Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fiziologiya (1) / травлення / Значення підшлункової залози та печінки в травленні.doc
Скачиваний:
139
Добавлен:
13.02.2015
Размер:
59.39 Кб
Скачать

Функції печінки.

  • утворює жовч;

  • тут відбувається синтез глукогену, білка, жиру;

  • це депо глікогену заліза та міді;

  • депо крові;

  • орган кровотворення в ембріональному періоді;

  • приймає участь в зсіданні крові, пігментному обміні, водно0сольовому та терморегуляції;

  • захисна – знешкоджує продукти обміну білків.

Печінка є життєво-необхідним органом, вага її 1,5 кг, має високу здатність до генерації. Функції печінки можна оцінювати по вмісту речовин в складі крові, сечі, а також методом сканування. Для цього вводять радіоактивне золото, яке поглинається гепетоцитами. Через 40 хв визначають інтенсивність розпаду. Якщо розпаду немає ( на сканограмі світлі проміжки), то тканина печінки в цьому місці перероджена. В експерименті використовують фістули Екка-Павлова.

Екк – кардіолог, спостерігав за хворими з декомпенсацією функції серця. При цьму страждає насосна функція. На собаках були зроблені моделі цього порушення і вивчені ролі печінки.

Пряма фістула (Екка). Накладують паортокавальний анастомоз, перев’язують воротну вену вище співустя. Кров йде в серце з кишечника поза печінку. Продукти обміну білків не знешкоджуються. Але ще є печінкова артерія, тому бар’єрна функція не зовсім виключена.

Зворотня фістула Екка-Павлова.Накладують порто-кавальний анастомоз, але перев’язують нижню порожнисту вену. При цюому вся кров йде в печінку, розвиваються периферичні колатералі – голова медузи. Перев’язують воротну вену вище анастомозу. Вважали, що тварини гинули від гіпоглікемії, якщо їх тримати на безбілковій дієті. Але навіть при введенні в/в глюкози смерть наставала через 24 години. Вважають, що навіть 10% повноцінної печінки можуть забезпечувати виконання її функції.

Кінець.

5