ex_1.docx
Скачиваний:
124
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
2.72 Mб
Скачать

Приблизний план виконання практичної роботи

1. Описати основні сучасні риси нормативно-правової бази з питань туризму на в Україні.

2. Розкрити теоретико-історичні аспекти нормативно-правового регулювання туристичної діяльності в Україні.

2.1. Теоретичні основи туризм як об'єкту регулювання державними органами в Україні.

2.2. Аналіз сучасного стан туризму в Україні.

2.3. Основні механізми регулювання туристичної сфери та міжнародні документи, які регулюють туристичну діяльність.

3. Проаналізувати нормативно-правову базу з питань туризму в Україні.

3.1. Сучасний стан нормативно-правового регулювання в Україні.

3.2. Закон України «Про туризм» як один з основних інструментів регулювання туристичної діяльності в Україні.

4. Розкрити проблемні аспекти та пропонована програма вдосконалення нормативно-правової бази сфери туризму в Україні.

5. Зробити висновки з проведеного дослідження нормативно-правової бази з питань туризму в Україні.

Теоретико-методичні основи виконання практичної роботи:

Механізм реалізації туристичної політики держави включає: складання цільових програм з розвитку туризму на рівні держави і регіонів; розробку конкретних заходів щодо досягнення поставленої стратегічної мети і державне регулювання розвитку туристичної галузі. Отже, державне регулювання розвитку туристичної галузі є одним з механізмів реалізації політики держави в галузі туризму. Розвиток туристичної галузі характеризується позитивною динамікою змін кількісних та якісних показників туристичної галузі: збільшенням туристичних потоків, відрахувань у державний та місцевий бюджети, підвищенням рівня зайнятості в туристичній галузі.

Державне регулювання туристичної галузі – сукупність форм і методів цілеспрямованого впливу органів державної влади на розвиток туристичної галузі і створення умов для ефективної співпраці органів державної влади, місцевого самоврядування та приватного сектора щодо розвитку туризму через різні механізми: адміністративні, організаційні, економічні, правові, екологічні тощо.

Регіональний та місцевий рівні державного регулювання є найважливішими, оскільки саме там розміщені туристичні та рекреаційні ресурси, виробляється і споживається туристичний продукт, працює персонал туристичних підприємств, створюється певний імідж не тільки окремої місцевості, а й країни взагалі. Умовою регіонального розвитку туризму, як свідчить зарубіжний досвід, є конкретний розподіл повноважень та матеріальних ресурсів між центральними та регіональними органами влади в галузі туризму, що базується на принципах децентралізації, деконцентрації та делегування значних повноважень органам місцевого самоврядування.

Нормативно-правова база туристичної діяльності регулюється як спеціальним, так і загальним законодавством.

Регулювання діяльності з забезпечення захисту і безпеки при здійснення туристичної діяльності в Україні здійснюється на підставі Законів і Кодексів України. У цілому ж державна політика в галузі туризму визначається Верховною Радою України.

Органами управління у сфері туризму є також районні, обласні державні адміністрації, виконавчі органи місцевих рад. Відповідно до ст. 26 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», ст. 44 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» районні, обласні держадміністрації забезпечують розвиток туризму у відповідних районах та областях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]