Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб12Хорд.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
483.84 Кб
Скачать

Теоретична частина.

Загальна характеристика надкласу Риби (Pisces).

Надклас Риби (Pisces) відноситься до групи Щелепноротих тварин (Gnatostomata). Це водні хребетні тварини, які нині налічують біля 22 тис. видів. Вони населяють водойми з різноманітними умовами. За місцем поселення риби поділяються на морські, прісноводні та прохідні. Залежно від розподілу риб у водному басейні ї поділяють на декілька груп: пелагічні, або нектонні –це риби відкритого водного простору, які живуть у товщі води (акули, щуки, форелі, оселедці, тріска, тунці і ін.). Літорально-придонні, або бентосні риби, які мешкають у прибережних зонах, або на дні водойм (камбала, скати, морський чорт і ін..). Абісальні, або глибоководні риби, які. живуть на значних глибинах. Надклас Риби поділяється на два класи: риби Хрящові (Chondrichthyes) і риби Кісткові (Osteichthyes).

Клас Хрящові риби (Chondrichthyes) – це найдавніша група щелепноротих тварин, які з’явились на Землі в девонському періоді. Живуть головним чином у морях і океанах. Скелет у них хрящовий і протягом усього життя у них зберігається хорда. Тіло здебільшого вкрите плакоїдною лускою, яка міститься на шкірі у вигляді пластинки і зубця, що стирчить назовні. Голова має розтруб (рило), під яким міститься рот. Хвіст має гетероцеркальну будову – верхня його лопать більша за нижню. Риби мають 5-7 зябрових щілин. Плавального міхура у них немає. У травній системі є спіральний канал, який збільшує всмоктувальну поверхню кишок. Запліднення внутрішнє. Для багатьох видів характерне яйцеживонародження. У світовій фауні відомо близько 600 видів, в Україні – 4.

Методичні поради.

Тіло акули має обтічну форму, без чітких меж поділяється на голову, тулуб і хвіст (рис.2). Голова має коротке рило, з боків якої знаходяться великі парні очі.

Рис. 2 - Будова акули

1 — ротовий отвір; 2 —розтруб (рило); 3 — око; 4 — шипи; 5 — спинні плавці; 6 — хвостовий плавець; 7 — черевний плавець; 8 — клоака; 9 — бічна лінія; 10 — грудний плавець; 11 — зяброві щілини.

На відміну від міног вони не покриті шкірою. Позаду і трохи вище знаходяться невеликі отвори – брязкальця. З нижнього боку голови знаходиться ротова щілина. На щелепах є гострі, спрямовані назад зуби. Спереду рота на нижній поверхні голови розміщуються ніздрі. Позаду від рота з обох боків тіла добре помітні п’ять пар вертикальних зябрових щілин.

Знизу та з боків голови знаходиться велика кількість отворів (каналів) бокових ліній – сейсмосенсорний орган.

У акул розвинені парні кінцівки: грудні й черевні плавники та гетероцеркальний хвостовий плавник. На шкірі акул знаходяться плакоїдні лусочки - дентинові пластинки, на яких знаходяться спрямовані назад зубчики, вкриті емаллю.

Кровоносна система акул складається з двохкамерного серця. Органи дихання – зяброві щілини. Органи травлення розпочинаються ротом, який переходить у містку глотку, від якої починається стравохід. Стравохід переходить у шлунок, потім іде тонка, товста і пряма кишка, яка закінчується клоакою. В середині товстої кишки є спіральний клапан, який значно збільшує всмоктувальну поверхню кишки. У них добре розвинена печінка та підшлункова залоза. У печінці накопичується велика кількість жиру, що має не тільки енергетичну цінність, а й зменшує масу тіла та збільшує плавучість. Органи виділення – парні тулубні нирки.

У хрящових риб запліднення внутрішнє. Для багатьох видів характерне яйцеживонародження (яйця затримуються у статевих шляхах самки до повного формування зародку), а зрідка – живо народження.

Розглядаючи нервову систему, звертають увагу на те, що вона схожа на нервову систему безщелепних, але у головному мозку сильніше розвинений передній мозок і мозочок; розвинена бокова лінія.

Завдання. Зарисовують зовнішню будову тіла акули.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]