Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка до теми №6 укр.docx
Скачиваний:
54
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
47.01 Кб
Скачать

4.2. Теоретичні питання до заняття:

  1. Вимоги щодо дезінфекції відбитків в клініці ортопедичної стоматології.

  2. Особливості дезінфекції відбитків з силіконових відбиткових матеріалів.

  3. Особливості дезінфекції відбитків з альгінатних відбиткових матеріалів.

  4. Особливості дезінфекції відбитків з полісульфідних відбиткових матеріалів.

  5. Дати визначення поняттю «модель».

  6. Види гіпсових моделей за призначенням.

  7. Послідовність виготовлення гіпсової моделі з гіпсового відбитка.

  8. Послідовність виготовлення гіпсової моделі з альгінатного відбитка.

  9. Послідовність виготовлення гіпсової моделі з силіконового відбитка.

  10. Послідовність виготовлення комбінованої розбірної моделі.

4.3. Практичні завдання, які виконуються на занятті:

  1. Демонстрація виготовлення гіпсової моделі з альгінатного відбитка.

  2. Демонстрація виготовлення гіпсової моделі з силіконового відбитка.

  3. Демонстрація виготовлення комбінованої розбірної моделі.

  1. Зміст теми

Дезінфекція відбитків.

Робоча група спеціалістів з гігієни в стоматології з Німеччини дає такі рекомендації щодо очищення та дезінфекції стоматологічних відбитків, зуботехнічних інструментів і предметів, допоміжних засобів:

  1. Відбитки та інші зуботехнічні засоби, які виводяться з ротової порожнини хворого, вважаються контагіозними.

  2. Усі зуботехнічні предмети та допоміжні засоби також вважаються зараженими, якщо вони використовувалися підчас роботи.

  3. Лікар стоматолог-ортопед несе юридичну відповідальність за гігієнічний стан відбитків та інших предметів, які надходять з його кабінету в зуботехнічну лабораторію, що особливо важливо, адже вищезгадані предмети під час їх обробки в рамках стоматологічної практики можуть призвести до поширення мікроорганізмів.

  4. Проведення усіх гігієнічних заходів повинно проходити під постійним контролем лікаря. Це відноситься рівною мірою і до процедур у зуботехнічній лабораторії.

Стоматологічні відбитки, всі зуботехнічні та інші допоміжні матеріали повинні оброблятися таким чином:

  1. Після виведення відбитка з ротової порожнини його необхідно ретельно промити, очистити під струменем проточної води і продезінфікувати.

  2. У тій же послідовності обробляють зуботехнічний інструментарій. Для цього може бути використана ультразвукова апаратура в комбінації з дезінфекційними засобами, особливо якщо мова йде про зубні протези, які використовувалися раніше.

  3. Після дезінфекції усі предмети та інструменти необхідно добре прополоскати проточною водою.

  4. Для дезінфекції використовують тільки ефективні, перевірені засоби, які рекомендовані спеціальними органами і зберігають свої властивості (особливо антивірусні — проти гепатиту, аденовірусів) за наявності слини та крові. Дезінфекційні засоби, що застосовуються, не повинні негативно впливати на форму відбитків і повинні бути сумісними з гіпсом.

  5. Особливі заходи запобігання потрібні під час лікування хворих, ризик інфікування від яких збільшений, або осіб зі зниженою імунною реакцією; необхідно використовувати такі методи зняття відбитків (наприклад, еластичними матеріалами), які гарантують проведення надійної дезінфекції у відповідності зі згаданими вище умовами. Лікар і медсестра повинні чітко уявляти, що очищення та дезінфекція відбитків входять в обов'язкові завдання їх роботи в клініці. Дезінфекція відбитків може бути здійснена за допомогою фізичних та хімічних засобів. Але можливість застосування фізичних засобів обмежена, оскільки існує небезпека пошкодження відбиткових матеріалів дією цих чинників, таких, як висока та низька температура, висушування, опромінення тощо.

Звичайне автоклавування може спричинити руйнування навіть гіпсу. Мікрохвильове опромінення відбитків малоефективне щодо споротвірних бактерій.

Хімічні засоби дезінфекції більш ефективні та доступні. Вони застосовуються методом імерсії (занурення), у вигляді спрею (зрошення) або аерозолю. За даними американської асоціації стоматологів, Британського стоматологічного комітету, широким спектром антимікробної дії володіють дезінфекційні засоби на основі хлору, формальдегіду, глутарового альдегіду, фенолу, йодоформу тощо.

Відбитки на основі альгінатів знезаражують 0,5% розчином гіпохлориту натрію протягом 3-10 хв методом занурення або застосування аерозолю. Ефективним також є 2 % розчин глутарового альдегіду (протягом 1 год), а занурення у розчин йодоформу на 3-Ю хв призводить до повної інактивації віруса. Розчини на основі фенолу малоефективні.

Обробка відбитків на основі полісульфідних, поліефірних та силіконових матеріалів вищеназваними речовинами у вигляді аерозолю або спрею також достатньо ефективна.