Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Черчение_методичка

.pdf
Скачиваний:
22
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
14.25 Mб
Скачать

ОФОРМЛЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТЕКСТОВОЇ ТА ГРАФІЧНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ

-Á(1:5)

 

 

 

 

204

Á

 

 

 

 

 

 

 

 

9

13 18

8

12

17

10

14

19

À-À(1:5)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

250

 

 

 

156

 

 

4 3

ХХХХХХКП.Х.

20

ÕÕÕÕ..

 

ÕÕÂÎ.

 

Схемаприводу

Ì ÊÖ

F

 

2,2

1425

числоПередаточнередуктора 12,5

канатунатягуСилаF,H 2300

0,925

 

характеристикаТехн³чна1. 4А90l493ЕлектродвигунГОСТ4.330-85 кВтпотужн³сть,

обертання,частотахв

канатуШвидк³стьV,мс

 

V

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-11

 

 

-1

 

 

 

 

-

 

 

 

 

 

 

1.1

 

1.2

1.3

1.4

397

 

 

 

 

 

 

 

 

 

255

 

 

 

 

 

 

 

115

 

 

 

 

 

 

 

 

Á

15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Á

30

 

 

 

 

 

92

 

 

 

 

 

 

 

 

 

215

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

340

 

 

 

 

 

 

 

 

740

 

 

 

 

 

 

340

 

830

 

 

 

 

 

70

 

 

 

 

 

 

 

 

80

 

 

340

 

 

 

 

 

125

 

 

 

 

 

 

 

À

 

 

À

 

 

 

 

 

 

25

 

 

 

 

 

 

 

408

 

 

 

 

 

 

 

 

вимогиТехн³чн³2.

2.1Граничн³допустим³зм³щення вал³вåë.

0,,20,5мм...рад³альне-..0,5

кутове -130

осьове

дов³докдляРозм³ри*

КП.Х.ХХХХХХ.ХХХХ.ХХ.ВО

Масштаб

1:2,5

Аркуш Аркуш³в

ÍÓÊ

˳òåðà

.Зм¹документаАркуш

Кресленикзагальноговиду

 

 

 

 

 

 

 

Ìàñà

 

 

 

 

 

 

 

 

ìì

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ìì

 

 

 

 

 

 

 

 

редуктората

 

 

1...2-...2

 

 

 

п³дйомникаПрив³д

 

 

 

 

ел.двигуна

 

 

 

 

 

 

ϳäïèñ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Äàòà

 

 

 

 

 

288

 

 

 

 

 

 

 

 

 

185

 

 

6

 

 

s

 

 

45H7-J

 

 

*

 

 

160

5

6

7 15

1

 

 

2

200

Рисунок 5.1

91

Борисенко В.Д., Кукліна О.Ю, Шулежко С.В.

Види, розрізи, перерізи, поверхні, розміри та інші елементи кресленика позначаються великими літерами українського алфавіту. Літерні позначення надаються в алфавітному порядку без повторення та пропусків, незалежно від кількості аркушів кресленика. У випадку недостатньої кількості літер використовують додаткову цифрову індексацію (наприклад А, А1, А2, Б–Б, Б1–Б1 тощо).

Таблиця переліку складових частин виробу

185

Äîä. âêàç³âêè

Рисунок 5.2

Спочатку літерами позначають зображення (види, розрізи, перерізи), після цього – інші елементи. Розмір шрифту літерних позначень повинен бути як мінімум на один ступінь більшим від величини цифр розмірних чисел, які використовуються на цьому кресленику.

Виносні елементи зображення також позначаються літерами українського алфавіту.

Якщо масштаб зображення відрізняється від проставленого в основному написі, його вказують у дужках біля позначення зображення, наприклад:

А (1:2)

Б–Б (1:10).

На кресленику наносяться лінії-виноски від кожної складанної одиниці чи деталі (так само як на складальному кресленику). Над полками ліній-виносок проставляються номери складанних одиниць і деталей згідно з номерами позицій, які вказані в таблиці складових частин.

92

ОФОРМЛЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТЕКСТОВОЇ ТА ГРАФІЧНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ

Цифри, які відповідають номерам позицій, проставляються паралельно основному напису кресленика поза контуром зображення таким чином, щоб вони були розташовані по одній горизонталі чи вертикалі (наскільки це можливо).

На кресленику проставляються габаритні, з'єднувальні, установчі та необхідні конструктивні розміри. Розмірні лінії не повинні перетинатися між собою та, по можливості, з лініямивиносками. При необхідності на кресленику надається схема виробу.

На полі кресленика над таблицею складових частин або основним написом, якщо таблиця відсутня, розміщуються технічні вимоги та характеристики у вигляді колонки завширшки не більше 185 мм. При необхідності текст розміщується в одну, дві або більше колонок. Друга та наступні колонки розміщуються зліва від основного напису. Між текстовою частиною й основним написом (чи таблицею складових частин) не допускається розміщувати зображення, інші таблиці тощо.

Якщо на кресленику наводяться тільки технічні вимоги, заголовок над ним не пишеться. Заголовки пишуться (без підкреслювання) тільки у випадку, коли на кресленику надаються і технічні характеристики, і технічні вимоги. Технічні вимоги пишуться пунктами з наскрізною нумерацією. Кожен пункт починається з нового рядка.

5.2 Габаритний кресленик

Габаритні кресленики належать і до проектної, і до робочої конструкторської документації. Тому їх поділяють на кресленики виробів, які виготовляються або проектуються і довідкові кресленики закуплених виробів.

Ці кресленики не призначені для виготовлення по ним виробів і не повинні вміщувати дані для виготовлення та складання.

На габаритному кресленику зображення виробу виконують з максимальними спрощеннями. Виріб зображують так, щоб були видні крайні положення частин, які переміщаються, висовуються чи відкидаються (важелі, маховики, ручки, кнопки та ін.). Елементи, які незначно висовуються за основний контур, можна не показувати.

Кількість видів на габаритному кресленику має бути мінімаль-

93

Борисенко В.Д., Кукліна О.Ю, Шулежко С.В.

ною, але достатньою для того, щоб дати уявлення про зовнішні обриси виробу та його елементів, які виходять за контури, про елементи, що мають бути постійно у полі зору (наприклад, шкали), про розташування елементів зв'язку з іншими виробами.

Зображення виробу виконують суцільними товстими основними лініями, а обриси частин, які переміщаються в крайні положення, – тонкими штрихпунктирними з двома точками. Допускається крайні положення частин, що переміщуються, зображати на окремих видах.

На цьому кресленику допускається зображати суцільними тонкими лініями деталі та складанні одиниці, які не входять до складу виробу.

На габаритному кресленику повинні бути нанесені габаритні, установчі та приєднувальні розміри та, за необхідності, розміри, які визначають положення виступаючих частин. При цьому на кресленику не вказують, що всі розміри, наведені на ньому, є довідковими.

Установчі та приєднавчі розміри, які необхідні для ув'язки з іншими виробами, повинні бути вказані з граничними відхиленнями. Допускається вказувати координати центра мас, а також надавати дані, які визначають умови використання, збереження, транспортування та експлуатації виробу. Приклад оформлення габаритного кресленика наведено на рисунку 5.3.

5.3 Складальний кресленик

Згідно з ДСТУ 3321:2003 під складальним креслеником розуміється конструкторський графічний документ, який містить зображення складанної одиниці та інші дані, необхідні для її складання (виготовлення) та контролю.

Складальний кресленик належить до робочої конструкторської документації, розробляється після виконання кресленика загального виду та креслеників окремих деталей.

Кількість складальних креслеників має бути мінімальною, але достатньою для раціональної організації виробництва (складання та контролю) виробів. За необхідності на цих креслениках наводять дані про роботу виробу та взаємодію його частин.

Складальний кресленик має містити:

а) зображення складанної одиниці, яке дає уявлення про

94

ОФОРМЛЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТЕКСТОВОЇ ТА ГРАФІЧНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ

Рисунок 5.3

95

Борисенко В.Д., Кукліна О.Ю, Шулежко С.В.

розташування та взаємозв'язок складових частин, що з'єднуються за даним креслеником, і яке забезпечує можливість здійснення складання та контролю складанної одиниці. Допускається на складальних креслениках поміщати додаткові схематичні зображення з'єднання та розташування складових частин виробу;

б) розміри, граничні відхилення та інші параметри й вимоги, які мають бути виконані чи проконтрольовані за цим складальним креслеником. Допускається вказувати розміри деталей, що визначають характер спряження, але ці розміри позначають як довідкові;

в) указівки щодо характеру сполучення та методів його здійснення, якщо точність сполучення забезпечується не заданими граничними відхиленнями розмірів, а підбором, підгонкою і т. п., а також указівки щодо виконання нероз'ємних з'єднань (зварених, паяних та ін.);

г) номери позицій складових частин, що входять до виробу; д) габаритні розміри виробу; е) установчі, приєднувальні й інші необхідні довідкові розміри;

ж) технічну характеристику виробу (при необхідності); з) координати центра мас (при необхідності). Примітки:

1 Дані, зазначені в підпункті "д" допускається не вказувати на креслениках складанних одиниць, які не є предметом самостійного постачання.

2 Дані, зазначені в підпунктах "ж" і "з", не поміщають на складальному кресленику, якщо вони наведені в іншому конструкторському документі на даний виріб, наприклад, на габаритному кресленику.

При вказівці установчих і приєднувальних розмірів повинні бути нанесені:

координати розташування, розміри з граничними відхиленнями елементів, які служать для з'єднання з виробами, що сполучаються; інші параметри, наприклад, для зубчастих коліс, що служать елементами зовнішнього зв'язку, модуль, кількість і напрямок зубів. На складальному кресленику допускається показувати частини виробу, що переміщаються, у крайньому чи проміжному положенні з відповідними розмірами. Якщо при зображенні таких частин, читання кресленика утруднюється, то ці частини допускається зображувати на додаткових видах з відповідними

написами, наприклад: "Крайнє положення каретки поз. 5".

96

Рисунок 5.4

ОФОРМЛЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТЕКСТОВОЇ ТА ГРАФІЧНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ

На складальному кресленику виробу допускається поміщати зображення прикордонних (сусідніх) виробів ("обстановки") і розміри, що визначають їх взаємне розташування (рисунок 5.4).

Складові частини виробу, розташовані за "обстановкою", зображують як видимі. За необхідності допускається зображувати їх як невидимі.

Предмети "обстановки" виконують спрощено та наводять необхідні дані для визначення місця установки, методів кріплення та приєднання виробу. В розрізах і перерізах "обстановку" допускається не штрихувати.

Якщо на складальному кресленику необхідно вказати найменування чи позначення виробів, які

складають "обстановку", чи їх елементів, то ці вказівки поміщають безпосередньо на зображенні "обстановки" або на полиці лініївиноски, проведеної від відповідного зображення, наприклад: "Автомат тиску (позначення)", "Патрубок маслоохолоджувача (позначення)" і т. п.

Складальні кресленики треба виконувати зі спрощеннями, які відповідають вимогам стандартів СКД та ГОСТ 2.109–73.

На складальних кресленнях допускається не показувати:

фаски, закруглення, проточки, заглиблення, виступи, накатки, насічки, обплетення й інші дрібні елементи;

зазори між стрижнем і отвором;

накривки, щити, кожухи, перегородки і т. п., якщо необхідно показати закриті ними складові частини виробу. При цьому над зображенням роблять відповідний напис, наприклад: "Накривка поз. 3 не показана";

видимі складові частини виробів або їх елементи, розташовані за сіткою, а також частково закриті розташованими спереду складовими частинами;

написи на табличках, фірмових планках, шкалах та інших подібних деталях, зображуючи тільки їх контур.

Вироби з прозорого матеріалу зображують як непрозорі. Допускається на складальних креслениках складові частини виробів

97

Борисенко В.Д., Кукліна О.Ю, Шулежко С.В.

та їх елементи, розташовані за прозорими предметами, зображувати як видимі, наприклад: шкали, стрілки приладів, внутрішні пристрої ламп і т. п.

Вироби, розташовані за гвинтовою пружиною, зображеною лише перерізами витків, зображують до зони, що умовно закриває ці вироби (рисунок 5.5).

На складальних креслениках застосовують наступні способи спрощеного зображення складових частин виробів:

на розрізах зображують нерозсіченими складові частини, на які оформлено самостійні складальні кресленики. Допускається виконувати кресленики так, як показано на рисунку 5.6;

типові, покупні й інші широко застосовувані вироби зображують зовнішніми обрисами (рисунок 5.7).

Рисунок 5.5

Рисунок 5.6

Рисунок 5.7

98

Рисунок 5.8

ОФОРМЛЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТЕКСТОВОЇ ТА ГРАФІЧНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ

На складальних креслениках, що включають в себе зображення кількох однакових складових частин (коліс, опорних полозків і т. п.), допускається виконувати повне зображення однієї складової частини, а зображення інших частин – спрощено у вигляді зовнішніх обрисів.

Деталі виробу з однорідного матеріалу, зварені, зпаяні, зклеєні і т. п. один з одним, в розрізах і перерізах штрихують в один бік, зображуючи границі між ними суцільними основними лініями (рисунок 5.8). Також допускається не показувати границі між деталями, тобто зображувати конструкцію як монолітне тіло.

Якщо необхідно вказати положення центра мас виробу, то на кресленику наводять відповідні розміри, а на полиці лінії-виноски поміщають напис "Ц.М.".

Лінії центрів мас складових частин виробу наносять штрихпунктирною лінією, а на полиці лінії-виноски роблять напис: "Лінія Ц.М."

На складальному кресленику всі складові частини складанної одиниці нумерують відповідно до номерів позицій, зазначених в специфікації цієї одиниці. Номери позицій наносять на полках ліній-виносок, проведених від зображень складових частин. Виносні лінії, як правило, закінчуються на позначуваній деталі точкою. Виноски та полки проводять тонкими суцільними лініями.

Номери позицій указують на тих зображеннях, на яких відповідні складові частини проекціюються як видимі (як правило, на основних видах і розрізах, що їх заміняють). Їх розташовують паралельно основному напису кресленика поза контуром зображення і групують у стовпчик чи рядок по можливості на одній лінії.

Номер позиції наносять на кресленик, як правило, один раз. Допускається повторно вказувати номери позицій однакових складових частин.

Розмір шрифту номерів позицій має бути на один-два номери більший, ніж розмір шрифту, прийнятого для розмірних чисел на тому ж кресленику.

Допускається робити загальну лінію-виноску з вертикальним розташуванням номерів позицій:

для групи кріпильних деталей, що відносяться до того

жсамого місця кріплення (рисунок 5.9). Якщо кріпильних деталей

99

Рисунок 5.10

Борисенко В.Д., Кукліна О.Ю, Шулежко С.В.

дві або більше і при цьому різні складові частини кріпляться однаковими кріпильними деталями, то кількість їх допускається проставляти в дужках після номера

17

відповідної позиції та вказувати тільки

21

для однієї одиниці складеної частини, що

28

закріплюється, незалежно від кількості

 

цих складових частин у виробі. Лінію-

 

виноску у таких випадках ведуть від

 

зображення складової частини, номер

Рисунок 5.9

позиції якої вказаний першим;

– для групи деталей з чітко

вираженим взаємозв'язком, який виключає різне розуміння, при неможливості підвести лінію-виноску до кожної складової частини (рисунок 5.10). У цих випадках лініювиноску відводять від складової

частини, що закріплюється;

– для окремих складових

частин виробу, якщо графічно Розвальцювати зобразити їх важко. У такому

3випадку допускається на крес-

ленику ці складові частини не5

6 показувати, а місцезнаходження

8їх визначати за допомогою лініївиноски від видимої складової

частини на поле кресленика, у технічних вимогах поміщати відповідну вказівку, наприклад: "Джгути поз. 12 під дужками

обернути пресшпаном поз. 22".

На складальному кресленику виробу, що включає в себе деталі, на які не випущені робочі кресленики, на зображенні і (або) в технічних вимогах наводять додаткові дані до відомостей, зазначених у специфікації, які необхідні для виготовлення деталей (шорсткість поверхонь, відхилення форми і т. п.).

На полі складального кресленика допускається поміщати окремі зображення кількох деталей, на які не обов'язково випускати робочі кресленики, за умови збереження ясності кресленика.

Над зображенням деталі наносять напис, який містить номер позиції та масштаб зображення, якщо він відрізняється від масштабу, зазначеному в основному написі кресленика.

На рисунках 5.11 і 5.12 для прикладу наведено складальний кресленик і специфікація до нього.

100

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]