Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка.БХ.pdf
Скачиваний:
383
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
1.16 Mб
Скачать

C.Альдостерон

D.Адреналін

E.Окситоцин

Відповіді знаходяться на сайті кафедри. Адреса сайту:( http://biochem.vsmu.edu.ua/)

7.3. Ситуаційні задачі:

Хвора 20 років (вагітність відсутня) поступила в лікарню зі скаргами на появу молока в молочних залозах (галакторея) та відсутність менструацій на протязі 6 місяців, сильні головні болі.

Посилення синтезу і секреції якого гормону спостерігається при даній хворобі? До якої групи гормонів аденогіпофіза він відноситься?

Яку назву має ця патологія?

Описаний стан спричинено гіперпродукцією лактотропного гормону в аденогіпофізі. Група гормонів росту. Симптом галактореї може зустрічатись при декількох ендокренних патологіях, але найчастіше при синдромі Ван-Віка-Генеса-Росса внаслідок гіпотиреозу, або при пухлинах гіпофізу, або через прийом певних ліків, тощо.

8 Лабораторна робота: 1 Якісна реакція на тироксин (відкриття йоду в гідролізаті тиреоїдину). 2 Кількісне визначення 17-кетостероїдів в сечі.

Тема № 40 «Регуляція метаболізму та клітинних функцій гормонами органів змішаної секреції. Гормональна регуляція гомеостазу кальцію»

1.Актуальність теми: підшлункова залоза - орган змішаної секреції, ацинарна частина якої виконує екзокринну функцію, секретуючи в дванадцятипалу кишку травні соки та іони. Ендокринна частина підшлункової залози (острівці Лангергана) – продукує кілька гормонів пептидної природи – регуляторів вуглеводного обміну та фізіологічних функцій ШКТ. Синтез та секрецію пептидних гормонів забезпечують різні типи інсулоцитів: A (α) клітини

продукують глюкагон; B (β) клітини - інсулін; D (δ) клітини - соматостатин; D 11) клітини - вазоінтестинальний поліпептид; F (PP) клітини - панкреатичний поліпептид.

Статеві залози забезпечують гаметогенез та синтез статевих гормонів. Останні відповідають за психофізіологічні відмінності чоловіків та жінок, контролюють біологічні функції пов’язані з розмноженням, тобто збереженням виду.

Тимус - тимчасова ендокринна залоза змішаної секреції, відповідальна за проліферацію та диференціацію лімфоцитів, секрецію тимічних гормонів (тимопоетину, тимостерину, тимоліну та ін.), що стимулюють лімфоцитопоез і формування імунітету.

Іони кальцію - еволюційно сформований внутрішньоклітинний месенджер, який регулює багаточисельні метаболічні процеси і фізіологічні функції клітини. Гомеостаз кальцію та фосфору забезпечують анатомо-фізіологічні системи: кістки скелета (резервуар кальцію та фосфору), тонкий кишечник (всмоктування кальцію і фосфору з продуктів харчування), нирки (реабсорбція іонів кальцію). Гуморальна регуляція фосфорнокальцієвого обміну забезпечується трьома гормонами: паратгормоном, кальцитоніном та

кальцитріолом.

2.Загальна мета заняття: вміти аналізувати вплив гормонів залоз змішаних функцій на обмін білків, вуглеводів, ліпідів в нормі та при порушеннях їх функціонування (підшлункової залози, статевих залоз, тимуса), трактувати дію гормонів як лікарських засобів та аналізувати розподіл та форми кальцію в організмі, пояснювати механізми гормональної регуляції гомеостазу кальцію

3.Конкретні цілі заняття: вміти:

трактувати хімічну природу, біосинтез, активацію, механізм дії, регуляцію секреції, біологічну роль інсуліну та глюкагону в нормі та можливу патологію

трактувати хімічну природу, представники, біосинтез, регуляцію секреції, механізм дії, біологічну роль жіночих та чоловічих статевих гормонів та їх можливу патологію

характеризувати гормони тимуса та їх біологічну роль

104