Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Matvienko_Soc_ruhi

.pdf
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
663.34 Кб
Скачать

них парків, а з 16-го лютого, протягом тижня – всі трамвайно-тро- лейбусні парки. Основні вимоги транспортників: підвищення зарплати до 10 мінімальних, виділення коштів на придбання й ремонт техніки. Рух у місті було паралізовано, економіка понесла значні збитки. Міська адміністрація зайняла тверду позицію: почала переговори зі страйкуючими, звернулася в суд з позовом про визнання незаконності страйку. Влада мобілізувала водіїв прилягаючих областей для роботи в Києві. Страйк закінчився поразкою страйкуючих. Тролейбусне депо, що виявило особливу страйкову активність, було розформовано, частина його працівників втратила роботу.

З вимогами підвищення життєвого рівня у 1994 р. тривав страйковий рух вчителів. У листопаді він прийняв масовий характер. Творча рада вчителів України виступила з "Відкритим листом розпачу й надії" вчителів Президентові України. Страйки вчителів пройшли у всіх регіонах України: безстроковий в Івано-Франківській області, 10-денний в Чернівцях, попереджувальний в Криму. Передстрайкову готовність оголосиливикладачікиївськихшкіл.Вимогивчителів:приведеннявчительської зарплати у відповідність із середньою оплатою праці в промисловості, встановлення окладів технічного персоналу й стипендій на рівні офіційної межі малозабезпеченості, встановлення пільг педагогам на рівні держслужбовців та ін. Ці вимоги були підтримані профспілкою працівників освіти й науки. Страйки супроводжувалися мітингами протесту й демонстраціями. Деякі із проблем вирішувалися в ході переговорів з місцевою адміністрацією.

Уряд готовий виконати одну вимогу профспілок – про зарплату. Конференція представників учительських профорганізацій не задовольнилася цим і ухвалила рішення щодо проведення 1 грудня акцій протесту – попереджувальних страйків, мітингів і маніфестацій. До заходів були готові приєднатися близько 30 % колективів.

Вимагали підвищення окладів вчителі й працівники дошкільних установ:пікетували адміністративні будинки в Миколаєві (більше 1000 чоловік), страйкували в чотирьох школах Києва. Страйк в 26 школах міста Красний Луч тривав 3 тижня – не працювали 26 шкіл з 37. Міськрада зобов'язалася виконати 6 з 10 вимог страйкуючих. Делегація страйкому вчителів виїхала в Київ для звернення до Верховної Ради.

Протягом 1995 р. тривали шахтарські страйки на Донеччині, у Дніпропетровську та на Запорізькій АЕС з вимогами виплатити зарплату.

У відповідності рішення ІІІ-го з'їзду профспілки працівників освіти

31

й науки у грудні 1995 р. в Києві та інших містах України були проведені мітинги й збори працівників навчальних закладів, які протестували проти зниження життєвого рівня, недостатнього фінансування закладів освіти, затримки виплати зарплат.

Близько 200 студентів київських вузів пікетували 7-го грудня будинок Верховної Ради, вимагаючи підвищення стипендій, надання пільгового проїзду студентам в транспорті.

Одночасно уряд прибігав й до методів залякування, спочатку словесного. Але за цим, пішли й судові переслідування. Проти декількох шахтарських лідерів було порушено кримінальну справу – за участь у групових діях, що порушують громадський порядок. Масові страйки були припинені ( починаючи з 22 липня страйкували тільки 1–2 шахти); а у серпні шахтарські страйки були повністю припинені – суспільна активність зводилася до певних форм протесту проти репресивних мір. Із заявами в захист арештованих шахтарських керівників і з осудом дій влади виступили не тільки ліві партії й організації, а також і Міжнародна федерація профспілок працівників хімічної й гірничодобувної промисловості.

З початку серпня Донецький обласний арбітражний суд задовольнив позови адміністрацій 9 шахт області про визнання страйків незаконними.

Увересні 1996 р. після придушення владою шахтарських страйків, які проходили у липні цього ж року вони другий місяць майже повністю припинені. Так, за заявою Мінвуглепрому: "У цілому по вугільній галузі "практично ніхто не страйкує", видобуток вугілля тримається на звичайному рівні". Проте, обстановка в шахтарських регіонах була дуже напруженою. На багатьох шахтах Донбасу борги по зарплаті росли. Колективи ряду шахт мають намір ухвалити рішення щодо поновлення страйків.

УКриму тривали страйки вчителів (близько 10 тис.) вимагаючи виплати затриманих зарплат.

Відносно масові акції протесту проти зниження рівня життя пройшли в Міжнародний день боротьби з бідністю. Учасники акцій вимагали негайного ствердження графіка погашення заборгованості по зарплаті, запровадження в дію закону про оплату праці в повному обсязі.

Наряду с соціальними, звучали вимоги припинити "інформаційну блокаду", встановити у повному обсязі трансляцію російських телеканалів.

Тривали акції протесту вчителів і викладачів проти невиплати зар-

32

плат. За словами міністра освіти М. Згуровского, загальна заборгованість по зарплаті вчителям середніх шкіл досягла 240 млн грн; затримки з виплатою зарплат викладачам вузів і технікумів становлять 1,5–2 місяці. На цей день страйкували, вимагаючи виплати затриманої зарплати вчителі 32 шкіл, у яких навчаються 10,8 тисяч дітей (у т.ч. 2 школи – у Криму, 18 – у Закарпатській області, 5 – у Рівненській, 6 – у Миколаївській. Мітинги протесту працівників освіти пройшли в Києві (близько 6 тис.) і в Донецьку (близько 2 тис.). Одноденний попереджувальний страйк провели вчителі Харкова, сидячий страйк – студенти й викладачі Львівського університету.

А 15 листопада 1996 р. близько 1,5 тисяч працівників освітніх закладів, вимагаючи виплати затриманих зарплат, пікетували будинок Кабміну й Верховної Ради.

Виступи освітян, шахтарів, лікарів, студентів, пенсіонерів та робітників з періодичністю продовжуються і до сьогодення. В період правління Л.Д. Кучми виступи мали непослідовний характер і супроводжувалися економічними вимогами, які перепліталися з політичними. В основному це підвищення пенсій, стипендій, заробітної платні тощо. В переломні періоди зміни влади в державі активізувалася роль політичних партій, які в передвиборних компаніях обіцяли підвищити матеріальний стан населення та забезпечити політичну стабільність в державі. Все це знайшло відображення в соціальній сфері.

В період першого десятиліття ХХІ ст. зросла потреба людей у зміні поточного становища в соціальній сфері держави. Новий президент України В.А. Ющенко (2004) пообіцяв кардинально змінити ситуацію на краще. Цей процес триває. Хоча на даному етапі є помітними виступи робітників сільськогосподарської сфери (ситуація цін на м'ясо); суднобудівних заводів з вимогою підвищення зарплатні; пікети пенсіонерів та малозабезпечених громадян у зв'язку з підвищенням тарифів на комунальні послуги (грудень 2006 р.); страйки студентів медичних закладів (у зв'язку з підвищенням строку інтернатури та працевлаштування), тощо.

Таким чином, можна зробити висновок, що протягом всіх історичних етапів України соціальні виступи були, є, і мабуть будуть присутніми, тому що, завжди існували вимоги соціального характеру до діючої влади.

33

Завдання для самоперевірки

1.Назвіть основні причини народних рухів у добу Київської Русі.

2.Причинами повстання під проводом селянина Мухи були :

а) Підвищення стипендії; б) Посилення кріпацтва;

в) Заборона публічного виконання православних обрядів; г) Тяжкий національний гніт.

3.Повстання під проводом селянина Мухи охопило території: а) Молдавії, Галичини, Буковини; б) Наддніпрянської України; в) Слобожанщини.

4.Причинами поразки повстання під проводом селянина Мухи були: а) Брак військової виучки; б) Нестача коштів; в) Слабка організованість;

г) Замкнутість на місцевих проблемах; д) Недосвідчене керівництво;

е) Домовленість з поляками про спільні дії; ж) Зрада селянина Мухи повстанців.

5.Перше велике повстання проти польського панування в Україні 1591 почалося під проводом :

а) Северина Наливайка; б) Григорія Лободи; в) Криштофа Косинського.

6. Повстання Криштофа Косинського закінчилося: а) Повним знищенням повстанського загону;

б) Загибеллю К. Косинського і підписанням черкаським старостою О. Вишневецьким з повстанцями мирного договору;

в) К. Косинський підписав з О. Вишневецьким (черкаським старостою) мирний договір.

7. Повстання під проводом Северина Наливайка розпочалося в: а) 1594 р.; б) 1595 р.; в) 1596 р..

8.Вкажіть територію, яка на початку 1596 року була охоплена повстанням С. Наливайка:

а) Брацлавщина і Волинь; б) Київщина, Брацлавщина та Волинь;

в) Брацлавщина та Волинь, Київщина, Поділля, Білоруське Полісся.

9.Остання вирішальна битва між повстанцями та польськими військами

у травні 1596 року відбулася:

а) Під Переяславом; б) Під Полтавою; в) В урочищі Солониця.

34

10. Куруківську угоду було підписано після повстання :

а) Тараса Федоровича; б) Павла Бута; в) Марка Жмайла.

11.Вкажіть загальні причини повстань під проводом Марка Жмайла, Тараса Трясила та Івана Сулими.

12.Повстання під проводом Марка Жмайла відбулося в :

а) 1623 р.;

б) 1627 р.;

в) 1625 р.

13. Повстання під проводом Тараса Трясила відбулося:

а) 1629 р.;

б) 1630 р.;

в) 1631 р.

14. Іван Сулима з козаками розгромив фортецю Кодак у: а) 1635 р.; б) 1636 р.; в) 1637 р.

15.Визначте загальні причини поразки повстань під проводом Марка Жмайла, Тараса Трясила та Івана Сулими.

16.Чи змінювали умови "Ординації Війська Запорізького" обсяг прав та привілеїв козацтва?

а) Обсяг прав та привілеїв козацтва залишилося без змін; б) Права козацтва обмежувалися;

в) Відповідно до цього документу козацтво отримувало додаткові права та привілеї.

17.Повстання козаків 1702–1704 рр. На Правобережній Україні відбулося під проводом :

а) Семена Палія; б) Данила Апостола; в) Якова Лизогуба. 18. Чи підтримував уряд Росії повстанський рух 1702–1704 рр.?

а) Підтримував, за наказом Петра I Лівобережні полки воювали на боці повстанців,

б) Не підтримував;

в) Петро I надавав допомогу загонам повстанців, але потім Лівобережні полки виступили за наказом царя проти повстанців.

19.Багатіїв Лівобережної, Слобідської та Правобережної України громили повстанські загони очолювані :

а) Ракшою Бондарем; б) Семеном Миколаєнком (Гаркуша); в) Мартином Пушкарем.

20.Дослівно термін "гайдамаки" означає:

а) Переслідувач;

б) Нещадник;

в) Завоювальник.

21. Гайдамацький рух у ХVIII ст. розпочався:

 

а) На Правобережній Україні;

б) На Лівобережній Україні;

 

в) На Закарпатті.

 

22. Визначить сутність гайдамацького руху.

 

35

23. Керівникомруху "Коліївщини" був обраний у 1768 році:

а) Максим Залізняк;

б) Іван Гонта;

 

в) Олекса Довбуш.

24. Термін "опришки" має таке значення:

 

а) Утискувач;

б) Злодій;

в) Завоювальник.

25.Рух опришків на початку ХVIII століття виник у: а) Галичині, Закарпатті та Північній Буковині; б) на Лівобережній Україні та Слобожанщині; в) на Правобережній Україні.

26.Керівником опришківського руху став:

а) Олекса Довбуш;

б) Сава Чалий;

в) Максим Залізняк.

27. Повстання у селі Турбаї проходило у:

 

а) 1787–1791 рр.;

б) 1789–1793 рр.;

в) 1790–1795 рр..

 

28. Під час повстання 1830–1831 років правобережні селяни – українці здебільшого:

а) Підтримували поляків для боротьби з царизмом, вступали в загони польських повстанців;

б) Підтримували повстанців, але не брали активної участі; в) Не підтримували повстанців; частина селян вступала в спеціаль-

но створені для боротьби з повстанцями загони. 29.Селянський рух на Буковині у 1848 році очолював:

а) Григорій Яхимович; б) Лук'ян Кобилиця; в) Михайло Куземський.

30.Метою учасників повстання в Польщі в 1863–1864 роках було: а) Розширення прав Польщі в рамках Росії; б) Звільнення Польщі з під російської влади; в) Створення конфедерації з Росією.

31.Повстання матросів на панцирнику "Потемкин" відбулося :

а) У червні 1905 р.; б) У жовтні 1906 р.; в) У січні 1910 р.

32.Повстанські загони під проводом Нестора Махна діяли: а) На території Західної України; б) На Київщині; в) На території Південної України.

33.В сучасні часи в Україні соціальний рух досяг найбільшого піднесення в період:

а) 1991–1995 рр.; б) 1995–2000 рр.; в) 2001–2005 рр.

34. Визначте основні причини соціальної боротьби у новітню добу.

36

Теми рефератів та повідомлень

1.Огляд народних повстань в добу Київської Русі. 2.Характеристика народного повстання у Великому Князівстві

Литовському під проводом селянина Мухи. 3.Видатний ватажок Криштоф Косинський. 4.Народний герой Северин Наливайко.

5.Гайдамацький рух: причини, характер, розмах, соціальні гасла. 6.Антифеодальне, народно-визвольне повстання "Коліївщина" – ха-

рактеристика та висновки.

7.Історичний портрет Олекси Довбуша. 8.Народний месник Устим Кармалюк. 9.Махно і Україна.

10.Причини і наслідки повстання у Новочеркаську.

11.Повстання матросів на панцирнику "Потемкин".

12.Причини, хід та наслідки повстання робітників на заводі "Ар-

сенал".

13.Розвиток соціальних рухів в добу незалежної України.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1.Полонська-Василенко Н. Історія України: У 2 т. – К.: Либідь,1995.

2.Історія України: Курс лекцій: У 2 кн. / Л.Г. Мельник., О.І. Гурій., М.В. Демченкота ін. – К.: Либідь, 1991.

3.Бойко О. Д. Історія України: Посібник для студентів. – К.: Академія, 2001. –

655с.

4.Політологічний енциклопедичний словник / За ред. Ю.С. Шемшученка., В.Б. Бабкіна. – К.: Генеза, 1996. – 335 с.

5.Щербак В.О. Антифеодальні рухи на Україні напередодні визвольної війни 1648–1654 р. – К.: Наукова думка, 1989. – 120 с.

6.Селянський рух на Україні 1569–1647 р.: Збірник документів і матеріалів / За ред. Г.В. Боряка. – К.: Наукова думка, 1993. – 533 с.

7.Слісаренко А.Г. Новітня історія України. – К.: Вища школа , 2002. – 719 с.

8.Верстюк В.Ф.Махновщина-Київ. – К.: Наукова думка, 1991. – 368 с.

9.Белоцкая О.А., Лазанская Т.И. Хроника революционного рабочего движения на Украине (1990–1917). – К.: Наукова думка, 1987. – 374 с.

10.Іванцов І. Повстання українського народу проти шляхетської Польщі 1635–1638. – К.: Наукова думка, 2002. – 389 с.

11.Марочкін О.А. Антифеодальний і визвольний рух на Україні в першій чверті XVII ст. – К.: Вища школа, 1989. – 111 с.

37

12.Бойко О. Зародження організованого робітничого руху // Нова політика. – 2001. – № 6. – С. 23–25.

13.Танцюра В.І. Політична історія України. – К.: Академія, 2001. – 233 с.

14.Мовчан О.М.Робітничий страйковий рух в Україні (20-ті р.) // УІЖ. – 1998.

№ 6. – С. 15–18.

15.Боровик М.А. Анархістський рух в Україні у 1917–1921 р. // УІЖ. – 1999.

№ 1. – С. 21–26.

16.Мисик Ю.А. З нових джерел до історії повстання 1591–1596 р. // УІЖ.

2002. – № 2. – С. 69–73.

17.Смолій В.А. Максим Залізняк // УІЖ. – 1990. – № 3. – С. 15–21.

18.Зінченко А.Л. З історії селянського руху на Правобережній Україні у XVIII – першій половині ХІХ століття // УІЖ. – 1991. – № 1. – С. 7–12.

19.Ричка В.Н. Про характер соціальних конфліктів в Київській Русі // УІЖ. – 1993. – № 2. – С. 24–29.

20.Шубін А.Н. Махновское движение 1917–1921годов // Дружба народов. – 1993. – № 3. – С. 17–20.

Навчальне видання

МАТВІЄНКО Людмила Володимирівна

СОЦІАЛЬНІРУХИ

Методичні вказівки для самостійного вивчення теми зісторіїУкраїни

(українською мовою)

Комп’ютерна верстка О.М. Черевата

Коректор М.О. Паненко

Свідоцтво про внесення суб’єкта видавничої справи до Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції

ДК№2506від25.05.2006р.

Підписано до друку 02.07.07. Папір офсетний. Формат 60×84/16. Друк офсетний. Гарнітура "Таймс".Ум. друк. арк. 2,2. Обл.-вид. арк. 2,4.

Тираж 350 прим. Вид. № 21. Зам. № 219. Ціна договірна.

Видавець і виготівник Національний університет кораблебудування, 54002, м. Миколаїв, вул. Скороходова, 5

ВИДАВНИЦТВОНАЦІОНАЛЬНОГО

НУК

УНІВЕРСИТЕТУКОРАБЛЕБУДУВАННЯ

Шановні панове!

Запрошуємо Вас ознайомитись з можливостями книжкового видавництва, висококваліфіковані спеціалісти якого забезпечать оперативне та якісне виконання замовлення будь-якого рівня складності.

Наш головний принцип – задовольнити потреби замовника у повному комплексі поліграфічних послуг, починаючи з розробки та підготовки оригіналу-макета, що виконується на базі IBM PС, і закінчуючи друком на офсетних машинах.

Крім цього, ми маємо повний комплекс післядрукарського обладнання, що дає можливість виконувати:

аркушепідбір;

брошурування на скобу, клей;

порізку на гільйотинах;

ламінування.

Видавництво також оснащено сучасним цифровим дублікатором фірми "Duplo" формату А3, що дає можливість тиражувати зі швидкістю до 130 копій за хвилину.

Для постійних клієнтів – гнучка система знижок.

Отже, якщо вам потрібно надрукувати підручники, книги, брошури, журнали, каталоги, рекламні листівки, прайс-листи, бланки, візитні картки, ми до Ваших послуг.

©Національний університет кораблебудування

Україна, 54002, м. Миколаїв, вул. Скороходова, 5,

видавництво НУК

8(0512) 47-83-86; 39-81-41; 39-73-39; fax 8(0512) 39-73-26;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]