Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Конспект 19

.docx
Скачиваний:
186
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
28.85 Кб
Скачать

1

Розмноження на організмовому рівні

С. 128-149.

1) визначення; 2) нестатеве, форми:

  • Моноцитогенне

  • Поліцитогенне

3) статеве, форми: Злиття одноклітинних організмів

  • Злиття гамет

  • Партеногенез

Розмноження — притаманна всім живим істотам властивість відтворення собі подібних, що забезпечує безперервність і спадковість життя.

  • Нестатеве:

  • Моноцитогенне — це розмноження однією нестатевою клітиною.

  • поділ клітини надвоє;

  • множинний поділ (шизогонія);

  • спороутворення;

  • брунькування

  • Поліцитогенне — це розмноження відокремленими від материнського організму багатоклітинними частинами або вегетативними органами.

  • впорядкований поділ;

  • невпорядкований поділ (фрагментація);

  • поліембріонія;

  • брунькування;

  • утворення бруньок, кореневих бульб, цибулин (у рослин)

  • Статеве:

  • Кон’югація це загальна назва кількох форм статевого процесу, відомих у бактерій, водоростей, грибів, деяких найпростіших (інфузорій).

  • Копуляція — це злиття двох статевих клітин (гамет).

  • ізогамія — злиття двох однакових за будовою статевих клітин.

  • анізогамія — злиття чоловічої та жіночої гамет, які відрізняються за формою, розмірами та особливос­тями будови.

Статевий процес — це поєднання в одній клітині генетичного матеріалу двох різних особин.

2.

Гаметогенез

1) сперматогенез;2) овогенез;3) відмінності спермато- і овогенезу

Гаметогенез — дозрівання і розвиток статевих клітин.

сперматогенез

овогенез

І зона

сперматогонії

овогонії

2n2c

мітоз

ІІ зона

сперматоцит

овоцит

2n4c

мейоз І

ІІІ зона

І вторинний сперматид

І вторинний сперматид

вторинний овоцит

первинний полоцит

мейоз ІІ

Гаплоїдний сперматид (1n1c)

вторинний овоцит :

вторинний полуцит

первинний полоцит

Утворюється

4 сперматозоїди

1 яйцеклітина

3 полоцити

3.

Мейоз

1) редукційний поділ, його фази; 2)екваційний поділ, його фази; 3) особливості при спермато- і овогенезі; 4) біологічне значення

Мейоз ― процес поділу ядра клітини з утворенням чотирьох дочірніх ядер, кожне з яких містить вдвічі менше хромосом, ніж вихідне ядро.

Редукційний: число хромосом у клітині зменшується з диплоїдного (2п) до гаплоїдного (п)

Профаза І. гомологічні хромосоми об'єднуються, формують парні утворення. Це тривала і складна фаза, вона характеризується певними послідовними стадіями залежно від стану хромосом. Завершується профаза І зруйнуванням ядерної оболонки, формуванням ахроматинового веретена.

Метафаза І. Число бівалентів удвічі менше від диплоїдного набору хромосом. Біваленти значно коротші, ніж хромосоми в метафазі соматичного мітозу, і розміщаються в екваторіальній площині. Центромери хромосом з'єднуються з нитками фігури веретена.

Анафаза І. До протилежних полюсів веретена розходяться гомологічні хромосоми. Кожна з них складається із двох дочірніх хроматид, з'єднаних своїми центромерами. У цьому полягає істотна віддмінність від анафази мітозу.

Телофаза І. Розпочинається, коли анафазні хромосоми досягли полюсів клітини, на кожному з них знаходиться гаплоїдне число хромосом. Характеризується появою ядерної мембрани і відновленням структур ядра. Утворюються дві дочірні клітини.

Інтерфаза між І і II поділом мейозу буває дуже короткою. На відміну від звичайної інтерфази тут зідсутня репродукція хромосом.

Екваційний: відбувається за типом звичайного мітозу.

Профаза II. Ця стадія нетривала, хромосоми добре помітні.

Метафаза II. Чітко визначена подвійна структура хромосом і значний ступінь їх спіралізації.

Анафаза II. Відбувається розходження подвоєних центромер, внаслідок чого дочірні хроматиди рухаються до різних полюсів.

Телофаза II. Завершується утворенням чотирьох клітин з гаплоїдним набором хромосом.

Значення мейозу полягає в тому, що він забезпечує збереження в ряду поколінь постійне число хромосом у видів з статевим розмноженням.

4.

Статеві клітини

1)сперматозоїди; 2)яйцеклітини; 3)відмінності від соматичних клітин

Яйцеклітини нерухомі, кулястої або дещо видовженої форми. Вони містять всі типові клітинні органели, але за будовою відрізняються від інших клітин, оскільки пристосовані для реалізації розвитку цілого організму.

Яйцеклітини значно більші, ніж соматичні клітини. Внутрішньоклітинна структура цитоплазми специфічна для кожного виду тварин, чим забезпечуються видові (а часто й індивідуальні) особливості розвитку. В яйцеклітинах містяться речовини, які необхідні для розвитку зародка. До них належить поживний матеріал (жовток). У деяких видів тварин нагромаджується в яйцеклітинах стільки жовтка, що їх можна побачити неозброєним оком (ікринки риб і земноводних, яйця плазунів і птахів

Яйцеклітини вкриті оболонками, які виконують захисну функцію, забезпечують необхідний тип обміну речовин, у плацентарних ссавців служать для сполучення зародка зі стінкою матки, а також виконують інші функції.

Сперматозоїди мають здатність рухатися, що певною мірою забезпечує можливість зустрічі гамет. За зовнішньою морфологією і малою кількістю цитоплазми сперматозоони дуже різняться від інших клітин, але всі основні органели в них присутні.

Типовий сперматозоон має голівку, шийку і хвіст. На передньому кінці голівки розташована акросома, яка складається з видозміненого комплексу Гольджі. Основну масу голівки займає ядро. У шийці знаходиться центріоля й утворена мітохондріями спіральна нитка.

У сперматозоонів мала кількість цитоплазми (оскільки основна функція цих клітин - транспортування спадкового матеріалу до яйцеклітини), тому ядерно-цитоплазматичне співвідношення - високе.

Цитоплазма голівки має не колоїдний, а рідинно-кристалічний стан. Цим досягається стійкість сперматозоонів до несприятливих умов зовнішнього середовища. Наприклад, вони менше пошкоджуються іонізуючим випромінюванням, порівняно з незрілими статевими клітинами.

Розміри сперматозоонів мікроскопічні. Довжина сперматозоонів людини коливається в межах 52-70 мкм. Всі сперматозоони мають одноіменний (негативний) електричний заряд, що перешкоджає їх склеюванню. У тварин утворюється дуже багато сперматозоонів. При статевому акті людина виділяє їх близько 200 млн.

Для деяких тварин характерні атипові сперматозоони. Наприклад, у ракоподібних вони мають вирости у вигляді променів або відростків, у круглихчервів - форму кулястих або овальних тілець тощо.

відмінності від соматичних клітин:

1) у статевих клітинах гаплоїдний набір хромосом, у соматичних — диплоїдний;

2) у статевих клітинах ядерно-цитоплазматичне співвідношення різне: у сперматозоїдах воно високе, в яйцеклітині - низьке;

3) форма і розміри статевих клітин інші, ніж у соматичних;

4) статеві клітини відрізняються низьким рівнем обмінних процесів;

5) для яйцеклітин характерна цитоплазматична сегрегація (закономірний перерозподіл цитоплазми після запліднення).

5.

Запліднення

1) проникнення сперматозоїда в яйцеклітину;2) злиття чоловічого і жіночого пронуклеусів;3) штучне запліднення;4) біологічне значення

6.

Клонування

1) визначення;2) технологія; 3) значення

Клон — нове покоління, що походить від однієї батьківської особини.

Клонування — отримання багатьох ідентичних за формою і функціями генетично однакових нащадків однієї клітини або одного організму.

Генетична різноманітність членів одного клону може з'явитися тільки за умов випадкової мутації.

Технологія клонування запроваджується для створення трансгенних тварин - донорів органів для ксенотрансплантації, культивування клітин поза організмом. У середовищі, яке містить необхідні поживні речовини, вирощують клітини різних тканин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]