Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Podribnennya.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
1.14 Mб
Скачать

20. 3. Фізичні основи подрібнення

 

Вибір методу подрібненні залежить від крупності і міцності шматків подрібнюють матеріалів.

Міцні та крихкі матеріали подрібнюються роздавлюванням і ударом, міцні і в'язкі - роздавлюванням, в'язкі матеріали середньої міцності - стиранням, ударом і Раскал и ванием.

Подрібнення може проводитися в один або кілька при  емов, у відкритих або замкну у тих циклах.

При подрібненні у відкритому циклі шматки матеріалу проходять через измельчающую м а шину один раз. Якщо у вихідному матеріалі є домішка дрібниці, то її попередньо відсіюють. У откри  тому циклі, як правило, проводять велике й середнє дроблення.

При подрібненні в замкнутому циклі після подрібнювальної ма  шини встановлюють кла з сіфіцірующее пристрій, за допомогою якого шматки, що перевищують встановлений кінцевий розмір, знову транспортуються в измельчающую машину на повторне дробл е ня.

Процеси подрібнення пов'язані з витратою великої кількості енергії. Витрата енергії на подрібнення може бути визначений на підставі існуючих теорій подріб ь чення.

Поверхнева теорія виходить з того, що при подрібненні робота витрачається на подолання сил молекулярного тяжіння по поверхнях руйнування матеріалу. Із цієї теорії випливає, що робота, необхідна для подрібнення, пропорційна знову про б разующейся поверхні подрібнюємо матеріалу.

Об'ємна теорія виходить з того, що при подрібненні робота витрачається на д е формації матеріалу до досягнення граничної руйнує деформації. Звідси слід у ет, що робота, необхідна для подрібнення, пропорційна зменшенню обсягу шматків м а териала перед їх руйнуванням.

Повна робота зовнішніх сил виражається рівнянням Ребиндера

      20. 2

де: А Д - робота, витрачається на деформацію обсягу руйнованого шматка, Дж; А П - робота, витрачається на утворення нової поверхні, Дж; До 1 - коефіцієнт пропо р циональности, рівний роботі деформування одиниці об'єму тіла; - Зміна об'єк е ма руйнованого тіла; К 2 - коефіцієнт пропорційності, рівний роботі, витрачаючи е мій на освіту одиниці нової поверхні; - Прирощення новоствореної п про верхности

На підставі закону Гука роботу деформації (в Нм) матеріалу при стисненні можна опр е ділити по співвідношенню

На підставі закону Гука роботу деформації (в Н м) матеріалу при стисненні можна визначити за співвідношенням

 ,                             20. 3

де: - Руйнівне напруження стиснення, Н / м; - Зменшення обсягу шматків м а териала в результаті їх деформації перед руйнуванням, м ​​3; Е - модуль пружності матері а ла, Н / м 2.

З урахуванням 20. 3 отримаємо

              20. 4

У разі великого дроблення з малим ступенем подрібнення можна знехтувати раб про ту, що витрачається на утворення нової поверхні, і, враховуючи, що Δ V ~ D 3, отримаємо

      20. 5

де D 3 - характерний розмір куска.

Рівняння 20. 5 висловлює гіпотезу Кіка-Кирпичева: робота дроблення пропорціях про нальна обсягом роздрібнюванню шматка.

Для дроблення з великим ступенем подрібнення можна знехтувати роботою, затр а Чіва на деформування обсягу шматка. Тоді, враховуючи, що Δ F ~ D 2,

              20. 6

Це рівняння є вираженням гіпотези Ріттін гер а, згідно з якою робота дроблення пропорційна величині новоствореної при дробленні п про верхности.

У разі, коли не можна знехтувати доданками в рівнянні 20. 2, отримують зрівняні е ня:

                20. 7

яке носить назву рівняння Бонда: робота дроблення пропорційна сер е ге о метрическому з його об'єму і поверхні.

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]