Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Testi_po_temakh / Тести по темах-1 / 3.4 Kompens Gipertrof Atrof Scleroz(укр)

.txt
Скачиваний:
20
Добавлен:
13.02.2015
Размер:
9.79 Кб
Скачать
?
Хворий, що страждав раком шлунка, помер внаслідок ракової кахексії. На розтині трупа були знайдені характерні зміни в серці. Як назвати таке серце?
+Буре атрофічне
-Волосате
-Панцирне
-Тигрове
-Волове
?
Підліток скаржиться на потоншення м’язів і зменшення об’єму гомілки, які виникли після тривало незагоювавшогося перелому стегнової кістки без пошкодження нервів. Як називається така атрофія м’язів.
+Дисфункціональна
-Нейротична
-Визвана недостатнім кровопостачанням
-Визвана здавлюванням
-Від дії фізичних факторів
?
У хворої, що страждала вторинним сифілісом, з'явилися вогнища депігментації шкіри у верхніх відділах спини. Назвіть патологічний процес у шкірі.
+Лейкодерма
-Метаплазія
-Лейкоплакія
-Дисплазія
-Пара кератоз
?
У померлої жінки, 86 років, яка страждала на атеросклероз судин головного мозку, на розтині виявлена атрофія кори головного мозку. Як називається ця атрофія відносно причини?
+Від недостатнього кровопостачання.
-Від тиску.
-Від дії фізичних та хімічних факторів.
-Нейротична.
-Дисфункціональна
?
В анамнезі у хворого 62 років з дитинства хронічні запальні хвороби легень. Харкотиння скупе, біле. Хворий потрапив до лікарні з ознаками легеневої та серцевої недостатності і при наростанні останньої помер. Які зміни в серці було знайдено на розтині?
+Гіпертрофію та дилятацію правого шлуночка
-Гіпертрофію та дилятацію лівого шлуночка
-Гіпертрофію обох шлуночків
-Дилятацію обох шлуночків
-Серце без макроскопічних змін
?
У хворого, який помер в результаті легенево-серцевої недостатності серце збільшене в розмірах, стінка правого шлуночку на розтині потовщена, порожнина розширена. Визначити характер патологічног процесу.
+Гiпертрофiя.
-Гiперпластичні розростання запальної природи.
-Метаплазія.
-Атрофiя.
-Склероз.
?
У хворого – глибока рвана рана із нерівними краями, вкрита гноєм. У крайових відділах – сочна грануляційна тканина, яка не здіймається над рівнем рани. Назвіть вид загоєння рани.
+Загоювання вторинним натягом.
-Загоювання первинним натягом.
-Загоювання під струпом.
-Безпосереднє закриття дефекту епітеліальної тканини.
-Організація рани.
?
У 40-річного чоловіка із стенозуючим (без метастазів) раком стравоходу виявляються наступні зміни: атрофія скелетних м`язів, жирової клітковини. Шкіра землисто-коричневого забарвлення, епідерміс потоншаний, серце зменшене за розмірами. Міокард та печінка бурого кольору. Поставте
+Аліментарна кахексія.
-Міастенія.
-Ракова кахексія
-Бура атрофія.
-Хвороба Аддісона
?
В біоптаті бронха хворого, зловживаючого палінням, в потовщеній слизовій оболонці виявлено хронічне запалення і трансформація одношарового війчастого епітелія в багатошаровий плоский епітелій. Який з процесів найбільш
+Метаплазія
-Гіперплазія епітелія
-Плоскоклітинний рак
-Лейкоплакія
-Гіпертрофія епітелія
?
У дитини 12 років, хворої поліоміелітом, соматичні м'язи слабкі, обсяг їх зменшений, шкіра суха, бліда. При морфологічному дослідженні біоптату мяких тканин виявлені характерні морфологічні зміни Визначити характер патологічного процесу мяких тканин.
+Атрофiя.
-Гiпертрофiя.
-Гiперплазія.
-Метаплазія.
-Гiпоплазія.
?
У хворого, який на протязі тривалого часу зловживав табакокурінням з'явився кашель з виділенням в'язкого слизу, слабкість після незначних фізичних навантажень, блідість шкіряних покровів, за останні дв місяці схуд на 12,0 кг. При ендоскопічному дослідженні біоптату діагноз: плоскоклітинний рак. Визначити характер патологічного процесу, який передував виникненню пухлини.
+Метаплазія.
-Гiпоплазія.
-Гiперплазія.
-Некроз.
-Склероз
?
Хворий переніс повторний інтрамуральний інфаркт міокарду. Після лікування та реабілітації виписаний у задовільному стані під нагляд дільничого терапевта. Через 2 роки загинув у автомобільній катастрофі Встановити характер патологічного процесу в міокарді, який було встановлено на розтині.
+Крупновогнищевий кардiосклероз.
-Дрiбновогнищевий кардiосклероз.
-Атрофiя.
-Некроз.
-Гiперплазiя.
?
При розтині тіла хворого 57 років, який страждав на гіпертонічну хворобу та вмер від серцевої декомпенсації, знайдено збільшене серце з розширеними порожнинами (маса його 550 г товща стінки лівого шлуночку 2,5 см). мікроскопічно кардіоміоцити значно збільшени у розмірах, з жировою дистрофією та гіперхромними бочкоподібними ядрами. Який з переличених патологічних процесів найбільш вірогідний у серці?
+Ексцентрична гіпертрофія
-Міокардит
-Концентрична гіпертрофія
-Ангіогенний кардіосклероз
-Кардіоміопатія
?
У біоптаті слизової оболонки бронху хворого 50 років, який 20 років страждал хронічним бронхітом, знайдено витончення її, кистовидне перетворення слизових залоз, осередки заміни призматичного епітелію на багатошаровий плоский.Який з перелічених патологічних процесів найбільш вірогідний?
+Метаплазія.
-Гіперплазія.
-Гетеротопія.
-Гетероплазія.
-Дисплазія.
?
До патоморфологічного відділення надісланий шматочок тканини з краю хронічної виразки шлунку. При гістологічному дослідженні в ньому виявлено: некроз, грануляційна тканина, надмірний розвиток волокнистої сполучної тканини та метаплазія епітелію. Який вид компенсаторно-пристосувального процессу має
+Спотворена регенерація з порушенням зміни фаз.
-Гіпертрофія.
-Фізіологічна регенерація.
-Репаративна регенерація(субституція).
-Репаративна регенерація(реституція).
?
Після травматичного пошкодження печінки згодом відбулося повне відновлення будови та функції печінки. Як називається такий вид регенерації?
+Реституція
-Неповна регенерація
-Патологічна регенерація
-Звичайна фізіологічна регенерація
-Субституція
?
У біоптаті слизової оболонки бронха в хворого на хронічний бронхіт були знайдені ділянки багатошарового плоского незроговілого епітелію. Діагностуйте патологічний процес в слизовій оболонці бронха.
+Метаплазія
-Атрофія
-Гіперплазія
-Дисплазія
?
При розтині трупа жінки, 69 років яка тривалий час страждала на гіпертонічну хворобу, паталогоанатом виявив, що обидві нирки щільної консистенції, значно зменшені у розмірах, поверхня їх дрібнозерниста. Ці зміни свідчать про
+Атрофію від недостатнього кровопостачання
-Атрофію від тиску
-Старечу атрофію
-Атрофію дисфункціональну
-Гіпоплазію
?
У хворого 10 років тому було видалено праву легеню з приводу пухлини, після чого об'єм лівої легені збільшився на 50%. Який процес розвинувся в лівій легені?
+Вікарна гіпертрофія
-Нейрогуморальна гіпертрофія
-Несправжня гіпертрофія
-Робоча гіпертрофія
-Гипертрофічні розростання
?
На розтині хворого, що страждав частими гемороїдальними кровотечами і померлого від гострого інфаркту міокарду. Виявили, що кістковий мозок діафізу стегна соковитий червоного кольору. Який процес розвинувся в кістковому мозку?
+Компенсаторна гіперплазія
-Вікарна гіпертрофія
-Гіпертрофічні розростання
-Гормональна гіперплазія
-Робоча гіпертрофія
?
У чоловіка 70 років, що страждав атеросклерозом, на розтині виявлена в підкірковій ділянці лівої півкулі мозку ділянка неправильної форми розмірами 6х5 см, в'яла, безструктурна, сірого кольору, з порожниною, що намічається в центрі. Про який результат процесу свідчать зміни в вогнищі?
+Асептичне розсмоктування.
-Організація.
-Септичний розпад.
-Інкапсуляція.
-Петрифікація
?
Хворий, 65 років, прооперований в урологічному відділенні з приводу аденоматозної гіперплазії передміхурової залози. Під час операції виявлено, що стінка сечового міхура потовщена до 1 см. Це можна пояснити:
+Робочою гіпертрофією
-Вікарною гіпертрофією
-Гормональною гіпертрофією
-Гормональною гіперплазією
-Захисною гіперплазією
?
Хворий, 72 років, що страждав на цукровий діабет, поступив в хірургічне відділення з тривало незаживаючою виразкою гомілки. Через 3 тижні лікування при огляді виразки дно її виглядає м'яким, соковитим, рожевого кольору з дрібнозернистою поверхнею. Який гістологічний опис відповідає даному процесу?
+Багато тонкостінних капілярів і проліферуючих клітин сполучної тканини
-Обширний некроз. Скупчення сегментоядерних лейкоцитів
-Багатошаровий плоский ороговіваючий епітелій
-наявність фібробластів і пучків колагенових волокон
-Серед зрілої волокнистої сполучної тканини різко розширені судини
?
Хворий, 70 років, поступив в торакальне відділення з діагнозом абсцес легені, при явищах наростаючої серцевої недостатності помер. На розтині виявлено, що лімфатичні вузли середостіння збільшені соковиті, рожево-червоного кольору. Селезінка збільшена в розмірах, в'яла, з рясним зішкрябом пульпи. Чим можна пояснити зміни в селезінці і лімфатичних вузлах?
+Захисною гіперплазією
-Компенсаторною гіперплазією
-Гормональною гіперплазією
-Венозним застоєм
-Гнійним запаленням в лімфовузлі і селезінці
?
У хворого хронічним циститом в біоптаті із слизової оболонки сечового міхура разом з перехідним епітелієм виявлені вогнища багатошарового плоского незроговілого епітелію. Який процес лежить в основі описаних змін в епітелії?
+Метаплазія
-Дистрофія
-Гіперплазія
-Дисплазія
-Гіперкератоз
?
Хворий помер від серцевої недостатності, в анамнезі - пульмонектомія з приводу кісти правої легені. На розтині виявлена збільшена в розмірі ліва легеня. Назвіть патологічний процес в лівій легені.
+Вікарна гіпертрофія
-Нейрогуморальна гіпертрофія
-Дісфункциональна атрофія
-Дисциркуляторна атрофія
-Нейротична атрофія
?
У хворого з ампутованою нижньою кінцівкою в куксі з'явились хворобливі вузлики. При мікроскопічному дослідженні виявлені ампутаційні невроми, до якого загальнопатологічного процесу відносяться ці утворення.
+Патологічна регенерація
-Повна репаративна регенерація
-Запалення
-Неповна репаративна регенерація
-Метаплазія