Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка до теми №2 укр.docx
Скачиваний:
83
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
76.52 Кб
Скачать

Передстерилізаційне очищення

Передстерилізаційне очищення є другим етапом обробки медичних інструментів, яка проводиться після дезінфекції і відмивання виробів від дезінфектанта, з метою остаточного видалення залишків білкових, жирових, механічних забруднень, лікарських препаратів і так далі. Від повноти і якості проведення передстерилізаційного очищення безпосередньо залежить ефективність наступної стерилізації, тому нормативами в практику введений обов'язковий контроль якості передстерилізаційного очищення. Це, зокрема, проби, реєструючі залишки крові на інструментах - азопірамова і амідопіринова, - а також залишки миючих засобів, що виявляють: фенолфталеїнова, і визначення рН (для аптечного посуду).

Розчини, що містять перекис водню і миючий засіб ("Лотос", "Лотос-автомат", "Айстра", "Прогрес", "Айна"), готують в умовах ЛПУ, застосовуючи перекис водню медичний або технічний (марки А і Б). Для зниження корозійної дії миючих розчинів, що містять перекис водню з миючим засобом "Лотос" або "Лотос-автомат", доцільно використовувати інгібітор корозії 0,14% олеат натрію. Особливо важливе значення має передстерилізаційне очищення при застосуванні "холодних" методів стерилізації : газового, розчинами хімічних речовин.

Етапи передстерилізаційного очищення

  1. Замочування виробів в миючому розчині на певний час визначений інструкцією до кожного конкретного розчину або кип'ятіння в розчині (чи використання механізованого методу із застосуванням ультразвука);

  2. Мийка кожного виробу в миючому розчині за допомогою йорша, щітки, ватно-марлевого тампона - 0,5 хвилин на виріб (при ручній обробці);

  3. Ополіскування під проточною водою до зникнення лужності - від 5 до 10 хвилин;

  4. Ополіскування (знесолювання) в дистильованій воді з розрахунку: на 2 набори інструментів - 1 літр дистильованої води;

  5. Сушка гарячим повітрям при температурі 85-90°.

Передстерилізаційне очищення проводять ручним або механізованим способом (за допомогою спеціального устаткування, наприклад, ультразвукових установок - "Сережка", "Кристалл-5", "УЗВ", "Ультраест", "УВ-1", "УЗУМИ-15"). Дія ультразвукових коливань значно прискорює відшарування і руйнування забруднень на поверхні виробів.

При використанні ручного способу застосовують ємкості з пластмас, скла або покриті емаллю (без видимих ушкоджень емалі). Механізований спосіб здійснюється згідно інструкції по експлуатації, що додається до конкретного устаткування.

Вироби замочують в миючому розчині при повному зануренні з обов'язковим заповненням каналів і порожнин на якийсь час від 15 до 60 хвилин в залежності від властивостей миючих засобів. Мийку виробів здійснюють за допомогою ватно-марлевого тампона, тканинних серветок, йоршиків в тому ж розчині протягом 0,5-1 хвилини. Канали і порожнини виробів промивають за допомогою шприца. Застосування йоршиків при очищенні гумових виробів не допускається. Для передстерилізаційного очищення розчини засобів "Біолот", "Біолот-1", "Лізетол АФ", "Бланізол", "Пероксимед", "Септодор", "Векс-сайд", а також засіб "Гротанат", "Борербад", католіти і аноліти використовуються одноразово. Розчини засобів "Промінь", "Зіфа", "Дюльбак ДТБ/Л" ("Дюльбак Максі") застосовують двократно. Розчини інших засобів допускається використовувати до забруднення (поява перших ознак зміни зовнішнього вигляду), але не більше ніж протягом часу, вказаного в методичному документі по застосуванню конкретного засобу. При застосуванні розчинів, що містять перекис водню і миючий синтетичний засіб, а також 2 і 3% розчини бікарбонату натрію або 1,5% розчин СМС "Лотос", можуть використовуватися до 6 разів протягом робочої зміни. Електрохімічний активовані розчини католітів і анолітів, розчини "Біолота", "Лізетола АФ", "Пероксимеда", "Септодора", "Лелека-універсал М" використовують одноразово. При використанні для очищення методів кип'ятіння в розчинах бікарбонату натрію і синтетичних миючих засобів (за винятком розчину СМС "Лелека-універсал М") механічне очищення виробів за допомогою ватно-марлевого тампона, тканинної серветки або йоржа проводиться при обполіскуванні виробів під проточною водою. Для зниження корозії металевих інструментів в миючий розчин необхідно вводить олеат натрію у кількості 1,4 г на 1 літр розчину. Передстерилізаційне очищення виробів ручним способом є трудомісткою процедурою, що займає до 1/3 робочих часу медичної сестри. Ручний спосіб очищення контамінованих предметів зв'язаний з ризиком інфікування персоналу збудниками, що передаються через кров, біологічні рідини та іншими потенційно небезпечними мікроорганізмами, у зв'язку з чим цей спосіб не повинен застосовуватися.

Альтернативними способами ручному очищенню є ультразвукова обробка, застосування миючих машин, миючо-дезінфекційних і миючих стерилізаційних установок. Для механізованого способу очищення запропоновані різні типи мийних машин. Вони можуть бути однокамерними або багатокамерними. Цикл обробки повинен включати етапи: замочування, миття, ополіскування водопровідною водою, ополіскування дистильованою водою і сушку. У однокамерних мийних автоматах усі етапи обробки виконуються по черзі в одній і той же камері. У багатокамерних машинах кожен етап обробки відбувається в різних камерах.