Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kontrol_i_reviziya-Pavluk.pdf
Скачиваний:
16
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
644.7 Кб
Скачать

Розділ 2. Методика й послідовність контролю

сплата винними особами штрафних санкцій у Державний бю джет України. Відповідно до діючого в цей час законодавства, розмір матеріального збитку (отриманий розрахунковим шля хом) у сумі збитків, нанесених підприємству, залишається в його розпорядженні, а величина, що залишилася, підлягає пе рерахуванню в Держбюджет України. Використовувана про цедура врегулювання питань з відшкодування матеріального збитку свідчить про гранично тверде відношення держави до незаконних дій і фактів безгосподарності.

2.8. Контроль кредитних операцій

На певному етапі функціонування підприємства в системі ринкових відносин може виникнути потреба в залученні пози кових оборотних коштів. Причиною залучення додаткових коштів може бути, наприклад, бажання керівництва розширю вати виробництво з метою збільшення обсягів продаж. З іншо го боку, цілком імовірне зниження платоспроможності підприємства, що характеризується недоліком грошової маси для погашення поточної кредиторської заборгованості. В обох випадках підприємство здатне вирішити виниклу проблему шляхом одержання банківського кредиту. Однак адміністрація позичальника й керівництво банку повинні бути впевнені (де якою мірою) в тому, що кредит буде повернений зі сплатою на лежних банку відсотків. Крім цього кредитні операції повинні відбуватися на законній підставі й переслідувати одержання підприємством певної вигоди, тобто бути доцільними. Така по становка питання дозволяє уникнути неприємних взаємин з уповноваженими контролюючими органами.

Контроль кредитних операцій представлений широким списком суб’єктів, які його виконують. Одним з найбільш зацікавлених у процесі контролю суб’єктів є установа банку, що надала господарюючому суб’єктові в борг певну суму гро шей. Адміністрація банку, як правило, стежить за дотриман ням строків погашення кредиту й сплати відсотків по ньому,

107

Контроль і ревізія

контролює цільове використання коштів. Перед видачею по зички банківський контроль спрямований на здійснення аналітичної оцінки мірі кредитоспроможності позичальника. Ця процедура впливає на прийняття керівництвом банку рішення про видачу позики.

Для підприємства, що одержало позичку в банку, надзвичайно важливо виконати попередню оцінку ефектив ності використання позикових коштів, результати якої харак теризують доцільність їхнього залучення.

Поточний контроль операцій з одержання й використан ня кредитів банку дозволяє перевірити законність їхнього здійснення, а також забезпечити дотримання строків повер нення коштів позикодавцеві й сплати належної винагороди. Від якості організації внутрішнього контролю багато в чому залежить вірогідність облікових даних про розміри отрима них позик і величини витрат, понесених при їхньому цільово му використанні.

Якщо при одержанні підприємством банківського кредиту гарантом виступає третя сторона, то вона автоматично стає суб’єктом контролю кредитних операцій, здійснених одержува чем. Бажання гаранта контролювати використання позичаль ником притягнутих коштів пояснюється тим, що він ризикує власними активами у випадку нездатності позикоодержувача вчасно й повно погасити наявну заборгованість перед банком. Відзначимо, що ризик третьої сторони завжди виправдується можливістю компенсувати відволікання власних коштів знеціненими активами неплатоспроможного позичальника.

При наявності в підприємства вищого органу управління воно зобов’язане погодити з ним доцільність одержання банківських кредитів і постійно звітувати про поточне, а потім і остаточне використанні позикових коштів. Вищестояща ор ганізація може проявляти ініціативу в проведенні тематичної пе ревірки, предметом якої відповідно є кредитні операції.

Завершимо перелік суб’єктів контролю кредитних операцій органами державного контролю. Їхнє першочергове завдання –

108

Розділ 2. Методика й послідовність контролю

перевірити законність одержання й витрати позикових коштів, процедуру їхнього відшкодування.

Отже, послідовність і склад контрольних дій залежать від суб’єкта, що виконує перевірку, і завдань, які стоять пе ред ним. Нижче будуть розглянуті найважливіші питання контролю кредитних операцій незалежно від організації, що перевіряється. Основними напрямами пропонованої тема тичної перевірки є вивчення законності й доцільності одер жання позикових коштів у банку, а також ефективність їхнього використання.

Перевірка доцільності одержання кредиту полягає у вив ченні документації, що містить розрахунок економічної виго ди від залучення позикових коштів. Джерелом контролю є бізнес план з реалізації планованого проекту. Перевіряючий зіставляє планові кошториси витрат і прогноз передбачувано го виторгу. Велике значення мають строки окупності проекту, тому що підприємству необхідно вчасно погашати заборго ваність по банківських кредитах. За допомогою техніко еко номічних розрахунків ревізор перевіряє правильність здійснення розрахунків і реальність вартісних показників по прогнозованому виторгу й витратах. Подібні розрахунки обов’язкові, тому що деякі підприємства, намагаючись будь якими шляхами одержати банківський кредит, використову ють фіктивні дані й навмисно спотворюють розрахунки.

Оцінка кредитоспроможності позичальника являє собою аналітичну процедуру. Контрольні дії полягають у розрахунку відносних показників, які характеризують фінансову стабільність, платоспроможність та інші критерії оцінки. Кож ний з показників має оптимальне значення. Отримані розра хунками фактичні показники кредитоспроможності порівню ють із їхнім оптимальним діапазоном і роблять висновки про потенційну можливість одержання підприємством кредиту. Найчастіше виконання аналітичних контрольних процедур проводиться з використанням прикладних програм, принцип роботи яких полягає в обробленні введених даних бухгал

109

Контроль і ревізія

терської звітності підприємства. Після цього програма са мостійно розраховує всі коефіцієнти, що вимагаються, і видає їхні граничні значення.

Належне оформлення операцій з одержання позикових коштів контролюється окремо. На цьому етапі перевіряється наявність кредитного договору між банком і підприємством. Обов’язково проводиться формальна перевірка укладеного договору з метою підтвердження його юридичної чинності. Взаємна перевірка строків і суми надання кредиту в договорі й виписці банку сприяє з’ясуванню своєчасності видачі відповідних коштів підприємству. Перед підписанням кредит ного договору підприємство повинне подати в банк заяву, копію статутного документа, бухгалтерську звітність та іншу документацію, яку потребує банк. Вагомим фактором у на данні позики вважається наявність довгострокових договорів з партнерами по операціях, на здійснення яких залучаються додаткові кошти.

Наступне питання контролю кредитних операцій – пе ревірка цільового використання позикових коштів. У цьому випадку ревізори розглядають дотримання витрати кредиту відповідно до цілей, зазначених у кредитному договорі. Ревізор розглядає зміст вчинених операцій за підтверджую чимиїх первинними документами. Одночасно узгоджують на прям й обсяги витрат із плановими показниками кошторисної документації. Звертається увага на наявність значних розбіжностей між фактичними й плановими витратами за ок ремими статтями кошторису. Така стаття, як оплата праці, впотребує від контролерів проведення вибіркової перевірки реального виконання обсягу робіт і відпрацьованого часу (ак ти про виконання робіт, наряди, рапорти, табелі).

Перевірка вірогідності даних бухгалтерського обліку кредитних операцій містить у собі кілька питань. По перше, перевіряється повнота й своєчасність відбиття в обліку зара хування позички на рахунки підприємства. Для цього пе ревіряються кредитний договір, виписки банку, журнали

110

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]