Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
59
Добавлен:
13.02.2015
Размер:
200.19 Кб
Скачать

Тестові завдання з банку даних «Крок-2» 2006, 2007 роки. Тема № 4 Псоріаз. Червоний плоский лишай. Етіопатогенез. Клініка. Діагностика. Лікування. Профілактика.

  1. Хворий 18 років скаржиться на висипання на шкірі колінних та ліктьових суглобів. Об'єктивно: симетрично на шкірі розгинальної поверхні вказаних суглобів лентикулярні рожево-червоні папули округлої форми з чіткими межами, вкриті сріблястими лусочками. При пошкрябуванні папули простежується симптом стеаринової плями, термінальної плівки, кров’яної роси. Ізоморфна реакція Кебнера позитивна. Ваш діагноз.

    1. Псоріаз;*

    2. Червоний плоский лишай;

    3. Папульозний сифілід;

    4. Руброфітія гладкої шкіри;

    5. Вузлувата почесуха дорослих.

  2. У чоловіка на волосистій частині голови є інфільтровані бляшки, що вкриті брудно-сірими лусочками. На розгинальній поверхні ліктьових суглобів розташовані одиничні рожево-червоні лентикулярні вузлики покриті сріблясто-білими лусочками, при цьому периферія елементів яскраво-рожевого кольору, лущення немає. На тулубі визначаються одиничні міліарні вузлики, аналогічні вищеописаним. Суб'єктивно – свербіння. Ваш діагноз.

    1. Псоріаз, прогресуюча стадія;*

    2. Загострення червоного плоского лишаю;

    3. Вторинний свіжий сифіліс;

    4. Вторинний рецидивний сифіліс;

    5. Псоріаз, стаціонарна стадія.

  3. У хворого А., 37 років, на шкірі розгинальних поверхней кінцівок наявні рожево-червоні папули, підвищені над поверхнею шкіри та покриті великою кількістю сріблясто-білих лусочок. Позитивна тріада Аушпіца. Ваш діагноз?

    1. Розповсюджений псоріаз;*

    2. Істинна екзема;

    3. Атопічний дерматит;

    4. Червоний плоский лишай;

    5. Розповсюджений мікоз.

  4. Хворий 46 років звернувся до лікаря зі скаргами на висипку. Хворіє понад 10 років, рецидиви в зимовий період. Об’єктивно: в ділянці розгинальних поверхонь кінцівок, шкіри тулуба, волосистої частини голови множинні, різних розмірів папули, вкриті білими лусочками. Які діагностичні тести необхідновиконати для встановлення діагнозу?

    1. На наявність тріади феномів;*

    2. На наявність сітки Уікхема;

    3. На наявність симптому “яблучного желе”;

    4. На наявність позитивної проби Бальцера;

    5. На наявність позитивної проби Брока.

Тема № 5 Короста. Вошивість. Етіологія. Патогенез. Клініка. Діагностика. Лікування. Профілактика.

  1. Хворий 19 років скаржиться на свербіж в міжпальцевих складках кистей, шкіри живота, який посилюється ввечері. Хворіє протягом 2 тижнів. Об'єктивно: в міжпальцевих складках кистей, на шкірі живота велика кількість розміщених попарно папуло-везикул, розчухів, геморагічних кірочок. На розгинальних поверхнях ліктів – кірочки, справа гнійні (симптом Арді). В зішкрябі виявлено Sarcoptes scabiei hominis. Ваш діагноз.

  1. Короста;*

  2. Мікробна екзема;

  3. Нейродерміт;

  4. Алергічний контактний дерматит;

  5. Червоний плоский лишай.

  1. У хворого, який пов’язує початок свого захворювання з відрядженням, з’явились скарги на висипку та свербіж, який посилюється у вечірній та нічний час і турбує на протязі 2-х тижнів. Об’єктивно: на бокових ділянках грудей, живота, в міжпальцьових складках визначається папульозно-везікульозна висипка, яка розташована попарно.

  1. Короста;*

  2. Нейродерміт;

  3. Свербець;

  4. Екзема;

  5. Токсидермія.

  1. До лікаря звернувся хворий, якому було встановлено діагноз корости та проведено специфічне лікування. Які заходи слід здійснити щодо профілактики рецидивів корости?

  1. Дезінфекція білизни;*

  2. Ліквідація харчових алергенів;

  3. Дезінфекція взуття;

  4. Корекція імунного статусу;

  5. Корекція функції шлунково-кишкового тракту.

  1. Чоловік, віком 47 років, звернувся до дерматолога зі скаргами на висипання та свербіж шкіри, що підсилюється вночі. Об’єктивно: висипання представлені дрібними парно розміщеними папуло-везикулами, множинними кірками коричневого кольору, екскоріаціями, які локалізуються на розгинальних поверхнях передплічь, бокових поверхнях тулуба, живота та в ділянці криж. Подібну клінічну симптоматику має дружина пацієнта. Яка діагностика даного захворювання?

  1. Лабораторна діагностика на виявлення збудника;*

  2. Виконати пробу Аушпіца;

  3. Виконати пробу Ядассона;

  4. Виконати пробу Брока;

  5. Виконати пробу Бальцера.

  1. Хворій 3 міс., мама звернулась зі скаргами на сверблячі висипання по тілу, обличчі, кінцівках. Свербіж турбує переважно увечері, викликає неспокій дитини.Хворіє більше місяця, подібні висипи є у членів сім'ї. Об'єктивно: папуло-везикульозні висипи є на тілі, животі, внутрішніх поверхонь кінцівок, обличчі; на долонях і підошвах – пухирці. Розчухи. Елементи розміщені попарно. Ваш діагноз?

  1. Короста;*

  2. Строфулюс;

  3. Дитяча екзема;

  4. Епідемічна пухирчатка;

  5. Атопічний дерматит.

  1. Хворий, 25 років, скаржиться на появу висипань в міжпальцевих складках, в ділянці променево-запя’стних суглобів, статевих органів, живота, які супроводжуються сильним свербіжем, особливо в нічний час. Об’єктивно: на тлі неураженої шкіри множинні висипання представлені папульозними та папуловезикульозними висипаннями розташованими попарно, та екскоріаціями. Спина вільна від висипань. Ваш діагноз:

  1. Короста;*

  2. Герпес;

  3. Екзема;

  4. Нейродерміт;

  5. Епідермофітія.

  1. Чоловік 30 років звернувся до лікаря зі скаргами на свербіж шкіри, який посилюється увечері і турбує його вже тиждень. Патологічний процес поширюється з кистей на шкіру живота, сідниць, статевого члену. Об’єктивно: полімофний висип, що складається з дрібних парних пухирців, цяткових папул, ескоріацій, розчухів, запальних папул червоно-коричневого кольору. Поставте пацієнту діагноз.

  1. Короста;*

  2. Педикульоз;

  3. Нейродерміт;

  4. Дисгідротична екзема;

  5. Контактно-алергійний дерматит.