Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
384.51 Кб
Скачать

1.2. Нормативно-правове забезпечення

В Україні ухвалено низку нормативних актів, що регулюють податкову систему. Законодавчу базу щодо дотримання правил і стандартів місцевого оподаткування та інші нормативні акти перелічені у таблиці 1.2.

Таблиця 1.2

Нормативно-правове забезпечення

Документ

Зміст документу

Де використовується

1

2

3

4

1

Конституція України (основний закон).Прийнята

Вр України від 28.06.1996р.

Проголошені правові засади суб’єктів підприємницької діяльності і громадян

Забезпечення діяльності підприємств

Продовження табл. 1.2

1

2

3

4

2

Цивільний кодекс України із змінами і доповненнями від 16 січня 2003р. №435-IV

Цивільним законодавством регулюються особисті немайнові і майнові відносини (цивільні відносини), засновані на юридичній рівності, вільному волевиявленні, майновій самостійності їх учасників.

Захист особистих немайнових та майнових відносин

3.

Господарський кодекс України із змінами та доповненнями від 11.02.2010 N 1873-VI

Господарська діяльність, що здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку, є підприємництвом, а суб'єкти підприємництва.

Визначає основні засади господарювання в Україні і регулює господарські відносини

4

Податковий кодекс України ( Із змінами, внесеними згідно із Законом N 2856-VI вiд 02.12.2010  

№ 2755-VI

Податковий кодекс України регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів.

Справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування.

5

Про державну податкову службу в Україні:Закон України від 04.12.1990 № 509-XII (із змінами та доповненнями)

У складі органів державної податкової служби знаходяться відповідні спеціальні підрозділи по боротьбі з податковими правопорушеннями (далі - податкова міліція).

визначає статус державної податкової служби в Україні, її функції та правові основи діяльності.

6

Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні: Закон України від 22.03.2012 № 4618-VI

Відносини, пов'язані з розвитком малого і середнього підприємництва в Україні, базуються на Конституції України і регулюються Господарським, Цивільним та Податковим кодексами України.

Визначає правові та економічні засади державної політики у сфері підтримки та розвитку малого і середнього підприємництва

7

Про розгляд реєстраційних заяв платників ПДВ: Лист ДПС України від 12.09.2012 № 3208/0/71-12/18-3117

Встановлений порядок взаємодії не передбачає будь-який попередній розгляд та/або візування реєстраційних заяв іншими структурними підрозділами органу ДПС, в тому числі шляхом залучення працівників податкової міліції з питань реєстрації платників ПДВ та видачі свідоцтв. 

Визначає порядок розгляду реєстраційних заяв платників ПДВ

8

 Про Положення про Державну податкову службу України: Указ Президента України №584/2011

До системи органів Державної податкової служби України (ДПС України) належать центральний апарат та територіальні органи державні податкові служби.

Внесення пропозицій щодо формування державної податкової політики.

Продовження табл. 1.2

1

2

3

4

9

Порядок випуску, обігу та погашення векселів, які видаються на суму податку на додану вартість при імпорті товарів на митну територію України: Постанова від 1 жовтня 1997 р. №1104

Цим Порядком, розробленим відповідно до пункту 11.5 Закону України "Про податок на додану вартість" ( 168/97-ВР ) (далі - Закон), встановлюються єдині правила випуску, обігу, обліку та погашення векселів

При випуску, обігу та погашення векселів, які видаються на суму податку на додану вартість при імпорті товарів на митну територію України

Можемо констатувати, що Податковий кодекс сут­тєво зменшив кількість нормативних документів щодо порядку оподаткування діяльності суб'єктів господа­рювання: 17 законів України, 3 декрети Кабінету Мі­ністрів України, 12 постанов Верховної Ради, 2 укази Президента України повністю втрачають свою чин­ність, а також низка пунктів та додатків до законів України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]