Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ЛЕКЦІЯ

.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
38.93 Кб
Скачать

В соціальній сфері відбувається повільне формування української інтелігенції, яка самоідентифікується через українську літературну мову, національну культуру ( література і мистецтво), а згодом – утворення політичних організацій. Останні з’являються на Великій Україні на початку ХХ ст. і заявляють про себе в ході революції 1905-1907рр. і національно-демократичної революції 1917-1920рр.

На Західній Україні процеси політичного розвитку українського суспільства проходили швидше ніж на Східній Україні. В економічному відношенні всі українські землі залишались малорозвинені і бідні. Саме з Буковини, Закарпаття і Галичини, що знаходились під владою Австро-Угорщини, почалась масова еміграція українців за океан, до Бразилії, Аргентини, США і Канади.

Восьмий етап охоплює 1917-1920рр. Двісті шістдесят років українці не мали своєї держави. Події революції і громадянської війни засвідчили великий потенціал українського суспільства в політичній сфері. За чотири роки українці створили чотири держави: 1) УНР – періоду Центральної Ради (листопад 1917р. – квітень 1918р.); 2) Українська держава під керівництвом гетьмана П.Скоропадського (квітень 1918 – грудень 1918рр.); 3) УНР періоду Директорії (грудень 1918 – листопад 1920рр.); ЗУНР ( листопад 1918 – липень 1919рр.). Але українське суспільство було розколоте на багатих і бідних. Тому цілком зрозумілим є підтримка частиною українців радянської влади з її радикальними соціальними гаслами. Протягом 1917-1920рр. радянська влада в Україні проголошувалась тричі і остаточно утвердилась в 1920р.

За роки громадянської війни на території України перебували німецькі, австрійські, французькі, румунські війська, війська ,"білого" генерала А.Денікіна.

Виявом соціальної активності українців став масовий селянський рух під керівництвом Н.Махно, Н.Григор’єва та інших т.зв. "отаманів".

Показовим в ці роки було ставлення т.зв. світової демократії – США, Франції, Британії до української незалежності. Ці держави не визнали незалежної України і системою міжнародних дооговорів закріпили черговий поділ України. Найбільша частина України – УСРР - УРСР стала складовою частиною Радянського Союзу ( СРСР ); Галичина ввійшла до складу Польщі; Закарпаття – Чехословаччини; Бессарабія і Буковина – Румунії.

Дев’ятий етап охоплює 1920 – 1991рр. Україна в черговий раз втратила свою державу, але отримала особливий автономний статус у складі СРСР. Однозначно оцінювати цей період не можливо, адже він містив в собі іноді взаємовиключні процеси і явища. За роки радянської влади остаточно сформувались територія і кордони України. В 1939р. – Закарпаття, в1954р. - Крим увійшли до складу України. До позитивних явищ слід віднести формування промислового, інтелектуального, робітничого потенціалу. Українські політичні діячі, науковці, митці могли завжди розраховувати на продовження своєї кар’єри в Москві.

Разом з тим за сімдесят один рік на Україні тричі був голод: 1921-1922рр., 1932-1933рр., 1946-1947рр. Можемо сміливо говорити, що голод використовувався владою як інструмент насилля, залякування і примусу населення. Голод і Велика вітчизняна війна мали катастрофічні демографічні наслідки.

Слід згадати про важкі екологічні і соціальні проблеми нагромаджені за роки радянської влади, які зараз вимушені вирішувати українці. Серед них наслідки Чорнобильської катастрофи, техногенне забруднення, бідність шахтарських регіонів, викривлена структура промислового виробництва.

Але головна складність та, що за роки царського, а згодом московського (радянського) правління українська верхівка фактично втратила навички самостійного мислення і почуття соціальної відповідальності перед тим, ким управляє.

Десятий етап починається в 1991р. З проголошення незалежності України. Аналіз цього періоду завдання майбутніх істориків і студентів.

Основні етапи етнополітичної історії України

Хронологія подій

1 1 етап ІV-III тис. до н.е.- I–ІІ ст. н.е Неслов’янський етап історії України. Зародження праслов’янських племен

2 ІІ етап І-ІІ ст. н.е.- ІХ ст. н.е Давньослов’янський етап української історії. Перші протодержавні утворення слов’ян

3 ІІІ етап ІХ ст.-ХІІ ст. Перша українська держава-Київська Русь. Використання термінів "Русь" і "Україна"

4 ІV етап ХІІ ст.-ХІVст. Друга українська держава - Галицько-Волинська Русь. Використання термінів "Мала Русь", "Русь"

5 V етап ХІV-XVIIст.

1340-1648:

308років

а)1340-1569;

б)1569-1648 Недержавний період в історії України:

а)Україна під владою Литви;

б)Україна під владою Польщі

Використання термінів "Русь", "Україна"

6 VІ етап 1648-1657

9років Спроба відновлення Української держави під проводом Б.Хмельницького.

Використання термінів "Русь", "Україна", "Землі Війська запорізького"

7 VII етап 1657-1917

260років

Недержавний період в історії України. Україна під владою інших країн: Австро-Угорщини, Московщини-Росії, Польщі.

Використання термінів "Малоросія", "Юго-Западний край", "Новоросія", "Україна".

Існування української автономії під назвою "Гетьманщина"

8 VIII етап 1917-1920

4роки Друга спроба відновлення Української держави в ході національно демократичної революції і громадянської війни. Використання терміну "Україна"

9 ІХ етап 1920-1991

71рік Недержавний період в історії України. Україна у складі Польщі і СРСР

Фіксація назви "Україна", "українці". Початок формування української політичної нації.

10 Х етап 1991-? Україна незалежна.

Продовження формування української політичної нації

СЕМІНАР

1. Прадавні слов’яни:

¬¬¬- теорії походження і розселення;

- формування трьох груп слов’янських народів;

- походження назв слов’янських народів.

2. Походження українців:

- формування праукраїнських давньослов’янських племен;

- походження назв "Русь", "Україна", "Малоросія".

3. Історико-етнографічне районування України

4. Етапи етнополітичної історії України.