Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
176
Добавлен:
13.02.2015
Размер:
181.76 Кб
Скачать

Український варіант

Відповіді на тести: 1 – а, б, 2 – а, г, 3 – б, д, 4 – б, г, 5 – б, д, 6 – в, 7 – в, г, 8 – а, г, 9 – в, д, 10 – в, г. 11 – в, д, 12 – б, г, 13 – б, г, 14 – а, б, 15 – б, д.

Відповіді на завдання.

1. У дитини слід запідозрити гострий гематогенний остеомієліт правого стегна. Рентгенологічне дослідження в цей термін буде неінформативним, оскільки рентгенологічні ознаки гострого гематогенного остеомієліту виявляються через 10-15 діб з моменту захворювання.

2. Судячи з клінічних даних, у дитини необхідно припустити гострий гематогенний остеомієліт правого стегна, ускладнений підокісним абсцесом або міжм'язовою флегмоною.

В приймальному відділенні лікарні слід виконати загальний аналіз крові, сечі, рентгеноскопію грудної клітки і рентгенограми правого стегна в двох проекціях.

3. У дитини первинно-хронічна форма гематогенного остеомієліту: внутрішньокістковий абсцес Броді.

4. Хворий страждає на хронічний післятравматичний остеомієліт правої великогомілкової кістки (норицева форма). З додаткових досліджень необхідно виконати фістулографію стегна в двох проекціях для визначення гнійних кишень або комп’ютерну томографію.

5. У хворого загострення хронічного вогнепального остеомієліту лівого стегна, що ускладнився підшкірною флегмоною. Йому слід виконати загальні аналізи крові і сечі і рентгенівські знімки лівого стегна в двох проекціях.

6. Найімовірніше, у хворого загострення хронічного вогнепального остеомієліту передньої поверхні гребеня правої клубової кістки, що в даному випадку небезпечно можливістю розвитку заочеревинної флегмони.

Слід пам'ятати, що флегмоною заочеревинного простору може ускладнитися також остеомієліт XII ребра і поперечних відростків поперекових хребців.

7. На рентгенограмах хворого у стегновій кістці буде визначатися порожнина з вільно лежачим секвестром.

8. Хворому необхідно ввести літичну суміш, імобілізувати праву нижню кінцівку і терміново транспортувати в лікарню.

9. Хворого потрібно госпіталізувати в хірургічне відділення, де йому показана екстрена операція: розкриття міжм'язової флегмони, підокісного абсцесу або трепанація кістки з метою спорожнення гнояка. Загальне лікування проводити за принципами лікування гострих гнійно-септичних захворювань.

10. Хворого слід направити в хірургічне відділення для оперативного лікування. Як правило, при цьому проводиться трепанація кістки, вишкрябання внутрішньої стінки абсцесу з ушиванням рани наглухо з м'язовою пластикою кісткової порожнини або без неї.

11. Хворому показано оперативне лікування. Проводиться видалення нориці і некротизованих тканин. При кінцевому остеомієліті з утворенням хибного суглоба кінці кісток резекуються і кісткові уламки фіксуються апаратом Ілізарова.

12. Хворого треба госпіталізувати у відділення хірургічної інфекції для оперативного лікування: розкриття та дренування флегмо­ни. Це перший етап лікування, другий етап – санація вогнища інфекції в кістці слід проводити у відділенні кістково-гнійної хірургії після очищення рани і завершення некролізу.

13. Найбільш ефективно для пластичного заміщення кісткового дефекту заповнення його кров'яним згустком, аутогенними кістковими або хрящовими клаптями з додаванням до них антибіотиків в твердих формах, а також м'язовим клаптем на проксимальній або дистальній живлячій ніжці. Застосовуються також пломби з окістя, шкіри, консервованої кістки, круглі стеблеві клапті, позбавлені шкіри.

Соседние файлы в папке На раздачу Остеомиелит