Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКСТ.docx
Скачиваний:
603
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
4.87 Mб
Скачать

11.4 Кукурудзозбиральний комбайн кску-6

Навчання керуванню самохідним кукурудзозбиральним комбайном КСКУ-6 повинно проходити в тій же послідовності, що і для зернозбиральних комбайнів: керування без включення робочих органів; керування з включенням робочих органів без пуску двигуна; керування з працюючим двигуном і включенням робочих органів на місці; керування з включенням робочих органів на ходу. Виконання першого і останнього етапів вправи проводиться на полігоні по заздалегідь визначеному маршруту, вздовж якого виставляють таблички із вказівками про зміну ситуації. Різниця полягає лише в тому, що на першому етапі зміна ситуації повинна стосуватися тільки проїзної частини, а на останньому-умов роботи і, можливо, частково проїзної частини.

Перед початком роботи комбайна особливо уважно слід підготувати системи сигналізації і автоматичного ведення.

Високоякісне збирання кукурудзи комбайном (з мінімальними втратами) забезпечується при суворому дотриманні основних правил по сівбі та міжрядному обробітку посівів, при збиранні кукурудзи в нормальні агротехнічні строки (без пониклості і полеглості стебел).

Великий вплив на якість збирання має правильний підбір швидкості комбайна відповідно до врожайності і стану кукурудзи на ділянці.

На полі не повинно бути великих схилів і нерівностей. В період молочно-воскової стиглості кукурудзи краї поля, перпендикулярні до напрямку сівби, мають бути обкошені (для запобігання втратам врожаю) силосозбиральним комбайном на ширину поворотної смуги 10 м.

Крім того, розбити поле прокосами вздовж рядків на загінки. Потрібно врахувати, що ширина окремих загінок може бути тим більшою, чим більша довжина гонів. Якщо при малій довжині гонів розбити поле на загінки великої ширини, то значно збільшуються втрати часу на виконання поворотів. При цьому варто врахувати, що при прокошуванні поля самохідним комбайном подрібнена листостеблова маса втрачається, оскільки її не можна зібрати. Тому потрібно підготовляти поле раніше, в період молочно-воскової стиглості кукурудзи, використовуючи для прокосів косарки КИР-1,5 або самохідні комбайни КСК-100.

Організація збирання кукурудзи має важливе значення.

Для ефективного використання комбайна потрібно правильно вибирати робочу швидкість руху. Заниження швидкості зменшує продуктивність комбайна. До таких же наслідків призводить і завищена швидкість, тому що в цьому випадку технологічний процес роботи стає нестійким.

Великий вплив на продуктивність комбайна має правильний підбір транспортних засобів. Рекомендується користуватись тільки самоскидним транспортом чи обладнаним розвантажувальними пристроями. Для збирання качанів і вивантаження зерна доцільно використовувати двовісні тракторні причепи 2ПТС-4.

Заміну вузлів потрібно проводити в такій послідовності: зупинити комбайн так, щоб візок з качанами знаходився поряд з порожнім, або підтягнути порожній візок до наповненого з’єднаного з комбайном; прокрутити комбайн з метою видалення із нього технологічного продукту; знімаючи навантаження з упора причіпного пристрою, подати комбайн трохи назад; рукоятку розфіксовування візка повернути вперед.

Під дією штока гідроциліндра повернеться коромисло і штовхач механізму роз'єднання поверне за рукоятку упор, що вийде із зачеплення з причепом; перемістити комбайн вперед на 6-7 м. Причіп, що з'єднується з візком, вийде із вловлювача і розмотає трос лебідки. Зчеплення механізму включення при цьому буде виключеним; повернути рукоятку розфіксовування візка у вихідне положення; включити рукоятку підтягання візка (обертання гідромотора лебідки) і зафіксувати.

Вийти з кабіни і перечепити причіп до порожнього візка; підійти до лебідки і, включаючи рукояткою зчеплення, підтягнути візок так, щоб причіп зайшов у вловлювач і став на упор. Відпустивши рукоятку, виключити зчеплення; в кабіні розфіксувати рукоятку підтягування візка і перевести її в нейтральне положення. Не можна замінювати візки на схилах, оскільки вони можуть накочуватися на комбайн.

Визначення втрат зерна (орієнтовно) проводиться так: посередині та в кінці гонів потрібно відміряти ділянки довжиною 5 м по всій ширині захвату комбайна; на кожній з них підрахувати кількість вільних зернин на землі (загублені качани не враховувати); визначити середню кількість зернин на ділянці, склавши загальну кількість і поділивши на три. Допустимі значення втрат такі:

Таблиця 11.1 Показники втрат зерна

Урожайність в зерні, ц/га

Середня кількість зернин на ділянці

Урожайність в зерні, ц/га

Середня кількість зернин на ділянці

Урожайність в зерні, ц/га

Середня кількість зернин на ділянці

20

66

65

217

110

367

25

83

70

233

115

383

30

100

75

250

120

400

35

116

80

226

125

417

40

132

85

283

130

433

45

150

90

300

135

450

50

166

95

317

140

467

55

183

100

333

145

483

60

200

105

350

150

50

Регулювання. Висоту зрізування регулюють гідросистемою комбайна, ширину робочої щілини між качановідривними пластинами - переміщенням їх по овальних пазах, зазор між качановідривними вальцями - гвинтовим механізмом, між лезами ножів ротора різального апарата і кромками протирізальних пластин (4-5 мм) - переміщенням пластин, між лезами ножів подрібнювального барабана і протирізальними пластинами (3-4 мм) - переміщенням корпусів підшипників вала, між обмежувальними втулками та упорними шайбами натискних пружин важелів качаноочисник вальців (2-3 мм) - гайкою гвинтового механізму.

Зміною кількості шайб на вертикальних підвісках притискних барабанів забезпечують положення кромок її лопатей відносно качаноочисних вальців.