Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Медицина катастроф / Тема 1.1. укр.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
13.02.2015
Размер:
266.75 Кб
Скачать

6.5. Безпека життєдіяльності одна із критеріїв здоров'я

Безпека життєдіяльності – це дисципліна, яка вивчає загальні закономірності виникнення небезпек, їх властивостей, наслідків впливу їх на організм людини, основ захисту здоров'я та життя людини та середовища; розробка та реалізація заходів щодо створення і підтримки здорових та безпечних умов життя та діяльності людини.

Здоров'я – це стан повного, фізичного, духовного і соціального благополуччя (а не тільки відсутність хвороб та фізичних вад).

Вище наводились дані про екологічну ситуацію в Україні, вплив її на стан здоров'я людини. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) вважає, що у 50% здоров'я людей залежить від способу життя населення. В даний період турбує здоров'я студентської молоді.

В умовах значного необґрунтованого рівня інтенсифікації навчальної діяльності, розбалансованості розумового і фізичного навантаження, відсутньої професійної придатності до роботи в медицині через відміни професійного відбору до роботи лікаря та середнього медичного працівника, наявності у студентської молоді низки психічних і соматичних порушень, молоде покоління зазнає великого ризику у формуванні здоров'я, яке впливає як на успішність, так і професійну діяльність. При оцінці стану здоров'я студентів у 10 вузах технічного, гуманітарного та медичного профілю Росії виявлено, що 50% студентів 4 курсів мають декілька хронічних захворювань. Ведучим серед них є захворювання органів травлення, нервової системи, ендокринні порушення.

Розповсюдженість хвороб органів травлення по дням непрацездатності, інвалідизації, загрози виникнення онкологічних захворювань, смертності, гастроентерологію прирівняли до кардіології та пульмонології.

Факторами ризику у студентів виступають:

  • нерегулярне харчування,

  • недостатній сон,

  • поєднання навчання з роботою,

  • високі психоемоційні навантаження,

  • низький сімейний матеріальний стан,

  • відрив від сім'ї,

  • адаптація до нового колективу місця проживання,

  • відсутні побутові умови в гуртожитку, на квартирі і т.д.

Дослідження хвороб органів травлення у студентів в Україні показали, що хронічний гастрит і дуоденіт займають перше місце і складає 3493 випадки на 100 тис. населення, на другому місці – хронічний холіцестит і холангіт (2784), третє – виразкова хвороба шлунку та 12 палої кишки (2387).

Серед факторів, які впливають на погіршення здоров'я в більшості випадків респондентів називають неуважне відношення до свого здоров'я (86,3%). У 77,7% студенти пояснюють погіршення стану здоров'я низьким матеріальним рівнем; у 69,7% зміною способу життя, у 68% - неблагоприємним екологічним станом.

Вивчення психопатологічних симптомів серед медичної, студентської молоді показало, що нормальний психологічний стан (за даними самооцінки студентів) виявлений у 50% серед дівчат та юнаків.

Студентів, схильних до невротичних розладів, виявлено у 46,7% дівчат та 53,3% юнаків.

Психопатичні риси характеру проявились у 32% дівчат та 68% юнаків.

Щоб побачити, який ріст первинної захворюваності населення України на хвороби органів дихання в залежності від забруднення атмосферного повітря подивимось на діаграму №1.

Соседние файлы в папке Медицина катастроф